Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/2006 z dne 23. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/2006 z dne 23. 6. 2006

Kazalo

2823. Program priprave izdelave lokacijskega načrta za poslovno-trgovski center Noršinska v Murski Soboti, stran 6986.

Na podlagi 12. člena in 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 in 58/03 – ZZK-1, v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1) ter 31. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/99, 52/01 in 76/02) je župan Mestne občine Murska Sobota sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
izdelave lokacijskega načrta za poslovno-trgovski center Noršinska v Murski Soboti
I. OCENA STANJA, RAZLOGI IN PRAVNA PODLAGA ZA PRIPRAVO IZDELAVE LOKACIJSKEGA NAČRTA
S prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana občine Murska Sobota za obdobje 1986–2000 dopolnjenega v letu 1990 (Uradne objave pomurskih občin, štev. 24/86, 10/90 ter Uradni list RS, št. 57/99, 9/00 in 14/02) ter družbenega plana občine Murska Sobota za obdobje 1986–1990, dopolnjenega v letu 1987 (Uradne objave pomurskih občin, štev. 24/86 in 7/87 ter Uradni list RS, št. 57/99, 9/00, 14/02, 73/04, 79/04 in 89/04) je predmetno območje opredeljeno kot zazidljivo. V naravi je zemljišče nepozidano.
Za predmetno območje je v Odloku o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 83/03) opredeljeno, da je potrebno izdelani povsem nov izvedbeni akt, to je lokacijski načrt. Območje je označeno s šifro PN-3 in se imenuje območje severno od Noršinske ulice v k.o. Murska Sobota.
Območje severovzhodnega dela mesta Murska Sobota se v zadnjih letih intenzivno razvija. Gradijo se oziroma so predvidene poslovno, izobraževalne, trgovske in proizvodne vsebine. Zemljišče, kjer je sedaj predvidena izdelava lokacijskega načrta, pa je ostalo infrastrukturno neurejeno in nepozidano stavbno zemljišče. Interes po zapolnitvi območja je izražen zaradi primerne lege in kompleksne gradnje, ki zadostuje raznim potrebam investitorjev. Širši kompleks je že komunalno in prometno urejen. Zato je racionalno nadaljevanje s komunalnim opremljanjem in zapolnitev celotnega območja smiselna.
Pobudnik oziroma investitor želi zgraditi objekte s poslovno trgovsko vsebino in vsemi pripadajočimi infrastrukturnimi elementi. Kot podlaga in osnovno izhodišče za izdelavo lokacijskega načrta je izdelan idejni osnutek za predvidene ureditve na tem območju, katerega je s pobudo predložil investitor.
S tem programom priprave se opredelijo vsebina in obseg izdelave lokacijskega načrta, postopek in roki priprave, seznam pristojnih nosilcev urejanja prostora, ki sodelujejo v postopku načrtovanja predvidene prostorske ureditve, pripravljavci in nosilci upravno-strokovnih aktivnosti ter zagotovitev potrebnih finančnih sredstev za izvedbo naloge.
 
II. PREDMET IN PROGRAMSKA IZHODIŠČA IZDELAVE LOKACIJSKEGA NAČRTA
Predmet izdelave lokacijskega načrta je na pobudo investitorja izdelava povsem nove zasnove postavitve objektov v prostor ter pripadajočo infrastrukturo na območju, ki je bilo do sedaj nepozidano in zaraščeno z gozdom.
Predvideni objekti znotraj obravnavanega območja se bodo namenili poslovno-trgovskim in spremljajočim vsebinam. V prvi fazi je predvidena gradnja večjega trgovskega objekta, ki bo delno zgrajen v eni etaži in delno v dveh etažah. Znotraj objekta se bodo uredile trgovine, v katerih se bodo predvidoma prodajali tekstilni izdelki, obutev, elektro material, športni artikli itd. V prvi fazi je predvidena tudi gradnja pritličnega paviljona, v katerem je predvidena ureditev gostinskega lokala in lokalov namenjenih drugim storitvenim dejavnostim (banka, lekarna …). V drugi fazi izvajanja se predvideva na južnem delu obravnavanega območja gradnja večjega trgovskega centra, ki bo namenjen predvsem prodaji gradbenega materiala in drugih izdelkov za dom. Znotraj predvidenih objektov se izvedejo tudi vsi potrebni servisni prostori (skladišča, prostori za zaposlene, sanitarije …).
Infrastrukturne ureditve se bodo izvedle v skladu s pogoji iz smernic posameznih pristojnih služb. Območje se bo komunalno navezalo na obstoječe komunalne sisteme, ki potekajo mimo območja. Predvidena je priključitev na javni kanalizacijski sistem, vodovodno omrežje, plinovod, telekomunikacijsko omrežje. Predvidena je tudi izvedba nove TP in vključitev le te v srednjenapetostno elektro omrežje.
Prometno se bo območje navezalo na Lendavsko in Noršinsko ulico. Navezava na Lendavsko ulico bo potekala preko obstoječega cestnega priključka, ki je izveden s semaforiziranim križiščem in poteka mimo trgovine Hofer. Drugih novih priključkov na Lendavsko ulico (cesta Murska Sobota–Hodoš R1-232) se ne predvideva. Predvidena pa je izvedba dveh priključkov na Noršinsko ulico, tako, da bi se predmetna trgovska cona prvenstveno napajala z Noršinske ulice, kar bi pomenilo tudi delno razbremenitev Lendavske ulice. Pri tem so predvidene prometne ureditve tudi same Noršinske ulice s pločniki, kolesarskimi stezami in novima priključkoma.
Če se v postopku sprejemanja prostorsko izvedbenega načrta in na obravnavah izkaže, da predlogi niso povsem ustrezni, se predlagana vsebina mora prilagoditi novim zahtevam.
Lokacijski načrt mora zajemati vse sestavine in priloge, ki so navedena v določilih ZUreP-1, 73. člen. Občinski prostorski akt mora vsebovati tudi priloge, ki so natančno definirane v 73. členu, 44. členu, 24. členu in 139. členu ZUreP-1. Obvezna priloga je program opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo.
Načrtovalec predmetnega lokacijskega načrta bo moral predati pripravljavcu, to je Mestna občina Murska Sobota pet izvodov akta. Izvodi sprejetega akta bodo predani krajevno pristojni Upravni enoti in pristojnim inšpekcijskim službam, dva izvoda pa bosta shranjena na Oddelku za infrastrukturo, okolje in prostor ter gospodarske javne službe Mestne občine Murska Sobota, kjer bo akt na vpogled dostopen javnosti.
Obenem je potrebno celotni lokacijski načrt s prilogami predati v digitalni obliki – CD, tako tekstualni kot grafični del. Grafični del v programu AutoCAD (dwg) oziroma programu kot ga uporablja pripravljavec.
 
III. OKVIRNO UREDITVENO OBMOČJE
Novi lokacijski načrt obravnava območje med Lendavsko in Noršinsko ulico v Murski Soboti. Obravnavano območje meji na zahodu na območje Obrtne cone – sever, na severu pa na območje severne obrtno-industrijske cone. Na vzhodni strani sega območje do parcel na katerih je predvidena gradnja nove ekonomske šole. Območje je veliko 4,6 hektarja.
Območje obdelave obsega sledeče parcele: 3547/1, 3547/4, 3548, 3549/1, 3549/2, 3550 in 3551, delno pa za potrebe ureditve prometne in druge infrastrukture 3547/2, 3547/3 in 5351/1 vse k.o. Murska Sobota.
Lastniki parcel v območju obdelave so zasebni oziroma nekaj v lasti Mestne občine Murska Sobota (javne površine – cesta).
 
IV. NOSILCI UREJANJA PROSTORA, KI DAJEJO SMERNICE IN MNENJA, TER DRUGI UDELEŽENCI, KI BODO SODELOVALI PRI PRIPRAVI IZDELAVE LOKACIJSKEGA NAČRTA
Pripravljavec lokacijskega načrta za poslovno trgovski center Noršinska v Murski Soboti je Mestna občina Murska Sobota, Oddelek za infrastrukturo, okolje in prostor ter gospodarske javne službe Murska Sobota, Kardoševa 2. Po sprejemu programa priprave se pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da podajo v roku 30 dni smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve. Nosilci urejanja prostora dobijo ob pozivu tudi sprejeti program priprave.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh ne bodo podali smernic, se bo v skladu z 29. členom ZUreP-1 štelo, da nimajo smernic.
Pristojni nosilci urejanja prostora za izdajo smernic za izdelavo lokacijskega načrta za poslovno-trgovski center Noršinska v Murski Soboti so:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska cesta 48, p.p.653, 1000 Ljubljana – glede okoljskega poročila
– Elektro Maribor, Javno podjetje za distribucijo električne energije d.d., PE Murska Sobota, Lendavska 31/a, 9000 Murska Sobota
– Telekom Slovenije, regionalna enota TK omrežja Vzhod, PE Murska Sobota, Trg zmage 6, 9000 Murska Sobota
– Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Murska Sobota, Cankarjeva 75, 9000 Murska Sobota
– Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Murska Sobota, Kardoševa 2, 9000 Murska Sobota
– Mestni plinovodi, d.o.o., Slomškova ul. 33, 9000 Murska Sobota
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Oddelek porečja reke Mure, Slovenska 2, 9000 Murska Sobota, p.p.144
– Komunala, Javno podjetje d.o.o., Kopališka 2, 9000 Murska Sobota
– Vodovod Murska Sobota, Javno podjetje d.o.o., Kopališka 2, 9000 Murska Sobota
– Direkcija RS za ceste, Izpostava Murska Sobota, Lipovci 256b, 9231 Beltinci
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, Slomškov trg 6, 2000 Maribor
– Mestna občina Murska Sobota, Kardoševa 2, 9000 Murska Sobota.
Kolikor se izkaže, da se predvideni posegi na predmetnem območju dotikajo tudi morebitnih drugih področij, kot jih pokrivajo zgoraj navedeni nosilci urejanja prostora, se jih mora vključiti in od njih pridobiti smernice in mnenja. Pobudnik za izdelavo predmetnega lokacijskega načrta za poslovno trgovski center Noršinska v Murski Soboti je investitor Consulting projekt, Družba za projektiranje, storitve in svetovanje d.o.o., Partizanska cesta 3-5, Maribor.
 
V. SEZNAM POTREBNIH STROKOVNIH PODLAG IN NAČIN PRIDOBITVE STROKOVNIH REŠITEV
Pri izdelavi lokacijskega načrta je potrebno upoštevati, obstoječe veljavne občinske prostorske akte, ki obravnavajo predmetno območje in območja v neposredni bližini, to so:
– Odlok o sprejetju zazidalnega načrta za obrtno cono Murska Sobota – sever (Uradni list RS, št. 39/97),
– Odlok o spremembi zazidalnega načrta za del območja obrtne cone Murska Sobota – sever (Uradni list RS, št. 41/04; ter Uradni list RS, št. 62/04 – popravek),
– Odlok o spremembi zazidalnega načrta za del območja obrtne cone Murska Sobota – sever (cestno podjetje,OMV) (Uradni list RS, št. 29/05),
– Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 83/03, objavljen dne 22. 8. 03),
– Odlok o lokacijskem načrtu za ekonomsko šolo v Murski Soboti (Uradni list RS, št. 32/06),
– Odlok o zazidalnem načrtu za proizvodno servisno cono Noršinska (Uradni list RS, št. 16/03),
– Odlok o zazidalnem načrtu za severno obrtno industrijsko cono mesta Murska Sobota (Uradni list RS, št. 8/04),
Upoštevati je vso dokumentacijo in dejansko stanje vseh infrastrukturnih vodov na tem območju in si od upravljavcev le teh pridobiti ustrezne podlage.
 
VI. PRIDOBITEV GEODETSKIH PODLAG
Geodetske podlage za izdelavo lokacijskega načrta za poslovno trgovski center Noršinska v Murski Soboti, si je izdelovalec in investitor dolžan pridobiti v skladu s Pravilnikom o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04).
 
VII. ROKI ZA PRIPRAVO IZDELAVE LOKACIJSKEGA NAČRTA
Izdelovalec lokacijskega načrta za poslovno trgovski center Noršinska v Murski Soboti mora biti strokovna organizacija, ki je registrirana za opravljanje strokovnih nalog v zvezi z urbanističnim načrtovanjem v skladu z veljavno zakonodajo. Izdelovalca lokacijskega načrta je izbral investitor. Izdelovalec mora posredovati osnutek z odlokom Mestni občini Murska Sobota in v postopku sprejemanja akta sodelovati pri vseh obravnavah na prostorski konferenci, javni razgrnitvi, na pristojnih odborih ter na sejah Mestnega sveta. Izdelovalec sodeluje z izdelovalcem okoljskega poročila tako, da je dolžan upoštevati ugotovljene izsledke in jih vključiti v končno obliko lokacijskega načrta.
Na osnovi vloge o nameri priprave plana Mestne občine Murska Sobota št. 3505-0004/2006 z dne 21. 3. 2006 Ministrstvu za okolje in prostor, je v skladu z določbami Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04, 20/06) Ministrstvo za okolje in prostor z odločbo št.: 35409-81/2006MK z dne 11. 5. 2006 ugotovilo, da občinski lokacijski načrt s svojo vsebino lahko bistveno vpliva na okolje, ker vsebuje posege, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje v skladu z zakonom, ki ureja področje varstva okolja (50. člen ZVO-1-UPB1).
V navedeni odločbi se obenem ugotavlja, da ni potrebno izvesti presoje sprejemljivosti plana, ker obravnavano območje leži izven posebnega varstvenega območja in območja daljinskega vpliva na posebno varstveno območje ter izven zavarovanega območja.
Med izdelavo predloga občinskega lokacijskega načrta se izvede presoja vplivov na okolje v skladu z določbami zakona, ki ureja področje varstva okolja. Investitor zagotovi izdelavo poročila o vplivih na okolje in revizijo tega poročila, oba izdelana v skladu s predpisi, ki določajo podrobnejšo vsebino in način priprave poročila o vplivih na okolje in revizijo tega poročila.
 
Prostorska konferenca
Upoštevajo se priporočila pridobljena na prvi prostorski konferenci, katera je bila izvedena 8. 6. 2006.
Na drugi prostorski konferenci se preveri ali so bila upoštevana podana priporočila iz prve prostorske konference.
 
Pridobitev smernic za načrtovanje
Po sprejetju programa priprave se pozove pristojne nosilce urejanja prostora, kot so navedeni v 4. členu tega programa, da v roku 30 dni podajo svoje smernice za načrtovanje predvidene strokovne rešitve. K pozivu se priloži ta program priprave in osnutek.
 
Javna razgrnitev in javna obravnava
Po sprejetju sklepa o javni razgrnitvi, ki ga sprejme župan Mestne občine Murska Sobota in objavi sklepa v Uradnem listu RS se predlog občinskega lokacijskega načrta za poslovno trgovski center Noršinska v Murski Soboti, poročilo o vplivih na okolje ter mnenje o opravljeni reviziji tega poročila, javno razgrne za obdobje najmanj 30 dni.
V času javne razgrnitve se izvede javna obravnava osnutka. Objava datuma, ure in kraja javne obravnave bo v lokalnih medijih. Občani, organi in organizacije, krajevne skupnosti ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko v času trajanja javne razgrnitve in na javni obravnavi podajo pisne in ustne pripombe. Predlog stališč in odgovorov na pripombe pripravi izdelovalec v sodelovanju s strokovnimi službami Mestne občine Murska Sobota in pristojnimi institucijami.
 
Izdelava dopolnjenega predloga izdelave prostorskega izvedbenega akta
Izdelovalec izdela dopolnitve predloga lokacijskega načrta, če so bile podane take zahteve.
Mestni svet mestne občine Murska Sobota se v prvi obravnavi opredeli do pripomb in sprejme pripravljen predlog lokacijskega načrta. V primeru ponovnih zahtev za korekcijo predloga lokacijskega načrta na Mestnem svetu, izdelovalec dopolni predlog. Predlog lokacijskega načrta mora pred drugo obravnavo imeti vsa pozitivna mnenja vseh nosilcev urejanja prostora ter pridobljeno okoljevarstveno soglasje s strani Ministrstva pristojnega za okolje.
 
Pridobitev mnenj in okoljevarstvenega soglasja
Nosilci urejanja prostora, določeni v 4. točki tega programa priprave, podajo mnenja k dopolnjenemu predlogu, mnenja se morajo podati najkasneje 30 dni od dneva poziva.
 
Sprejetje odloka o izdelavi prostorskega izvedbenega akta
Po pridobljenem pravnomočnem okoljevarstvenem soglasju predlaga župan Mestnemu svetu mestne občine Murska Sobota dopolnjen predlog lokacijskega načrta za poslovno trgovski center Noršinska v Murski Soboti skupaj z obveznimi prilogami kot so priporočila obeh prostorskih konferenc ter Program opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo v sprejem. Mestni svet mestne občine Murska Sobota sprejme lokacijski načrt z odlokom, kateri se objavi v Uradnem listu RS.
 
VIII. OBVEZNOSTI V ZVEZI S FINANCIRANJEM IZDELAVE LOKACIJSKEGA NAČRTA
Finančna sredstva za izdelavo lokacijskega načrta za poslovno trgovski center Noršinska v Murski Soboti, zagotovi investitor Consulting projekt, Družba za projektiranje, storitve in svetovanje d.o.o., Partizanska cesta 3-5, Maribor.
 
IX. OBJAVA PROGRAMA PRIPRAVE
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-0004/2006
Murska Sobota, dne 19. junija 2006
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Štihec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti