Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/2006 z dne 23. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/2006 z dne 23. 6. 2006

Kazalo

2806. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih in padavinskih voda, stran 6960.

Na podlagi 149. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04), 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98), 3. člena in šestega odstavka 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 55/05 – UPB2) in 33. člena Statuta Občine Ajdovščina (Uradno glasilo št. 7/99, Uradni list RS, št. 2/02, 41/05 in 92/05) in Pravilnika o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne in padavinske vode (Uradni list RS, št. 105/02) je Občinski svet na seji dne 25. 5. 2006 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka
o odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih
in padavinskih voda
1. člen
V drugi alineji prvega odstavka 2. člena Odloka o odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih in padavinskih voda (Uradni list RS, št. 38/01) se za besedo »kanalizacijo« doda besedna zveza »ali greznico«.
Peta alineja se spremeni, tako da se glasi:
»– padavinska odpadna voda je voda, ki je posledica padavin in odteka s streh in iz utrjenih, tlakovanih ali z drugim materialom prekritih površin neposredno ali po kanalizaciji v vode ali v tla;«.
Deveta alineja se spremeni tako, da se glasi:
»– uporabnik javne kanalizacije (v nadaljevanju: »uporabnik«) je vsaka fizična ali pravna oseba, ki je lastnik ali najemnik objekta, kjer nastaja odpadna voda in odteka v javno kanalizacijo, v greznico ali v vodotok;«.
Dodata se novi deseta in enajsta alineja, ki se glasita:
»– nepretočna greznica je neprepusten zbiralnik komunalne odpadne vode, iz katerega se odvaža komunalna odpadna voda in izločeno blato v čiščenje oziroma obdelavo na čistilno napravo;
– pretočna greznica je naprava za čiščenje komunalne odpadne vode brez ozračevanja, v kateri se komunalna odpadna voda anaerobno obdela skladno s predpisanim standardom.«.
2. člen
Doda se novi 3.a člen, ki se glasi:
»3.a člen
Kanalizacijsko omrežje se gradi po ločenem sistemu za komunalno odpadno vodo in padavinsko vodo, razen v primerih, ko to iz funkcionalnih vzrokov ni mogoče.«.
3. člen
Na koncu drugega odstavka 4. člena se doda nova alineja, ki se glasi:
»– pridobiva služnostno pravico in njen vpis v zemljiško knjigo.«.
Druga alineja tretjega odstavka se spremeni tako, da se glasi:
»– določa projektne pogoje k idejnim zasnovam projektov in daje soglasja k projektom za pridobivanje gradbenega dovoljenja,«.
V četrti alineji tretjega odstavka se za besedno zvezo »priključkov in« doda besedna zveza »greznic ter«.
Na koncu tretjega odstavka se doda nova alineja, ki se glasi:
»– izvaja praznjenje greznic in malih čistilnih naprav ter čiščenje prevzetih vsebin.«.
4. člen
5. člen se spremeni tako, da se glasi:
»Lastniki objektov, v katerih nastajajo odpadne vode, so le-te dolžni priključiti na javno kanalizacijo, ki ima urejeno končno dispozicijo odplak, če je mesto priključitve na že zgrajeno javno kanalizacijo oddaljeno od objekta manj kot 100 metrov.
Po izgradnji javne kanalizacije, ki se konča v čistilni napravi, in ob priključitvi nanjo, morajo lastniki obstoječo greznico izprazniti, očistiti in dezinficirati, upravljalcu pa omogočiti nadzor nad izvedenimi deli.
Upravljalec mora v roku enega meseca po prevzemu v upravljanje omrežja javne kanalizacije, ki izpolnjuje pogoje za priključitev nanjo, obvestiti lastnike objektov, v katerih nastajajo odpadne vode, da morajo nanjo v predpisanem roku priključiti svojo notranjo kanalizacijo. Po preteku tega roka niso več upravičeni do praznjenja greznic po 13.a. členu tega odloka.
Na območjih, kjer je zgrajena javna kanalizacija s čistilno napravo za objekte, ki se lahko priključijo na javno kanalizacijo, gradnja greznic ni dovoljena.«.
5. člen
Naslov V. poglavja se spremeni tako, da se glasi: »V. POGOJI UPORABE JAVNE KANALIZACIJE IN GREZNIC«.
6. člen
V 10. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»Komunalne odpadne vode je prepovedano odvajati na javne površine, na kmetijske površine ali neposredno v površinske ali podzemne vode.«.
7. člen
Prvi odstavek 13. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Lastnik ali upravljalec objekta mora padavinsko vodo, ki po ločenem sistemu za padavinsko vodo ali na kak drug način odteka s streh objektov, iz utrjenih, tlakovanih ali z drugim materialom prekritih površin, odvajati neposredno v vodotoke ali s ponikovanjem v tla, kadar je to izvedljivo.«.
Na koncu tretjega odstavka se pred piko doda naslednje besedilo: », niti ni dopustno na kanalizacijo, ki je namenjena samo za odvajanje drugih odpadnih voda, priključevati kanalizacije za odvajanje padavinskih voda«.
8. člen
Doda se novi 13.a člen, ki se glasi:
»13.a člen
Praznjenje greznic izvaja upravljalec ali drugi strokovno usposobljeni izvajalec v njegovem imenu. Praznjenje nepretočnih greznic se izvaja redno in po potrebi, praznjenje pretočnih greznic pa vsaj enkrat na štiri leta, oboje skladno s programom upravljalca, s katerim uredi oskrbo odvajanja in čiščenja komunalne odpadne in padavinske vode.
Podatke o vrsti greznic ali neposrednem iztoku fekalij v ponikalnice upravljavec pridobi z ogledom pri povzročiteljih odpadnih voda, kar mu morajo le-ti omogočiti.«.
9. člen
18. člen se spremeni tako, da se glasi:
»Uporabniki, ki uporabljajo vodo iz javnega vodovoda, plačujejo odvedeno vodo v enaki količini in v enakih razdobjih kot za porabljeno vodo.
Meritve, ki so osnova za obračun storitve odvajanja in čiščenja, izvaja upravljalec ali od njega pooblaščena institucija v enakih razdobjih, kot za ostalo porabljeno vodo. Če upravljalec ali uporabnik ugotovita, da je obračunski vodomer v okvari, če je ugotovljen nedovoljen način rabe ali, če iz drugega razloga ni mogoče uporabiti odčitka z vodomera, je osnova za obračun povprečna poraba v zadnjem trimesečnem obdobju.
Uporabnikom, ki uporabljajo vodo v okviru svojega gospodinjstva, in nimajo števca za porabo pitne vode, se za količino odpadnih voda šteje pavšal 50m³/ leto/osebo.
Uporabnikom, ki imajo števce na iztoku odpadne vode, se obračuna količina te vode po števcu na iztoku.
Uporabniki, ki uporabljajo v proizvodnem procesu vodo iz lastnih virov in uporabniki, pri katerih dnevno nastane več kot 15 m3 odpadne vode, in jo kot tehnološko odpadno vodo odvajajo v javno kanalizacijo, morajo v okviru merilnega mesta zagotoviti merjenje količine odpadne vode s certificiranimi merilnimi napravami.
Z enotno ceno odvajanja komunalnih odpadnih voda se obračuna storitev odvajanja odpadnih voda v javno kanalizacijo, ne glede na vodni vir, iz katerega se uporabniki oskrbujejo, zato so jo dolžni plačati vsi uporabniki, ki odpadne vode odvajajo v javno kanalizacijo. Z enotno ceno odvajanja komunalnih odpadnih voda se obračuna tudi storitev praznjenja greznic in čiščenja grezničnih gošč, ki se izvaja skladno s 13.a členom tega odloka, zato so enotno ceno dolžni plačevati tudi vsi uporabniki, ki svoje odpadne vode odvajajo v greznice.
Stroške čiščenja komunalnih odpadnih voda so dolžni plačevati vsi uporabniki, ki preko javne kanalizacije odvajajo odpadne vode v čistilno napravo.«.
10. člen
V prvem odstavku 19. člena se za besedno zvezo »«vodne vire in« doda naslednje besedilo: »uporabniki, pri katerih dnevno nastane več kot 15 m3 odpadne vode, ter«.
Doda se nov tretji odstavek, ki se glasi:
»Uporabniki, ki vodo uporabljajo v reprodukcijske namene (jo vgrajujejo v izdelke, uparjajo, uporabljajo v kmetijski proizvodnji in podobno), in odpadno vodo odvajajo v vodotok ali v ponikanje, imajo pravico zahtevati, da se jim delež uporabljene vode odšteje pri obračunu storitve odvajanja in čiščenja odpadnih voda ter pri obračunu takse za obremenjevanje voda, če imajo števec za merjenje velikosti tega deleža.«.
11. člen
V 20. členu se na koncu prvega odstavka dodata novi alineji, ki se glasita:
»10. vodi evidenco praznjenja greznic,
11. vodi kataster kanalizacijskega omrežja in greznic.«.
12. člen
Doda se novi 21.a člen, ki se glasi:
»21.a člen
Investitorji novogradenj, rekonstrukcij, vzdrževanja cest, ulic in trgov, upravljavci drugih infrastrukturnih objektov in naprav (elektrika, telefon, plin, toplovod, kabelska TV itd.), oziroma druge fizične in pravne osebe, morajo, v kolikor z deli posegajo v javno kanalizacijo, to vzpostaviti v prvotno stanje. Po zaključenih delih upravljalec izda mnenje o ustreznosti vzpostavitve v prvotno stanje. Če upravljalec ugotovi, da prvotno stanje ni kvalitetno vzpostavljeno, pisno pozove investitorja, da sanira slabo izvedena dela. Če investitor ne izvede sanacije v roku do 30 dni, upravljalec o tem obvesti občinski inšpektorat.«.
13. člen
22. člen se spremeni tako, da se glasi:
»Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravlja občinski inšpektorat Občine Ajdovščina.
Za vodenje postopka in izdajo plačilnih nalogov v prekrških zoper določbe tega odloka je pristojna pooblaščena uradna oseba občinskega inšpektorata, ki ima najmanj peto stopnjo izobrazbe in opravljen preizkus znanja, določen z zakonom, ki ureja prekrške. Za vodenje postopka in izdajo odločb v prekrških zoper določbe tega odloka je pristojna pooblaščena uradna oseba občinskega inšpektorata, ki ima najmanj sedmo stopnjo izobrazbe in opravljen preizkus znanja, določen z zakonom, ki ureja prekrške.«.
14. člen
V prvem in drugem odstavku 23. člena se besedna zveza »denarno kaznijo« nadomesti z besedo »globo«.
15. člen
V prvem odstavku 24. člena se besedna zveza »denarno kaznijo« nadomesti z besedo »globo«.
V prvi alineji prvega odstavka se besedna zveza »6 mesecev« nadomesti z besedno zvezo »enega leta«.
Doda se nova druga alineja, ki se glasi:
»– če obstoječe greznice ne izprazni, očisti in dezinficira oziroma če upravljavcu ne omogoči nadzora nad izvedenimi deli (5. člen),«.
Doda se nova peta alineja, ki se glasi:
»– če odvaja komunalne odpadne vode na javne površine, na kmetijske površine ali neposredno v površinske ali podzemne vode (tretji odstavek 10. člena),«.
Doda se nova sedma alineja, ki se glasi:
»– če priključuje kanalizacijo v nasprotju s tretjim odstavkom 13. člena,«.
Doda se nova deseta alineja, ki se glasi:
»– če ne vzpostavi prvotnega stanja na javni kanalizaciji, kolikor z deli posega vanjo (21.a člen).«.
Ostale alineje se ustrezno prerazporedijo.
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»Z globo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka tudi odgovorna oseba pravne osebe, odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali posameznik.«.
Tretji odstavek se črta.
16. člen
26. člen se spremeni tako, da se glasi:
»Lastniki objektov iz 5. člena tega odloka so najpozneje v roku enega leta po prejemu obvestila o tem, da so dolžni svoje objekte priključiti na javno kanalizacijo, pridobiti soglasje in dovoljenje za priključitev nanjo ter priključitev tudi izvesti.«.
17. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 353-24/2001
Ajdovščina, dne 14. junija 2006
Župan
Občine Ajdovščina
Marjan Poljšak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti