Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2006 z dne 27. 1. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2006 z dne 27. 1. 2006

Kazalo

315. Sklep o zavrženju predloga Okrajnega sodišča v Murski Soboti za ponovno odločanje o sporu glede pristojnosti med okrajnim sodiščem in upravno enoto, stran 874.

Številka: P-183/05-5
Datum: 12. 1. 2006
S K L E P
Ustavno sodišče je o predlogu Okrajnega sodišča v Murski Soboti za ponovno odločanje glede spora o pristojnosti na seji dne 12. januarja 2006
s k l e n i l o:
Predlog Okrajnega sodišča v Murski Soboti za ponovno odločanje o sporu glede pristojnosti med Okrajnim sodiščem v Murski Soboti in Upravno enoto Murska Sobota za odločanje o zahtevi A. A., B. B. in C. C. za denacionalizacijo nedograjene stanovanjske hiše, ob podržavljenju stoječe na parc. št. 307/5 in 307/6 k.o. Ž. Ž., se zavrže.
O b r a z l o ž i t e v
1. Okrajno sodišče v Murski Soboti predlaga, naj Ustavno sodišče na podlagi naknadno izvedenih dokazov ponovno odloči o sporu glede pristojnosti med sodiščem in Upravno enoto Murska Sobota. Navaja, da je po prejemu odločbe Ustavnega sodišča št. P-2/05 z dne 10. 2. 2005, s katero je to odločilo, da je za reševanje navedene denacionalizacijske zahteve pristojno okrajno sodišče, o obstoju pogodbe zaslišalo predlagajočo stranko in pričo Č. Č., ki je zatrdila, da navedenih nepremičnin niso nikoli prodajali, niti jim pogodba ni bila dana v podpis oziroma da pogodbe niso sklenili. Za zapis pogodbe so izvedeli šele v denacionalizacijskem postopku. Nikoli tudi niso zatrjevali, da bi bila pogodba sklenjena pod pogoji iz 5. člena Zakona o denacionalizaciji (Uradni list RS, št. 27/91-I in nasl. – v nadaljevanju ZDen). Sodišče pogodbe tudi ni uspelo pridobiti od pravnega naslednika podjetja D. iz Z. Z.
2. Ustavno sodišče je o sporu glede pristojnosti za odločanje o navedeni denacionalizacijski zadevi že odločilo. Z odločbo št. P-2/05 je na zahtevo Okrajnega sodišča v Murski Soboti odločilo, da je za reševanje navedene zadeve pristojno okrajno sodišče. Ker Zakon o Ustavnem sodišču (Uradni list RS, št. 15/94 – v nadaljevanju ZUstS) ne predvideva ponovnega odločanja o istem zahtevku, je Ustavno sodišče predlog Okrajnega sodišča zavrglo. Pri tem Ustavno sodišče pripominja, da opisani "naknadno izvedeni dokazi" ne izpolnjujejo niti zahtev, ki jih za ponovno odločanje o istem zahtevku določa procesno pravo, po katerem postopajo redna sodišča.
3. Ustavno sodišče je sprejelo ta sklep na podlagi 25. člena ZUstS v zvezi z 49. členom ZUstS in četrte alineje drugega odstavka 46. člena Poslovnika Ustavnega sodišča (Uradni list RS, št. 93/03 in 98/03 – popr.) v sestavi: predsednik dr. Janez Čebulj ter sodnice in sodniki dr. Zvonko Fišer, Lojze Janko, mag. Marija Krisper Kramberger, Milojka Modrijan, dr. Ciril Ribičič, dr. Mirjam Škrk, Jože Tratnik in dr. Dragica Wedam Lukić. Sklep je sprejelo soglasno.
Predsednik
dr. Janez Čebulj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti