Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/2006 z dne 28. 2. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/2006 z dne 28. 2. 2006

Kazalo

845. Zakon o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh (uradno prečiščeno besedilo) (ZTPIU-UPB1), stran 2309.

Na podlagi 153. člena Poslovnika državnega zbora je Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 10. februarja 2006 potrdil uradno prečiščeno besedilo Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh, ki obsega:
– Zakon o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh – ZTPIU (Uradni list RS, št. 36/92 z dne 24. 7. 1992),
– Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh – ZTPIU-A (Uradni list RS, št. 28/00 z dne 30. 3. 2000) in
– Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh – ZTPIU-B (Uradni list RS, št. 121/05 z dne 30. 12. 2005).
Št. 801-06/90-1/52
Ljubljana, dne 10. februarja 2006
EPA 669-IV
Predsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
France Cukjati, dr. med., l.r.
Z A K O N
O TRAJNEM PRENEHANJU IZKORIŠČANJA URANOVE RUDE IN PREPREČEVANJU POSLEDIC RUDARJENJA V RUDNIKU URANA ŽIROVSKI VRH
uradno prečiščeno besedilo
(ZTPIU-UPB1)
1. člen
Rudnik urana Žirovski vrh trajno preneha z izkoriščanjem in raziskovanjem uranove rude.
2. člen
Po tem zakonu pomeni trajno prenehanje izkoriščanja in raziskovanja uranove rude:
– načrtovanje in izvedbo začasnega zavarovanja okolja ter objektov pred nevarnostjo za zdravje ljudi, dokler se ne bo v celoti začel izvajati program trajnega prenehanja izkoriščanja uranove rude in preprečevanje posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh;
– načrtovanje in izvedbo zaprtja objektov;
– načrtovanje in izvedbo trajnega zavarovanja okolja pred posledicami izkoriščanja uranove rude in potrebno dekomisijo;
– zagotavljanje nadzora nad zavarovanjem okolja, vključno z radiološkim in meteorološkim monitoringom v času zapiranja in po zaprtju rudnika;
– programiranje in uvedbo primernih nadomestnih dejavnosti za zaposlovanje delavcev, ki v rudniku niso več potrebni, s posebno presojo vplivov na okolje, če gre za uvedbo dejavnosti na območju rudnika;
– spremljanje zdravstvenega stanja delavcev, ki delajo ali so delali na delovnih mestih z benificirano delovno dobo.
3. člen
Za izvedbo trajnega prenehanja izkoriščanja uranove rude in preprečevanja posledic rudarjenja se Rudnik urana Žirovski vrh preoblikuje v javno podjetje.
Javno podjetje iz prejšnjega odstavka zagotavlja izvedbo vseh nalog trajnega prenehanja izkoriščanja in raziskovanja uranove rude iz prejšnjega člena, razen nalog radiološkega in meteorološkega monitoringa, ki jih zagotavlja javni gospodarski zavod za radioaktivne odpadke, ki v skladu z zakonom, ki ureja varstvo pred ionizirajočimi sevanji in jedrsko varnost, izvaja obvezno državno gospodarsko javno službo dolgoročnega nadzora in vzdrževanja odlagališč rudarske in hidrometalurške jalovine.
4. člen
Javno podjetje iz 3. člena se preoblikuje v družbo z omejeno odgovornostjo.
Firma preoblikovanega javnega podjetja se glasi: Rudnik Žirovski vrh, javno podjetje za zapiranje rudnika urana, družba z omejeno odgovornostjo (v nadaljnjem besedilu: javno podjetje), s sedežem Todraž št. 1, Gorenja vas.
Ustanovitelj in edini lastnik javnega podjetja je Republika Slovenija.
Akt o preoblikovanju sprejme Vlada Republike Slovenije.
5. člen
Javno podjetje v okviru svojih dejavnosti:
– načrtuje in izvaja zapiranje rudnika urana;
– načrtuje in izvaja trajno zavarovanje okolja pred posledicami izkoriščanja rudnika urana;
– opravlja druge dejavnosti, potrebne za izvedbo zaprtja rudnika urana.
6. člen
(črtan)
7. člen
(črtan)
8. člen
Z aktom o preoblikovanju javnega podjetja se za premoženje Republike Slovenije, s katerim upravlja javno podjetje, opredeli višina prenesenega premoženja, višina osnovnega kapitala javnega podjetja in višina neposlovnih sredstev.
Preneseno premoženje iz prejšnjega odstavka tega zakona prevzame v last javno podjetje z dnem sprejema akta o preoblikovanju.
Javno podjetje v okviru svojega premoženja letno zagotavlja odškodnino prizadetim prebivalcem v lokalni skupnosti zaradi obremenitve okolja. Natančnejša merila in način izplačila se uredi v podzakonskem aktu.
9. člen
Za uresničitev nalog iz 2. člena tega zakona Vlada Republike Slovenije sprejme program izvedbe trajnega prenehanja izkoriščanja uranove rude in preprečevanje posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh.
Sredstva za pripravo in izvedbo programa iz prejšnjega odstavka se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije in iz lastnih virov javnega podjetja.
10. člen
Za izvajanje nalog po programu izvedbe trajnega prenehanja izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh, izdela javno podjetje vsako leto do 1. septembra operativni plan aktivnosti za izvedbo programa v naslednjem letu z oceno potrebnih sredstev in do 31. marca poročilo o izvajanju programa za preteklo leto.
Operativni plan aktivnosti in poročilo o izvajanju programa obravnava in sprejme Vlada Republike Slovenije in o tem poroča Državnemu zboru.
11. člen
Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem trajnega prenehanja izkoriščanja uranove rude in preprečevanjem posledic rudarjenja opravljajo inšpektorji v okviru svojih pristojnosti.
12. člen
Po izpolnitvi programa iz 9. člena tega zakona se opravi redna likvidacija javnega podjetja.
Likvidacija javnega podjetja se lahko opravi pred izpolnitvijo programa iz 9. člena tega zakona, če Vlada Republike Slovenije prenese izvajanje nalog javnega podjetja na režijski obrat, ustanovljen v okviru ministrstva, pristojnega za okolje.
Pred likvidacijo javnega podjetja Vlada Republike Slovenije določi območje omejene rabe prostora zaradi odlagališč rudarske in hidrometalurške jalovine in višino nadomestila zaradi omejene rabe prostora, do katere je upravičena lokalna skupnost, na območju katere se nahajajo ta odlagališča.
Zakon o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh – ZTPIU (Uradni list RS, št. 36/92) vsebuje naslednjo končno določbo:
13. člen
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh – ZTPIU-A (Uradni list RS, št. 28/00) vsebuje naslednje prehodne in končne določbe:
8. člen
Zapiranje rudnika urana se mora končati do konca leta 2005.
Zaradi prilagoditev določbam tega zakona Vlada Republike Slovenije sprejme v šestih mesecih po uveljavitvi tega zakona noveliran program iz 9. člena zakona.
9. člen
Akt o preoblikovanju iz 1. člena tega zakona sprejme Vlada Republike Slovenije v šestdesetih dneh po uveljavitvi tega zakona.
10. člen
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh – ZTPIU-B (Uradni list RS, št. 121/05) vsebuje naslednje prehodne in končne določbe:
3. člen
V prehodnih določbah Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh (Uradni list RS, št. 28/00) se v prvem odstavku 8. člena letnica »2005« nadomesti z letnico »2010«.
4. člen
Vlada Republike Slovenije sprejme v šestih mesecih po uveljavitvi tega zakona revizijo noveliranega programa iz drugega odstavka 8. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh (Uradni list RS, št. 28/00).
Z revidiranim noveliranim programom iz prejšnjega odstavka je treba načrtovati ukrepe in sredstva za njihovo izvedbo tako, da se prenos lastništva nepremičnin na lokalno skupnost za razvoj nadomestnih dejavnosti v poslovni obrtni coni izvede najpozneje do konca leta 2007 in zapre odlagališče rudarske in hidrometalurške jalovine Jazbec in Boršt do konca leta 2010.
5. člen
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti