Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2006 z dne 9. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2006 z dne 9. 6. 2006

Kazalo

2552. Odlok o organizaciji in delovnem področju Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, stran 6581.

Na podlagi 25. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/05 – UPB1) in 13., 14., 15., 32., 64. in 74. člena Zakona o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja (Uradni list RS, št. 43/06) je Vlada Republike Slovenije sprejela
O D L O K
o organizaciji in delovnem področju Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu
in po svetu
1. člen
Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu (v nadaljnjem besedilu: Urad) se organizira kot samostojna vladna služba z delovnim področjem določenim s tem odlokom, z Zakonom o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja (Uradni list RS, št. 43/06) in z drugimi predpisi.
2. člen
Urad opravlja naloge, ki se nanašajo na:
– oblikovanje in izvajanje državne politike do Slovencev v zamejstvu in po svetu;
– avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah;
– slovenske zdomce in izseljence po svetu;
– kulturno, prosvetno, gospodarsko, politično in drugo sodelovanje pripadnikov avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah in Slovencev po svetu z matično državo Republiko Slovenijo;
– skrb matične države Republike Slovenije za ustrezno pravno in zakonsko zaščito slovenskih skupnosti zunaj njenih meja;
– izvajanje finančne podpore organizacijam in dejavnostim Slovencev zunaj Republike Slovenije;
– izvajanje finančne podpore organizacijam civilne družbe in posameznikom v Republiki Sloveniji, ki delujejo na področju povezovanja s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter izvajanje nadzora porabe javnih sredstev v teh organizacijah;
– informiranje, svetovanje in pomoč posameznikom ter organizacijam Slovencev zunaj Republike Slovenije;
– skrb za repatriacijo Slovencev v domovino;
– pridobivanje statusa Slovenca brez slovenskega državljanstva;
– opravljanje drugih nalog, povezanih s posebnimi pravno-statusnimi zadevami pripadnikov avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah in slovenskih zdomcev oziroma izseljencev v Republiki Sloveniji.
3. člen
(1) Urad pri svojem delu sodeluje z Ministrstvom za zunanje zadeve in preko Ministrstva za zunanje zadeve daje pobude s svojega delovnega področja diplomatskim predstavništvom in konzulatom Republike Slovenije v tujini.
(2) Način sodelovanja iz prejšnjega odstavka se določi s sporazumom, ki ga skleneta predstojnika Urada in Ministrstva za zunanje zadeve.
4. člen
Urad vodi državni sekretar, ki je odgovoren predsedniku vlade.
5. člen
Akt o notranji organizaciji Urada in sistematizaciji delovnih mest v Uradu izda predstojnik Urada po predhodnem soglasju Vlade Republike Slovenije v 30 dneh po uveljavitvi tega odloka.
6. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Šifra: 00401-1/2006/5
Ljubljana, dne 25. maja 2006
EVA 2006-1812-0001
Vlada Republike Slovenije
Janez Janša l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti