Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2005 z dne 7. 11. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2005 z dne 7. 11. 2005

Kazalo

4300. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu »Gospodarska cona Vzhodne Trnovlje I«, stran 10202.

Mestni svet Mestne občine Celje je na podlagi 23. in 175. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 45/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) na seji dne 25. oktobra 2005 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka
o zazidalnem načrtu »Gospodarska cona Vzhodne Trnovlje I«
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejmejo Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta »Gospodarska cona Vzhodne Trnovlje I«, ki jih je pod številko 241 – 05 izdelal LAMAAL D.O.O., Teharje 18 in so sestavni del tega odloka. Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta »Gospodarska cona Vzhodne Trnovlje I« so v skladu s spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88, in Uradni list RS, št. 86/01).
II. OBSEG IN MEJE ZAZIDALNEGA NAČRTA
2. člen
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta »Gospodarska cona vzhodne Trnovlje I« se nanašajo na kompleks Linde plin, Samson d.o.o. in ROSS d.o.o. in vključujejo parcele 42/7, 14, 13/4, 29/3, 971/8 in 971/7 (del) k.o. Teharje. Navedene spremembe se nahajajo v karejih E, E1 in D, ki so namenjeni za gospodarske in poslovne dejavnosti in so v skladu s Programom priprave Sprememb in dopolnitev odloka o zazidalnem načrtu »Gospodarska cona Vzhodne Trnovlje I« objavljenim v Uradnem listu RS, št. 42/05.
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO POVRŠIN
3. člen
V 4. členu Odloka o sprejetju zazidalnega načrta »Gospodarska cona Vzhodne Trnovlje I« (Uradni list SRS, št. 42/86) se dopolnita 3. in 5. točka, in sicer:
Na koncu 3. točke se doda nova alinea. ki glasi:
– v območju proizvodnih in servisnih dejavnosti z oznako D je predvidena gradnja pritličnega skladiščnega objekta za sanitarno galanterijo ROSS d.o.o. v tlorisnih dimenzijah cca 20.20m x 15.50m in maksimalne višine do slemena objekta 15.00m. Predvidena je montažna armirano betonska ali kovinska konstrukcija z ravno streho, oziroma streha z minimalnim padcem. Fasade bodo obdelane z montažnimi elementi. Dostop je predviden iz servisne ceste na severni strani, parkirne in manipulacijske površine bodo urejene na ploščadi ob objektu. Kota tlaka v objektu bo na višini 240.80m.
Na koncu 5. točke se dodajo nove alineje, ki glasijo:
– v območju gradbene baze z oznakama E in E1 je na obstoječem poslovnem objektu LINDE PLIN v dimenzijah 63.8 m x 12.90 m mogoča v 1. fazi nadzidava upravnega dela v dimenzijah 21.30 m x 12.90 m, v kasnejših fazah pa še nadzidava preostalega dela objekta. Predvidena etažnost je pritličje + 2 etaži, oziroma maksimalna višina od urejene kote dvorišča do slemena objekta 15.00 m. Konstrukcija bo jeklena, streha bo dvokapna ali ravna z minimalnim padcem. Fasada bo prilagojena fasadi obstoječega objekta in obdelana z DEMITom ali TRESPA fasadnimi ploščami.
– v območju gradbene baze z oznakama E in E1 je zgrajen poslovno skladiščni objekt SAMSON d.o.o. Kompleks je zasnovan v treh fazah: obstoječi objekti, I. faza v skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem številka 351 – 123/2005 – 11/SK in II. FAZA, ki je predmet spremembe zazidalnega načrta in se nanaša na poslovno skladiščni objekt z manjšim gostinskim lokalom. Predvidene dimenzije so cca 21.00 m (10.00 m) x 13.00 m. Etažnost je pritličje in eno nadstropje, oziroma maksimalna višina od urejene kote dvorišča do slemena 15.00 m. Predvidena konstrukcija bo montažna armirano betonska ali kovinska, streha je lahko dvokapnica ali ravna streha z minimalnim naklonom.
– poseganje izven gradbenih linij posameznih karejev in v območja komunalnih koridorjev je izjemoma mogoče ob pogoju, da je poseg usklajen z vsemi upravljavci komunalne infrastrukture, oziroma v skladu s pogoji podzakonskih predpisov in občinske službe za izgradnjo komunalne infrastrukture.
– vse navedene poslovne objekte je mogoče ograditi z ograjo iz žične mreže do višine 2.50 m, zagotoviti odmike ograj od komunalnih vodov, zagotoviti je potrebno 5.00 m odmik od vodotoka ter prost prehod ob vodotoku.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV
4. člen
Objekti morajo biti zasnovani tako, da poudarjajo namembnost objekta, obcestne fasade morajo biti izvedene v sodobnih materialih, strehe morajo biti ali ravne ali dvokapnice z minimalnim naklonom. V primeru nadzidave objektov morajo biti le te oblikovno prilagojene osnovnemu objekt, oziroma mora objekt v zaključeni fazi delovati kot oblikovno usklajena celota.
5. člen
Vsi objekti morajo imeti na lastnem dvorišču zagotovljeno ustrezno število parkirnih mest za zaposlene in obiskovalce ter potrebne manipulacijske površine za svojo dejavnost. Utrjene površine znotraj gradbene parcele bodo asfaltirane ali tlakovane, preostale površine bodo obdelane kot zelenice.
Objekta LIDE PLIN in SAMSON se napajata iz obstoječe Bežigrajske ceste, objekt ROSS pa bo iz predvidene servisne ceste priključen na Obrtno cesto.
V. POŽARNA VARNOST
6. člen
Pri gradnji objektov je v skladu z 22. členom Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93, 87/01) potrebno upoštevati prostorske, gradbene in tehnične ukrepe s katerimi bodo zagotovljeni odmiki med objekti, interventne površine, voda za gašenje, zadostno število hidrantov ter zagotovljen umik ljudi in premoženja.
VI. GOSPODARJENJE Z VODAMI
7. člen
V ujmi leta 1998 je bilo ureditveno območje zazidalnega načrta na območju načrtovane gradnje ROSS d.o.o. poplavljeno s strani vodotoka Vzhodna Ložnica. Protipoplavni ukrepi so predvideni s projektno dokumentacijo PGD »Ureditev Vzhodne Ložnice od mostu na stari Bežigrajski cesti od izliva potoka XII« (projekt številka 66/01, november 2001).
Ureditveno območje zazidalnega načrta je do izvedbe celovitih protipoplavnih ukrepov ob visokih vodah Vzhodne Ložnice in pritokov v večji meri lahko poplavljeno.
Pri načrtovanju in izgradnji objektov je potrebno predvideti in izvesti vse ukrepe, da v primeru poplave ne bo škodljivih vplivov na vode in vodni režim, da se ne bo poslabšala poplavna varnost območja in da ne bo prišlo do drugih škodljivih vplivov na okolje. Kote terena na ureditvenem območju ne bodo nadvišane nad koto sosednjih zemljišč.
Odvajanje in čiščenje odpadnih vod bo urejeno v skladu s Pravilnikom o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne in padavinske vode (Uradni list RS, št. 105/02) in Uredbo o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05).
Zazidalni načrt Gospodarska cona Vzhodne Trnovlje I ima predviden ločeni sistem odvodnjavanja. Komunalne odpadne vode objektov LINDE PLIN in SAMSON bodo priključene na obstoječe kanalizacijsko omrežje, speljane morajo biti v obstoječi kanal preko jaška. Skladišče ROSS ne bo imelo fekalnih odpadkov.
Meteorne vode s strešin objektov in parkirišč LINDE PLIN in SAMSON d.o.o. morajo biti speljane preko obstoječe meteorne kanalizacije v Vzhodno Ložnico. Meteorne vode iz povoznih površin morajo biti pred iztokom v vodotok očiščene v lovilcih olj. Prispevne površine za meteorne vode LINDE PLIN se z nadzidavo ne povečujejo, zato se meteorna kanalizacija dodatno ne obremenjuje. Meteorne vode objektov SAMSON d.o.o. morajo biti vodene preko meteorne kanalizacije v ponikovalnico in nato v vodotok. Meteorne vode s strešin skladišča ROSS d.o.o. morajo biti speljane preko zadrževalnika meteornih vod. Meteorne vode s povoznih površin pa morajo biti pred iztokom v ponikovalnico očiščene v lovilcih olj.
Odvajanje padavinskih voda je torej potrebno predvideti v skladu z 92. členom Zakona o vodah (Uradni list RS, št. 67/ 2002) in sicer na tak način, da bo v čim večji meri zmanjšan odtok padavinskih voda iz urbanih površin kar pomeni, da je potrebno predvideti zadrževanje padavinskih voda pred iztokom v površinske odvodnike.
V primeru izpustov odpadnih padavinskih voda v vodotok, morajo biti izpustne glave načrtovane pod naklonom brežine vodotoka in ne smejo segati v svetli profil vodotoka. Na območju iztokov mora biti načrtovano ustrezno zavarovanje struge vodotoka pred vodno erozijo.
Vsi posegi v prostor morajo biti skladno s 14. in 37. členom Zakona o vodah (Uradni list RS, št. 67/02) od meje vodnega zemljišča Vzhodne Ložnice odmaknjeni 5.00 m, razen v primerih, ki ji določa 37. člen.
VII. POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO IN ENERGETSKO UREJANJE OBMOČJA
8. člen
Ceste:
Glavna napajalna cesta je Bežigrajska cesta (03431), nanjo pa se v skladu z osnovnim zazidalnim načrtom priključujejo servisne ceste.
Parkiranje za posamezne objekte ter manipulacijske površine morajo biti zagotovljene znotraj gradbene parcele.
 
Odvajanje sanitarnih in meteornih voda:
Komunalne odplake morajo biti speljane v kanalizacijo preko obstoječih priključkov, padavinske vode s strešin pa preko peskolovov v meteorno kanalizacijo, oziroma v skladu s smernicami s področja upravljanja z vodami.
 
Vodovod:
Oskrba z vodo je mogoča preko obstoječega priključka iz Osrednjega vodovodnega sistema Celje.
 
Elektro omrežje:
Obravnavano območje je opremljeno z elektro omrežjem. Poslovni objekt Linde plin pa se oskrboval na NN zbiralkah v TP Linde plin.
 
Telefonsko omrežje:
Telefonsko omrežje se mora priključiti na obstoječe omrežje.
 
Plinovodno omrežje in ogrevanje
Za potrebe oskrbe kompleksa bencinskega servisa s plinom bo izveden priključek v skladu s pogoji osnovnega zazidalnega načrta, ki jih je potrebno upoštevati in zagotoviti možnost izgradnje le-tega v komunalnem koridorju. Ogrevanje objektov bo z zemeljskim plinom ali etažno plinsko centralno kurjavo oziroma na lahko kurilno olje do izgradnje plinovodnega omrežja.
 
Ravnanje z odpadki:
Komunalni odpadki se bodo zbirali v za to namenjenih zabojnikih in odvažali na komunalno deponijo, nevarni odpadki (oljna embalaža, odpadna olja, mastne krpe, akumulatorji, gume, avtoplašči) se bodo zbirali ločeno ter odvažali v za to namenjene posode na komunalni deponiji ali v reciklažo.
VIII. VARSTVO OKOLJA
9. člen
Zelene površine:
Nezazidane in neutrjene površine bodo urejene kot zelenice, zasajene s pokrovnimi grmovnicami, ki bodo omogočale prometno preglednost, ob Bežigrajski cesti mora biti zasajen drevored.
 
Hrup:
Obravnavano območje je namenjeno poslovnim in gospodarskim dejavnostim. V skladu z Uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju je območje razvrščeno v IV. stopnjo varstva pred hrupom, za katero veljajo dnevne ravni hrupa 70 dBA in nočne ravni hrupa 70 dBA.
 
Zrak:
Za zagotovitev čim nižje stopnje onesnaženosti zraka je kot energetski vir predviden plin.
IX. POŽARNA VARNOST
10. člen
V zazidalnem načrtu so upoštevani pogoji Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93, 87/01, 110/02) in Pravilnika o požarno varstvenih zahtevah (Uradni list SRS št. 42/85, Uradni list RS, št. 31/04). Dovoz do objektov omogoča dostop gasilnim vozilom, požarna voda je zagotovljena iz javnega vodovodnega omrežja preko nadzemnih hidrantov.
X. FAZNOST IZGRADNJE
11. člen
Zazidalni načrt omogoča fazno izgradnjo posameznih objektov in komunalne infrastrukture ob pogoju, da le-ta zagotavlja dokončno realizacijo zazidalnega načrta.
XI. TOLERANCE
12. člen
Kot tolerance so dovoljene spremembe tras komunalne in prometne infrastrukture, parcelacij ter minimalne spremembe gabaritov objektov ob upoštevanju obveznega 5.00 m odmika od vodotoka kar zadeva vse posege v prostor (objekte, ograje, zunanje ureditve, komunalno in prometno infrastrukturo) in ob pogoju upoštevanja realizacije zazidalnega načrta v skladu z osnovnim projektom RC Celje št. 2/84.
XII. KONČNE DOLOČBE
13. člen
Projekt iz 1. člena tega odloka je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojni službi Mestne občine ­Celje.
14. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
15. člen
Ta odlok začne veljati tretji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35005-00004/2005
Celje, dne 25. oktobra 2005
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti