Uradni list

Številka 3
Uradni list RS, št. 3/2006 z dne 10. 1. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 3/2006 z dne 10. 1. 2006

Kazalo

80. Sklep o spremembah in dopolnitvah Sklepa o kriterijih, merilih in postopku za določanje višine sredstev za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev za delovne invalide, stran 258.

Na podlagi petega odstavka 266. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 104/05-ZPIZ-1-UPB3) je Svet Zavoda na seji dne 20. 12. 2005 sprejel
S K L E P
o spremembah in dopolnitvah Sklepa o kriterijih, merilih in postopku za določanje višine sredstev za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev
za delovne invalide
1. člen
Dopolni se naziv Sklepa o kriterijih, merilih in postopku za določanje višine sredstev za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev za delovne invalide (Uradni list RS, št. 113/02) tako, da se glasi:
»Sklep o kriterijih, merilih in postopku za določanje višine sredstev za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev ter usposabljanja za zaposlitev za delovne invalide«.
2. člen
Prva alinea 1. člena se dopolni tako, da se za besedo zavarovanca doda besedilo »(v nadaljevanju: delovni invalid)«.
V drugi alinei se beseda »zavarovanca« nadomesti z besedama »delovnega invalida«.
Doda se tretja alinea, ki se glasi:
»– lahko prevzame stroške usposabljanja delovnih invalidov za zaposlitev oziroma premestitev na drugo ustrezno delovno mesto, če je za zaposlitev, ohranitev zaposlitve oziroma premestitev delovnih invalidov, katerih izobrazba, usposobljenost in delovne izkušnje ne omogočajo neposredne zaposlitve na ustreznem delovnem mestu, potrebno usposabljanje za pridobitev dodatnih funkcionalnih znanj in delovnih izkušenj na delovnem mestu.«
3. člen
V tretjem odstavku 3. člena se besedilo »najnižje pokojninske osnove, povečane za povprečne davke in prispevke«, nadomesti z besedilom »60% povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa višina stroškov prilagoditve prostorov in delovnih sredstev«.
4. člen
V drugem odstavku 5. člen a se besedilo »najnižje pokojninske osnove, povečane za povprečne davke in prispevke«, nadomesti z besedilom »60% povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa višina stroškov prilagoditve prostorov in delovnih sredstev«.
5. člen
Četrta alinea drugega odstavka 8. člena se črta.
Dosedanja peta alinea postane četrta alinea.
6. člen
Prva alinea 11. člena se črta.
Dosedanje druga, tretja in četrta alinea postanejo prva, druga in tretja alinea.
7. člen
V prvem, drugem in tretjem odstavku 12. člena se besedilo »najnižje pokojninske osnove, povečane za povprečne davke in prispevke«, nadomesti z besedilom »60% povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa višina stroškov prilagoditve prostorov in delovnih sredstev«.
8. člen
Za III. poglavjem se doda IV. poglavje in 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20. in 21. členi, ki se glasijo:
»IV. UKREPI ZA OHRANITEV ZAPOSLITVE DELOVNIH INVALIDOV
13. člen
Zavod lahko prevzame stroške programa usposabljanja delovnih invalidov za zaposlitev oziroma premestitev na drugo ustrezno delovno mesto, če je za zaposlitev, ohranitev delovnega mesta oziroma premestitev delovnih invalidov, katerih izobrazba, usposobljenost in delovne izkušnje ne omogočajo neposredne zaposlitve na ustreznem delovnem mestu, potrebno usposabljanje za pridobitev dodatnih funkcionalnih znanj in delovnih izkušenj na delovnem mestu v skladu s programom usposabljanja, ki ga pripravi delodajalec.
14. člen
Delovni invalid in delodajalec uveljavljata sodelovanje zavoda pri zagotavljanju sredstev za kritje stroškov izvedbe programa usposabljanja v postopku uveljavljanja pravic iz invalidskega zavarovanja oziroma na podlagi dokončne odločbe zavoda o priznani pravici v skladu s tretjo alineo 1. člena.
15. člen
Delovni invalid in delodajalec uveljavljata sodelovanje zavoda pri zagotavljanju sredstev za kritje stroškov programa usposabljanja v trajanju od 3 do 12 mesecev s pisno vlogo, ki mora vsebovati:
– program usposabljanja z navedbo ciljev, vsebine, nosilcev, trajanja in namena programa,
– stroškovnik izvedbe programa z višino predlaganega deleža zavoda,
– pogodbo o zaposlitvi za delovnega invalida za nedoločen čas.
16. člen
Izvedensko mnenje o potrebi po dodatnem usposabljanju delovnega invalida poda pristojna invalidska komisija zavoda.
17. člen
Obveznosti delovnega invalida, delodajalca in pristojne območne enote zavoda se natančneje opredelijo v pogodbi o sofinanciranju programa usposabljanja (v nadaljevanju: pogodba).
18. člen
V okviru kritja stroškov izvedbe programa usposabljanja zavod lahko krije:
– stroške inštruktorja oziroma mentorja v višini do največ 15% njegove plače mesečno,
– stroške dodatnega usposabljanja,
– plačilo storitev izvajalcem zaposlitvene oziroma poklicne rehabilitacije, ki so opredeljene v programu usposabljanja,
– nadomestilo dela plače delovnemu invalidu v času usposabljanja mesečno v višini 20% plače, ki gre delovnemu invalidu na dan sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi.
19. člen
Obseg in višina sredstev zavoda iz prve, druge in tretje alinee prejšnjega člena se opredeli v pogodbi.
Sredstva iz četrte alinee prejšnjega člena povrne zavod delodajalcu na podlagi njegovega zahtevka po preteku vsakega trimesečja.
20. člen
Skupna višina sredstev za izvedbo programa usposabljanja iz prve, druge in tretje alinee 18. člena znaša lahko največ:
– za usposabljanje, ki traja 3 mesece v višini 60% povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa višina sredstev za izvedbo programa usposabljanja,
– za usposabljanje, ki traja 6 mesecev v višini dveh zneskov 60% povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa višina sredstev za izvedbo programa usposabljanja,
– za usposabljanje, ki traja 9 mesecev v višini treh zneskov 60% povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa višina sredstev za izvedbo programa usposabljanja,
– za usposabljanje, ki traja 12 mesecev v višini štirih zneskov 60% povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa višina sredstev za izvedbo programa usposabljanja.
21. člen
Merila za določanje višine deleža zavoda pri kritju stroškov izvedbe programa usposabljanja so:
– ustreznost vsebine predlaganega programa,
– usposobljenost mentorjev oziroma inštruktorjev za izvedbo programa,
– usklajenost predvidenih stroškov z vsebino programa in izvajalci.«.
9. člen
Dosedanje IV. poglavje postane V. poglavje, dosedanji 13. člen postane 22. člen.
10. člen
Te spremembe in dopolnitve sklepa začnejo veljati 1. januarja 2006.
Št. 0300-4/2005
Ljubljana, dne 20. decembra 2005
Svet Zavoda za pokojninsko
in invalidsko zavarovanje Slovenije
Ivan Sisinger l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti