Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2006 z dne 25. 4. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2006 z dne 25. 4. 2006

Kazalo

1911. Pravilnik o načinu izvajanja kreditnih poslov financiranja mednarodne trgovine in investicij, stran 4826.

Na podlagi tretjega odstavka 10. člena Zakona o zavarovanju in financiranju mednarodnih gospodarskih poslov (Uradni list RS, št. 2/04) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o načinu izvajanja kreditnih poslov financiranja mednarodne trgovine in investicij
1. člen
(1) Ta pravilnik določa posebna pravila glede določitve velikega in največjega možnega kredita enemu posojilojemalcu, skupnega zneska vseh kreditov, drugih terjatev in jamstev enemu posojilojemalcu in skupnega zneska velikih in največjih možnih kreditov, meril in ukrepov za ugotavljanje, obvladovanje in upravljanje rizikov, računovodska pravila in standarde ter pravila o poslovnih knjigah, računovodskih izkazih, periodičnih in letnih poročilih ter reviziji.
(2) Določbe tega pravilnika se uporabljajo samo za tiste kreditne posle, katerih vir so sredstva, ki jih je pooblaščena institucija pridobila s poroštvom Republike Slovenije in s katerimi pooblaščena institucija udeležencem mednarodne menjave in finančnim institucijam omogoča financiranje mednarodnih gospodarskih poslov.
2. člen
(1) Pooblaščena institucija pred najetjem posameznega kredita z ministrstvom, pristojnim za finance (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), sklene pogodbo o izdaji poroštva v skladu s četrtim odstavkom 8. člena Zakona o zavarovanju in financiranju mednarodnih gospodarskih poslov (Uradni list RS, št. 2/04, v nadaljnjem besedilu: zakon).
(2) Za zavarovanje svojih obveznosti pooblaščena institucija ministrstvu predloži menice, ki jih ministrstvo unovči v primeru, da izvrši plačilo po poroštvu. V pogodbi o izdaji poroštva lahko ministrstvo in pooblaščena institucija dogovorita tudi dodatno zavarovanje poroštvenih obveznosti.
3. člen
(1) Iz sredstev, pridobljenih s poroštvom Republike Slovenije, sme pooblaščena institucija odobravati kredite:
– bankam ali hranilnicam, ki so pridobile dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje bančnih storitev, ali
– bankam ali hranilnicam držav članic Evropske unije (v nadaljnjem besedilu: EU), ki so upravičene sklepati kreditne posle na območju Republike Slovenije v skladu z zakonom, ki ureja bančništvo, in katerih bonitetna ocena je najmanj BBB- (Fitch ali Standard & Poor’s) ali vsaj Baa3 (Moody’s), ali
– drugim bankam, finančnim institucijam, gospodarskim družbam in drugim pravnim osebam s sedežem v Republiki Sloveniji ali tujini, ki kot posredni ali neposredni udeleženci mednarodne menjave sodelujejo v mednarodnih gospodarskih poslih ali pa jim sredstva kredita tudi tako sodelovanje v prihodnje omogočajo, in sicer pod pogojem:
– da je njihova bonitetna ocena najmanj BBB- (Fitch ali Standard & Poor’s) ali vsaj Baa3 (Moody’s) ali
– da terjatve do teh oseb izpolnjujejo pogoje za uvrstitev v skupino A ali B po 11. točki Sklepa o ocenjevanju izgub iz kreditnega tveganja bank in hranilnic (Uradni list RS, št. 67/05 in 97/05) ali
– da gre za osebe javnega prava iz držav, ki so po klasifikaciji OECD, ki jo ta pripravlja za potrebe določanja minimalnih premijskih stopenj javnih oziroma javno podprtih zavarovateljev izvoznih kreditov, uvrščene do vključno tretjega razreda.
(2) Kredite, odobrene osebam iz tretje alinee prvega odstavka tega člena, ki nimajo bonitetne ocene ali njihova bonitetna ocena oziroma uvrstitev ni v skladu z določbami prvega odstavka tega člena, pooblaščena institucija ustrezno zavaruje, pri čemer se kot ustrezno zavarovanje šteje zlasti:
– jamstvo tretjih oseb, pri čemer terjatve do teh oseb izpolnjujejo pogoje za uvrstitev v skupino A ali B po 11. točki Sklepa o ocenjevanju izgub iz kreditnega tveganja bank in hranilnic,
– zavarovalna polica, ki jo je na podlagi prvega odstavka 2. člena zakona izdala pooblaščena institucija Republike Slovenije, pod pogojem prenosa pravic do izplačila zavarovalnine na pooblaščeno institucijo, če ta ni zavarovanec,
– zavarovalna polica zavarovalnice ali podružnice tuje zavarovalnice, ki je pridobila dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor za opravljanje zavarovalnih poslov v zavarovalni vrsti kreditnih ali kavcijskih zavarovanj, pod pogojem prenosa pravic do izplačila zavarovalnine na pooblaščeno institucijo, če ta ni zavarovanec,
– zavarovalna polica zavarovalnice države članice EU, ki je v skladu z Zakonom o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 102/04 – uradno prečiščeno besedilo, 76/05 – ZZVZZ-H in 8/06 – ORZZavar62) pooblaščena neposredno opravljati ali preko podružnice opravlja zavarovalne posle na območju Republike Slovenije, pod pogojem prenosa pravic do izplačila zavarovalnine na pooblaščeno institucijo, če ta ni zavarovanec,
– jamstva oseb javnega prava iz držav, ki so po klasifikaciji OECD, ki jo ta pripravlja za potrebe določanja minimalnih premijskih stopenj javnih oziroma javno podprtih zavarovateljev izvoznih kreditov, uvrščene do vključno tretjega razreda,
– druga običajna zavarovanja (jamstva bank in drugih pravnih oseb s sprejemljivo boniteto, zastava nepremičnega ali premičnega premoženja, terjatev, vrednostnih papirjev, odstop terjatev, zavarovanja, specifična za posamezno pravno ureditev in podobno), upoštevajoč tudi druge značilnosti posla (ročnost, status dolžnika, vloga lastnika in podobno).
(3) Pooblaščena institucija spremlja poslovanje kreditojemalcev iz prvega odstavka tega člena in kvaliteto danih zavarovanj ob smiselni uporabi 9. točke Sklepa o ocenjevanju izgub iz kreditnega tveganja bank in hranilnic.
4. člen
(1) Izpostavljenost pooblaščene institucije do posameznega dolžnika je vsota terjatev iz črpanih kreditnih poslov in potencialnih obveznosti iz sklenjenih, še ne črpanih kreditnih poslov.
(2) Izpostavljenost pooblaščene institucije do posameznega kreditojemalca iz 3. člena tega pravilnika ne sme presegati višine 25% sredstev, pridobljenih s poroštvom Republike Slovenije. Pri izračunu velike izpostavljenosti se smiselno uporabljajo določbe 4., 9., 10. in 11. točke Sklepa o veliki izpostavljenosti bank in hranilnic (Uradni list RS, št. 24/02, 22/03, 65/03 in 44/04), če ni s tem pravilnikom drugače določeno. Osnova za ugotavljanje največje izpostavljenosti je stanje črpanih sredstev s poroštvom Republike Slovenije na zadnji dan vsakega meseca.
5. člen
(1) Pooblaščena institucija zaradi zavarovanja pred valutnim tveganjem dnevno izračunava svojo odprto devizno pozicijo.
(2) Pooblaščena institucija je izpostavljena valutnemu tveganju iz naslova spremembe deviznih tečajev, če je vsota pasivnih bilančnih postavk v tujem denarju večja ali manjša od vsote aktivnih bilančnih postavk v tujem denarju.
(3) Povprečna mesečna kratka ali dolga devizna pozicija ne sme presegati 10% sredstev, pridobljenih s poroštvom Republike Slovenije.
(4) Osnova za ugotavljanje odprte devizne pozicije je stanje črpanih sredstev s poroštvom Republike Slovenije na zadnji dan vsakega meseca.
6. člen
(1) Pooblaščena institucija posluje tako, da je v vsakem trenutku sposobna izpolniti vse dospele obveznosti, vključno z vračilom sredstev, pridobljenih s poroštvom Republike Slovenije.
(2) Za ugotavljanje, merjenje in obvladovanje likvidnostnega tveganja pooblaščena institucija smiselno uporablja določbe predpisa, izdanega na podlagi šestega odstavka 17. člena zakona.
(3) Za namene uravnavanja likvidnosti lahko pooblaščena institucija morebitne likvidnostne presežke nalaga v kratkoročne dolžniške instrumente, katerih izdajatelji so osebe iz prve in druge alinee prvega odstavka 3. člena tega pravilnika in v državne vrednostne papirje, ki jih izdajajo države članice EU.
7. člen
(1) Pooblaščena institucija zagotovi ločitev kreditnih poslov, ki jih opravlja kot pooblaščena institucija, od drugih poslov, ki jih opravlja.
(2) V poslovnih knjigah, poslovni dokumentaciji in drugih administrativnih oziroma poslovnih evidencah ter računovodskih izkazih oziroma poročilih pooblaščena institucija zagotovi ločeno vodenje in izkazovanje obveznosti do virov sredstev, ki jih je pridobila s poroštvom Republike Slovenije in naložb iz teh sredstev ter zagotoviti ločeno vodenje in izkazovanje prihodkov in odhodkov iz tega naslova, razen operativnih stroškov poslovanja.
8. člen
(1) Pooblaščena institucija pripravlja ločene računovodske izkaze za obveznosti do virov sredstev s poroštvom Republike Slovenije in za naložbe iz teh sredstev na shemah, ki so določene v Sklepu o poslovnih knjigah in letnih poročilih bank in hranilnic (Uradni list RS, št. 64/05), in sicer bilanco stanja in izkaz poslovnega izida na kratkih shemah. Navedeni računovodski izkazi se sestavijo v skladu s Sklepom o poslovnih knjigah in letnih poročilih bank in hranilnic.
(2) Pooblaščena institucija organizira poslovanje in tekoče vodi poslovne knjige, poslovno dokumentacijo in druge administrativne oziroma poslovne evidence, tako da je mogoče kadarkoli preveriti, ali posluje v skladu s pravili o obvladovanju tveganj.
9. člen
(1) Pooblaščena institucija Banki Sloveniji mesečno posreduje:
– bilanco stanja in izkaz poslovnega izida na obrazcih oziroma shemah iz 8. člena tega pravilnika;
– odprto devizno pozicijo na obrazcu, ki je Priloga 1 tega pravilnika in njegov sestavni del;
– stanje izpostavljenosti in uvrstitev dolžnikov na obrazcu, ki je Priloga 2 tega pravilnika in njegov sestavni del.
(2) Pooblaščena institucija ministrstvu trimesečno poroča o črpanih sredstvih, pridobljenih s poroštvom Republike Slovenije na obrazcu, ki je Priloga 3 tega pravilnika in njegov sestavni del, ali pošilja ministrstvu kopije mesečnih poročil, pripravljenih v skladu z Uredbo o pogojih in postopkih zadolževanja pravnih oseb iz 87. člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 23/04 in 56/05).
(3) Pooblaščena institucija ministrstvu šestmesečno poroča o končnih prejemnikih sredstev na obrazcu, ki je Priloga 4 tega pravilnika in njegov sestavni del.
(4) Pooblaščena institucija ministrstvu posreduje kopije vseh poročil, ki jih posreduje Banki Slovenije.
(5) Pooblaščena institucija posreduje poročila iz prejšnjih odstavkov najkasneje do 15. dne v mesecu, ki sledi obdobju poročanja.
(6) Po pogodbah, sklenjenih do dneva uveljavitve tega pravilnika sporoča pooblaščena institucija podatke iz tretjega odstavka tega člena enkrat letno. Prvo poročilo posreduje pooblaščena institucija v 15 dneh po preteku enega leta od dneva uveljavitve tega pravilnika.
10. člen
Pooblaščena institucija:
– zagotovi izbiro in imenovanje usposobljenega poslovodstva oziroma strokovnega kadra za izvajanje funkcije upravljanja s kreditnim in valutnim tveganjem;
– zagotovi, da notranja revizijska služba pregleduje kreditne aktivnosti in oceni ali se sprejete politike in postopki upoštevajo in izvajajo;
– zagotovi, da notranja revizijska služba pregleduje skladnost kreditnih aktivnosti s sprejetimi kreditnimi in računovodskimi politikami in postopki ter predpisi, ki to področje urejajo, ali so obstoječi krediti ustrezno odobreni in pravilno knjiženi, ali so kreditne mape popolne, ali so krediti, ki bi utegnili postati problematični, zaznani pravočasno in ali je bilo ministrstvo o njih ustrezno obveščeno,
– zagotovi, da pooblaščeni revizor vključi ta del poslovanja v revizijski pregled in o ugotovitvah poda posebno mnenje. Za revizijski pregled se smiselno uporablja Sklep o najmanjšem obsegu ter vsebini revizijskega pregleda in revizorjevega poročila (Uradni list RS, št. 26/06).
11. člen
Če pooblaščena institucija na dan uveljavitve tega pravilnika presega omejitve, določene s tem pravilnikom, jih uskladi z določbami tega pravilnika najkasneje v šestih mesecih od dneva njegove uveljavitve. Od uveljavitve tega pravilnika dalje pooblaščena institucija ne sme sklepati novih poslov, zaradi katerih bi se povečalo preseganje omejitev po stanju na dan uveljavitve tega pravilnika.
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 402-01-20/2004/28
Ljubljana, dne 17. marca 2006
EVA 2005-1611-0025
dr. Andrej Bajuk l.r.
Minister
za finance
 
Soglašam!
 
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Mitja Gaspari l.r.
                                                                   Priloga 1
 
    Poročilo o odprti devizni poziciji
 
   v mio SIT
+-----------+-----+-----------+-------------+----------+-------------------+
|     1     |  2  |     3     |      4      |5 ( = 3 – |     6 (5 : 4)     |
|           |     |           |             |    4)    |                   |
|           |     |           |             |          |                   |
+-----------+-----+-----------+-------------+----------+-------------------+
| Zaporedna |Datum|Terjatve v |Obveznosti v |  Odprta  |   Odprta devizna  |
| številka  |     |   tujem   |    tujem    | devizna  |  pozicija v % od  |
|           |     | denarju*  |   denarju   | pozicija | črpanih sredstev s|
|           |     |           |             |          |    poroštvom RS   |
|           |     |           |             |          |                   |
+-----------+-----+-----------+-------------+----------+-------------------+
|1          |     |           |             |          |                   |
|           |     |           |             |          |                   |
+-----------+-----+-----------+-------------+----------+-------------------+
|2          |     |           |             |          |                   |
|           |     |           |             |          |                   |
+-----------+-----+-----------+-------------+----------+-------------------+
|3          |     |           |             |          |                   |
|           |     |           |             |          |                   |
+-----------+-----+-----------+-------------+----------+-------------------+
|.......    |     |           |             |          |                   |
|           |     |           |             |          |                   |
+-----------+-----+-----------+-------------+----------+-------------------+
|30         |     |           |             |          |                   |
|           |     |           |             |          |                   |
+-----------+-----+-----------+-------------+----------+-------------------+
|31         |     |           |             |          |                   |
|           |     |           |             |          |                   |
+-----------+-----+-----------+-------------+----------+-------------------+
|Mesečno    |/    |           |             |          |                   |
|povprečje  |     |           |             |          |                   |
|           |     |           |             |          |                   |
+-----------+-----+-----------+-------------+----------+-------------------+
    * Vsota terjatev iz črpanih kreditnih poslov in potencialnih obveznosti
iz sklenjenih, še ne črpanih kreditnih poslov
 
   v mio SIT
+-----------+-------+------+------------------+-------------------+--------+
|     1     |   2   |   3  |        4         |         5         | 6 (4 – |
|           |       |      |                  |                   |   5)   |
|           |       |      |                  |                   |        |
+-----------+-------+------+------------------+-------------------+--------+
| Zaporedna | Šifra |Valuta| Terjatve v tujem | Obveznosti v tujem| Razlika|
| številka  |valute |      |   denarju  (po   | denarju (po stanju|        |
|           |       |      | stanju na zadnji |   na zadnji dan   |        |
|           |       |      |   dan meseca)    |      meseca)      |        |
|           |       |      |                  |                   |        |
+-----------+-------+------+------------------+-------------------+--------+
|1          |       |USD   |                  |                   |        |
|           |       |      |                  |                   |        |
+-----------+-------+------+------------------+-------------------+--------+
|2          |       |EUR   |                  |                   |        |
|           |       |      |                  |                   |        |
+-----------+-------+------+------------------+-------------------+--------+
|....       |       |....  |                  |                   |        |
|           |       |      |                  |                   |        |
+-----------+-------+------+------------------+-------------------+--------+
|           |       |      |                  |                   |        |
+-----------+-------+------+------------------+-------------------+--------+
                                                                   Priloga 2
 
    Poročilo o stanju izpostavljenosti in uvrstitev terjatev po 3. členu
pravilnika
 
+----------+----------+---------+-----------+----------------+-------------+
| Zaporedna|  Matična |  Naziv  |   Oznaka  |     Skupna     |% od črpanih |
| številka | številka*| dolžnika| bonitetne | izpostavljenost| sredstev s  |
|          |          |         |  skupine  |                |poroštvom RS |
|          |          |         |           |                |             |
+----------+----------+---------+-----------+----------------+-------------+
|          |          |         |           |                |             |
+----------+----------+---------+-----------+----------------+-------------+
|          |          |         |           |                |             |
+----------+----------+---------+-----------+----------------+-------------+
|          |          |         |           |                |             |
+----------+----------+---------+-----------+----------------+-------------+
|          |          |         |           |                |             |
+----------+----------+---------+-----------+----------------+-------------+
|          |          |         |           |                |             |
+----------+----------+---------+-----------+----------------+-------------+
    * v primeru, da je kreditojemalec tuja oseba se matične številke ne
vpiše
 
    pripravil:                                     podpis pooblaščene osebe:
                                                                   Priloga 3
 
    Poročilo o strukturi sredstev, pridobljenih s poroštvom Republike
Slovenija (za vsako posamezno  kreditno pogodbo)
      
    Naziv  kreditodajalca, oznaka in datum sklenitve kreditne pogodbe,
pogodbeni znesek, končni rok vračila
+---------------+-------------+------+------+--------+----------+----------+
|   Zaporedna   |    datum    |valuta|znesek|znesek v| obrestna |   datum  |
|    številka   |   črpanja   |      |      |  EUR   |   mera   |  vračila |
|               |   tranše    |      |      |        |          |          |
|               |             |      |      |        |          |          |
+---------------+-------------+------+------+--------+----------+----------+
|               |             |      |      |        |          |          |
+---------------+-------------+------+------+--------+----------+----------+
|               |             |      |      |        |          |          |
+---------------+-------------+------+------+--------+----------+----------+
|               |             |      |      |        |          |          |
+---------------+-------------+------+------+--------+----------+----------+
|               |             |      |      |        |          |          |
+---------------+-------------+------+------+--------+----------+----------+
|skupaj črpano  |             |      |      |        |          |          |
|               |             |      |      |        |          |          |
+---------------+-------------+------+------+--------+----------+----------+
|neizkoriščen   |             |      |      |        |          |          |
|znesek         |             |      |      |        |          |          |
|               |             |      |      |        |          |          |
+---------------+-------------+------+------+--------+----------+----------+
 
    pripravil:                                     podpis pooblaščene osebe:
                                                                   Priloga 4
 
    Poročilo o naložbah iz virov sredstev, pridobljenih s poroštvom
Republike Slovenije
 
    1. naziv kreditojemalca
+---------+--------+---------+-------+-------+--------+---------+----------+
|Zaporedna|  Naziv | Matična | Namen | Znesek|Obrestna|  Datum  |   Datum  |
| številka|dolžnika| številka|kredita|kredita|  mera  |sklenitve|zapadlosti|
|         |        |dolžnika*|       |       |        | kreditne|          |
|         |        |         |       |       |        | pogodbe |          |
|         |        |         |       |       |        |         |          |
+---------+--------+---------+-------+-------+--------+---------+----------+
|         |        |         |       |       |        |         |          |
+---------+--------+---------+-------+-------+--------+---------+----------+
|         |        |         |       |       |        |         |          |
+---------+--------+---------+-------+-------+--------+---------+----------+
|         |        |         |       |       |        |         |          |
+---------+--------+---------+-------+-------+--------+---------+----------+
|         |        |         |       |       |        |         |          |
+---------+--------+---------+-------+-------+--------+---------+----------+
|skupaj   |        |         |       |       |        |         |          |
|         |        |         |       |       |        |         |          |
+---------+--------+---------+-------+-------+--------+---------+----------+
    * v primeru, da je kreditojemalec tuja oseba se matične številke ne
vpiše
 
    pripravil:                                     podpis pooblaščene osebe:

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti