Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2006 z dne 19. 5. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2006 z dne 19. 5. 2006

Kazalo

2205. Uredba o podpori evidentiranju lastnosti, osnovni odbiri in menjavi čebeljih matic kranjske čebele v letu 2006, stran 5700.

Na podlagi 5. člena in v zvezi s 126. členom Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1, 58/02 – ZMR-1, 45/04 – ZdZPKG in 20/06) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o podpori evidentiranju lastnosti, osnovni odbiri in menjavi čebeljih matic kranjske čebele
v letu 2006
1. člen
(vrste ukrepov)
S to uredbo se za ohranjanje kranjske čebele v letu 2006 določata naslednja ukrepa:
– evidentiranje lastnosti,
– osnovna odbira in menjava čebeljih matic kranjske čebele (Apis mellifera carnica).
2. člen
(izrazi)
V tej uredbi uporabljeni izrazi pomenijo:
– evidentiranje lastnosti pomeni beleženje lastnosti čebel na panjskih listih;
– osnovna odbira pomeni vrednotenje zbranih podatkov in rangiranje čebeljih družin ter primernost za rejo;
– menjava čebeljih matic kranjske čebele pomeni izločanje in menjavo z vzrejnim materialom.
3. člen
(evidentiranje lastnosti)
(1) Čebelar, ki je upravičen do podpore v skladu s to uredbo (v nadaljnjem besedilu: upravičenec), mora evidentirati lastnosti čebel na obrazcu Panjski list, ki je kot priloga 2 sestavni del te uredbe, in izpolnjenega poslati čebelarskemu društvu na obrazcu Poročilo pregleda, ki je kot priloga 3 sestavni del te uredbe. Upravičenec vlaga obrazce na čebelarsko društvo, ki deluje v okviru priznane rejske organizacije za kranjsko čebelo (v nadaljevanju: PRO). Čebelarsko društvo je dolžno sprejeti vsako vlogo. Čebelarsko društvo posreduje vloge PRO.
(2) Upravičenec vloži obrazce iz prvega odstavka skupaj z vlogo, ki jo na prednatisnjenem obrazcu (v nadaljnjem besedilu: vloga) prejme predhodno od Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Sektorja za identifikacijo in registracijo živali (v nadaljnjem besedilu: SIR). Na vlogi so podatki o čebelarju in njegovih čebelnjakih, ki so vpisani v Centralni register čebelnjakov.
(3) Izpolnjene obrazce iz prvega odstavka in vlogo iz drugega odstavka tega člena mora upravičenec predložiti čebelarskemu društvu najpozneje do 8. septembra 2006.
(4) Upravičenec je dolžan hraniti kopije obrazcev (priloga 2 in priloga 3) najmanj pet let.
4. člen
(osnovna odbira in menjava čebeljih matic)
(1) Na podlagi zbranih podatkov o lastnostih na panjskih listih čebelar vrednoti ustreznost za rejo znotraj čebelarstva. Pri tem upošteva način izvajanja osnovne odbire po navodilu, ki je kot priloga 1 sestavni del te uredbe.
(2) Na panjski list čebelar vpisuje osnovne lastnosti čebelje družine: obarvanost prvega in drugega obročka na zadku, mirnost, rojenje in živalnost čebeljih družin.
(3) Če se v posameznem čebelarstvu pojavijo čebele z obarvanimi hitinskimi obročki na zadku, je čebelar dolžan zamenjati matice v takih čebeljih družinah. Podrobnejša tehnična navodila so navedena v prilogi 1.
(4) Menjava čebeljih matic se izvaja od 20. aprila do 15. oktobra. Izvaja se predvsem iz lastne reje, sicer pa z maticami iz priznanih vzrejališč čebeljih matic.
5. člen
(upravičenci)
(1) Upravičenci do sredstev po tej uredbi so čebelarji, ki so vpisani v evidenco imenitkov rejnih živali za čebelnjake, ki so vpisani v Centralni register čebelnjakov na območju Republike Slovenije, in pri katerih stanje v čebelnjaku glede čistosti po izvedenih ukrepih iz te uredbe ustreza predpisanim zootehniškim standardom za kranjsko čebelo.
(2) Vloge iz drugega odstavka in izpolnjene obrazce iz prvega odstavka 3. člena te uredbe zbira in pregleda čebelarsko društvo, ki deluje v okviru PRO. Vloge za sredstva iz prejšnjega stavka vlaga v imenu upravičencev PRO. Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljnjem besedilu: agencija) izda upravičencem posamezne odločbe in nakaže sredstva neposredno na njihov transakcijski račun. Agencija pošlje podatke o vlogah in morebitnih spremembah na SIR do 31. decembra 2006. Čebelarska društva, ki zbirajo vloge in pregledajo panjske liste ter poročila, so upravičena do povračila stroškov obveščanja in druge komunikacije s čebelarji, ki vlagajo zahtevek za namene te uredbe, v višini do 1000 tolarjev/čebelarja.
(3) Čebelarska zveza Slovenije je za tiskanje in distribucijo obrazcev, ki so v prilogi 2 in 3 k tej uredbi, upravičena do 13,7 tolarjev/obrazec oziroma največ 2.055.000 tolarjev skupaj.
6. člen
(sredstva in njihova omejitev ter vlaganje zahtevkov)
(1) Na podlagi te uredbe se upravičencu sofinancira evidentiranje lastnosti čebel, osnovna odbira in zamenjava čebeljih matic v višini do 1500 tolarjev na evidentirano čebeljo družino. Plačila po tej uredbi prejmejo upravičenci po pravilu de minimis pomoči v kmetijskem in ribiškem sektorju v skladu z Uredbo Komisije (ES) št. 1860/2004 z dne 6. oktobra 2004 o uporabi členov 87 in 88 Pogodbe ES za de minimis pomoči v kmetijskem in ribiškem sektorju (UL L št. 325 z dne 28. 10. 2004, str. 4). Če višina pomoči posameznemu upravičencu presega zgornjo mejo pomoči po pravilu de minimis (3000 EUR v treh letih), se mu odobri le plačilo v višini razlike med že dodeljeno in dovoljeno pomočjo. Če skupna sredstva, za katera so upravičenci vložili popolne zahtevke, presežejo višino razpoložljivih sredstev na proračunski postavki 2094 – Podpora čebelarstvu oziroma presežejo višino razpoložljivih sredstev, namenjenih pomoči de minimis v Republiki Sloveniji v obdobju 2005–2007, se znesek vsem upravičencem do pomoči sorazmerno zniža. Upravičenost do sredstev, za katere vlaga zahtevek čebelarsko društvo in Čebelarska zveza Slovenije iz drugega in tretjega odstavka prejšnjega člena ni vključena v pravilo de minimis.
(2) Sredstva se ne dodelijo upravičencu, ki je za namene, kakršne določa ta uredba, že prejel javna sredstva Republike Slovenije ali sredstva Evropske unije. To ne velja za Uredbo o podpori evidentiranju lastnosti, osnovni odbiri in menjavi čebeljih matic kranjske čebele v letih 2005–2009 za leto 2005 (Uradni list RS, št. 57/05 in 93/05).
(3) Vlagatelj iz drugega odstavka 5. člena te uredbe vloži vloge na agencijo najpozneje do 15. oktobra 2006. Vloga mora vsebovati tudi potrdilo PRO o izvedenem ukrepu. Vlogi morajo biti priloženi podatki o računu upravičenca:
– naziv banke ali hranilnice, pri kateri ima odprt transakcijski račun,
– poslovna enota banke ali hranilnice, pri kateri ima odprt transakcijski račun,
– številka transakcijskega računa upravičenca,
– fotokopija veljavne bančne kartice (obe strani kartice) ali potrdila o odprtju transakcijskega računa.
(4) Čebelarska zveza Slovenije in čebelarska društva vlagajo zahtevek v roku iz prejšnjega odstavka na obrazcu iz priloge 4, ki je sestavni del te uredbe. Čebelarska zveza Slovenije mora zahtevku priložiti dokazila o številu natisnjenih in distribuiranih obrazcev in ceni, čebelarska društva pa podatek o številu upravičencev, za katere so prejeli in pregledali vloge.
7. člen
(vloga PRO in čebelarske svetovalne službe)
(1) PRO in čebelarska svetovalna služba pri Čebelarski zvezi Slovenije upravičencem zagotavljata usposabljanje in pomoč za uspešno in enotno izvajanje ukrepov iz te uredbe.
(2) PRO ima za namen pomoči čebelarjem v primeru zavrnjenih vlog s strani agencije pravico do podatkov iz teh vlog.
(3) PRO izda enotna navodila za čebelarska društva, ki sprejemajo vloge. Ta navodila vsebujejo zlasti pojasnila o obravnavanju vlog.
8. člen
(notranji nadzor)
(1) Nadzor nad izvajanjem ukrepov in ugotavljanje doseganja ciljev iz te uredbe se izvaja v avgustu, septembru in oktobru. Potek osnovne odbire nadzorujejo čebelarski pregledniki, ki delujejo v okviru druge priznane organizacije. PRO mora čebelarskim preglednikom omogočiti dostop do vseh vlog in obrazcev.
(2) Čebelarski preglednik preverja vpisovanje lastnosti čebel v panjski list in ustreznost zapisa s stanjem čebel na stojišču. Poleg tega na terenu preverja zamenjavo matic in dosežene rezultate. O rezultatih poroča PRO in Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Poročilo mora vsebovati zlasti podatke o čebelarjih oziroma čebelnjakih, ki ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev sredstev iz prvega odstavka 5. člena te uredbe.
(3) Čebelarski pregledniki so dolžni vsako leto pregledati 10 odstotkov čebelarstev na celotnem območju Republike Slovenije. Na območjih križanja kranjske čebele z drugo pasmo glede na predpis o zootehniških standardih za plemensko kranjsko čebelo je ta delež 20-odstoten.
9. člen
(začetek veljavnosti)
Ta uredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Šifra: 00715-15/2006/6
Ljubljana, dne 11. maja 2006
EVA 2006-2311-0088
Vlada Republike Slovenije
Janez Janša l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti