Uradni list

Številka 97
Uradni list RS, št. 97/2005 z dne 4. 11. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 97/2005 z dne 4. 11. 2005

Kazalo

4260. Pravilnik o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o pogojih in postopkih, ki jih morajo izpolnjevati in izvajati pooblaščeni nadzorni organi za redno pregledovanje naprav za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev, stran 10115.

Na podlagi tretjega odstavka 48. člena Zakona o fitofarmacevtskih sredstvih (Uradni list RS, št. 98/04 – prečiščeno besedilo) izdaja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o pogojih in postopkih, ki jih morajo izpolnjevati in izvajati pooblaščeni nadzorni organi za redno pregledovanje naprav za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev
1. člen
V Pravilniku o pogojih in postopkih, ki jih morajo izpolnjevati in izvajati pooblaščeni nadzorni organi za redno pregledovanje naprav za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev (Uradni list RS, št. 12/00 in 18/02), se v 1. členu besedi »motorni pogon« nadomestita z besedilom »samohodni motorni pogon«.
2. člen
V drugem odstavku 4. člena se besedilo »zdravstvenega varstva rastlin« nadomesti z besedo »fitomedicine«.
3. člen
Napovedni stavek 5. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Nadzorni organ mora za redne preglede naprav imeti in uporabljati naslednjo opremo:«.
4. člen
V tretjem odstavku 10. člena se beseda »desetih« nadomesti z besedo »šestih«.
Četrti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»Fitosanitarna uprava Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Uprava) vzpostavi in vodi centralno evidenco o napravah za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev (v nadaljnjem besedilu: evidenca). Podatki iz evidence se hranijo vso življenjsko dobo naprave.«.
Za četrtim odstavkom se dodajo novi peti, šesti in sedmi odstavek, ki se glasijo:
»Evidenca se vodi v elektronski obliki ter vsebuje najmanj naslednje podatke: podatke o vrsti naprave, o izdelovalcu naprave, o tipu naprave, o letu izdelave, serijsko številko izdelovalca naprave, tehnične podatke o napravi, osebno ime lastnika ali naziv podjetja, datum in kraj rojstva, EMŠO ali matično številko podjetja, davčno številko, KMG MID številko kmetijskega gospodarstva, naslov stalnega prebivališča ali sedeža podjetja, občino stalnega prebivališča ali sedeža podjetja, naslov začasnega prebivališča, telefonsko številko, naslov elektronske pošte, datum in izid pregleda, podatke o meritvah pregleda, zaporedno številko podeljenega znaka o pregledu, datum veljavnosti znaka o pregledu datum vpisa v evidenco, ime nadzornega organa in osebno ime vpisnika podatkov.
Podatke iz prejšnjega odstavka vpiše v evidenco nadzorni organ, ki mu Uprava omogoči dostop za vpis podatkov. Nadzorni organ mora zagotoviti tehnično opremo za dostop do evidence (internetni dostop). Podatke mora nadzorni organ vnesti v evidenco sproti ali najpozneje v roku treh delovnih dni po izvedenem pregledu oziroma prejemu obvestila o spremembi podatkov.
Lastnik naprave je dolžan vsako spremembo podatkov o lastništvu naprave ali o tehničnih lastnostih naprave najpozneje v roku 30 dni od nastanka spremembe pisno sporočiti nadzornemu organu in mu predložiti dokazila o spremembi.«.
5. člen
Besedilo 11. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Na podlagi pozitivnega izida pregleda nadzorni organ dodeli napravi znak o pregledu.
Znak o pregledu je sestavljen iz treh delov in je zelene barve. Osnovni del znaka je pravokotne oblike z vrisanim ovalom. Na zgornjem robu znaka so natisnjene pike z letnicami, na spodnjem pike, ki označujejo mesece, in ob robovih pike, ki označujejo dneve. V zgornjem delu ovala je v loku s tiskanimi črkami izpisano »PREGLEDANO«. Na sredini ovala je skica rumene barve, ki simbolizira pšenično klasje, sonce, zemljo in vodo. Nad skico je v loku izpisano besedilo »Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano«, pod skico, prav tako v loku, je izpisano besedilo »Fitosanitarna uprava RS«. V spodnjem delu ovala je navedena zaporedna številka znaka. Osnovni del znaka se nalepi na pregledano napravo. V spodnjem delu ima znak dve pravokotni nalepki, na katerih je ponovljena zaporedna številka znaka o pregledu, ki se nalepita na oba izvoda poročila o pregledu naprave iz prejšnjega člena.
Skica znaka o pregledu je kot priloga 3 sestavni del tega pravilnika.
Znake o pregledu nadzornim organom priskrbi Uprava.«.
6. člen
Za 11. členom se doda nov 11.a člen, ki se glasi:
»11.a člen
Ne glede na določbe prejšnjega člena lahko nove naprave pridobijo znak o pregledu brez opravljenega pregleda naprave, če so predhodno pridobile certifikat o skladnosti za naprave za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev v Republiki Sloveniji. Lastnik nove naprave lahko pri nadzornem organu poda predlog za pridobitev znaka o pregledu pred prvo uporabo naprave, vendar najpozneje v šestih mesecih od nakupa te naprave, če predloži dokazilo o nakupu naprave ter listine s tehničnimi podatki o napravi oziroma certifikat o skladnosti za naprave za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev v Republiki Sloveniji za to napravo ter dokazilo o plačilu administrativnih stroškov izdaje znaka o pregledu.
Lastnik rabljene naprave, ki ji do uveljavitve tega pravilnika še ni bil podeljen znak o pregledu, mora pred prvim pregledom in vpisom v evidenco naprav nadzornemu organu predložiti dokazilo o nakupu naprave, iz katerega so razvidni čas nakupa in tehnični podatki, ter dokazilo o pridobljenem certifikatu o skladnosti za napravo za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev v Republiki Sloveniji.
Lastnik, ki pripelje na pregled napravo, ki je že bila pregledana, in je znak o pregledu izgubil ali uničil, mora nadzornemu organu predložiti poročilo o zadnjem pregledu naprave.«.
7. člen
Prilogi 2 in 3 se nadomestita z novima prilogama 2 in 3, ki sta kot priloga sestavni del tega pravilnika.
8. člen
Uprava vzpostavi evidenco iz 10. člena pravilnika najpozneje do 1. januarja 2006.
Do 1. januarja 2006 lahko nadzorni organi vodijo evidenco v obliki in vsebini, ki jo določa Pravilnik o pogojih in postopkih, ki jih morajo izpolnjevati in izvajati pooblaščeni nadzorni organi za redno pregledovanje naprav za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev (Uradni list RS, št. 12/00 in 18/02).
Znaki o pregledu naprave iz novega 11. člena pravilnika se začnejo uporabljati najpozneje 1. januarja 2007.
Znaki o pregledu, ki so že natisnjeni na podlagi Pravilnika o pogojih in postopkih, ki jih morajo izpolnjevati in izvajati pooblaščeni nadzorni organi za redno pregledovanje naprav za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev (Uradni list RS, št. 12/00 in 18/02), se izdajajo do porabe zalog oziroma najpozneje do 1. januarja 2007.
9. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 327-02-12/00/3
Ljubljana, dne 21. oktobra 2005
EVA 2005-2311-0217
Marija Lukačič l.r.
Ministrica
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti