Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/2006 z dne 28. 2. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/2006 z dne 28. 2. 2006

Kazalo

873. Odlok o spremembah in dopolnitvah ureditvenega načrta za območje Rudnik-Toplice v Zagorju ob Savi, stran 2372.

Na podlagi Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) in 16. člena Statuta Občine Zagorje ob Savi (Uradni vestnik Zasavja št. 13/03) je Občinski svet Občine Zagorje ob Savi na seji dne 16. 2. 2006 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah ureditvenega načrta za območje Rudnik-Toplice
v Zagorju ob Savi
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(podlaga za spremembe in dopolnitve UN)
S tem odlokom se ob upoštevanju prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Zagorje ob Savi (Uradni Vestnik Zasavja št. 2/96, 15/98, 17/03) sprejmejo spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta (v nadaljevanju UN) za območje RUDNIK-TOPLICE v Zagorju ob Savi (objavljen v Uradnem vestniku Zasavja št. 6/98), ki jih je izdelal Razvojni center Planiranje d.o.o. Celje pod št. projekta 747/03.
2. člen
Spremembe in dopolnitve UN iz prejšnjega člena tega odloka se nanašajo na spremembe in dopolnitve prostorskih ureditev za prenovo širšega območja Toplic v okviru spremenjene meje ureditvenega območja UN po opisu v 4. členu tega odloka ob upoštevanju lokacijskega načrta za obvoznico in vključujejo sanacijo prometnih ureditev na sosednjih območjih Podvine in Na bregu kot sestavni del teh sprememb in dopolnitev UN.
3. člen
(vsebina sprememb in dopolnitev UN)
Spremembe in dopolnitve UN iz 1. člena tega odloka vsebujejo tekstualni in grafični del.
Tekstualni del obsega:
a) odlok o spremembah in dopolnitvah UN;
b) obrazložitev sprememb in dopolnitev UN z naslednjo vsebino:
– opis prostorskih ureditev s pogoji za urbanistično, arhitekturno in krajinsko oblikovanje objektov in ureditev,
– zasnova rešitev prometne, komunalne in energetske infrastrukture,
– rešitve in ukrepi za varovanje okolja, ohranjanje kulturne dediščine in varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami,
– etapnost izvedbe sprememb in dopolnitev UN ter pogoji in zahteve za izvajanje UN,
– ocena stroškov za izvedbo sprememb in dopolnitev UN;
c) smernice in mnenja nosilcev urejanja prostora.
Grafični del obsega naslednje grafične prikaze v merilu 1:1000
2. Načrt namenske rabe prostora
– izsek iz urbanistične zasnove naselja Zagorje ob Savi
2. Načrt ureditvenega območja s prikazom objektov, ki so predvideni za rušenje.
3. Načrt prostorske ureditve:
3.1 ureditvena situacija,
3.2 geodetska kotirana situacija,
3.3 situacija komunalne in energetske infrastrukture:
– zbirnik komunalnih vodov.
4. Načrt gradbenih parcel.
II. UREDITVENO OBMOČJE
4. člen
(obseg in meja ureditvenega območja)
Ureditveno območje sprememb in dopolnitev UN zajema celotno dolinsko območje Toplic ob novem odseku regionalne ceste od Medije pri šoli na severu do mostu in pešpoti na območje Okrogarjeve kolonije na jugu ter na zahodu vključuje šolo, območje ob Eberlovi cesti in Okrogarjevo kolonijo.
Izvzeto je ureditveno območje lokacijskega načrta za obvoznico, ki se ureja na podlagi odloka Uradni vestnik Zasavja št. 14/99, po katerem pa so prostorske ureditve v teh spremembah in dopolnitvah UN zaradi usklajenosti le povzete.
Ureditveno območje sprememb in dopolnitev UN se nahaja v k. o. Zagorje-mesto ter obsega 11.62 ha.
Opis meje ureditvenega območja po parcelnem stanju
– na območju vzhodno od ureditvenega območja lokacijskega načrta za obvoznico poteka meja od severa proti jugu:
preko parcel 173, 172, po vzhodnem robu parcel 166, 165, prečka parcele 237, 240, po severnem robu parcel 255/1, 256, prečka parcele 257, 255/2, po severnem robu parcele 267/1, po vzhodnem robu parcele 267/1, po severovzhodnem robu parcel 268/1 in 278, po jugovzhodnem robu parcele 279, po vzhodnem robu parcele 1898 (cesta), jo prečka in nadaljuje po vzhodnih in jugovzhodnih robovih parcel 903/1, 904, 905 in 906,
– na območju zahodno od ureditvenega območja lokacijskega načrta za obvoznico poteka meja od juga proti severu:
po južnem robu parcele 1899, prečka parcele 1088, 1087, 1085, 1084, 1899, po južnem robu parcele 1060/1, prečka parcelo 1060/1, nadaljuje po zahodnem robu parcel 1060/1, 1033/1, 1052, 1024, prečka parceli 1019, 1020, po severnem robu parcele 1020, prečka parcelo 996, po severnem robu parcele 1022, prečka parcele 1021, 995, po zahodnem robu parcele 987, prečka parcele 991, 989, 104, 124, po jugozahodnem robu parcele 1897, prečka parceli 1897 in 135, po južnem robu parcele 136, jo prečka, po jugozahodnem robu parcel 138, 143, po severozahodnem robu parcele 142, prečka parcelo 1891 in severozahodnem robu parcele 1891.
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO
IN KVALITETO PRENOVE
5. člen
(funkcija območja, načrtovani objekti)
Območje je namenjeno za stanovanja, trgovske in storitvene dejavnosti ter javno infrastrukturo.
Opredeljena so naslednja prostorska funkcionalna območja z načrtovanimi objekti in ureditvami:
A POSLOVNO – TRGOVSKI CENTER v centralnem območju Toplic
– kjer je ob novem odseku regionalne ceste na opuščeni rudniški separaciji pod Okrogarjevo kolonijo umeščen poslovno-trgovski objekt površine 4.000m2 s parkiriščem (min. 130 parkirnih mest) v spodnji etaži na nivoju južne obcestne terase.
B OBMOČJE – OBSTOJEČI OBJEKT OPUŠČENE RUDNIŠKE KOPALNICE,
– ki je namenjen za storitvene, proizvodne, trgovske in družbene dejavnosti s potrebno prenovo objekta in prometnimi ureditvami (dovoz na regionalno cesto, parkirišča) po določilih LN za obvoznico.
C1 POSLOVNO STANOVANJSKO OBMOČJE pri upravni zgradbi rudnika,
– kjer je načrtovana nadomestna gradnja kegljišča na razširjeni sedanji lokaciji z ureditvijo novega parkirišča nad garažami na zgornji severovzhodni terasi.
C2 POSLOVNO STANOVANJSKO OBMOČJE ob Cesti Borisa Kidriča in Eberlovi cesti
– to je na območju z dotrajanim stavbnim fondom, kjer sta načrtovani nadomestni gradnji dveh poslovno stanovanjskih stavb (storitve trgovine v pritličju) ob lokalni cesti in severno od zgodovinskega spomenika, nadomestna gradnja večstanovanjske stavbe in dopolnilna gradnja nove večstanovanjske stavbe na terasi pod Eberlovo cesto (skupaj možnih okoli 30-40 stanovanj).
D OBMOČJE ŠOLE
– v razširjeno ograjeno šolsko zemljišče je zajeto območje južno od šole pod lokalno cesto in površina južno od telovadnice, kjer je v oddaljenosti okoli 20m severno od obstoječe vile načrtovan uvoz in glavni vhod v šolo s priključkom na novo povezovalno cesto ob Mediji.
Predvidena je dozidava troetažnega trakta šole v atrij za večnamenske, učne in servisne prostore ter dozidava telovadnice za šolske športne prostore, izgradnja športnih igrišč – velike ploščadi za športne igre s terasnimi tribunami v obcestnih brežinah na območju južno od šole, ureditev šolskega dvorišča s 4-steznim tekališčem na zahodni strani šolske stavbe in zelene – parkovne površine z otroškim igriščem ob šolskem dvorišču južno od telovadnice.
E1 OKROGARJEVA KOLONIJA
– načrtovane so prometne ureditve skladno s 6. členom tega odloka ter dopolnilna gradnja treh enostanovanjskih stavb na jugovzhodnem obrobju stanovanjskega območja pod Okrogarjevo kolonijo.
E2,3 STANOVANJSKA OBMOČJA
– načrtovane so prometne ureditve skladno s 6. členom tega odloka ter prenove, nadomestne gradnje in širitve obstoječih objektov skladno z 9. členom tega odloka.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO, ARHITEKTURNO IN KRAJINSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV IN UREDITEV
6. člen
(prometne ureditve)
Pogoji za izboljšanje prometne ureditve v stanovanjskih območjih na pobočju (Okrogarjeva kolonija, Na bregu, Podvine) so:
– izgradnja priključne ceste na regionalno cesto za Okrogarjevo kolonijo in stanovanjsko območje na njenem južnem obrobju z načrtovano traso po vzhodnem pobočju v podaljšku rekonstruirane obstoječe ceste na južnem robu Okrogarjeve kolonije,
– ureditev enosmernega prometa po dovoznih cestah znotraj Okrogarjeve kolonije in ureditev centralnih parkirišč na njenem vstopnem južnem obrobju (40 parkirnih mest),
– rekonstrukcija Eberlove ceste in izgradnja novega odseka dovozne ceste na območje Na bregu v podaljšku Eberlove ceste po pobočju,
– rekonstrukcija dovoznih cest in ureditev parkirišč ob večstanovanjskih objektih na Podvinah (40 novih parkirnih mest).
Prometne ureditve v dolinskem območju obsegajo:
– izgradnjo priključne ceste poslovno-trgovskega objekta na obvoznico (mesto priključka določa lokacijski načrt za obvoznico) z uvozom v garažno hišo na južni spodnji terasi in servisnim dovozom za napajanje objekta, ki je predviden po povezovalnem odseku z obstoječo dovozno cesto na zgornji terasi jugozahodnega obrobja poslovno trgovskega centra,
– izgradnjo povezovalne ceste s parkirišči ob Mediji od mostu pri telovadnici do lokalne ceste na jugu ter priključne dovozne ceste v ograjeno šolsko zemljišče,
– rekonstrukcija dovoznih cest s priključki na lokalno cesto za šolo in stanovanjske objekte pri Mihelčiču,
– ureditev avtobusnih postajališč na lokalni cesti v bližini vhodov v šolo.
Pogoji za urejanje peš prometa so:
– izgradnja pločnikov ob Eberlovi cesti s podaljškom proti jugu ob obstoječi spodnji dovozni cesti v Okrogarjevi koloniji in navezavo na pločnik, ki je predviden ob novi priključni cesti na regionalno cesto ter ureditev pločnikov ob dovoznih cestah v šolo,
– rekonstrukcija pešpoti Toplice-avtobusna postaja pod strmino pobočja,
– izgradnja novega stopnišča na pobočje Okrogarjeve kolonije na skrajnem južnem delu ureditvenega območja.
Obvezno je upoštevati pogoje Ministrstva za promet-DRSC za priključevanje poslovno trgovskega objekta na obvoznico:
– pred pričetkom gradnje je potrebno za ureditev priključevanja izdelati PGD na osnovi analize prometa in pridobiti soglasje Direkcije RS za ceste.
7. člen
(pogoji za urbanistično in arhitekturno oblikovanje)
Za urbanistično oblikovanje območja in arhitekturno oblikovanje objektov je skladno s prikazi prostorske ureditve v grafičnih prikazih št. 3 upoštevati naslednje pogoje:
– razporeditev, funkcijo objektov in območij,
– določene gradbene linije za objekte in ureditve,
– maksimalne tlorisne in višinske gabarite objektov ter
– elemente za zakoličbo objektov in ureditev, ki so opredeljeni v geodetski kotirani situaciji (grafični list št. 3/2),
– smeri vhodov in uvozov v objekte in funkcionalna (ograjena) območja
ter naslednja določila za načrtovane objekte in ureditve:
1 poslovno trgovski objekt
Pogoji za urbanistično in arhitekturno oblikovanje poslovno-trgovskega objekta, ki ustvarja novo identiteto vstopnega mestnega območja so:
– tlorisna in višinska členitev dvoetažnega objekta K+P:
· parkirišče v spodnji etaži na določeni niveleti +- 246.00 n.v. (na terenu južne obcestne terase) in
· maksimalna tlorisna površina 4.000 m2 poslovno trgovskih prostorov v zgornji pritlični etaži na višinski koti +- 249.00 n.v. (nivo terena na severnem in zahodnem obrobju);
– maksimalni tlorisni gabarit objekta je določen z gradbenimi linijami:
· minimalni odmik 15 m od lokalne ceste in 12 m od regionalne ceste na severu in vzhodu,
· novi odsek servisne ceste na jugozahodu za kletno etažo (parkirišče) in minimalni odmik 20 m zgornje etaže od obstoječih enostanovanjskih objektov na jugozahodnem obrobju poslovno trgovskega centra,
· jugovzhodna meja obstoječega zunanjega skladišča pri poslovno stanovanjskem objektu na severozahodu;
– maksimalna višina objekta (nad kletjo) na severu ob lokalni cesti je 6.50 m; predlagana je razgibanost mase z višjim jugozahodnim centralnim delom objekta pod strmino (maksimalno 8.50 m);
– upoštevati je prometno ureditev skladno z določili 6. člena tega odloka:
· uvoz na parkirišče v spodnji etaži je na južni strani pri priključku na regionalno cesto; niveletni potek priključnega odseka ceste mora upoštevati projektne rešitve za novo cesto na območje Okrogarjeve kolonije,
· servisni dovoz na manipulacijsko ploščad v zgornji etaži (nad parkiriščem) je načrtovan na jugozahodu v podaljšku priključne ceste na regionalno cesto;
– oblikovanje objekta naj bo moderno s sodobnimi materiali, arhitekturnimi elementi obulične fasade ob lokalni in regionalni cesti na severu (steklo, vhodi v lokale vezani na avtobusno postajališče, križišče), atraktivno členjeno obcestno fasado; razgibanost mase (tlorisna in višinska členitev) za zrahljanje stavbnega volumna.
2, 3 poslovno-stanovanjska objekta
in
4, 5 večstanovanjski stavbi
– tloris: 10 x 20 m za nadomestne gradnje objektov z oznako 2, 3, 4; 32 x 10-16 m za novo terasasto zasnovano večstanovanjsko stavbo z oznako 5 pod Eberlovo cesto,
– višina, oblikovanje: obvezno je enotno arhitekturno oblikovanje stavb:
1. ali tradicionalno z dvokapno streho in etažnostjo P+1+IP
2. ali moderno z ravno streho in etažnostjo P+2 (predlog: razgibanost mase, stopničasti zaključki z zadnjo etažo površinsko manjšo).
6 kegljišče
– tloris: 37.40 x 9 + 13.11 x 11m s teraso 4.60 x 4.80 m na jugozahodu,
– etažnost: P (podkleteni del se ohrani),
– streha: večkapna z glavno smerjo slemena v smeri vzhod-zahod, naklon strešine okoli 40º,
– oblikovanje: zidana izvedba – omet, les v svetli barvi.
7a šolski športni prostori
– dozidava telovadnice proti jugu širine 15m; maksimalni tlorisni gabarit: 38 x 15 m;
– višina, oblikovanje: višina občutno nižja od obstoječe stavbe, lahkotno sodobno oblikovanje s sočasno prenovo telovadnice ob ohranitvi dominantne šolske stavbe.
7b prizidek šole
– dozidava šole v atrij za večnamenske, učne in servisne prostore,
– tlorisni gabarit: 39 x 16 m,
– višina, oblikovanje: troetažni trakt, lahkotno sodobno oblikovanje, ravna streha.
8, 9, 10 enostanovanjske stavbe
– tloris: 8 x 12 m,
– višina in oblikovanje: prilagojeno sosednjim objektom (K+P+IP, dvokapna streha).
območje šole
– upoštevati je določeno namestitev transparentne ograje na zahodnem in južnem obrobju šolskega zemljišča ter določeno mesto glavnega vhoda in uvoza v ograjeno šolsko območje na zahodni strani šolskega dvorišča s priključkom na novo povezovalno cesto ob Mediji, za gospodarski dovoz se ohrani obstoječa priključna cesta šole na lokalno cesto pri križišču z Eberlovo cesto,
– za športno igrišče – veliko ploščad za športne igre dimenzij 38 x 24 m, ki je umeščeno pod cestno brežino južno od šole je upoštevati določeni gradbeni liniji na severu in vzhodu ter namestitev terasnih tribun v obrobna pobočja,
– šolsko dvorišče med šolo, telovadnico in parkom na vzhodu ter območjem športnih igrišč na jugu je urediti v tlakovano površino (oblikovno usklajena s fasado šole-kvadri) z osrednjo tekaško stezo 4 x 60 m (barvni prikaz v tlaku),
– park ob šolskem dvorišču naj bo večja zatravljena površina s parkovno opremo (poti, klopi), gosto zasaditvijo dreves le ob dvorišču in živico ob ograji na zahodu in jugu, kjer je umeščeno ograjeno otroško igrišče.
8. člen
(pogoji za krajinsko oblikovanje)
Za krajinsko sanacijo degradiranih rudniških površin na obrobnih pobočjih in urejanje zelenih površin je upoštevati načrtovane ureditve, ki so prikazane v grafični prilogi št. 3/1 z naslednjimi pogoji:
– terasna ureditev brežin
pod Okrogarjevo kolonijo in ob regionalni cesti na jugozahodu (oznaka območij 1 in 2)
· odstranitev vseh barak in ukinitev vrtičkarstva,
· ureditev zatravljenih teras na pasovih z malim naklonom (možnost košenja) in zasaditev vmesnih brežin – strmin s pokrovnimi in nižjimi grmovnicami (preprečevanje erozije),
· drevesna zasaditev le na obrobju obstoječih objektov nad strmino (vizualna zaščita), sicer naj bo brežina redko zasajena samo v južnem delu območja nad regionalno cesto zaradi velike gozdnatosti prostora, kjer je potrebno sanirati obstoječo vegetacijo – ohranijo se le zdrava drevesa in dopolnijo z novimi avtohtonimi vrstami drevja in grmovnic,
– sanacija ostanka gozda
na pobočju nad opuščeno rudniško kopalnico in obcestne brežine nad Medijo (oznaka območij 3, 4)
· sanacija v smislu čiščenja, redčenja in dosaditve avtohtonih vrst grmovnic za ohranitev stabilnih brežin,
– obcestne in obvodne urejene zelene površine
z ekološko in oblikovalsko funkcijo:
· drevoredi ob regionalni cesti pri poslovno-trgovskem objektu, novi povezovalni cesti ob Mediji in novi dovozni cesti v šolo (obojestranski drevored) ter ob parkiriščih,
· neformalna gosta zasaditev dreves na vzhodnem obrobju športnega igrišča in na obrobju nove večstanovanjske stavbe ob lokalni cesti,
– parki
· obstoječa parka ob zgodovinskih spomenikih se ohranita in sanirata v smislu vzdrževanja (ureditev poti in parkovne opreme, sanacija drevja in grmovnic…),
· načrtovan park pri šoli je urediti v odprto zatravljeno površino s parkovno opremo (poti s klopmi, spomenik) ograjenim otroškim igriščem, gosto drevesno zasaditvijo le ob šolskem dvorišču ter živico ob ograji severovzhodnega šolskega zemljišča,
– obhišni vrtovi
urejanje obhišnih vrtov naj temelji na odprtosti prostora (zatravitev) in drevesno zasaditvijo ob cestah in parkiriščih.
9. člen
(pogoji za prenove in širitve obstoječih objektov)
– Posegi na objekte znotraj zavarovanih območij kulturne dediščine (navedeni v 16. členu tega odloka) so dopustni na osnovi kulturnovarstvenih pogojev in kulturnovarstvenega soglasja; na območju Okrogarjeve kolonije pa je upoštevati naslednje kulturnovarstvene smernice:
· nespremenjena mora ostati talna zasnova in oblikovanje objektov v obstoječih gabaritih,
· gradnja nadstreškov in prizidkov ni sprejemljiva,
· možno je združevanje stanovanjskih enot, pri tem se ohranja stanovanjska namembnost objektov,
· sprememba namembnosti obstoječih objektov ni dopustna.
– Obstoječe objekte je dovoljeno vzdrževati in rekonstruirati. Dotrajane objekte je dopustno odstraniti; na parceli obstoječe enostanovanjske stavbe je možno zgraditi nadomestni stanovanjski objekt.
– Dozidave in nadzidave poslovnih objektov ob obvoznici in večstanovanjske stavbe ob Mediji niso dopustne, možna je funkcionalna širitev šole znotraj ohranjene vzhodne in južne gradbene linije obstoječega objekta.
– Gradnje prizidkov so dovoljene pri enostanovanjskih objektih ob upoštevanju naslednjih pogojev:
· maksimalna tlorisna površina ne sme presegati velikosti obstoječega objekta; ohranjen mora ostati podolžen tloris s širitvijo objekta v smeri obcestne gradbene linije,
· minimalni odmik do sosednjega objekta je 8 m, 4 m do parcelne meje in 5 m do ceste,
· višina dozidav in nadzidav (obstoječih prizidkov) ne sme presegati višine obstoječega osnovnega objekta.
– Zunanja prenova objektov in prizidki se morajo izvajati z oblikovno enotnimi arhitekturnimi členi glede na posamezni objekt in usklajeno s skupino stavb v morfološki enoti (naklon strešine, barva kritine, usklajene svetle barve fasad…).
– Za vsakršno spremembo sedanje namembnosti objektov ali njihovih delov za dejavnosti, ki bi onesnaževale ali prekomerno obremenjevale okolje je potrebno okoljevarstveno soglasje v skladu z določili Zakona o varstvu okolja (ZVO-1, Uradni list RS, št. 41/04).
V. POGOJI ZA UREJANJE KOMUNALNE
IN ENERGETSKE INFRASTRUKTURE
10. člen
(vodovod)
Pogoji za vodooskrbo območja in priključevanje objektov na vodovod so:
– oskrba uporabnikov s pitno in požarno vodo je zagotovljena iz obstoječih zajetij (Šemnik, Strahovlje, vrtina Sava) po obstoječem vodovodnem omrežju, ki ga je treba dograditi in obnoviti,
– zamenjati je treba primarno vodovodno omrežje (iz LTŽ cevi DN 150) in cevovod ob obvoznici do avtobusne postaje Integral Zagorje (iz PVC cevi 225 m) s cevmi iz duktil litine DN 200 mm,
– dograditi je potrebno sekundarno vodovodno omrežje PE 110s hišnimi priključki in zunanjimi vodomernimi jaški na celotnem odseku Zupančičeve ceste do Okrogarjeve kolonije in po Prečni poti do priključka na vodovod ob obvoznici, povezovalni cevovod iz duktilne cevi DN 150 mm od križišča Zupančičeve ceste s Šolsko cesto z navezavo na obstoječi vodovod pod mostom čez Medijo ter povezovalni cevovod od križišča Grajske ceste s Kidričevo s priključkom na primarni vodovod ob obvoznici,
– za priključitev poslovno trgovskega objekta na vodovod je treba zgraditi krožni vodovod s priključkom na obstoječa primarna vodovoda v križišču Kidričeva – Eberlova cesta in ob obvoznici pri uvozu,
– za priključevanje novih objektov pod Eberlovo cesto je treba obnoviti obstoječi vodovod ob Eberlovi cesti; vsi ostali načrtovani objekti bodo priključeni na obstoječe vodovodno omrežje,
– obvezna je namestitev nadzemnih hidrantov za potrebe protipožarne zaščite v skladu s pravilnikom o tehničnih normativih za zunanje in notranje hidrantno omrežje za gašenje požara,
– za dograditev vodovodnega omrežja je potrebno izdelati projektno dokumentacijo ob upoštevanju zasnove projektnih rešitev prikazane v grafični prilogi št. 3/3 skladno s pogoji in s soglasjem upravljalca.
11. člen
(kanalizacija)
Pogoji za odvajanje in čiščenje odplak ter priključevanje objektov na kanalizacijo so:
– odvodnja odpadnih vod je zagotovljena po obstoječem kanalizacijskem omrežju v mešanem sistemu, ki ga je treba dograditi in delno obnoviti,
– dograditi je potrebno zbirni kolektor ob obvoznici s priključkom na predvideno centralno čistilno napravo ob Savi,
– odpadne sanitarne in meteorne vode novih stanovanjskih in poslovno-stanovanjskih objektov ob Kidričevi cesti in kegljišče je treba speljati v obstoječo mešano kanalizacijo s priključitvijo na zbirni kolektor,
– sanitarne odpadne vode iz poslovno-trgovskega objekta in šolskih športnih prostorov pri telovadnici bodo priključene direktno v zbirni kolektor ob obvoznici, čiste meteorne vode pa je treba po ločeni meteorni kanalizaciji speljati v potok Medija,
– onesnažene meteorne vode z območij povoznih površin (ceste, parkirišča, manipulacijske površine) je dopustno speljati v kanalizacijo samo preko ustrezno dimenzioniranih lovilcev olj,
– v primeru, da na območju v tehnološkem procesu uporabnika nastajajo onesnažene odpadne vode, jih je potrebno na mestu kjer nastajajo očistiti do stopnje, ki je dopustna za odvod v javno kanalizacijo skladno s Pravilnikom o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu odpadnih vod ter pogojih za izvajanje (Uradni list RS, št. 35/96),
– do izgradnje zbirnega kolektorja in centralne čistilne naprave je obvezno odpadne sanitarne vode speljati v triprekatno greznico brez izpusta ali zgraditi individualno čistilno napravo,
– projeknta dokumentacija PGD-PZI za kanalizacijsko omrežje mora biti izdelana skladno s pogoji in soglasjem upravljalca.
12. člen
(elektro omrežje in javna razsvetljava)
Pogoji za elektroenergetske ureditve na območju in priključevanje objektov na elektroomrežje so:
– za oskrbovanje predvidenih objektov z oznako 1, 2, 3, 4, 5 z električno energijo je potrebno zgraditi novo transformatorsko postajo TP z visokonapetostnim VN20 kV-nim podzemnim priključnim kablovodom iz obstoječe TP Toplice 2; predvidena je betonska montažna TP dimenzij 5 x 4 x 3 m,
– dimenzioniranje nizkonapetostnih kabelskih podzemnih priključkov se bo izvedlo, ko bodo znane priključne moči posameznih odjemalcev,
– vsi kablovodi morajo potekati v zaščitenih plastičnih ceveh s potrebnimi odmiki od ostale infrastrukture,
– obstoječa razdelilna postaja Podvine bo predvidoma odstranjena, načrtovana je nadomestna TP Podvine,
– zaradi izgradnje VN kabelske zanke mesta Zagorje bo zgrajena podzemna kabelska povezava TP Podvine – TP Toplice 2,
– v cestnem telesu bodoče obvoznice je predvidena kabelska kanalizacija za kasnejšo vgradnjo visokonapetostne povezave TP Medija bloki – TP Toplice 2 – TP OIC Toplice,
– moči vgrajenih transformatorskih enot ter prerezi posameznih priključnih vodov bodo opredeljeni pri projektiranju posameznih objektov,
– preurediti in dograditi je potrebno javno razsvetljavo in pri tem upoštevati, da se v čim večji meri položijo napajalni kabli v kabelsko kanalizacijo,
– izbiro drogov, cestnih in parkovnih svetilk je treba prilagoditi omrežju razsvetljave v mestu; parkovne svetilke so lahko največje moči do 125 W, cestne pa do 250 W; drogovi parkovnih svetilk so lahko do višine 4 m, cestnih svetilk pa do 5 m.
13. člen
(telekomunikacijsko omrežje)
Skladno s pogoji Telekoma Slovenije je potrebno izdelati projektno dokumentacijo s tehničnimi rešitvami za zaščito ali prestavitve TK omrežja na območju in priključitev načrtovanih objektov na javno TK omrežje; obvezen sestavni del projektne dokumentacije je soglasje Telekoma Slovenije.
Za priključitev posameznega objekta na TK omrežje si mora investitor pridobiti soglasje upravljalca.
14. člen
(ravnanje z odpadki)
Za ravnanje z odpadki je upoštevati določila odloka Uradni list RS, št. 5/02 o ločenem zbiranju in odvozu odpadkov ter določena mesta za zabojnike sortiranih odpadkov – ekoloških otokov, ki so prikazani v ureditveni situaciji (gr. list št. 3/1).
VI. POGOJI ZA VAROVANJE OKOLJA, VARSTVO KULTURNE DEDIŠČINE IN VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI
15. člen
(varstvo okolja)
Za vse posege na ureditvenem območju, ki bi pomembno vplivali na okolje, je potrebno pred začetkom izvajanja posega izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.
Upoštevati se mora Zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 67/02).
Varstvo pred hrupom
V skladu z Uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95) je določeno:
– vsa stanovanjska območja, parki in območje šole s športnimi objekti so razvrščena v II. stopnjo varstva pred hrupom, kjer mejna raven hrupa ne sme presegati 45 dB za noč in 55 dB za dan,
– poslovno trgovinski center in poslovno stanovanjski območji ob Kidričevi cesti in severovzhodno od obvoznice so razvrščeni v III. stopnjo varstva pred hrupom, kjer je določena maksimalna raven hrupa 50dB za noč in dnevna 60dB.
Varstvo zraka
Predvideni objekti ne smejo predstavljati možnosti povečanja onesnaženosti zraka. Za zagotovitev čim nižje stopnje onesnaženosti zraka je predvideno ogrevanje objektov z utekočinjenim naftnim plinom ali kurilnim oljem do izgradnje plinovodnega omrežja na obravnavanem območju (po izboljšanju geoloških razmer); realizirati je treba prometne ureditve in ureditve zelenih površin z gosto zasaditvijo dreves in grmovnic ob prometnicah, na parkiriščih in v okolici objektov skladno z določili tega odloka.
Varstvo tal, sanitarna komunalna opremljenost
Ureditve vodovodnega omrežja, kanalizacije, zbiranje in odvoz odpadkov ter priključevanje objektov na komunalno infrastrukturo se mora izvajati skladno z določili 10., 11. in 14. člena tega odloka in projektnimi rešitvami v grafičnem prikazu št. 3.3, pri čemer je upoštevati:
– zagotovljena mora biti zdravstveno ustrezna pitna voda v skladu z 32. členom Pravilnika o pitni vodi (Uradni list RS, št. 19/04 in 20/04),
– horizontalna razdalja med cevovodi za pitno vodo in kanalizacijo mora biti 5 m, vertikalna razdalja med temenom kanalizacije in dnom vodovodne cevi pa 0.5 m,
– ob sanaciji vodovodnih sistemov in vodovodnih virov je potrebno pridobiti strokovna mnenja ustrezne organizacije o zdravstveni ustreznosti pitne vode in varnosti vodooskrbe,
– pri gradnji in vzdrževanju javnih sistemov za oskrbo s pitno vodo je potrebno upoštevati določila standarda SIST EN805 in druge predpise, ki urejajo to področje.
Varstvo pred sevanjem
Načrtovani transformatorski postaji morata biti izvedeni v skladu z uredbo, ki ureja elektromagnetno sevanje v naravnem in življenjskem okolju, kjer so določene mejne efektivne vrednosti električne poljske jakosti kot posledica obratovanja ali uporabe nizkofrekfenčnih in visokofrekfenčnih virov sevanja za I. in II. območje stopnje varstva pred sevanjem.
Ukrepi za odpravo arhitektonskih ovir
Na vseh pešpoteh in zunanjih ploščadih je treba izvesti klančine do 7% za premagovanje višinskih razlik. V projektnih dokumentacijah za objekte in zunanje ureditve je treba načrtovati ukrepe za odpravo arhitektonskih ovir v skladu s Pravilnikom o zahtevah za zagotavljanje neoviranega dostopa, vstopa in uporabe objektov v javni rabi ter večstanovanjskih stavb, parkirišča in zunanje ureditve (Uradni list RS, št. 97/03) ter SIST ISO TR 9527.
Drugi pogoji
V projektni dokumentaciji za šolski športni objekt, športna igrišča ter zunanje ureditve šole je upoštevati Navodilo za graditev osnovnih šol v Republiki Sloveniji (Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport, junij 1999), Pravilnik o zdravstveno-higienskih zahtevah katerim morajo ustrezati poslopja in prostori šole (Uradni list RS, št. 20/96), Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (Uradni list RS, št. 57/96, 119/02 in 26/03) in Zakon o omejevanju porabe alkohola (Uradni list RS, št. 5/03).
16. člen
(varstvo kulturne dediščine)
Na območju so varovana naslednja območja in objekti kulturne dediščine (prikazana v grafični prilogi št. 3/1):
Okrogarjeva kolonija, spomenik zagorskim rudarjem (zavarovan kulturni spomenik), hiša Grajska 2 ter spomenik pri marksistični šoli in spominska plošča.
Za vsak poseg v enote kulturne dediščine je potrebno pridobiti kulturnovarstvene pogoje in kulturnovarstveno soglasje, za območje Okrogarjeve kolonije pa je upoštevati tudi določila 9. člena tega odloka.
17. člen
(požarna varnost)
– Pri izvedbi ureditvenega načrta je potrebno upoštevati pogoje s področja varstva pred požarom (Zakon o varstvu pred požarom, Uradni list RS, št. 71/93, 87/01 in 110/02, pravilnike in ostale predpise),
– do vseh objektov je omogočiti dovoz urgentnim vozilom vsaj s treh strani po glavnih in internih dovoznih cestah, ki morajo biti utrjene in zgrajene tako, da omogočajo vožnjo z gasilskimi vozili; upoštevati je prometne ureditve (grafični list št. 3/1) z načrtovano dostopnostjo intervencijskih vozil do vseh objektov, dva dovoza v ograjeno šolsko območje in minimalno širino predvidenih dovoznih cest 4.00 m,
– upoštevati je določene minimalne odmike med objekti in objektov do parcelnih mej v geodetski kotirani situaciji (grafični list št. 3/2),
– vse dovozne ceste, parkirišča in dvorišča ob objektih morajo biti namenjena tudi prometnim in delovnim površinam za intervencijska vozila; v projektni dokumentaciji za objekte in zunanje ureditve je upoštevati SIST DIN 14090,
– zadostna količina požarne vode je zagotovljena, na vodovodnem omrežju je obvezno namestiti nadzemne hidrante DN 80oziroma DN 100 skladno s prikazom v grafični prilogi št. 3/3,
– v primeru požara in drugih nesreč so zagotovljene površine za varen umik ljudi in živali na utrjene površine ter površine v okolici,
– v projektni dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja je upoštevati požarnovarstvene zahteve za zagotovitev varnega umika ljudi, živali in premoženja; upoštevati je Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje neoviranega dostopa, vstopa in uporabe objektov v javni rabi ter večstanovanjskih stavb, parkirišča in zunanje ureditve (Uradni list RS, št. 97/03) ter SIST TR 9527; za posamezne predvidene objekte je potrebno na osnovi izračuna povečane obremenitve pri projektiranju upoštevati takšne materiale in naprave, ki ustrezajo varnosti objekta in njegovih naprav pred požarom.
VII. DRUGI POGOJI, POMEMBNI ZA IZVEDBO PROSTORSKIH UREDITEV
18. člen
(rušenje obstoječih objektov)
Za realizacijo ureditvenega načrta je potrebno odstraniti naslednje dotrajane stavbe in pomožne objekte:
– Mihelčičeva hiša in prodajalna Hardi na parcelah št. 979 in 153 (predvidena nadomestna poslovno stanovanjska objekta),
– Brezgarberjeva hiša na parceli št. 982/1 (predvidena nadomestna večstanovanjska stavba),
– rudniški poslovni, skladiščni in pomožni objekti na parcelah št. 959, 243, 946 in 949,
– garaže, drvarnice in drugi pomožni objekti na parcelah št. 984, 982/2, 985, 158, 159, 1057, 1033/1, 924, 933, 927, 946, 925 in 960,
– kegljišče na parceli št. 269 (predvidena nadomestna gradnja).
19. člen
(geološki pogoji)
Zaradi plazovitega in nestabilnega območja je za vsak objekt posebej in infrastrukturne ureditve obvezno pridobiti predhodno geološko mnenje.
Geološko poročilo o pogojih gradnje je obvezno sestavni del projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja.
VIII. ETAPNOST IZVEDBE
20. člen
Realizacija ureditvenega načrta se mora izvajati po etapah, ki predstavljajo funkcionalno zaključeno celoto.
Gradnja objektov mora slediti prometni in komunalni ureditvi območja, pri čemer je obvezno upoštevati geološke pogoje in eventuelno tudi predhodno sanirati teren.
IX. TOLERANCE
21. člen
Elementi za zakoličbo objektov in ureditev so opredeljeni v geodetski kotirani situaciji in so obvezni. Dimenzije objektov, prometnih površin in drugih zunanjih ureditev se morajo natančneje določiti v projektni dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Določene gradbene linije objektov so obvezne.
Dopustno je odstopanje od določenih tlorisnih gabaritov objektov v okviru tolerance +- 15% vendar na straneh, kjer niso določene gradbene linije.
Za poslovno trgovski objekt se določen maksimalni tlorisni gabarit ne sme povečati.
V skladu s soglasjem upravljalca elektroomrežja je možna sprememba lokacije trafo postaje pri poslovno trgovskem objektu.
Pri realizaciji sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta so dopustna odstopanja od tehničnih rešitev določenih s tem prostorskim aktom, če se v nadaljnjem podrobnejšem proučevanju geoloških, hidroloških, geomehanskih razmer ali zaradi tehnoloških zahtev najdejo tehnične rešitve, ki so primernejše iz okoljevarstvenega in funkcionalnega vidika. Ta odstopanja ne smejo biti v nasprotju z javnimi interesi in z njimi morajo soglašati nosilci urejanja prostora, ki jih ta odstopanja zadevajo.
X. KONČNE DOLOČBE
22. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o ureditvenem načrtu za območje Rudnik-Toplice v Zagorju ob Savi, ki je bil objavljen v Uradnem vestniku Zasavja št. 6/98.
23. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna služba občinske uprave.
24. člen
Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta za območje Rudnik-Toplice v Zagorju ob Savi so na vpogled na Občini Zagorje ob Savi, na Oddelku za okolje in prostor.
25. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 352-5/95
Zagorje ob Savi, dne 16. februarja 2006
Župan
Občine Zagorje ob Savi
Matjaž Švagan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti