Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/2006 z dne 23. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/2006 z dne 23. 6. 2006

Kazalo

2810. Program priprave sprememb in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev za območje matičnih okolišev: Črna, Mežica, Prevalje - Ravne- območij, ki obsegajo prostor med mejo urbanističnih načrtov Črna, Mežica, Prevalje - Ravne in mejo ureditvenih območij naselij,določenih z družbenim planom občine Ravne na Koroškem za obdobje 1986–1990, in območja Stražišče - Breznica, za katerega v tem srednjeročnem obdobju ni predvidena izdelava PIA, za območje Občine Črna na Koroškem (MUV št. 20/86 in 9/93, Uradni list RS, št. 29/03, 44/03 – popr., št. 121/04) (skrajšani postopek), stran 6963.

Na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora (ZUreP-1, Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr. in 58/03 – ZZK- 1) in 30. člena Statuta Občine Črna na Koroškem (Uradni list RS, št. 62/99, 40/01, 75/03, 127/03) je župan Občine Črna na Koroškem sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev za območje matičnih okolišev: Črna, Mežica, Prevalje - Ravne; območij, ki obsegajo prostor med mejo urbanističnih načrtov Črna, Mežica, Prevalje - Ravne in mejo ureditvenih območij naselij,določenih z družbenim planom občine Ravne na Koroškem za obdobje 1986–1990, in območja Stražišče - Breznica, za katerega v tem srednjeročnem obdobju ni predvidena izdelava PIA, za območje Občine Črna na Koroškem (MUV št. 20/86 in 9/93, Uradni list RS, št. 29/03, 44/03 – popr., št. 121/04) (skrajšani postopek)
1. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
Občina Črna na Koroškem je v letu 2002 sprejel Odlok o zazidalnem načrtu »Pristava« (Uradni list RS, št. 77/02, 67/03, popr. – v nadaljevanju ZN).
Območje je v celoti namenjeno za gradnjo individualnih stanovanjskih objektov – 8 objektov s pripadajočo komunalno opremo. Zazidalni načrt je skoraj v celoti že izveden. V skladu z 20. členom veljavnega Zakona o urejanju prostora, lokacijski načrt preneha veljati, ko je izveden. Po prenehanju veljavnosti občinskega lokacijskega načrta se območje ureja s prostorskim redom občine.
Glede na dejstvo, da Občina Črna na Koroškem še nima sprejetega prostorskega reda, je potrebno v postopku sprememb in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev ugotoviti, da so prenehala veljati določila ZN ter določiti nadaljnja pravila urejanja prostora na tem območju v skladu z veljavnimi prostorskimi ureditvenimi pogoji, ki trenutno veljajo izven območja ZN. V postopku spremembe se bo območje veljavnih prostorskih ureditvenih pogojev razširilo tudi na območje realiziranega zazidalnega načrta in tako omogočilo izvajanje gradbenih posegov v skladu z določili veljavnega prostorskega akta brez spreminjanja funkcije in namembnosti prostora.
Za navedeno stanovanjsko območje ni predpisana obveznost izvedbe presoje vplivov na okolje. Na območju obdelave niso evidentirani objekti kulturne dediščine, navedene spremembe pa ne bodo bistveno vplivale na rabo sosednjih zemljišč in objektov.
Pripravljavec spremembe in dopolnitve PUP je ocenil, da je predlagana prostorska ureditev v skladu z usmeritvami veljavnega prostorskega plana Občine Črna na Koroškem in urbanistično zasnovo naselja Črna na Koroškem.
Pravna podlaga za izdelavo sprememb in dopolnitev ZN je Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, popravek 8/03, 58/03 – ZZK-1 – v nadaljevanju), ki v svojem 34. členu določa skrajšani postopek. Le-ta se lahko uporabi tudi v primeru sprememb in dopolnitev prostorskega reda občine, če se predvidene spremembe nanašajo na spremembo podrobnejše namenske rabe in ne ovirajo dejavnosti osnovne namenske rabe ter ne ogrožajo naravnih vrednot, zavarovanih območij in biotske raznovrstnosti ter kulturne dediščine.
Glede na to, da predlagana sprememba in dopolnitev PUP izpolnjuje navedene pogoje, je skrajšani postopek utemeljen.
2. Predmet in programska izhodišča
Predmet spremembe in dopolnitve PUP je razširitev območja PUP na območje, ki se je do sedaj urejalo na podlagi Odloka o zazidalnem načrtu Pristava. Namenska raba zemljišče se s to spremembo ne bo spreminjala – stanovanjsko območje.
Kot programsko izhodišče se uporabljajo določila veljavnega prostorskega plana Občine Črna na Koroškem – namenska raba prostora.
Pri izdelavi spremembe in dopolnitve PUP se upoštevajo naslednje že izdelane strokovne podlage oziroma drugi sprejeti prostorski akti:
– Dolgoročni razvojni načrt Občine Ravne na Koroškem od leta 1986 do leta 2000, MUV št. 20/86, 17/89 in 18/90;
– Družbeni plan Občine Ravne na Koroškem za obdobje 1986–1990, MUV št. 20/86 in 17/89;
– Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin DP Občine Ravne na Koroškem za obdobje od leta 1986–2000, dopolnjenega leta 1990 in SDP občine Ravne na Koroškem za obdobje od leta 1986–1990, za območje Občine Črna na Koroškem za posamezna poselitvena območja (razširitev ureditvenih območij in nova ureditvena območja), Uradni list RS, št. 78/01;
– Odlok o delni spremembi in dopolnitvi sestavin dolgoročnega plana Občine Ravne na Koroškem za obdobje od leta 1986 do leta 2000, spremenjen in dopolnjen leta 2001 ter srednjeročnega družbenega plana Občine Ravne na Koroškem za obdobje od leta 1986 do leta 1990, spremenjen in dopolnjen leta 1990 in 2001 za območje Občine Črna na Koroškem za posamezno poselitveno območje Teber (razširitev PUP št. 1), Uradni list RS, št. 29/03, 44/03 – popr.
– Odlok o zazidalnem načrtu »Pristava« (Uradni list RS, št. 77/02, 67/03 – popr.).
3. Območje sprememb in dopolnitev
Spremembe in dopolnitve PUP so načrtovane znotraj ureditvenega območja ZN Pristava. Obsegajo zemljišča parc. št. 431/1, 431/23, 431/24, 431/25, 431/26, 431/27, 431/28, 431/29, 431/30, 431/31 v skupni izmeri cca 0,595 ha.
4. Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi sprememb in dopolnitev PUP:
Pripravljavec sprememb in dopolnitev PUP je Občina Črna na Koroškem.
Pobudnik sprememb in dopolnitev PUP je Občina Črna na Koroškem.
Načrtovalca spremembe in dopolnitve PUP bo izbral pripravljavec.
Nosilci urejanja prostora, ki morajo pred začetkom izdelave sprememb in dopolnitev PUP podati smernice za njegovo pripravo, k dopolnjenemu predlogu pa mnenje, so:
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Slovenj Gradec
– Elektro Celje, d.d., PE Slovenj Gradec
– Telekom Slovenije d.d., PE Maribor
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje – področje voda
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Maribor
– Občina Črna na Koroškem
Če kdo od navedenih organov oziroma organizacij v 15 dneh ne bi podal smernic, se bo štelo, da nima smernic, pri čemer pa mora izdelovalec upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi in drugi pravni akti.
V primeru, če kdo od navedenih organov ali organizacij v 15 dneh po prejemu zahtevka o izdaji mnenja ne bi podal mnenja, se bo štelo, da s predlagano prostorsko dokumentacijo soglaša.
V kolikor se v postopku priprave sprememb in dopolnitev PUP ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice ter mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso našteti, se le-te pridobe v postopku.
5. Seznam potrebnih strokovnih podlag
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev PUP je potrebno upoštevati vsa strokovna gradiva in podatke sodelujočih organov in organizacij v postopku priprave iz 4. točke tega programa priprave.
6. Način pridobitve strokovnih rešitev
Strokovne rešitve prostorske ureditve pridobi pobudnik priprave sprememb in dopolnitev PUP.
7. Navedba in način pridobitve geodetskih podlag
Geodetski načrt v ustreznem merilu in izdelan v skladu s Pravilnikom o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04) kot tudi morebitne druge geodetske podlage pridobi pripravljavec.
8. Rok za pripravo
Postopek priprave, obravnave in sprejema sprememb in dopolnitev PUP bo potekal po naslednjem terminskem planu:
– izbrani načrtovalec pripravi gradivo za pridobitev smernic in zaprosi vse pristojne nosilce za smernice, le-ti jih morajo podati v roku 15 dni;
– na podlagi pridobljenih smernic se izdela predlog sprememb in dopolnitev PUP;
– po izdelavi predloga sprememb in dopolnitev PUP župan Občine Črna na Koroškem sprejme sklep o 15 dnevni razgrnitvi predloga; obvestilo o javni razgrnitvi ter kraju in času javne obravnave se objavi v javnem glasilu ter na krajevno običajni način najmanj osem dni pred začetkom javne razgrnitve;
– javna obravnava se izvede v času trajanja javne razgrnitve; o javni razgrnitvi in času javne obravnave se obvestijo vsi evidentirani lastniki nepremičnin na vplivnem območju sprememb in dopolnitev PUP;
– občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve predloga sprememb in dopolnitev PUP;
– načrtovalec na podlagi potrjenih stališč do pripomb in predlogov pripravi dopolnjen predlog sprememb in dopolnitev PUP v roku 20 dni ter ga pošlje nosilcem urejanja prostora, da v roku 15 dni podajo svoje mnenje;
– načrtovalec pripravi usklajen predlog sprememb in dopolnitev PUP v roku 10 dni po pridobitvi vseh mnenj oziroma preteku roka iz prejšnje točke;
– usklajen predlog sprememb in dopolnitev se preda v sprejem Občinskem svetu;
– sprejeti prostorski akt se objavi v Uradnem listu RS;
– načrtovalec pripravi končni elaborat v roku 10 dni po objavi v Uradnem listu RS.
9. Obveznosti v zvezi s financiranjem prostorskega akta
Vse stroške v zvezi z pridobivanjem strokovnih rešitev sprememb in dopolnitev PUP, izdelavo sprememb in dopolnitev PUP, vodenja vseh z zakonom zahtevanih upravnih postopkov ter pridobivanjem smernic in mnenj prevzame pripravljavec.
10. Končna določba
Ta program priprave začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 3505-0001/2006
Črna na Koroškem, dne 19. junija 2006
Župan
Občine Črna na Koroškem
Janez Švab l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti