Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/2006 z dne 13. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/2006 z dne 13. 6. 2006

Kazalo

2594. Pravilnik o enkratni denarni pomoči za novorojence v Občini Moravske Toplice, stran 6675.

Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (uradno prečiščeno besedilo – ZLS-UPB1) (Uradni list RS, 100/05) in 16. člena Statuta Občine Moravske Toplice (Uradni list RS, št. 11/99, 2/01, 24/01, 69/02 in 28/03) je Občinski svet Občine Moravske Toplice na svoji 26. redni seji dne 30. maja 2006 sprejel
P R A V I L N I K
o enkratni denarni pomoči za novorojence
v Občini Moravske Toplice
1. člen
Ta pravilnik ureja dodeljevanje enkratne denarne pomoči za novorojence (v nadaljevanju: denarna pomoč) z območja Občine Moravske Toplice, določa upravičence, višino denarne pomoči, pogoje in postopek za uveljavljanje ter način dodelitve enkratne denarne pomoči.
2. člen
Denarna pomoč je enkratna denarna pomoč novorojenemu otroku, ki se zagotavlja iz sredstev občinskega proračuna in s katero se staršem novorojenega otroka zagotovijo dodatna sredstva za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka.
3. člen
Pravico do denarne pomoči ima družina, ki ima stalno bivališče na območju Občine Moravske Toplice in novorojenec živi na tem naslovu.
V primeru, da starša živita ločeno, ima pravico do denarne pomoči tisti od staršev, pri katerem novorojenec živi.
4. člen
Pravica do denarne pomoči se uveljavlja na podlagi pisne vloge, in sicer najkasneje v roku šestih mesecev od dneva otrokovega rojstva. Po preteku tega roka pravica do denarne pomoči preneha in se vloga s sklepom zavrže kot prepozna.
Vlogo za dodelitev denarne pomoči lahko vloži le eden od staršev, na podlagi njunega medsebojnega dogovora: mati novorojenca ali pa oče novorojenca oziroma tisti od staršev, pri katerem ima otrok stalno prebivališče in izpolnjuje pogoje iz 3. člena tega pravilnika.
5. člen
Vlogi za dodelitev denarne pomoči je potrebno priložiti:
– izpisek iz rojstne matične knjige za novorojenca,
– potrdilo o stalnem prebivališču za novorojenca in vlagatelja oziroma potrdilo o skupnem gospodinjstvu,
– številko vlagateljevega osebnega računa.
6. člen
O dodelitvi denarne pomoči se odloči z upravno odločbo najkasneje v roku 30 dni od prejema popolne vloge. Denarna pomoč se vlagatelju izplača na njegov osebni račun v roku 30 dni po pravnomočnosti odločbe.
Zoper izdano odločbo je dovoljena pritožba pri županu občine, ki mora biti vložena v pisni obliki.
Če iz vloge niso razvidne vse okoliščine, ki so podlaga za uveljavitev pravic po določbah tega pravilnika, se vlagatelja pozove na dopolnitev vloge. Kolikor vlagatelj najkasneje v roku 15 dni vloge ne dopolni, se le-ta s sklepom zavrže kot nepopolna.
7. člen
Občinska uprava lahko na podlagi pisnega mnenja patronažne službe ali Centra za socialno delo izjemoma določi, da se namesto denarne pomoči dodeli pomoč novorojencu v materialni obliki, če tako zahtevajo koristi otroka. Znesek te oblike pomoči je enak višini zneska enkratne denarne pomoči.
8. člen
Denarna pomoč po tem pravilniku ni prenosljiva na drugo pravno ali fizično osebo, niti je ni mogoče nameniti v humanitarne ali druge namene.
9. člen
Prejemnik je dolžan vrniti prejeto denarno pomoč skupaj z zamudnimi obrestmi, če se ugotovi, da jo je prejel na podlagi neresničnih podatkov oziroma v nasprotju z določbami tega pravilnika.
10. člen
Višina denarne pomoči znaša 30.000,00 SIT neto za prvega otroka, za vsakega naslednjega otroka pa se poveča za dodatnih 10.000,00 SIT neto (40.000,00 SIT za drugega, 50.000,00 SIT za tretjega, 60.000 SIT za četrtega …).
O spremembi višine pomoči odloča Občinski svet Občine Moravske Toplice s sklepom na predlog župana, praviloma za vsako proračunsko leto posebej. Če za posamezno proračunsko leto sklep o višini pomoči ni sprejet, velja v tekočem letu oziroma vse dokler ni sprejeta odločitev o drugačni višini pomoči, višina pomoči iz preteklega leta.
11. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se za vse novorojence, rojene od 1. 1. 2006 dalje.
Št. 152-01/06-5
Moravske Toplice, 30. maja 2006
Župan
Občine Moravske Toplice
Franc Cipot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti