Uradni list

Številka 59
Uradni list RS, št. 59/2006 z dne 8. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 59/2006 z dne 8. 6. 2006

Kazalo

2505. Program priprave prostorskega reda Občine Brežice, stran 6478.

Župan Občine Brežice je na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr. in 58/03 – ZZK-1) ter v povezavi s 30. členom Statuta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 49/99 in 86/99) dne 29. 5. 2006 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
prostorskega reda Občine Brežice
1. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo strategije prostorskega razvoja občine
1.1 Temeljne določbe
S tem programom se pričnejo postopki priprave Prostorskega reda Občine Brežice (v nadaljevanju PRO) sočasno s pripravo Strategije prostorskega razvoja Občine Brežice.
PRO je temeljni izvedbeni prostorski akt občine. Namen PRO je, da v skladu z Strategijo prostorskega razvoja Občine Brežice (v nadaljevanju SPRO) ter ob upoštevanju pravil iz Prostorskega reda Slovenije določi območja namenske rabe prostora, določi pogoje in merila ter ukrepe za načrtovanje v prostoru in pripravo lokacijskih načrtov občine ter pogoje za pripravo projektov po določbah zakona, ki ureja graditev objektov.
Pripravljavec plana Občina Brežice je pred sprejemom tega programa priprave v skladu z določili Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04) in Zakona o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 96/04) Ministrstvu za okolje in prostor poslala obvestilo o svoji nameri. Ministrstvo je Občini Brežice dne 1. 2. 2006 izdalo odločbo št. 35409-14212005 MK, da za PRO Brežice postopka celovite presoje vplivov na okolje ni treba izvesti.
 
1.2 Ocena stanja
V strokovni podlagi »Izhodišča za pripravo strategije prostorskega razvoja in prostorskega reda Občine Brežice« je podana obširnejša ocena stanja in teženj v občini na področju dosedanjega prostorskega razvoja in urejanja prostora tako glede prebivalstva, gospodarskega razvoja, poselitve, družbene javne infrastrukture, kulture, kmetijstva in gozdarstva, ohranjanja narave, kulturne krajine in gospodarske javne infrastrukture.
1.3. Razlogi za pripravo
V letu 2003 je začel veljati nov Zakon o urejanju prostora (v nadaljevanju: ZUreP-1), ki predpisuje izdelavo povsem novih prostorskih aktov na državnem, regionalnem in lokalnem nivoju. Državni zbor RS in Vlada RS sta na podlagi ZUreP-1 sprejela dva ključna državna prostorska akta – Strategijo prostorskega razvoja Slovenije (Uradni list RS, št. 76/04, v nadaljevanju: SPRS) in Prostorski red Slovenije (Uradni list RS, št. 122/04, v nadaljevanju: PRS). Za zagotovitev prostorskih aktov, usklajenih z novo prostorsko zakonodajo mora tudi občina začeti s pripravo PRO.
Veljavni prostorski akt občine – prostorske ureditvene pogoje je treba nadomestiti z v ZUreP-1 določenim novim prostorskim izvedbenim aktom občine – prostorskim redom občine.
1.4. Pravna podlaga
Pravna podlaga za pripravo PRO so določila ZureP-1, ki v:
– drugem odstavku 12. člena ZUreP-1 določa, da urejanje prostora v občinski pristojnosti obsega tudi predpisovanje podrobnejših meril in pogojev za urejanje prostora ter načrtuje prostorske ureditve na območju občine in izvaja prostorske ukrepe za uresničevanje občinskih prostorskih aktov;
– 27. členu ZUreP-1 določa da se prostorski akt začne pripravljati na podlagi programa priprave prostorskega akta,
– četrtem odstavku 171. člena ZUreP-1 določa da morajo občine začeti s pripravo PRO po uveljavitvi prostorskega reda Slovenije in sprejeti prostorski red občine najkasneje v treh letih po uveljavitvi strategije prostorskega razvoja Slovenije, to je do 20. julija 2007;
– 22. členu obravnava možno sočasno pripravo prostorskih aktov občine.
2. Predmet in programska izhodišča prostorskega reda občine na območju njenega urejanja
Predmet PRO je oblikovanje pravil za urejanje prostora v občini. PRO je temeljni izvedbeni prostorski akt občine, ki je podlaga za pripravo občinskih lokacijskih načrtov ter določa lokacijske pogoje za pripravo projektov za pridobitev gradbenih dovoljenj po zakonu ki ureja graditev objektov. Prostorski akt bo izdelan v skladu s Strategijo prostorskega razvoja občine in s pravili Prostorskega reda Slovenije.
PRO se pripravi v skladu s Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu priprave prostorskega reda občine ter vrstah njegovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 127/04; v nadaljevanju: Pravilnik o PRO).
3. Ureditveno območje prostorskega reda občine
PRO se izdela za celotno območje Občine Brežice.
4. Nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci, ki sodelujejo pri pripravi prostorskega reda občine
Nosilci urejanja prostora pripravijo smernice v skladu z 29. členom ZUreP-1 in posredujejo občini strokovne podlage razvoja in/ali varstva s svojega področja za pripravo PRO.
Pristojni nosilci urejanja prostora, ki v smernicah in strokovnih podlagah opredelijo izhodišča za prostorski razvoj in pogoje za urejanje prostora, pomembna s področja njihove pristojnosti so določeni v programu priprave za SPRO Brežice in se smiselno uporabljajo tudi pri pripravi PRO Brežice:
5. Strokovne podlage za pripravo prostorskega akta
5.1 Obstoječe strokovne podlage in drugi akti
Pri izdelavi PRO Brežice naj izdelovalec upošteva obstoječe strokovne podlage, ki so navedene v programu priprave za SPRO, kolikor le-te niso v nasprotju z izhodišči ZUreP-1 ali drugih predpisov sprejetih po izdelavi strokovne podlage ali programskimi izhodišči določenimi v tem programu priprave. Strokovne podlage se po potrebi nadgradijo z upoštevanjem natančnosti PRO.
5.2 Strokovne podlage nosilcev urejanja prostora
Posamezni nosilec urejanja prostora v skladu s programom priprave PRO pripravljavcu na njegovo zahtevo predloži strokovne podlage s svojega področja, pri čemer mora upoštevati raven podrobnosti obravnavane problematike.
Strokovne podlage morajo vsebovati:
– podatke in analize stanja in teženj prostorskega razvoja dejavnosti nosilca urejanja prostora,
– predlogi morebitnih strateških razvojnih potreb ali prostorskih ureditev s področja dejavnosti nosilca urejanja prostora, vključno z njihovimi operativnimi programi,
– drugi pogoji in omejitve za posege v prostor.
Nosilci urejanja prostora posredujejo strokovne podlage najmanj v natančnosti, ki je s Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu priprave prostorskega reda občine ter vrstah njegovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 127/04; v nadaljevanju: Pravilnik o PRO) predpisan za PRO ter v digitalni obliki v skladu z 31. členom pravilnika o PRO.
6. Način pridobitve strokovnih rešitev
Strokovne rešitve se pridobivajo v skladu z določili Zakona o urejanju prostora in Pravilnikom o PRO.
7. Navedba in način pridobitve geodetskih podlag
Osnovna geodetska podlaga za prikaz PRO je digitalna topografska karta merila 1:5000, kombinirana s podatki digitalnih katastrskih načrtov. Uporabi se zadnje veljavno stanje digitalnih katastrskih načrtov pred začetkom izdelave PRO.
Poleg podatkov državnih geodetskih podlag se, v postopku priprave PRO, kot strokovna podlaga za podrobnejše obravnave, uporabljajo tudi podatki lokalne geodetske službe, predvsem topografski načrti merila 1:1.000 za območja, za katera te podlage obstajajo.
Za izdelavo strokovnih podlag za pripravo PRO se uporabijo tudi druge geodetske podlage državne geodetske službe in podatki lokalne geodetske službe oziroma nosilcev javnih pooblastil za izvajanje lokalnih javnih gospodarskih služb.
Na preglednih listih kartografskega dela PRO se prikaže uradna razdelitev načrtov na liste v merilu najmanj 1:50000 z zaporedno tekočo številko.
8. Roki priprave strategije prostorskega razvoja občine
Priprava PRO Brežice bo potekala v skupnem postopku s pripravo SPRO Brežice. Terminski plan izdelave prostorskih aktov je določen v programu priprave SPRO Brežice.
Ministrstvo za okolje in prostor pripravlja tudi spremembo prostorske zakonodaje, ki naj bi bistveno posegla v proceduro sprejema prostorskega akta. V primeru spremembe prostorske zakonodaje se bo postopek sprejema in posledično terminski plan prilagodil novim predpisom.
9. Obveznosti v zvezi s financiranjem PRO
Finančna sredstva za pripravo PRO zagotovi pripravljavec v okviru sprejetega proračuna za leto 2006 in predvidenih sredstev v naslednjih proračunskih obdobjih.
10. Objava programa priprave PRO
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu R Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 352-02-64/05
Župan
Občine Brežice
Ivan Molan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti