Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2005 z dne 16. 12. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2005 z dne 16. 12. 2005

Kazalo

5018. Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o uravnavanju obsega vinogradniških površin, stran 12259.

Na podlagi 5. in 119. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 –ZDU-1, 58/02 – ZMR-1 in 45/04 – ZdZPKG) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o spremembah in dopolnitvah Uredbe o uravnavanju obsega vinogradniških površin
1. člen
V Uredbi o uravnavanju obsega vinogradniških površin (Uradni list RS, št. 103/03 in 121/04) se črta 3. člen.
2. člen
V tretjem odstavku 7. člena se pika nadomesti z vejico in se doda besedilo: »v kateri navede površino, za katero želi pridobiti pravico, in vrsto pravice iz 5. oziroma 6. člena te uredbe.«.
Doda se četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka lahko ministrstvo izda odločbo o dodelitvi pravice tudi na podlagi vloge za izdajo odločbe o dovolitvi obnove vinograda iz 12. člena te uredbe, ki jo v register vpiše upravna enota, ki vodi register (v nadaljnjem besedilu: upravna enota). Vlogo v elektronski obliki posreduje upravna enota ministrstvu, ki izda odločbo o dodelitvi pravice za obnovo vinograda in o tem obvesti upravno enoto.«.
3. člen
Besedilo 10. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Pridelovalec, ki je pridobil odločbo o dodelitvi pravice za obnovo vinograda, lahko začne z obnovo po pridobitvi odločbe o dovolitvi obnove vinograda, ki jo na vlogo pridelovalca izda upravna enota.
(2) Upravna enota izda odločbo o dovolitvi obnove vinograda za vinograde na absolutni vinogradniški legi, posajene s sortami vinske trte, kot to določata predpis, ki ureja vino in druge proizvode iz grozdja in vina, in predpis, ki ureja razdelitev vinogradniškega območja v Republiki Sloveniji, absolutne vinogradniške lege in dovoljene ter priporočene sorte vinske trte (v nadaljnjem besedilu: predpis o rajonizaciji), in če je pridelovalcu dodeljena pravica za obnovo vinograda za enako oziroma večjo površino.
(3) Na površinah, kjer je bila uveljavljena podpora za trajno opustitev vinogradniške pridelave, ni mogoče pridobiti odločbe o dovolitvi obnove vinograda, niti zasaditi vinograda, ki ga obdeluje pridelovalec za lastno uporabo.«.
4. člen
Besedilo 11. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Pridelovalec, ki želi po uveljavitvi te uredbe v register vpisati obstoječe vinograde, ki še niso vpisani v register, mora za te vinograde pridobiti odločbo o dodelitvi pravice za obnovo vinograda in odločbo o dovolitvi obnove vinograda po postopku iz 7., 10. in 12. člena te uredbe.
(2) Vloga za izdajo odločbe o dovolitvi obnove vinograda iz prejšnjega odstavka je hkrati tudi vloga za vpis teh vinogradov v register v skladu s predpisom, ki ureja register.«.
5. člen
Besedilo 12. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Vlogo za izdajo odločbe o dovolitvi obnove vinograda vloži pridelovalec na upravno enoto pred obnovo vinograda, na obrazcu iz priloge 1, ki je sestavni del te uredbe.
(2) Sestavni del vloge iz tega člena je tudi vpis grafične enote rabe kmetijskih zemljišč za vinograd, ki se obnavlja (v nadaljnjem besedilu: GERK v obnovi), v GERK evidenco, ki se vodi v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo. Vpis GERK v obnovi se ob oddaji vloge izvede na upravni enoti, po postopku, ki določa vpis grafičnih enot rabe kmetijskih zemljišč v GERK evidenco.«.
6. člen
V prvem odstavku 14. člena se besedilo »Neto površina« nadomesti z besedo »Površina«.
V četrtem odstavku se besedilo »Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljnjem besedilu: agencija)« nadomesti z besedilom »pristojnega inšpektorja«.
7. člen
V 16. členu se besedilo »prvega odstavka 10. člena« nadomesti z besedilom »7. člena«.
8. člen
Doda se 16.a člen, ki se glasi:
»16.a člen
(1) Pridelovalci lahko v času od prejema odločbe o dovolitvi obnove vinograda do začetka obnove vinograda upravni enoti priglasijo spremembo obnove vinograda. Na osnovi priglašene spremembe upravna enota izda novo odločbo o dovolitvi obnove vinograda. Če se priglašena sprememba nanaša na povečanje površine v obnovi, upravna enota o tem obvesti ministrstvo, ki izda novo odločbo o dodelitvi pravice za obnovo vinograda v skladu s 7. členom te uredbe.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek morajo pridelovalci za vinograde, za katere nameravajo vložiti spremembo programa prestrukturiranja v skladu s tretjim odstavkom 25. člena te uredbe, priglasiti spremembo obnove vinograda do 20. novembra v vinskem letu, v katerem se začne izvajanje programa prestrukturiranja.«.
9. člen
V tretjem in petem odstavku 17. člena se število »1000« nadomesti s številom »1500«.
10. člen
V sedmi alinei drugega odstavka 18. člena se pika nadomesti s podpičjem in se doda osma alinea, ki se glasi:
»– za katere v zadnjih desetih letih ni bila dodeljena podpora za prestrukturiranje vinograda.«.
11. člen
V prvem odstavku 19. člena se beseda »ministrstvo« nadomesti z besedilom »Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljnjem besedilu: agencija)« in besedilo »v letu pred vinskim letom« nadomesti z besedilom »v vinskem letu«.
V drugem in tretjem odstavku se beseda »Ministrstvo« nadomesti z besedo »Agencija«.
Na koncu besedila drugega stavka tretjega odstavka se doda besedilo »v skladu s tretjim odstavkom 20. člena te uredbe«.
12. člen
Tretji odstavek 22. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Podpora za prestrukturiranje vinogradniških površin se pridelovalcu dodeli za delež priznanih stroškov prestrukturiranja, pri čemer se upoštevajo stroški prestrukturiranja glede na težavnost obnove. Pri vinogradu, posajenem v skladu z odločbo o dovolitvi obnove vinograda na podlagi pravice za ponovno posaditev vinograda, se upošteva tudi vrednost izpada dohodka v času, ko posajen vinograd ne rodi. Vrednosti iz tega odstavka se izračunajo v skladu s 24. členom te uredbe.«.
Doda se četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Višina podpore na ha prestrukturirane površine ne sme preseči izračunane višine podpore, kot jo za Republiko Slovenijo vsako leto določi Komisija Evropske unije.«.
13. člen
V tretji alinei 23. člena se besedilo »imajo izdano odločbo« nadomesti z besedilom »prestrukturirajo vinograd, za katerega je bila izdana odločba«.
V četrti alinei se beseda »ministrstvo« nadomesti z besedo »agencija«.
14. člen
V 1. točki drugega odstavka 24. člena se druga in tretja alinea spremenita tako, da se glasita:
»– navedbo površin, potrebnih prestrukturiranja (številka GERK v obnovi);
– številko izdane odločbe o dovolitvi obnove vinograda iz 10. člena te uredbe;«.
V drugi alinei 2. točke drugega odstavka se beseda »vinograd« nadomesti z besedama »program prestrukturiranja« in se besedilo »iz priloge 5, ki je sestavni del te uredbe« nadomesti z besedilom »iz druge alinee šestega odstavka tega člena«.
V tretjem odstavku se beseda »odkupno« nadomesti z besedo »prodajno«.
V šestem odstavku se za besedo »predpiše« doda besedilo »vrednosti, potrebne za pripravo programov prestrukturiranja, in sicer«.
Druga alinea šestega odstavka se spremeni tako, da se glasi:
»– na osnovi dejanskih kalkulativnih stroškov, ki jih v okviru strokovnih nalog v rastlinski proizvodnji pripravi Kmetijski inštitut Slovenije, tabelo za izračun stroškov prestrukturiranja,«.
V sedmem odstavku se za besedo »prestrukturiranja« doda vejica in besedilo »ogled prestrukturiranja vinograda«.
15. člen
Besedilo 25. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Program prestrukturiranja mora biti vložen na agencijo do 31. marca v letu pred vinskim letom, v katerem se začne izvajanje programa prestrukturiranja. O ustreznosti programa prestrukturiranja, višini priznanih stroškov prestrukturiranja in vrednosti izpada dohodka odloči agencija z odločbo. V odločbi mora biti navedena tudi predvidena višina podpore za prestrukturiranje vinogradniških površin; o dokončni višini odloči agencija v skladu s prvim odstavkom 28. člena te uredbe. Pred izdajo odločbe o ustreznosti programa lahko agencija izvede kontrolo ustreznosti programa prestrukturiranja.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se lahko program prestrukturiranja vloži na agencijo do 15. decembra v vinskem letu, v katerem se začne izvajanje programa prestrukturiranja. V tem primeru agencija odloči o ustreznosti programa prestrukturiranja z odločbo do 20. februarja po prejemu programa prestrukturiranja, vendar z odločbo ne odloči tudi o predvideni višini podpore za prestrukturiranje vinogradniških površin. Podpora za prestrukturiranje vinogradov na podlagi teh naknadno vloženih programov prestrukturiranja iz tega odstavka se dodeli le v primeru dodatno dodeljenih sredstev s strani Evropske unije v skladu z drugim odstavkom 28. člena te uredbe. Odločitev o podpori za prestrukturiranje vinogradov, potrebnih prestrukturiranja zaradi naravnih nesreč, se obravnava v skladu s prejšnjim odstavkom, ne glede na datum vložitve vloge.
(3) Pridelovalci lahko v času od prejema odločbe o potrditvi programa prestrukturiranja do 15. decembra v vinskem letu, v katerem se začne izvajanje programa prestrukturiranja, agenciji priglasijo spremembo programa prestrukturiranja, če za spremembo obstaja utemeljen razlog. Če sprememba programa prestrukturiranja pomeni povečanje prestrukturirane površine za več kot 20 odstotkov, se za površino, ki presega prvotno odobreno površino, šteje kot naknadno vloženi program prestrukturiranja v skladu s prejšnjim odstavkom. Če sprememba programa prestrukturiranja pomeni zmanjšanje površine iz potrjenega programa prestrukturiranja oziroma odpoved programa prestrukturiranja, se ob dodeljevanju podpore upošteva naslednje:
– pri zmanjšanju površine iz potrjenega programa prestrukturiranja za več kot 20 odstotkov se podpora za dejansko prestrukturirano površino zmanjša za 10 odstotkov;
– pri zmanjšanju površine iz potrjenega programa prestrukturiranja za več kot 50 odstotkov oziroma več kot 3 ha se podpora za dejansko prestrukturirano površino zmanjša za 20 odstotkov, 10-odstotno zmanjšanje podpore pa se upošteva tudi za vloge, ki jih vlagatelj vloži v naslednjih štirih letih;
– pri odpovedi potrjenega programa prestrukturiranja se za vloge, ki jih vlagatelj vloži v naslednjih štirih letih, podpora zmanjša za 20 odstotkov; zmanjšanje se ne izvede v primeru odpovedi zaradi višje sile.
(4) Na osnovi priglašenih sprememb iz prejšnjega odstavka agencija izda novo odločbo o potrditvi programa prestrukturiranja, če priglašene spremembe vplivajo na spremembo površine prestrukturiranja oziroma spremembo višine podpore.
(5) V primeru priglasitve spremembe obnove vinograda v skladu s 16.a členom te uredbe mora pridelovalec do 15. decembra v vinskem letu, v katerem se začne izvajanje programa prestrukturiranja, agencijo obvestiti o številki nove odločbe o dovolitvi obnove vinograda iz 16.a člena te uredbe.«.
16. člen
V prvem odstavku 26. člena se na koncu doda besedilo »iz prvega in drugega odstavka prejšnjega člena«.
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(2) Prestrukturiranje vinograda se mora izvesti na način in vsaj v obsegu, določenem s programom prestrukturiranja.«.
17. člen
V prvem odstavku 27. člena se besedilo »10. maja« nadomesti z besedilom »15. maja«.
V drugi alinei drugega odstavka se črta besedilo »in ga agencija lahko pridobi od ministrstva«.
Tretja alinea drugega odstavka se spremeni tako, da se glasi:
»– izjavo pridelovalca in strokovne osebe o zaključku prestrukturiranja, in sicer, da je prestrukturiranje zaključeno – trsne cepljenke posajene v skladu s programom prestrukturiranja (priložena kopija računa za nakup trsnih cepljenk, ki ustrezajo gostoti sajenja iz programa prestrukturiranja) ali izjavo pridelovalca, da je začel izvajati program prestrukturiranja in navedbo deleža programa, ki je oziroma bo zaključen do 30. junija leta vložitve vloge, ter deleža, ki bo zaključen od 1. julija do 15. oktobra v tem letu, dokazilo o pologu varščine v višini vsaj 700.000,00 tolarjev/ha ter izjavo o nameravanem pologu razlike varščine do višine 120 odstotkov podpore. Na podlagi izjave o nameravanem pologu razlike varščine agencija obvesti pridelovalca o višini varščine, pridelovalec pa mora razliko varščine položiti v korist agencije v treh delovnih dneh po prejemu obvestila.«.
V petem odstavku se besedilo »obravnava vloge« nadomesti z besedilom »odloča o vlogah« in doda drugi stavek, ki se glasi: »Sestavni del vloge je tudi dokazilo o pologu varščine v višini vsaj 500.000,00 tolarjev/ha.«.
Šesti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(6) Vloge vlagateljev, ki v preteklih štirih letih niso izvedli potrjenega programa prestrukturiranja na vsaj 80 odstotkih površine iz programa prestrukturiranja, se obravnavajo po vrstnem redu oddaje popolnih vlog, skupaj z vlogami iz prejšnjega odstavka.«.
Doda se nov osmi odstavek, ki se glasi:
»(8) Ustrezna gostota sajenja iz tretje alinee drugega odstavka tega člena je posaditev toliko trsnih cepljenk, da je dosežena gostota sajenja iz potrjenega programa prestrukturiranja. Ne glede na določbo prejšnjega stavka lahko število cepljenk odstopa navzgor, navzdol pa le do števila, ki v skladu s tabelo za izračun stroškov prestrukturiranja iz druge alinee šestega odstavka 24. člena te uredbe ne pomeni znižanja izračuna stroškov prestrukturiranja vinograda.«.
18. člen
V prvem stavku prvega odstavka 28. člena se črta besedilo »do 15. junija« in se besedilo »upravičene vrednosti izpada dohodka, površino, upravičeno do podpore, in skupno število točk iz izračuna stroškov prestrukturiranja ustreznih vlog« nadomesti z besedilom »upravičene stroške prestrukturiranja in vrednosti izpada dohodka ter površino, upravičeno do podpore, ob upoštevanju morebitnih zmanjšanj iz 25. in 30. člena te uredbe«.
V drugem stavku prvega odstavka se besedilo »oddaje vlog« nadomesti z besedilom »oddaje popolnih vlog do višine razpoložljivih sredstev«.
V drugem odstavku se besedilo »vplačilo varščine v višini« nadomesti z besedilom »vplačilo razlike varščine do višine«.
Tretji odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Varščina iz prejšnjega odstavka in petega odstavka prejšnjega člena se pridelovalcu v celoti vrne, če Republika Slovenija pridobi dodatna sredstva Evropskega sklada oziroma če se podpora dodeli v skladu z drugim stavkom prvega odstavka tega člena. Če Republika Slovenija ne pridobi dodatnih sredstev Evropskega sklada v zadostnem obsegu, se vloge obravnavajo po sistemu vrstnega reda oddaje popolnih vlog do višine dodatno pridobljenih sredstev, za ostale vloge pa se varščina pobota s prejeto podporo.«.
19. člen
Besedilo 29. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Varščina iz drugega odstavka 27. člena, namenjena zagotovitvi izvedbe programa prestrukturiranja, in petega odstavka 27. člena, za primere dodeljene podpore v skladu z drugim stavkom prvega odstavka 28. člena, se vrne pridelovalcu po prejeti izjavi pridelovalca in strokovne osebe, da je prestrukturiranje zaključeno (trsne cepljenke posajene).«.
20. člen
V prvem odstavku 30. člena se besedilo »za katere je bila dana vloga za pridobitev podpore za prestrukturiranje« nadomesti z besedilom »iz potrjenega programa prestrukturiranja oziroma da prestrukturiranje ni izvedeno na vsaj 0,1 ha površine« in se doda drugi stavek, ki se glasi: »Pri ugotavljanju upravičenosti do podpore se dopušča do 5-odstotno odstopanje od dejansko prestrukturirane površine (prestrukturirane mora biti vsaj 76,19 odstotka površine iz potrjenega programa prestrukturiranja), podpora pa se dodeli za dejansko prestrukturirano površino, ob upoštevanju zmanjšanja iz drugega odstavka tega člena. Če je prestrukturirana površina večja od površine iz potrjenega programa prestrukturiranja, se podpora dodeli za površino iz potrjenega programa prestrukturiranja.«.
V drugem odstavku se besedilo », za katero je bila dana vloga za pridobitev podpore za prestrukturiranje« nadomesti z besedilom »iz potrjenega programa prestrukturiranja«.
21. člen
V drugem odstavku 31. člena se na koncu doda besedilo »in v naslednjih štirih letih ni upravičen do podpor iz naslova prestrukturiranja vinogradniških površin«.
22. člen
V drugem odstavku 32. člena se drugi stavek spremeni tako, da se glasi: »Agencija podatke o potrjenih programih prestrukturiranja in dodeljenih podporah posreduje ministrstvu.«.
23. člen
Priloge 1, 2, 5, 6 in 7 se nadomestijo z novimi prilogami 1, 2, 5, 6 in 7, ki so sestavni del te uredbe.
V opombi priloge 4 se izbriše besedilo »Za obračun pri izplačilih se uporabi tečaj na dan izdaje odločbe.«.
24. člen
(1) Določbe novih 7., 10., 12. in 16.a člena uredbe se začnejo uporabljati 1. januarja 2006.
(2) Določba novega 11. člena uredbe, ki se nanaša na vlogo za vpis vinograda v register, se uporablja tudi za vloge, za katere je odločbe o dodelitvi pravice za obnovo in o dovolitvi obnove vinograda izdalo ministrstvo, pristojno za kmetijstvo, na podlagi 11. člena Uredbe o uravnavanju obsega vinogradniških površin (Uradni list RS, št. 103/03 in 121/04).
(3) Določbe nove četrte alinee 23. člena, novega drugega odstavka 24. člena in nove druge alinee drugega odstavka 27. člena uredbe se začnejo uporabljati za vloge, ki se nanašajo na prestrukturiranje vinogradov, izvedeno od vinskega leta 2006/2007 dalje.
(4) Ne glede na določbe novega 25. člena uredbe, se programi prestrukturiranja in spremembe programov prestrukturiranja, ki se nanašajo na prestrukturiranje vinogradov v vinskem letu 2005/2006, vložijo na ministrstvo, pristojno za kmetijstvo. O ustreznosti teh programov prestrukturiranja odloči ministrstvo, pristojno za kmetijstvo, ki v primeru spremembe programa prestrukturiranja izda novo odločbo o potrditvi programa prestrukturiranja le za tiste spremembe, ki vplivajo na spremembo površine prestrukturiranja ali spremembo višine podpore.
25. člen
Postopki, ki so se začeli na podlagi 7. in 10. člena Uredbe o uravnavanju obsega vinogradniških površin (Uradni list RS, št. 103/03 in 121/04), se končajo v skladu z določbami Uredbe o uravnavanju obsega vinogradniških površin (Uradni list RS, št. 103/03 in 121/04).
26. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00715-60/2005/6
Ljubljana, dne 7. decembra 2005
EVA 2005-2311-0258
Vlada Republike Slovenije
Janez Janša l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti