Uradni list

Številka 59
Uradni list RS, št. 59/2006 z dne 8. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 59/2006 z dne 8. 6. 2006

Kazalo

2506. Program priprave za občinski lokacijski načrt (OLN) ČN Globoko, stran 6479.

Na podlagi 12. in 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr.; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1), in 30. člena Statuta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 49/99 in 86/99) je župan Občine Brežice dne 6. 6. 2006 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
za občinski lokacijski načrt (OLN) ČN Globoko
1. člen
(predmet OLN ČN Globoko)
Predmet OLN ČN Globoko je:
– Izvedba platoja in objektov čistilne naprave (ČN), skupaj z vso potrebno prometno, komunalno in elektroenergetsko infrastrukturo, ureditev okolice ČN ter določitev nove parcelne strukture za območje ČN.
2. člen
(ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo OLN ČN Globoko)
Ocena stanja:
Na osnovi dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Brežice za obdobje 1986–2000, Uradni list SRS, št. 41/87, 8/88, 13/91; Uradni list RS, št. 37/94, 29/96, 77/97, 79/97, 47/98, 61/98, 10/99, 59/00, 27/2001, 50/01, 4/02, 55/02, 110/02, 42/03, 58/03, 99/04, 104/04, 123/04 je območje, ki je predmet OLN ČN Globoko opredeljeno kot stavbno zemljišče (območje ČN Globoko – B2-50čn) in je predvideno za urejanje z LN.
Razlogi za pripravo OLN ČN Globoko:
Naselje Globoko nima rešene problematike odvodnje fekalnih vod.
Glavni viri onesnaževanja so komunalne odplake iz posameznih gospodinjstev in šole. Fekalne in meteorne vode se zbirajo v greznicah oziroma ponikovalnicah, ponekod pa se odvajajo direktno v bližnje vodotoke in obcestne jarke.
Izpuščanje odplak povzroča smrad, vizualno breme ter nedopustno onesnaževanje okolja.
Želja občine je v obrobnem delu gozda Dobrava, v zaselku Lanišče, zgraditi biološko čistilno napravo 1000 PE, na katero se bodo priključile fekalne odplake celotnega območja KS Globoko.
Lokacija ČN Globoko se nahaja znotraj posebnega varstvenega območja – območje NATURA 2000. Kolikor bo pristojno ministrstvo določilo, da je potrebno, se za predvideni poseg izvede celovita presoja vplivov na okolje (CPVO).
Pravna podlaga:
Priprava OLN ČN Globoko poteka po predpisanem postopku, skladno z določili ZUreP-1 (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr.), ob upoštevanju Zakona o varstvu okolja ZVO-1 (Uradni list RS, št. 41/04), Zakona o ohranjanju narave ZON-UPB2 (Uradni list RS, št. 96/04) in skladno s Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04).
3. člen
(predmet in programska izhodišča OLN ČN Globoko)
Na podlagi OLN ČN Globoko mora biti možna izdaja lokacijske informacije za izvedbo objekta ČN in vseh pripadajočih ureditev, na podlagi katere bo investitor oziroma projektant pristopil k izdelavi projektne dokumentacije, ki bo skladna s prostorskim aktom.
Programska izhodišča so podana in zastavljena v analizah obstoječega stanja in strokovnih podlagah izdelanih pri Spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Brežice za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega plana Občine Brežice za obdobje 1986–1990 za:
– območje Čistilne naprave Globoko v k.o. Globoko.
4. člen
(okvirno ureditveno območje OLN ČN Globoko)
Okvirno ureditveno območje ČN Globoko je definirano z območjem ureditve, ki sega na parc. št. 399/2, 399/3, 400/2, 797/1 k.o. Globoko in vplivnim območjem, ki okvirno sega na parc. št. 398, 399/4, 400/1 k.o. Globoko.
V primeru, da se v nadaljnjem postopku pokaže potreba po razširitvi oz. krčitvi območja, se le to smiselno upošteva.
5. člen
(nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi OLN ČN Globoko)
Po sprejemu programa priprave in prostorske konference pripravljalec pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da podajo v roku 30 dni smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh po prejemu poziva ne bodo podali smernic, se bo v skladu z določili 29. člena ZUreP-l štelo, da smernic nimajo. V primeru, da smernice nekaterih nosilcev urejanja prostora ne bodo podane, mora načrtovalec OLN ČN Globoko kljub temu upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
Pristojni nosilci urejanje prostora za izdajo smernic in mnenj za pripravo OLN ČN Globoko so:
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Ljubljana
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Novo mesto, Novo mesto
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, sektor za vodno območje Donave – Oddelek območja spodnje Save, Novo mesto
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami izpostava Krško
– Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Brežice, Brežice
– Komunalno stanovanjsko podjetje Brežice d.d.
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto
– Elektro Celje, PE Krško
– KS Globoko
– Občina Brežice.
Kolikor se v postopku priprave OLN ČN Globoko ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, se le-te pridobijo v istem postopku.
6. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne rešitve so izdelane na podlagi analiz obstoječega stanja v prostoru in ob upoštevanju pridobljenih strokovnih podlag in usmeritev pristojnih ministrstev, njihovih pooblaščenih služb in sektorskih upravljavcev prostora pri Spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Brežice za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega plana Občine Brežice za obdobje 1986–1990 za:
– območje Čistilne naprave Globoko v k.o. Globoko.
7. člen
(pridobitev geodetskih podlag)
Geodetske podlage za izdelavo OLN ČN Globoko si je izdelovalec dolžan pridobiti na RS Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Geodetska uprava RS, Območna geodetska uprava Sevnica – Izpostava Brežice.
8. člen
(terminski plan priprave in sprejemanje OLN ČN Globoko)
1. Objava programa priprave v Uradnem listu RS;
2. 1. prostorska konferenca – 8 dni pred sprejemom programa priprave;
3. Izdelava gradiva za pridobivanje smernic – 15 dni po prostorski konferenci;
4. Pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora iz 5. člena – 30 dni po izdelavi gradiva;
5. Uskladitev s smernicami in izdelava predloga dokumenta OLN ČN Globoko – 15 dni po sprejetju pridobljenih smernic;
6. 2. prostorska konferenca – 14 dni pred javno razgrnitvijo;
7. Obvestilo o javni razgrnitvi in javni obravnavi v Uradnem listu RS;
8. Javna razgrnitev in javna obravnava se izvede na sedežu Občine Brežice in KS Globoko – 30 dni od objave v Uradnem listu RS;
9. Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani lahko podajo svoje pripombe v času trajanja javne razgrnitve predloga OLN ČN Globoko;
10. Zavzemanje stališče do pripomb ob javni razgrnitvi in priprava predloga OLN ČN Globoko za sprejem na Občinskem svetu – 5 dni po končani javni razgrnitvi;
11. Obrazložitev predloga OLN ČN Globoko na Občinskem svetu – 5 dni po pripravi stališč do pripomb oziroma ob sklicu Občinskega sveta;
12. Po sprejetju stališč do pripomb na Občinskem svetu se uskladijo stališča in se izdela dopolnjeni predlog OLN ČN Globoko oziroma dopolnitve in popravke tistih njegovih sestavin, na katere so se nanašale utemeljene pripombe ter se ga posreduje v mnenja nosilcem urejanja prostora 5. člena tega programa priprave – 15 dni po obravnavi na Občinskem svetu;
13. Pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora iz 5. člena tega programa priprave – 30 dni po izdelavi dopolnjenega predloga;
14. Uskladitev z mnenji in obrazložitev dopolnjenega predloga OLN ČN Globoko na Občinskem svetu – 5 dni po pridobitvi vseh mnenj;
15. Občinski svet sprejme odlok OLN ČN Globoko na seji Občinskega sveta;
16. Izdelava končnega dokumenta v petih izvodih –10 dni po sprejetju odloka na seji Občinskega sveta;
17. Objava v Uradnem listu RS.
Kolikor bo za ČN Globoko potrebno izdelati CPVO, se le ta izvede vzporedno in skladno s terminskim planom.
9. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem prostorskega akta)
Za pripravo OLN ČN Globoko ter za organizacijske in druge stroške potrebna sredstva zagotovi občina.
10. člen
(končna določba)
Program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 352-02-56/2005
Župan
Občine Brežice
Ivan Molan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti