Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/2006 z dne 7. 3. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/2006 z dne 7. 3. 2006

Kazalo

981. Sklep o podelitvi naziva častni občan Občine Jesenice Albinu Felcu, stran 2518.

Na podlaga 5. člena Odloka o priznanjih Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 79/04), 13. člena Statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 1/06) je na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občinski svet Občine Jesenice na 33. redni seji dne 23. 2. 2006 sprejel
S K L E P
o podelitvi naziva častni občan Občine Jesenice Albinu Felcu
1. člen
Albinu Felcu – vrhunskemu športniku – hokejistu, roj. 14. maja 1941, stanujočemu v Radovljici, Gradnikova ulica 11, se podeli »NAZIV ČASTNI OBČAN OBČINE JESENICE«.
2. člen
Težko se v vrstah športnikov najde človek, ki bi s popularizacijo športa toliko prispeval k ugledu in razvoju občine Jesenice na področju hokeja, kot je to uspelo Albinu Felcu – Binetu.
V zibelki jeseniških športov v Podmežakli rojeni Bine je bil stalni državni reprezentant in trikratni udeleženec olimpijskih iger. Po izvedeni anketi Radia Triglav je po mnenju poslušalcev najboljši igralec hokeja vseh časov pri nas.
Bine je bil kar štirinajst sezon v jeseniški ekipi hokejistov, v času, ko si je ta ekipa priborila naslove državnih prvakov. Toliko privržencev hokeja na ledu iz vse Slovenije, ki so prihajali v Podmežaklo na hokejske tekme v časih, ko je še igral Bine, je skoraj neponovljivo in zagotovo je, da je to njegov velik prispevek k popularnosti in ugledu jeseniškega hokeja.
Res je, da je bil Bine na višku svoje športne ustvarjalnosti še v času, ko nas je od Evrope še ločevala »železna zavesa«, toda za vrhunski šport in vrhunske športnike ni ovir. Bine je pravzaprav prvi med hokejisti imel priložnost služiti kruh v sosednji Avstriji. Mnogi se gotovo še spomnite takratnih nestrpnih odnosov do Slovencev na sosednjem Koroškem, kamor naj bi se kot igralec hokeja podal tudi Bine. A Bine je za tiste čase odlično ponudbo s ponosom pravega Slovenca odklonil prav zaradi neprimernega odnosa oblasti do Slovencev na Koroškem ter ostal doma. Nekaj let je kot hokejist služil kruh v Italiji in Švici. Leta 1983 pa je diplomiral na tedanji ljubljanski visoki šoli za šport z diplomsko nalogo z naslovom Razvoj hokeja na ledu na Jesenicah.
O njegovih človeških kvalitetah se lahko vsak prepriča, če ima le priložnost priti v stik z okoljem, v katerem je Bine deloval bodisi kot igralec ali trener.
Albin Felc je veliko prispeval k popularnosti hokeja v Sloveniji in k prepoznavnosti Jesenic doma in po svetu, kar vsekakor upravičuje podelitev naziva Častni občan občine Jesenice.
3. člen
Sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 094-2/2005
Jesenice, dne 23. februarja 2006
Župan
Občine Jesenice
Boris Bregant l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti