Uradni list

Številka 25
Uradni list RS, št. 25/2006 z dne 9. 3. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 25/2006 z dne 9. 3. 2006

Kazalo

1050. Odlok o ustanovitvi zavoda GORIŠKA LOKALNA ENERGETSKA AGENCIJA - GOLEA, stran 2711.

Na podlagi določil Zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 8/96 in 36/00) in 19. člena Statuta Mestne občine Nova Gorica (Uradne objave, št. 6/02, 25/02 in Uradni list RS, št. 38/05) je Mestni svet Mestne občine Nova Gorica na seji dne 23. 2. 2006 sprejel
O D L O K
o ustanovitvi zavoda GORIŠKA LOKALNA ENERGETSKA AGENCIJA - GOLEA
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom Mestna občina Nova Gorica ustanavlja Zavod GORIŠKA LOKALNA ENERGETSKA AGENCIJA, Nova Gorica (v nadaljevanju: zavod) z namenom opravljanja razvojne, raziskovalne, izobraževalne, promocijske in svetovalne dejavnosti na področju uporabe obnovljivih virov energije na območju občin, ki so kot partnerice pristopile k projektu Golea.
II. IME IN SEDEŽ USTANOVITELJA
2. člen
Ime ustanovitelja je: Mestna občina Nova Gorica.
Sedež ustanovitelja:je: Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica.
III. STATUSNE DOLOČBE
3. člen
Ime zavoda: GORIŠKA LOKALNA ENERGETSKA AGENCIJA, Nova Gorica
Skrajšano ime zavoda: GOLEA, Nova Gorica
Sedež zavoda je Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica.
Zavod ima svoj znak, sestavljen iz črk GOLEA.
Zavod lahko spremeni ime ali sedež le s predhodnim soglasjem ustanovitelja.
Zavod ima lahko organizacijske enote.
4. člen
Zavod je pravna oseba s pravicami, obveznostmi in odgovornostmi, ki jih določata zakon in ta odlok.
Zavod pridobi pravno sposobnost z vpisom v register.
5. člen
Zavod ima pečat okrogle oblike. V sredini pečata je znak zavoda, v krožnici zgoraj je napis GOLEA, v krožnici spodaj pa napis Nova Gorica.
IV. DEJAVNOST ZAVODA
6. člen
Zavod GOLEA Nova Gorica opravlja naslednje dejavnosti:
DE/22.110 Izdajanje knjig;
DE/22.120 Izdajanje časopisov;
DE/22.130 Izdajanje revij in periodike;
DE/22.150 Drugo založništvo;
K/72.300 Obdelava podatkov;
K/72.400 Omrežne podatkovne storitve;
K/72.600 Druge računalniške dejavnosti;
K/73.101 Raziskovanje in eksperimentalni razvoj na področju naravoslovja;
K/73.102 Raziskovanje in eksperimentalni razvoj na področju tehnologije;
K/73.103 Raziskovanje in eksperimentalni razvoj na področju kmetijstva in sorodnih dejavnosti;
K/73.201 Raziskovanje in eksperimentalni razvoj na področju družboslovja;
K/73.202 Raziskovanje in eksperimentalni razvoj na področju humanistike;
K/74.130 Raziskovanje trga in javnega mnenja;
K/74.140 Podjetniško in poslovno svetovanje;
K/74.204 Drugo projektiranje in tehnično svetovanje;
K/74.300 Tehnično preizkušanje in analiziranje;
K/74.400 Oglaševanje;
K/74.851 Prevajanje;
K/74.871 Prirejanje razstav, sejmov in kongresov;
K/74.873 Druge poslovne dejavnosti;
L/ 75.130 Urejanje gospodarskih področij za učinkovitejše poslovanje;
M/80.422 Drugo izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje, d.n.;
O/91.330 Dejavnost drugih članskih organizacij;
O/92.522 Varstvo kulturne dediščine.
7. člen
Zavod se v izvajanju svoje dejavnosti vključuje v slovensko in mednarodno izobraževalno in znanstveno dejavnost in se v ta namen povezuje s sorodnimi zavodi, visokošolskimi in znanstveno-raziskovalnimi institucijami ter drugimi pristojnimi državnimi/regionalnimi institucijami v Sloveniji, EU in v svetu.
V. ORGANI ZAVODA
8. člen
Organi zavoda so:
– svet zavoda
– direktor
– strokovni svet.
Svet zavoda
9. člen
Zavod upravlja svet zavoda. Svet zavoda šteje pet članov, in sicer 3 predstavniki ustanovitelja 1 predstavnik uporabnikov ali zainteresirane javnosti in 1 predstavnik delavcev zavoda. Predstavnike ustanovitelja imenuje Mestni svet Mestne občine Nova Gorica. Predstavnike uporabnikov oziroma zainteresirane javnosti imenuje župan na predlog občin partneric v projektu Golea. Predstavnike delavcev izvolijo izmed sebe delavci zavoda. Svet zavoda imenuje in razrešuje ustanovitelj.
Svet zavoda je konstituiran, ko je imenovanih večina članov sveta zavoda. Člani sveta na prvi konstitutivni seji izmed sebe izvolijo predsednika in podpredsednika.
Svet zavoda veljavno sklepa, če je na seji navzoča večina članov sveta. Svet zavoda sprejema odločitve z večino glasov navzočih članov.
Svet zavoda sprejema statut, druge splošne akte zavoda, sprejema programe dela in razvoja zavoda, spremlja njihovo uresničevanje, določa finančni načrt in sprejema zaključni račun zavoda, imenuje in razrešuje direktorja zavoda ter nadzira delo zavoda. Svet predlaga ustanovitelju spremembe dejavnosti zavoda in njegovo ukinitev ter opravlja druge v statutu določene naloge.
Svet zavoda sprejema program dela na predlog direktorja in po predhodnem mnenju strokovnega sveta, finančni načrt pa na predlog direktorja in po predhodnem mnenju ustanovitelja.
Mandat članov sveta zavoda traja 5 let z možnostjo ponovnega imenovanja.
Direktor
10. člen
Poslovodni organ zavoda je direktor. Poslovodna funkcija in funkcija vodenja strokovnega dela sta združeni. Direktor organizira in vodi delo in poslovanje zavoda, predstavlja in zastopa zavod in je odgovoren za zakonitost in strokovnost dela in poslovanja zavoda. Direktor zastopa in predstavlja zavod neomejeno.
Direktor zavoda ima odgovornosti in pooblastila, določena z zakonom in statutom zavoda.
Direktor mora pri vodenju poslov ravnati z javnimi in drugimi sredstvi s skrbnostjo dobrega gospodarja.
11. člen
Za direktorja je lahko imenovana oseba, ki poleg z zakonom določenih pogojev, izpolnjuje še naslednje pogoje: ima najmanj univerzitetno izobrazbo,najmanj pet let delovnih izkušenj, ima vodstvene in organizacijske sposobnosti, aktivno znanje angleškega jezika.
12. člen
Za čas do imenovanja direktorja zavoda imenuje župan vršilca dolžnosti direktorja zavoda, vendar največ za dobo enega leta. Vršilec dolžnosti direktorja je dolžan v treh mesecih od imenovanja izvesti vse aktivnosti za potrebe registracije zavoda v sodni register pri pristojnem sodišču, sklicati konstitutivno sejo sveta zavoda, pripraviti statut zavoda.
V tem času ima vršilec dolžnosti direktorja pravico zastopati zavod brez omejitev.
13. člen
Direktorja imenuje in razrešuje svet zavoda na podlagi javnega razpisa s soglasjem ustanovitelja.
14. člen
Mandat direktorja traja 4 leta in je lahko ponovno imenovan.
Strokovni svet
15. člen
Strokovni svet je strokovni organ zavoda.
Strokovni svet šteje 12 članov.
Člane strokovnega sveta imenuje svet zavoda na predlog ustanovitelja.
Strokovni svet obravnava vprašanja s področja strokovnega dela zavoda, odloča o strokovnih vprašanjih v okviru pooblastil, določenih v statutu. Strokovni svet določa strokovne podlage za programe dela in razvoja zavoda ter daje direktorju mnenja in predloge glede organizacije dela in pogojev za razvoj dejavnosti zavoda.
Podrobneje se naloge, pristojnosti in način odločanja strokovnega sveta uredijo s statutom, v skladu z zakonom in aktom o ustanovitvi zavoda.
V strokovnem svetu so priznani strokovnjaki iz področja znanstveno raziskovalne dejavnosti, pedagoške dejavnosti, strokovnjaki iz gospodarstva in regionalnih institucij družbenega pomena.
Direktor zavoda je po funkciji član strokovnega sveta in ga tudi vodi.
Mandatna doba članov strokovnega sveta je 4 leta.
VI. SPLOŠNI AKTI ZAVODA
16. člen
Zavod ima statut, s katerim se urejajo organizacija zavoda, pristojnosti organov zavoda, način odločanja ter druge zadeve, določene z aktom o ustanovitvi zavoda in še druga vprašanja, pomembna za opravljanje dejavnosti in poslovanje zavoda.
Zavod ima lahko tudi druge splošne akte, ki urejajo posamezno področje dela in poslovanja zavoda. Drugi splošni akti so pravilniki, poslovniki, organizacijski in drugi akti s katerimi se urejajo druga razmerja, pomembna za upravljanje in poslovanje zavoda. Splošne akte zavoda sprejema svet zavoda.
Statut sprejme svet zavoda s soglasjem ustanovitelja.
VII. SREDSTVA ZA USTANOVITEV ZAVODA
17. člen
Ob ustanovitvi zavoda ustanovitelj zagotovi ustanovitveni delež v višini najmanj 500.000,00 tolarjev.
Ustanovitelji, ki bodo na novo pristopili po ustanovitvi zavoda, v enkratnem znesku vplačajo ustanovitveni delež v višini 500.000,00 tolarjev.
VIII. VIRI, NAČINI IN POGOJI PRIDOBIVANJA SREDSTEV
18. člen
Zavod pridobiva sredstva za delo iz sredstev ustanoviteljev, drugih virov v Sloveniji, EU in v svetu, s plačili za opravljanje storitev, z delom na projektih, s sofinanciranjem od partnerskih institucij, s prodajo svojih storitev na trgu in delom na projektih. Sredstva, potrebna za opravljanje svoje dejavnosti, zavod lahko pridobiva tudi iz dotacij, dediščin, daril in drugih virov.
Za zagon poslovanja se za nabavo materialnih sredstev koristijo ustanovitvena sredstva.
19. člen
Zavod je neprofitne narave in razpolaga s presežkom prihodkov nad odhodki, ki jih doseže pri opravljanju svoje dejavnosti, za opravljanje, razvoj ter razširitev svoje dejavnosti in poslovanja, za rezerve in druge z zakonom dovoljene namene. O načinu razpolaganja s presežkom prihodkov nad odhodki in o načinu razporejanja primanjkljaja zavoda odloča svet zavoda v skladu s statutom.
Primanjkljaj potrebnih sredstev za delo, krije zavod iz lastnih sredstev, s katerimi samostojno razpolaga.
Če primanjkljaj nastane pri izvajanju programa po naročilu zunanjega naročnika, krije primanjkljaj naročnik.
20. člen
Zavod odgovarja za svoje obveznosti z vsemi sredstvi, s katerimi razpolaga. Ustanovitelj ne odgovarja za obveznosti zavoda.
IX. ORGANIZACIJA ZAVODA
21. člen
Zavod GOLEA Nova Gorica izvaja svojo dejavnost na sedežu v Novi Gorici ter na območju delovanja, opredeljenem z aktom o ustanovitvi zavoda, primarno na območju občin, ki so kot partnerice pristopile k projektu Golea.
Notranjo organizacijo, način dela in poslovanja, število in delovno področje sodelavcev ter način organiziranja ter delovanja določi direktor z organizacijskim aktom, skladno z aktom o ustanovitvi in skladno z izhodišča za organizacijo dela zavoda, ki jih sprejme svet zavoda.
X. PRISTOP NOVIH USTANOVITELJEV
22. člen
O pristopu novih ustanoviteljev odloča svet zavoda s soglasjem dosedanjih ustanoviteljev. Novi ustanovitelji pristopijo s pristopno izjavo in imajo z dnem podpisa pristopa in plačilom ustanovitvenega deleža enake pravice kot ustanovitelji.
XI. PRENEHANJE USTANOVITELJSTVA
23. člen
Položaj ustanovitelja lahko preneha:
– z izstopom,
– z izključitvijo,
– s statusnim prenehanjem ustanovitelja kot lokalne skupnosti ali druge pravne osebe,
– v drugih primerih, določenih z zakonom ali statutom zavoda.
V vseh drugih primerih preneha položaj ustanovitelja na podlagi sklepa sveta zavoda, s katerim ugotovi pravno podlago in datum prenehanja položaja posameznega ustanovitelja.
Prenehanje položaja ustanovitelja se vpiše v sodni register.
XII. PRENEHANJE ZAVODA
24. člen
Zavod preneha delovati, če ustanovitelj sprejme akt o prenehanju zavoda, ker so prenehale potrebe oziroma pogoji za opravljanje dejavnosti, za katere je bil zavod ustanovljen.
Zavod preneha delovati v drugih primerih, določenih z zakonom.
XIII. NADZOR
25. člen
Nadzor nad delom zavoda opravlja ustanovitelj preko sveta zavoda in neposredno ter partnerji preko sveta zavoda.
XIV. PRAVICE, OBVEZNOSTI IN ODGOVORNOSTI DELAVCEV ZAVODA
26. člen
Delavci zavoda GOLEA Nova Gorica uresničujejo svoje pravice, obveznosti in odgovornosti iz delovnega razmerja in soupravljanja v skladu z zakonom, kolektivno pogodbo, statutom in drugimi splošnimi akti zavoda.
XV. KONČNA DOLOČBA
27. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 099-11/2006
Nova Gorica, dne 23. februarja 2006
Župan
Mestne občine Nova Gorica
Mirko Brulc l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti