Uradni list

Številka 121
Uradni list RS, št. 121/2005 z dne 30. 12. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 121/2005 z dne 30. 12. 2005

Kazalo

5541. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh (ZTPIU-B), stran 14109.

Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z
o razglasitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh (ZTPIU-B)
Razglašam Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh (ZTPIU-B), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji 20. decembra 2005.
Št. 001-22-139/05
Ljubljana, dne 28. decembra 2005
dr. Janez Drnovšek l.r.
Predsednik
Republike Slovenije
Z A K O N
o spremembah in dopolnitvah Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh (ZTPIU-B)
1. člen
V Zakonu o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh (Uradni list RS, št. 36/92 in 28/00) se v 3. členu doda drugi odstavek, ki se glasi:
"Javno podjetje iz prejšnjega odstavka zagotavlja izvedbo vseh nalog trajnega prenehanja izkoriščanja in raziskovanja uranove rude iz prejšnjega člena, razen nalog radiološkega in meteorološkega monitoringa, ki jih zagotavlja javni gospodarski zavod za radioaktivne odpadke, ki v skladu z zakonom, ki ureja varstvo pred ionizirajočimi sevanji in jedrsko varnost, izvaja obvezno državno gospodarsko javno službo dolgoročnega nadzora in vzdrževanja odlagališč rudarske in hidrometalurške jalovine.".
2. člen
V 12. členu se črta besedilo "in zagotovitvi nadaljnjega nadzora nad vplivom na okolje.".
Dodata se drugi in tretji odstavek, ki se glasita:
"Likvidacija javnega podjetja se lahko opravi pred izpolnitvijo programa iz 9. člena tega zakona, če Vlada Republike Slovenije prenese izvajanje nalog javnega podjetja na režijski obrat, ustanovljen v okviru ministrstva, pristojnega za okolje.
Pred likvidacijo javnega podjetja Vlada Republike Slovenije določi območje omejene rabe prostora zaradi odlagališč rudarske in hidrometalurške jalovine in višino nadomestila zaradi omejene rabe prostora, do katere je upravičena lokalna skupnost, na območju katere se nahajajo ta odlagališča.".
3. člen
V prehodnih določbah Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh (Uradni list RS, št. 28/00) se v prvem odstavku 8. člena letnica "2005" nadomesti z letnico "2010".
4. člen
Vlada Republike Slovenije sprejme v šestih mesecih po uveljavitvi tega zakona revizijo noveliranega programa iz drugega odstavka 8. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh (Uradni list RS, št. 28/00).
Z revidiranim noveliranim programom iz prejšnjega odstavka je treba načrtovati ukrepe in sredstva za njihovo izvedbo tako, da se prenos lastništva nepremičnin na lokalno skupnost za razvoj nadomestnih dejavnosti v poslovni obrtni coni izvede najpozneje do konca leta 2007 in zapre odlagališče rudarske in hidrometalurške jalovine Jazbec in Boršt do konca leta 2010.
5. člen
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 801-06/90-1/50
Ljubljana, dne 20. decembra 2005
EPA 589-IV
Podpredsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
mag. Vasja Klavora l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti