Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2006 z dne 4. 4. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2006 z dne 4. 4. 2006

Kazalo

1467. Tarifni sistem za distribucijsko omrežje zemeljskega plina na območju Mestne občine Novo mesto, stran 3724.

Na podlagi Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 26/05 – uradno prečiščeno besedilo) ter Akta o določitvi metodologije za pripravo tarifnih sistemov za distribucijsko omrežje zemeljskega plina (Uradni list RS, št. 87/05), Istabenz plini, plini in plinske tehnologije d.o.o. izdajajo
T A R I F N I S I S T E M
za distribucijsko omrežje zemeljskega plina na območju Mestne občine Novo mesto
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. Namen in predmet urejanja
1. člen
Tarifni sistem za distribucijsko omrežje zemeljskega plina na območju Mestne občine Novo mesto (v nadaljnjem besedilu: Tarifni sistem) določa elemente za obračunavanje zemeljskega plina, dobavljenega tarifnim odjemalcem (v nadaljnjem besedilu: odjemalci) na območju Mestne občine Novo mesto, način oblikovanja in sestavljanja cene, obračunske elemente in uvrščanje odjemalcev v tarifne skupine.
2. Cilji in načela
2. člen
Namen tega Tarifnega sistema je zaščita končnih odjemalcev zemeljskega plina, ter zagotovitev visoke ravni varstva potrošnikov, zlasti glede preglednosti veljavnih tarifnih sistemov za zemeljski plin za distribucijsko omrežje.
S tarifnim sistemom dobavitelj tarifnim odjemalcem določi tarifne postavke za dobavljen zemeljski plin in način oblikovanja in uporabe obračunskih elementov tarifnim odjemalcem na enoten in pregleden način, ter upošteva naslednje cilje:
– učinkovita raba zemeljskega plina,
– zanesljiva oskrba odjemalcev,
– oskrba odjemalcev z zemeljskim plinom ustrezne kakovosti,
– varstvo okolja,
– varstvo potrošnikov.
Vsebina tarifnega sistema mora biti pregledna in mora nuditi odjemalcu izčrpne informacije predvsem o ceni oskrbe z zemeljskim plinom, kot tudi vsebini pogodbenega razmerja med njim in izvajalcem gospodarske javne službe (v nadaljnjem besedilu: javna služba) dejavnosti dobave tarifnim odjemalcem (v nadaljnjem besedilu: DTO).
3. Pojmi in definicije
3. člen
V tem Tarifnem sistemu so uporabljeni pojmi, kot so določeni v Energetskem zakonu (v nadaljnjem besedilu: EZ) in podzakonskih predpisih, izdanih na njegovi podlagi, ter Splošnih pogojih za dobavo in odjem zemeljskega plina iz distribucijskega omrežja na območju Mestne občine Novo mesto (v nadaljnjem besedilu: Splošni pogoji) in imajo naslednji pomen:
– dobavitelj tarifnih odjemalcev: je pravna ali fizična oseba, ki je s strani lokalne skupnosti pooblaščena za izvajanje izbirne lokalne javne službe dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem na območju določene lokalne skupnosti,
– distribucijsko omrežje zemeljskega plina: je omrežje plinovodov, ki so funkcionalno zgrajeni na zaključenem geografskem območju, določenem s strani lokalne skupnosti kot območje izvajanja javne službe dejavnosti sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina, in po katerem se izvaja tudi distribucija zemeljskega plina do končnih odjemalcev,
– odjemalec: je gospodinjski odjemalec, ki je oskrbovan z zemeljskim plinom za lastno domačo rabo in po določbah EZ ni upravičen odjemalec, ter skupne kotlovnice v večstanovanjskih stavbah ali kot del druge stavbe, ki služijo večstanovanjskim stavbam kot celoti ali več stanovanjskim stavbam ali drugim nepremičninam in imajo v skladu z zakonom, ki ureja stanovanjska razmerja, poseben pravni status,
– tarifna postavka: je v denarni enoti izražena cena za tarifni element, ki jo plačujejo odjemalci zemeljskega plina v posamezni tarifni skupini,
– tarifna skupina: je skupina odjemalcev, za katere veljajo enake tarifne postavke.
4. Veljavnost tarifnega sistema
4. člen
Ta Tarifni sistem se uporablja za vse odjemalce, ki so, preko odjemnih mest, z zemeljskim plinom oskrbovani iz distribucijskega omrežja na območju Mestne občine Novo mesto.
II. VSEBINA TARIFNEGA SISTEMA
1. Tarifni elementi in tarifne postavke
5. člen
Tarifni elementi, za katere se ugotavljajo tarifne postavke, so:
– omrežnina za distribucijsko omrežje,
– cena za dobavljen zemeljski plin,
– trošarine in takse na zemeljski plin,
– davek na dodano vrednost.
6. člen
Tarifne postavke se oblikujejo na podlagi upravičenih stroškov za oskrbo z zemeljskim plinom.
Druge storitve se obračunavajo posebej, po ceniku Istrabenz plinov d.o.o., ki mora biti javno objavljen in mora temeljiti na stroških teh storitev.
2. Omrežnina za distribucijsko omrežje
7. člen
Omrežnina za distribucijsko omrežje je določena v skladu z aktom, ki določa metodologijo za določitev omrežnine in kriterije za ugotavljanje upravičenih stroškov za distribucijsko omrežje zemeljskega plina, in aktom, ki določa metodologijo za obračunavanje omrežnine za distribucijsko omrežje zemeljskega plina.
Omrežnina za distribucijsko omrežje je sestavljena iz cene za distribucijo zemeljskega plina in cene za izvajanje meritev.
Cena za distribucijo zemeljskega plina je izražena s:
– fiksnim delom v obliki pavšala (SIT/mesec), moči (SIT/kW) ali zmogljivosti (SIT/(Sm3/dan)), in/ali
– variabilnim delom, ki se plačuje na enoto porabe zemeljskega plina.
3. Cena za dobavljen zemeljski plin
8. člen
Cena za dobavljen zemeljski plin je izražena z variabilnim delom, ki se plačuje na enoto porabe zemeljskega plina.
4. Izkazovanje končne prodajne cene
9. člen
Končna prodajna cena posameznemu odjemalcu se izkazuje na naslednji način:
– omrežnina za distribucijsko omrežje,
– cena za dobavljen zemeljski plin,
– trošarine in takse na zemeljski plin,
– davek na dodano vrednost.
5. Razvrstitev odjemalcev v tarifne skupine
10. člen
Odjemalce se razvrsti v tarifne skupine glede na letno količino porabljenega zemeljskega plina na odjemnem mestu, in sicer:
1. (prva) tarifna skupina do 200 Sm³ zemeljskega plina,
2. (druga) tarifna skupina od 201 Sm³ do 100.000 Sm³ zemeljskega plina,
3. (tretja) tarifna skupina od 100.001 Sm³ do 200.000 Sm³ zemeljskega plina,
4. (četrta) tarifna skupina od 200.001 Sm³ zemeljskega plina in dalje.
11. člen
V 1. tarifno skupino so uvrščeni tudi posamezni odjemalci na skupnem odjemnem mestu, katerih poraba po enoti ne presega 200 Sm3 zemeljskega plina na leto.
V 2. tarifno skupino so uvrščeni tudi posamezni odjemalci na skupnem odjemnem mestu, katerih poraba po enoti znaša od 201 Sm3 do 100.000 Sm3 zemeljskega plina na leto.
12. člen
Cene za posamezne tarifne skupine morajo biti javno objavljene.
13. člen
Vsak odjemalec mora ob podpisu pogodbe navesti tarifno skupino, v katero bo uvrščen, na podlagi porabe zemeljskega plina v preteklem obdobju ali na podlagi predvidene porabe v prihodnjem obdobju.
Tarifna skupina se med obračunskim obdobjem ne more spreminjati, razen v izjemnih primerih (na primer: povečanje odjemne moči in podobno) na osnovi pisne zahteve odjemalca.
V kolikor odjemalec sam ne izbere, oziroma navede tarifne skupine, ga dobavitelj za prihodnje obračunsko obdobje uvrsti v ustrezno tarifno skupino glede na njegovo porabo v preteklem obračunskem obdobju, če tega ni, pa glede na porabo primerljivih odjemalcev.
6. Obračun porabe zemeljskega plina
14. člen
Odjemalci 1. tarifne skupine plačujejo zemeljski plin po povprečni mesečni porabi ali povprečni porabi za več mesecev.
Če v posameznih mesecih odjemalec nima odjema zemeljskega plina in je dolžan plačevati le ceno za izvajanje meritev, se takemu odjemalcu cena za izvajanje meritev lahko obračuna skupaj s porabljenim zemeljskim plinom za več mesecev skupaj.
Dobavitelj vsaj enkrat v letu pri odjemalcih te skupine izvrši popis porabljenih količin zemeljskega plina in izvede poračun.
Poračun se izvede tako, da so upoštevani vsi računi po povprečni porabi zemeljskega plina od zadnjega poračuna dalje, razlika porabe zemeljskega plina med že zaračunano in dejansko porabo zemeljskega plina pa se obračuna po zadnji veljavni končni prodajni ceni.
Odjemalcem, ki jim sprememba cene ne sovpada z zaključkom obračunskega obdobja, dobavitelj ne opravi popisa porabe zemeljskega plina, ampak obračuna dobavljen zemeljski plin v sorazmerju s številom dni veljavnosti cen.
Novim odjemalcem določi višino povprečne porabe dobavitelj. Spremembo tako določene povprečne porabe lahko odjemalec pisno sporoči dobavitelju. Spremenjena višina povprečne porabe velja od naslednjega obračunskega obdobja po sporočeni spremembi.
15. člen
Odjemalcem 2. tarifne skupine, do vključno 10.000 Sm3 letne količine porabljenega zemeljskega plina na odjemnem mestu, se zaračunava zemeljski plin pod pogoji kot so navedeni v 14. členu.
Vsem ostalim odjemalcem 2. tarifne skupine se porabljen zemeljski plin obračunava po dejanski porabi, razen če pisno zahtevajo obračun kot je naveden v 14. členu.
V primeru obračuna po dejanski porabi lahko dobavitelj, zaradi izrazito neenakomernega odjema zemeljskega plina v poletnih mesecih, zaračunava zemeljski plin po dogovorjeni povprečni porabi in tudi za več mesecev skupaj.
16. člen
Odjemalcem 1. tarifne skupine in odjemalcem 2. tarifne skupine do vključno 10.000 Sm3 letne količine porabljenega zemeljskega plina na odjemnem mestu, se lahko poraba zemeljskega plina obračunava po dejanski porabi, vendar izključno na pisno zahtevo odjemalca in na njegove stroške.
Stroški odčitavanja v primeru obračuna po dejanski porabi na zahtevo odjemalca, so določeni v ceniku drugih storitev Istrabenz plinov d.o.o.
17. člen
Odjemalcem 3. in 4. tarifne skupine se opravi popis in obračun zemeljskega plina po dejanski mesečni porabi.
18. člen
Zaradi kontrole in pravilne razvrstitve v tarifno skupino se opravi enkrat v letu, praviloma ob koncu obračunskega obdobja, poračun in razporeditev odjemalca v ustrezno tarifno skupino.
Poračun pomeni obračun razlike med že zaračunano količino zemeljskega plina in dejansko porabljeno količino, po veljavni ceni na dan izvedbe poračuna.
Razporeditev odjemalca v ustrezno tarifno skupino se opravi za naslednje obračunsko obdobje, na osnovi porabljenih količin zemeljskega plina v preteklem obračunskem obdobju.
19. člen
Upravnik večstanovanjske stavbe, ali od odjemalcev pooblaščena tretja oseba, predloži dobavitelju ključ delitve stroškov porabe zemeljskega plina med odjemalci. Dobavitelj na osnovi predloženega ključa izstavi račune odjemalcem. Ključ delitve stroškov oziroma njegove spremembe morajo biti posredovane najmanj 30 dni pred pričetkom dobave plina, oziroma zahtevano spremembo, in veljajo od naslednjega obračunskega obdobja naprej.
V primeru, da upravnik večstanovanjske stavbe, ali od odjemalcev pooblaščena tretja oseba, dobavitelju ne predloži ključa delitve stroškov med odjemalce, se skupni stroški za dobavljen zemeljski plin zaračunajo odjemalcem po ključu velikosti stanovanja v kvadratnih metrih, številu oseb, ki ga uporabljajo, oziroma po ključu, ki ga je imel dobavitelj na razpolago pred uveljavitvijo tega Tarifnega sistema.
20. člen
Odjemalec je dolžan plačati dobavljeno količino zemeljskega plina, omrežnino in ostale obveznosti v plačilnem roku, navedenem na izstavljenem računu, položnici ali drugem veljavnem dokumentu, vse v skladu s Splošnimi pogoji.
21. člen
V primeru okvare merilnih naprav, se dobavljene količine zemeljskega plina ugotavljajo na način, kot je določen v Splošnih pogojih.
III. SOGLASJE K TARIFNEMU SISTEMU IN OBJAVA
22. člen
Tarifni sistem, njegove spremembe in dopolnitve se objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije po predhodni pridobitvi soglasja lokalne skupnosti.
IV. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
23. člen
Do uveljavitve tega Tarifnega sistema, se uporabljajo določbe sedaj veljavnih Meril in kriterijev za oblikovanje cen za prodajo plina iz javnega plinovodnega omrežja v Občini Novo mesto, objavljenih v Uradnem listu RS, št. 80/98.
24. člen
Ta Tarifni sistem začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Novo mesto, marec 2006
Istrabenz plini d.o.o.
predsednik uprave
Zorko A. Cerkvenik l.r.
Občinski svet Mestne občine Novo mesto je na svoji seji, dne 9. 3. 2006, s sklepom št. 015-05-25/2005-1801, dal soglasje na Tarifni sistem za distribucijsko omrežje zemeljskega plina na območju Mestne občine Novo mesto.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti