Uradni list

Številka 82
Uradni list RS, št. 82/2005 z dne 9. 9. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 82/2005 z dne 9. 9. 2005

Kazalo

3615. Odlok o načinu opravljanja gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki, stran 8623.

Na podlagi 3., 7. in 26. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98), Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04), Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 7/03, 86/04), Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi Javnega komunalnega podjetja Komunala Kočevje, d.o.o. (Uradni list RS, št. 73/04), Družbene pogodbe Javnega komunalnega podjetja Komunala Kočevje d.o.o. (podpisana 9. 7. 2004), Pravilnika o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 84/98), Odredbe o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki (Uradni list RS, št. 21/01), 27. člena Statuta Občine Kočevje (Uradni list RS, št. 23/99, 53/99 – popr., 73/02, 117/02, 43/03 in 44/05) ter 74. člena Poslovnika Občinskega sveta občine Kočevje (Uradni list RS, št. 68/99 in 43/03) je Občinski svet občine Kočevje na 22. redni seji dne 11. 7. 2005 sprejel
O D L O K
o načinu opravljanja gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Odlok določa način opravljanja obvezne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki (v nadaljnjem besedilu: javna služba) na območju Občine Kočevje.
2. člen
Odlok je obvezen za vse povzročitelje odpadkov oziroma uporabnike javne službe, za izvajalca javne službe in udeležence pri načrtovanju in projektiranju objektov, kjer bodo nastajali komunalni odpadki.
S tem odlokom se določajo:
– vrsta in obseg storitev javne službe ter njihova prostorska razporeditev,
– dolžnosti izvajalca pri zagotavljanju in uporabi storitev javne službe,
– pravice in obveznosti povzročiteljev,
– viri financiranja javne službe,
– obračun storitev ravnanja z odpadki,
– oblikovanje cen storitev ravnanja z odpadki za gospodinjstva,
– opravljanje storitev in oblikovanje cen storitev ravnanja z odpadki za pravne osebe in druge pravne subjekte, ki opravljajo kakršnokoli dejavnost,
– vrsta, obseg in lastnina objektov in naprav, potrebnih za izvajanje javne službe,
– nadzor,
– kazenske določbe.
3. člen
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
1. Ločeno zbiranje odpadkov je zbiranje komunalnih odpadkov, kjer se iz skupnega snovnega toka komunalnih odpadkov izločijo posamezne frakcije, navedene v klasifikacijskem seznamu odpadkov pod številko 20, pravilnika o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 84/98, 45/00, 20/01) – v nadaljevanju: klasifikacijski seznam.
2. Komunalni odpadki so odpadki iz gospodinjstev in njim po naravi in sestavi podobni odpadki iz industrije, obrti ter storitvenih dejavnosti.
3. Biološko razgradljivi organski odpadki (v nadaljevanju: biorazgradljivi odpadki) so komunalni odpadki, ki se razgradijo, če so izpostavljeni anaerobnim ali aerobnim procesom razgrajevanja. To so ostanki hrane, kuhinjski odpadki, odpadki vrtov ali parkov in drugi odpadki.
4. Biološko nerazgradljivi odpadki (v nadaljevanju: nebiorazgradljivi odpadki) so komunalni odpadki, ki ostanejo po izločitvi biorazgradljivih odpadkov iz ostanka odpadkov.
5. Kosovni odpadki so odpadki iz podskupine »Drugi komunalni odpadki« klasifikacijskega seznama, ki zaradi svoje velikosti, oblike ali teže niso primerni za prepuščanje v zabojnikih, posodah ali vrečkah za odpadke.
6. Nevarne frakcije so ločeno zbrane frakcije, ki imajo eno ali več nevarnih lastnosti iz predpisa, ki ureja ravnanje s temi odpadki. Nevarne frakcije so določene v Prilogi 2, ki je sestavni del tega odloka (v nadaljevanju: Priloga 2).
7. Drobni odpadki iz kovin so manjši odpadki iz kovin in drobna odpadna embalaža iz kovin (predvsem pločevinke), ki je skladno s predpisom o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo komunalni odpadek.
8. Drobni odpadki iz plastike so manjši odpadki in drobna odpadna embalaža iz plastike in kompozitov, ki je skladno s predpisom o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo komunalni odpadek.
9. Gradbeni odpadki so mešanica materialov, ki nastane pri podiranju betonskih ali zidnih konstrukcij, pri odstranjevanju asfalta in pri drugih gradbenih ali rušilnih delih in gradbeni odpadni material iz kamenin ali rudnin.
10. Ločene frakcije so ločeno zbrane frakcije, ki niso nevarni odpadki. Določene so v Prilogi 1, ki je sestavni del tega odloka (v nadaljevanju: Priloga 1).
11. Ločeno zbrane frakcije so odpadki iz podskupine klasifikacijska številka 20 01 »Ločeno zbrane frakcije« in odpadki iz podskupine klasifikacijska številka 15 01 »Embalaža in ločeno zbrana embalaža, ki je komunalni odpadek«. Določene so v Prilogi 1.
12. Ostanki komunalnih odpadkov so komunalni odpadki iz katerih so izločene ločeno zbrane frakcije ali ostanki iz predelave ločeno zbranih frakcij in kosovnih odpadkov, ki jih zaradi njihove sestave ali načina nastajanja praviloma ni možno razvrstiti v skupino »Ločeno zbrane frakcije« ali v druge skupine komunalnih odpadkov, niti v skupino »Embalaža, vključno z ločeno zbrano embalažo, ki je komunalni odpadek» v klasifikacijskem seznamu.
13. Povzročitelj komunalnih odpadkov (v nadaljevanju: povzročitelj) je oseba, katere delovanje ali dejavnost povzroča nastajanje komunalnih odpadkov.
14. Zbirno mesto komunalnih odpadkov je prostor, kjer stojijo zabojniki za ostanke komunalnih odpadkov in zabojniki za biorazgradljive ostanke odpadkov. Praviloma ni na javni površini, razen v primerih, ko je zbirno mesto hkrati tudi prevzemno mesto.
15. Prevzemno mesto komunalnih odpadkov je mesto, kjer povzročitelji prepuščajo po vnaprej določenem urniku izvajalcu javne službe komunalne odpadke v za to namenjenih zabojnikih. Praviloma je na javni površini.
16. Prevzemno mesto kosovnih odpadkov je vnaprej določeno mesto, kjer povzročitelji iz objektov v neposredni okolici izvajalcu javne službe te odpadke prepuščajo. Prevzemno mesto kosovnih odpadkov je običajno mesto, ki je sicer namenjeno za prevzem komunalnih odpadkov.
17. Zbiralnica ločenih frakcij ali ekološki otok je ustrezno urejen, pokrit ali nepokrit in za prevzemanje ter začasno hranjenje posameznih ločenih frakcij opremljen prostor. V zbiralnici ločenih frakcij povzročitelji iz bližnje okolice zbiralnice prepuščajo izvajalcu javne službe ločene frakcije, ki nastanejo v gospodinjstvih najbolj pogosto in v največjih količinah, kot so papir, steklo in plastika.
18. Zbiralnica nevarnih frakcij je pokrit prostor, opremljen za ločeno zbiranje in začasno skladiščenje nevarnih frakcij, kjer povzročitelji te frakcije oddajajo izvajalcu javne službe.
19. Premična zbiralnica nevarnih frakcij je tovorno vozilo, opremljeno za ločeno zbiranje nevarnih frakcij, ki s postanki po določenem urniku na naseljenih območjih omogoča, da povzročitelji izvajalcu javne službe te frakcije oddajo. Premična zbiralnica nevarnih frakcij je tudi pokrit prostor ali ustrezen zabojnik, ki se ga za določen, krajši čas začasno uredi in opremi za oddajanje in ločeno zbiranje teh frakcij.
20. Začasna zbiralnica ločenih frakcij je zbiralnica za začasno zbiranje ločenih frakcij, ki jo v dogovoru z izvajalcem zagotovijo organizatorji kulturnih, športnih in drugih javnih prireditev in aktivnosti na prostem za čas teh prireditev in aktivnosti.
21. Zbirni center je ustrezno urejen, pokrit ali nepokrit prostor, urejen in opremljen za prevzemanje in začasno hranjenje vseh vrst ločenih frakcij. Izvajalec javne službe prevzete komunalne odpadke razvršča v ločene frakcije ter obdela, preden jih odpremi v predelavo ali kot ostanke komunalnih odpadkov v odstranjevanje. V zbirnem centru se lahko izvaja tudi predelava materialov ločenih frakcij ter obdelava ostankov, ki nastajajo po predelavi ločenih frakcij, za neposredno oddajo v odstranjevanje. Na območju zbirnega centra je lahko urejena zbiralnica nevarnih frakcij.
22. Odstranjevanje odpadkov zajema vsako obdelavo odpadkov z biološkimi, termičnimi ali kemično fizikalnimi metodami, kot tudi odlaganje odpadkov, ki jih ni moč predelati.
23. Sortirnica oziroma prebiralnica je objekt, na katerem se ločeno zbrane odpadke razvrsti oziroma očisti primesi, pripravi za nadaljnjo obdelavo (stiskanje, oddaja predelovalcu) ter po potrebi začasno skladišči.
24. Sortiranje je postopek, kjer se ločeno zbrane odpadke razvrsti v posamezne frakcije, skladno z navodili predelovalca odpadkov.
25. Prebiranje je postopek, kjer se med ločeno zbranih odpadkov izloči nečistoče, oziroma odstrani ostanke komunalnih odpadkov, odloženih v zbiralnicah ločenih frakcij.
Vsi ostali izrazi, ki se pojavljajo v zvezi z ravnanjem z odpadki, imajo po tem odloku enak pomen, kot ga določa zakon o varstvu okolja in predpisi, izdani na njegovi podlagi.
4. člen
Izvajalec obvezne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki (v nadaljevanju: izvajalec) je Javno komunalno podjetje KOMUNALA Kočevje d.o.o., ki opravlja naslednje dejavnosti:
1. Ločeno zbiranje z zakonom določenih frakcij odpadkov:
Izvaja se preko zbiralnic ločenih frakcij, zbirnega centra, posebnih zabojnikov za biorazgradljive ostanke odpadkov, zabojnikov za ostanke komunalnih odpadkov, kosovnega odvoza, prebiranja odpadkov, zbiranja nevarnih frakcij odpadkov in ločenega odstranjevanja gradbenih odpadkov.
2. Odvoz odpadkov:
Izvaja se v zato prirejenih vozilih, skladno z urnikom izvajalca odvoza odpadkov in upoštevanjem določil ločenega zbiranja odpadkov.
3. Priprava na obdelavo in predelavo odpadkov:
V zbirnem centru se ločeno zbrani odpadki sortirajo, preberejo, po potrebi stisnejo, začasno skladiščijo in posredujejo predelovalnim obratom. Ločeno zbrani biorazgradljivi odpadki se predelajo v kompostarni, ki se nahaja v sklopu zbirnega centra ali se posredujejo v predelavo.
4. Odlaganje:
Ostanek odpadkov se odloži na odlagališče odpadkov oziroma odstrani na drug ustrezen način.
5. Organizacijo oziroma pomoč pri organizaciji čistilnih akcij, akcij zbiranja starega papirja, nevarnih odpadkov, tekstila, kosovnih in drugih frakcij odpadkov.
6. Ozaveščanje:
To so vsa dejanja, povezana z vzpodbujanjem okoljsko ustreznega ravnanja z odpadki.
II. VRSTA IN OBSEG STORITEV JAVNE SLUŽBE TER NJIHOVA PROSTORSKA RAZPOREDITEV
5. člen
Ločene frakcije se zbirajo v:
– zabojnikih za ostanke komunalnih odpadkov,
– zabojnikih za biorazgradljive ostanke odpadkov,
– zbiralnicah ločenih frakcij,
– premični zbiralnici za nevarne frakcije,
– zbirnem centru.
Ločeno zbrane frakcije iz zbiralnice se odvaža v zbirni center, kjer se po potrebi obdelajo, ali pa jih na mestu samem prevzame predelovalec oziroma posrednik. Do ustrezne ureditve zbirnega centra, ločeno zbrane frakcije prevzame predelovalec oziroma posrednik na mestu zbiranja.
6. člen
Povzročitelji prepuščajo ostanke komunalnih odpadkov v zabojnike za ostanke komunalnih odpadkov.
Povzročitelji prepuščajo biorazgradljive ostanke odpadkov v posebej označene zabojnike. Če te možnosti nimajo, jih prepuščajo v zabojnikih za ostanke komunalnih odpadkov.
Zabojniki za ostanke komunalnih odpadkov in zabojniki za biorazgradljive ostanke odpadkov so nameščeni na zbirnih mestih za ostanke komunalnih odpadkov.
7. člen
Povzročitelji prepuščajo v zbirnem centru naslednje ločene frakcije:
– papir in lepenko vseh vrst in velikosti, vključno s transportno, skupinsko in prodajno embalažo iz lepenke,
– steklo vseh velikosti in oblik, vključno s prodajno embalažo iz stekla,
– odpadke iz plastike, vključno s transportno, skupinsko in prodajno embalažo iz plastike,
– druge odpadke iz kovin, vključno s transportno, skupinsko in prodajno embalažo iz kovin,
– les, vključno s transportno, skupinsko in prodajno embalažo iz lesa,
– oblačila,
– tekstil,
– doze za razpršila (aerosoli),
– jedilna olja in maščobe,
– barve, črnila, lepila in smole, ki ne vsebujejo nevarnih snovi,
– detergente, ki ne vsebujejo nevarnih snovi,
– baterije in akumulatorje, ki niso vključeni v skupine 16 06 01, 16 06 02 in 16 0 3 03 v klasifikacijskem seznamu odpadkov,
– kosovne odpadke,
– biorazgradljive kuhinjske odpadke,
– biorazgradljive odpadke iz vrtov,
– manjše količine gradbenih odpadkov, skladno z 49. členom tega odloka.
8. člen
V zbiralnicah se z zbiranjem ločenih frakcij deloma ali v celoti zagotavlja prevzem teh frakcij, ki jih povzročitelji prepuščajo v za to namenjenih zabojnikih, nameščenih na prostoru zbiralnice.
Ločeno se zbira naslednje frakcije:
– papir in drobna lepenka, vključno z drobno odpadno embalažo iz lepenke,
– odpadna embalaža iz stekla,
– drobna odpadna embalaža iz plastike in drugih umetnih mas,
– biološke odpadke.
9. člen
Število zbiralnic ločenih frakcij, v katerih povzročitelji prepuščajo ločene frakcije iz prejšnjega člena, je na posameznem območju občine sorazmerno gostoti poselitve na tem območju in se ga določi tako, da je po ena zbiralnica ločenih frakcij na največ 500 prebivalcev s stalnim bivališčem na tem območju.
Seznam zbiralnic ločenih frakcij oziroma kataster ekoloških otokov potrdi župan občine, na predlog izvajalca javne službe. Vzpostavi in vodi ga izvajalec ter se redno dopolnjuje z vsako spremembo na terenu.
Izvajalec je dolžan o vsaki spremembi lokacije zbiralnic ločenih frakcij obvestiti občinsko nadzorstvo in spremembo objaviti na krajevno običajen način.
10. člen
V okviru zbiranja ločenih frakcij se tudi v zbirnem centru povzročiteljem zagotavlja redno oddajanje kosovnih odpadkov ter nevarnih frakcij komunalnih odpadkov, v skladu z letnim programom.
11. člen
Prevzemanje nevarnih frakcij komunalnih odpadkov zagotavlja izvajalec v premičnih zbiralnicah nevarnih frakcij, ob akcijah zbiranja nevarnih odpadkov dvakrat letno.
Prevzemanje kosovnih odpadkov se vrši najmanj dvakrat letno, ob robu običajnega prevzemnega mesta.
Lokacijo premičnih zbiralnic nevarnih frakcij določi in objavi izvajalec, na krajevno običajen način.
12. člen
Prevzemanje ostankov komunalnih odpadkov in biorazgradljivih ostankov odpadkov se opravlja na prevzemnih mestih, kjer jih prepuščajo povzročitelji v tipiziranih zabojnikih, ki morajo ustrezati mehanizmom za dviganje na vozilih za pobiranje odpadkov. Zabojnike predpiše izvajalec. Če v zabojnikih ni prostora za vse odpadke, lahko občasno prepuščajo viške ostankov komunalnih odpadkov tudi v tipiziranih vrečkah, označenih z znakom izvajalca.
Prevzemno mesto komunalnih odpadkov, se za posamezno stavbo določi v postopku izdaje dovoljenja za poseg v prostor. Če v tem postopku prevzemno mesto komunalnih odpadkov ni določeno, se ga določi ob začetku uporabe storitev javne službe, v soglasju med uporabnikom posode in izvajalcem.
13. člen
V sistem ločenega zbiranja komunalnih odpadkov so se dolžni vključiti vsi povzročitelji, ki imajo v občini stalno ali začasno prebivališče, nadalje lastniki, najemniki oziroma upravljalci stanovanjskih in drugih objektov, izvajalci dejavnosti, pri kateri nastajajo komunalni odpadki ter organizatorji javnih shodov in prireditev.
Komunalne odpadke izvajalec prevzema tako, da so njegove storitve dostopne na enak način vsem povzročiteljem v stavbi.
Za stavbo iz prejšnjega odstavka se šteje tudi vsaka posamezna etažna enota v stavbi, če se v njej izvaja dejavnost in se lastnik ali uporabnik etažne enote z upravljacem objekta dogovori, da se komunalni odpadki iz etažne enote prepuščajo izvajalcu posebej in neodvisno od komunalnih odpadkov, ki nastajajo pri drugih uporabnikih stavbe.
14. člen
Prostornina zabojnika ali skupna prostornina vseh zabojnikov, v katerih povzročitelji iz posamezne stavbe prepuščajo ostanke komunalnih odpadkov, mora zadostovati izračunani količini (Ik), ki jo lahko tedensko odložijo povzročitelji.
Pri določitvi izračunane količine komunalnih odpadkov se upošteva naslednje:
– ocenjena povprečna tedenska količina vseh ostankov komunalnih odpadkov, ki nastanejo pri povzročitelju,
– število članov posameznega gospodinjstva ali oseb s stalnim oziroma začasnim prebivališčem v stavbi, ki prepuščajo ostanke komunalnih odpadkov v istem zabojniku.
Izračunana količina ostanka komunalnih odpadkov se določi na podlagi naslednjega izračuna:
Ik = P.Ok(1),
kjer je:
P = število članov posameznega gospodinjstva oziroma prebivalcev s stalnim ali začasnim prebivališčem v stavbi oziroma število prebivalcev iz več stavb, za katere je določeno skupno prevzemno mesto,
Ok(1) = volumen ostankov komunalnih odpadkov, ki nastanejo v enem tednu pri povprečnem povzročitelju in znaša 30 litrov. To je kumulativni volumen potrebnih praznitev posod, ki jih povzroči povprečni član gospodinjstva, če sistem odvažanja odpadkov deluje brez občasnega pojavljanja dogodkov s prekomerno zapolnjenimi posodami.
Ik = izračunana količina ostankov komunalnih odpadkov.
Privzeta vrednost izračunane količine ostankov komunalnih odpadkov (Ik), za posamezno počitniško hišo ali za počitniško stanovanje, znaša 32 litrov na teden.
Če se komunalne odpadke prevzema več kot enkrat tedensko, se prostornina zabojnika ali skupna prostornina vseh zabojnikov, v katerih povzročitelji prepuščajo komunalne odpadke, določi tako, da se izračunana količina ostankov komunalnih odpadkov iz tega člena deli s številom odvozov na teden.
Pri prevzemu večkrat tedensko je izračun za prostornino zabojnika oziroma vseh zabojnikov naslednji:
        P.Ok(1)
Ik = ---------------
           Š
pri čemer je:
Š = število odvozov na teden.
15. člen
Prevzem komunalnih odpadkov na prevzemnih mestih, v zbiralnicah ali v zbirnem centru ter njihov prevoz na mesto predelave ali na mesto obdelave pred odstranjevanjem, se opravlja s posebnimi vozili, katerih opremljenost zagotavlja praznjenje posod in zabojnikov, nakladanje odpadkov ter prevoz in razkladanje odpadkov brez prahu, čezmernega hrupa in raztresanja odpadkov.
16. člen
Na odlagališču odpadkov se prevzemajo in odlagajo ostanki komunalnih odpadkov in drugi nenevarni odpadki, skladno s tem odlokom in drugimi predpisi o ravnanju in odlaganju odpadkov. Izvajalec mora pred odložitvijo odpadkov v telo odlagališča zagotoviti preverjanje vseh dostavljenih odpadkov, ki vključuje pregled predpisane dokumentacije o odpadkih in ugotavljanje istovetnosti odpadkov glede na vrsto, količino in njihove lastnosti. Odpadki se prevzemajo na prevzemni postaji, z obveznim tehtanjem in prevzemom spremne dokumentacije. Odpadki se pred stiskanjem vizualno pregledajo, izvajajo se tudi kontrole kemične analize, skladno s predpisi.
III. DOLŽNOSTI IZVAJALCA PRI ZAGOTAVLJANJU IN UPORABI STORITEV JAVNE SLUŽBE
a) Ločeno zbiranje frakcij
17. člen
Izvajalec mora zagotoviti, da so zabojniki, ki so namenjeni za prepuščanje posameznih vrst ločenih frakcij v zbiralnicah ločenih frakcij, enakega tipa in ustrezno označeni. Iz oznake na zabojniku mora biti razvidna vrsta ločene frakcije, ki se jo lahko odloži v zabojnik in pogoji za prepuščanje, če obstajajo.
Tipsko obliko, barvo, velikost in označenost zabojnikov iz prejšnjih odstavkov tega člena določi izvajalec v letnem programu ravnanja z ločeno zbranimi frakcijami.
Izvajalec mora zagotoviti, da je na zabojnikih v zbirnem centru ustrezna oznaka, iz katere je razvidna vrsta ločene frakcije, ki se jo lahko odloži v zabojnik in pogoji za prepuščanje, če obstajajo.
18. člen
Izvajalec zagotavlja:
– redno praznjenje zabojnikov v zbiralnicah in zbirnem centru, ter prevzemnih mestih,
– redno praznjenje zabojnikov, ki so jih za prepuščanje ločenih frakcij zagotovili pogodbeniki,
– redno oddajanje zbranih ločenih frakcij v predelavo,
– snažnost prostorov zbiralnic ločenih frakcij in zbirnega centra ter redno vzdrževanje zabojnikov, ki so namenjeni za prepuščanje ločenih frakcij, tako glede njihovega izgleda, kot namena,
– zamenjavo dotrajanih zabojnikov v zbiralnicah, zbirnih centrih in prevzemnih mestih,
– opremljanje obstoječih zbiralnic ločenih frakcij z zabojniki za ločene frakcije, za katere prepuščanje še ni zagotovljeno,
– opremljanje novih zbiralnic ločenih frakcij z zabojniki,
– vzdrževanje in nabavo opreme za prevoz, sortiranje in prebiranje ločenih frakcij ter zagotavljanje pogojev za oddajo,
– vodenje zbirk podatkov,
– izdajanje soglasij ter
– druge naloge v skladu s predpisi.
19. člen
Postopnost opremljanje zbirnih mest za ločene frakcije na posameznem območju poselitve in druge pogoje glede uvajanja ter izvajanja zbiranja ločenih frakcij na posameznem območju poselitve in druge obveznosti izvajanja javne službe uredi izvajalec v letnem programu ravnanja z ločeno zbranimi frakcijami, skladno z določbami odredbe z ločeno zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.
Program sprejme izvajalec s soglasjem občinskega organa pristojnega za nadzor.
b) Zbiranje kosovnih odpadkov
20. člen
Izvajalec vrši prevzem kosovnih odpadkov najmanj dvakrat letno, oziroma izvrši prevzem kosovnih odpadkov na klic povzročitelja. Če povzročitelj sam pripelje kosovne odpadke v zbirni center, mu izvajalec da navodila, kako naj jih odloži.
Izvajalec zagotovi odpremo, predelavo in odstranjevanje kosovnih odpadkov.
c) Zbiranje nevarnih frakcij
21. člen
Nevarne frakcije izvajalec zbira v posebej organiziranih akcijah, najmanj dvakrat letno. Čas in kraj je vnaprej določen, povzročitelji pa so o tem obveščeni na krajevno običajen način.
Nevarne frakcije lahko povzročitelji prepustijo izvajalcu tudi v zbirnem centru, v skladu z urnikom, ki je objavljen na način iz prejšnjega odstavka.
d) Zbiranje biorazgradljivih ostankov komunalnih odpadkov in ostankov komunalnih odpadkov
22. člen
Zaradi zmanjševanja količine odpadkov, ki se prepušča, izvajalec vzpodbuja povzročitelje, da v okviru možnosti odpadke sami kompostirajo.
23. člen
Izvajalec zagotavlja:
– dobavo ustreznih zabojnikov za nove uporabnike storitev prevzemanja biorazgradljivih ostankov odpadkov, ki bodo sukcesivno vključeni v sistem odvoza teh odpadkov,
– zamenjavo dotrajanih posod za biorazgradljive ostanke odpadkov z novimi,
– popravilo oziroma zamenjavo zabojnikov za ostanke komunalnih odpadkov, če do okvar oziroma poškodb pride zaradi nestrokovnega ravnanja izvajalčevih delavcev,
– nabavo tipiziranih vrečk izvajalca in njihovo prodajo uporabnikom storitev javne službe,
– vzdrževanje in nabavo vozil za prevoz biorazgradljivih ostankov odpadkov in ostankov komunalnih odpadkov,
– sukcesivno dograjevanje, vzdrževanje in nabavo opreme za okolju prijazno obratovanje kompostarne,
– vodenje zbirk podatkov,
– izdajanje projektnih pogojev za soglasja in izdajanje soglasij ter
– druge naloge v skladu s predpisi.
Tipsko obliko, velikost, barvo, material in označenost vrečke za prepuščanje ostankov komunalnih odpadkov, določi izvajalec z letnim programom ravnanja z ločeno zbranimi frakcijami.
24. člen
Povzročitelj zagotavlja prvo posodo za ostanke komunalnih odpadkov.
Dovoljeno je za ostanek komunalnih odpadkov uporabljati tipizirane vrečke.
25. člen
Izvajalec prazni zabojnike in nalaga vrečke izvajalca tako, da ne onesnaži prevzemnega mesta ali mesta praznjenja ali njegove okolice ter ne poškoduje zabojnikov.
Če pri prevzemu komunalnih odpadkov pride do onesnaženja prevzemnega mesta ali njegove okolice, mora izvajalec zagotoviti odstranitev odpadkov in čiščenje onesnaženih površin.
Če pri praznjenju zabojnika pride do poškodbe zabojnika po krivdi izvajalca, ga je dolžan le-ta popraviti oziroma zamenjati.
26. člen
Izvajalec je dolžan prevzemna mesta zabojnikov v skupinski rabi opremiti z ustrezno prometno signalizacijo za prepoved parkiranja.
27. člen
Prevzemno mesto za komunalne odpadke je praviloma na javni površini, če so izpolnjeni pogoji za prevzem odpadkov iz tega odloka. Če prevzemnega mesta zabojnikov v skupinski rabi ni možno urediti na javni površini, se ga uredi na privatni površini, ki se jo odkupi ali vzame v najem.
V izjemnih primerih, če ne obstaja ustrezna lokacija za posamično prevzemno mesto, mora uporabnik po poprejšnjem dogovoru z izvajalcem, zagotoviti prevzemno mesto na svojem zemljišču, ki pa ni več kot tri metre oddaljeno od vhoda na njegovo parcelo oziroma je razdalja do mesta praznjenja zabojnika v smetarsko vozilo čim manjša.
Za zbirno mesto, ki je hkrati tudi prevzemno mesto, veljajo določila tega odloka za prevzemno mesto.
28. člen
Prevzemno mesto za komunalne odpadke mora biti dostopno vozilom za odvoz odpadkov in je lahko istočasno tudi mesto praznjenja zabojnika v vozilo, oziroma sme biti oddaljeno od mesta praznjenja zabojnika največ pet metrov. Med prevzemnim mestom in mestom praznjenja ne sme biti stopnic, robnikov ali drugih ovir. Površina prevzemnega mesta mora biti ravna in tlakovana.
29. člen
V stalno poseljenih, težje dostopnih predelih občine z razpršeno gradnjo se prevzemno mesto zagotovi na ustreznih mestih, blizu odcepov lokalnih cest do posameznih povzročiteljev.
30. člen
Upoštevanje pogojev tega odloka je obvezno pri načrtovanju prevzemnih in zbirnih mest pri novih stanovanjskih in poslovnih zgradbah in naseljih ter pri prenovah in spremembah namembnosti objektov.
31. člen
Za vsako gospodinjstvo oziroma vsako posamezno stavbo, kjer nastajajo komunalni odpadki, se vodi:
– ime, naslov in šifro plačnika,
– šifro lokacije prevzemnega mesta za ostanke komunalnih odpadkov in biorazgradljivih ostankov odpadkov,
– število članov gospodinjstva oziroma prebivalcev s stalnim ali začasnim prebivališčem v stavbi,
– izračunano količino komunalnih odpadkov iz 14. člena tega odloka,
– prostornino zabojnika za ostanke komunalnih odpadkov in zabojnika za biorazgradljive ostanke odpadkov,
– morebitne olajšave oziroma posebnosti, povezane s prevzemnim mestom.
Zbirko podatkov iz prejšnjega odstavka vodi izvajalec v registru prevzemnih mest.
32. člen
Podatki v registru prevzemnih mest iz prejšnjega člena se lahko za posamezno gospodinjstvo oziroma stavbo spremenijo na podlagi:
– sprememb podatkov, ki so pridobljeni iz centralnega registra prebivalstva in se nanašajo na število prebivalcev v gospodinjstvu oziroma stavbi,
– pisnega sporočila uporabnika storitev javne službe o spremembi količin nastajanja komunalnih odpadkov, ki so vezane na olajšave, navedene v 55. členu tega odloka.
Izvajalec enkrat letno uskladi podatke o številu prebivalcev v registru prevzemnih mest s podatki iz centralnega registra prebivalstva.
Izvajalec o vsaki spremembi podatkov v registru prevzemnih mest obvesti plačnika storitev službe. Ravno tako mora v roku enega meseca po vpisu spremembe v register prevzemnih mest uskladiti obračun storitev ravnanja z odpadki z nastalo spremembo.
33. člen
Pri izdelavi urnika prevzemanja ostanka komunalnih odpadkov in biorazgradljivih ostankov odpadkov, ki je sestavni del programa ravnanja z ločeno zbranimi frakcijami, izvajalec upošteva naslednja načela:
– odpadke se običajno prevzema najmanj enkrat tedensko,
– na območjih poselitve s strnjeno individualno in blokovno zazidavo, kjer primanjkuje prostora za namestitev ustreznih zabojnikov, lahko naloži večjo pogostost prevzemanja odpadkov,
– v primerih manjših strnjenih naselij oziroma v primerih, ko so naselja več kot običajno oddaljena od ustaljenih poti odvoza, lahko dovoli manjšo pogostost prevzema odpadkov.
Uporaba teh določil ne vpliva na višino smetarine.
V primeru izpada prevzema odpadkov po urniku zbiranja ostankov komunalnih odpadkov zaradi višje sile, kot so neprimerne vremenske razmere ali začasna neprevoznost poti do prevzemnih mest, mora izvajalec izpadli prevzem opraviti čimprej.
34. člen
Izvajalec ugotavlja in evidentira količino prevzetih ostankov komunalnih odpadkov ter ločeno zbranih frakcij v zbiralnicah. Ločeno ugotavljanje in evidentiranje količine prevzetih biorazgradljivih in nebiorazgradljivih ostankov odpadkov se zagotovi po uvedbi njihovega ločenega zbiranja na izvoru.
Izvajalec ugotavlja nepravilno uporabo zabojnikov za prevzemanje ostankov komunalnih odpadkov in ločenih frakcij. V primeru kršitve kršilca prijavi občinskemu nadzorstvu.
e) Odlaganje odpadkov
35. člen
Izvajalec zagotavlja:
– redni prevzem komunalnih odpadkov,
– izredni prevzem nenevarnih odpadkov,
– tehtanje odpadkov,
– vizualni pregled odpadkov pred stiskanjem,
– občasne kontrolne kemične analize,
– izločanje odpadkov, ki se jih ne sme odložiti,
– oddajo izločenih frakcij pooblaščenim zbiralcem oziroma predelovalcem,
– urejanje, vzdrževanje in varovanje odlagališča skladno s predpisi,
– izvajanje obratovalnega monitoringa,
– izdelavo poslovnika za obratovanje odlagališča,
– vodenje zbirk odpadkov,
– izdajanje soglasij in
– druge naloge v skladu s predpisi.
V poslovniku za obratovanje odlagališča izvajalec, skladno z določili pravilnika o odlaganju odpadkov (Uradni list RS, št. 4/00), določi seznam vrst in količin odpadkov, ki se odlagajo, podatke o obratovanju odlagališča ter naslednja navodila: za izvajanje postopkov preverjanja odpadkov, za vzdrževalna dela na odlagališču, za redne preglede stabilnosti in ukrepanje v zvezi s preprečevanjem in zmanjševanjem obremenjevanja okolja, za ukrepanje v primeru ekološke nesreče in za vodenje ter shranjevanje obratovalnega dnevnika.
36. člen
Zemlja in jalovina se na odlagališču uporabljata samo za sprotno sanitarno prekrivanje odpadkov.
IV. PRAVICE IN OBVEZNOSTI POVZROČITELJEV
37. člen
Uporaba storitev javne službe je za povzročitelje obvezna.
Vsi povzročitelji na območju občine se morajo, v skladu s tem odlokom, obvezno vključiti v ločeno zbiranje odpadkov in ravnati s komunalnimi odpadki v skladu s predpisi.
Povzročitelji ravnajo s komunalnimi odpadki tako, da prepuščajo čim več ločenih frakcij v zbiralnicah in v zbirnem centru, ter da ostanek odpadkov že na izvoru ločijo na biorazgradljivi del, primeren za kompostiranje ter nebiorazgradljivi del, namenjen odlaganju oziroma sortiranju.
Povzročitelji morajo:
– oddajati vse nevarne frakcije pri občasnem zbiranju nevarnih frakcij,
– prepuščati vse kosovne odpadke na prevzemnih mestih, v skladu z urnikom odvoza kosovnih odpadkov,
– prepuščati ločene frakcije v zbiralnicah,
– v skladu z urnikom prevzema ostankov komunalnih odpadkov izvajalcu prepuščati na prevzemnih mestih zabojnike ali vrečke z ostanki komunalnih odpadkov,
– v skladu z urnikom prevzema biorazgradljivih odpadkov izvajalcu prepuščati na prevzemnih mestih zabojnike z biorazgradljivimi ostanki odpadkov.
Pravne osebe in drugi pravni subjekti, ki opravljajo kakršnokoli dejavnost, z izjemo povzročiteljev iz prvega odstavka 63. člena tega odloka, morajo z izvajalcem skleniti pogodbo o ravnanju z odpadki. Ločeno zbrane frakcije lahko prepuščajo v zbiralnicah ločenih frakcij samo, če je tako določeno v tej pogodbi.
38. člen
Na zabojnike za komunalne odpadke je prepovedano pisati, lepiti lepake ali jih prebarvati.
39. člen
Povzročitelji morajo zagotoviti, da se:
– hrani nevarne frakcije do njihove oddaje v zbirnem centru ali v premični zbiralnici, ločeno od drugih odpadkov in neškodljivo za okolje,
– ločene frakcije hrani do oddaje izvajalcu (v zbiralnico ali zbirni center) varno in neškodljivo za okolje,
– odpadek večjih dimenzij pred oddajo razstavi na več kosov tako, da zavzame čim manjši volumen.
40. člen
Povzročitelji ne smejo:
– mešati nevarnih frakcij z drugimi odpadki ali mešati posameznih vrst nevarnih frakcij med seboj,
– prepuščati ločenih frakcij, ki so onesnažene z nevarnimi snovmi ali v katerih so umešane nevarne frakcije,
– prepuščati organskih odpadkov v zabojnikih, ki niso namenjeni za prepuščanje teh odpadkov,
– prepuščati odpadkov, ki niso komunalni odpadki, v zabojnikih ali vrečkah za komunalne odpadke,
– prepuščati odpadkov, ki jih je potrebno ločeno zbirati v zabojnike za ostanke komunalnih odpadkov.
V primeru neupoštevanja določil iz tretje, četrte in pete alinee prejšnjega odstavka, izvajalec ni dolžan izprazniti zabojnika, ampak nanj pritrdi obvestilo, zakaj zabojnik ni izpraznjen in o tem obvesti občinsko nadzorstvo.
41. člen
V zabojnike in vrečke, ki so namenjene prepuščanju ostankov komunalnih odpadkov, je prepovedano odložiti, zliti ali postaviti:
– nevarne frakcije,
– ločeno zbrane frakcije,
– odpadni gradbeni material, kamenje,
– bolnišnične odpadke iz zdravstvenih in veterinarskih dejavnosti,
– tople ogorke in topel pepel,
– kosovne odpadke,
– odpadke v tekočem stanju, gošče in usedline ne glede na vrsto odpadka,
– biorazgradljive odpadke (po uvedbi ločenega zbiranja na izvoru).
42. člen
V zabojnike, ki so namenjeni prepuščanju biorazgradljivih ostankov odpadkov, je prepovedano odložiti, zliti ali postaviti:
– ostanke komunalnih odpadkov,
– nevarne frakcije,
– ločeno zbrane frakcije (papir, steklo, umetne mase),
– odpadni gradbeni material, kamenje,
– bolnišnične odpadke iz zdravstvenih in veterinarskih dejavnosti,
– ogorke in pepel,
– kosovne odpadke,
– odpadke v tekočem stanju, gošče in usedline ne glede na vrsto odpadka.
43. člen
Vrečke izvajalca za prepuščanje viška ostankov komunalnih odpadkov morajo povzročitelji teh odpadkov hraniti v času do prevzema ostankov komunalnih odpadkov v stanovanjskih ali poslovnih prostorih, kjer odpadki nastajajo ali v posebnih, za to namenjenih zaprtih in pokritih prostorih v stavbi.
44. člen
Če prevzemno mesto ni hkrati zbirno mesto, lahko povzročitelji zabojnike za prepuščanje biorazgradljivih ostankov odpadkov in ostankov komunalnih odpadkov dostavijo na prevzemno mesto le v času, ki je določen z urnikom prevzemanja teh odpadkov.
Lastnik, najemnik ali upravitelj stavbe mora zagotoviti, da so tipizirane vrečke izvajalca, ki so namenjene za prepuščanje ostankov komunalnih odpadkov, na prevzemnem mestu samo v času, ki je z urnikom prevzemanja komunalnih odpadkov določen za prevzem ostankov komunalnih odpadkov. Vrečke morajo biti zaprte in zložene na prevzemnem mestu ob zabojnikih.
Povzročitelji morajo zagotoviti, da so pokrovi zabojnikov zaprti, ne glede na to ali se nahajajo na prevzemnem ali na zbirnem mestu.
Povzročitelji ne smejo prepuščati komunalnih odpadkov ob zabojnikih oziroma na njih ali jih prepuščati v vrečkah, razen v primeru, če izpade redni prevzem ostankov komunalnih odpadkov in v primeru, če v zabojniku ni dovolj prostora za vse odpadke.
Če izpade redni prevzem ostankov komunalnih odpadkov, prepusti povzročitelj višek ostankov komunalnih odpadkov v plastičnih vrečkah, ki so lahko tudi navadne.
45. člen
Upravljavci javnih poti, javnih površin in lokalnih cest, večstanovanjskih objektov in zasebnih površin morajo izvajalcu zagotoviti dostop do prevzemnega mesta.
46. člen
Povzročitelji, katerih dejavnost je trgovina s prehrano, sadjem ali zelenjavo, gostinstvo, predelava hrane in podobno, ne smejo biorazgradljivih odpadkov prepuščati v zabojnikih ali vrečkah, ki so namenjene prepuščanju ostankov komunalnih odpadkov.
Če povzročitelji iz prejšnjega odstavka ne uredijo prevzemanja biorazgradljivih odpadkov s posebno pogodbo z izvajalcem, morajo zagotoviti oddajanje teh odpadkov v predelavo sami.
47. člen
Lastnik, najemnik ali upravljalec novozgrajenega ali obnovljenega objekta mora prijaviti izvajalcu začetek uporabe objekta, zato da se dogovorita o številu zabojnikov ter o drugih pogojih za začetek izvajanja javne službe.
Začetek uporabe objekta mora biti prijavljen izvajalcu najkasneje 15 dni pred začetkom uporabe.
Izvajalec pred začetkom uporabe objekta vpiše prevzemno mesto biorazgradljivih ostankov odpadkov in ostankov komunalnih odpadkov v register prevzemnih mest in vpis potrdi lastniku, najemniku ali upravljalcu objekta.
48. člen
Kosovne odpadke mora povzročitelj odložiti na prevzemno mesto na dan prevzema poleg obstoječe posode ali v namenski kontejner, v kolikor je nameščen. Odpadkov, ki niso kosovni odpadki, ni dovoljeno prepuščati kot kosovne odpadke. Če odpadkov, ki niso kosovni odpadki, izvajalec ne prevzame, mora lastnik ali upravitelj stavbe še isti dan zagotoviti odstranitev teh odpadkov s prevzemnega mesta.
Manjše količine kosovnih odpadkov lahko povzročitelj odda v zbirnem centru.
Kolikor povzročitelj želi prepustiti večje količine kosovnih odpadkov, izven termina za prevzem, mora namero pravočasno sporočiti izvajalcu, ki bo poskrbel za dodatno postavitev kontejnerja in odvoz v breme povzročitelja.
Določila tega člena veljajo samo za odpadke iz gospodinjstev.
49. člen
Manjše količine odpadkov, kot so:
– gradbeni odpadki, količinsko do 350 kg pri enkratnem odvozu in največ 3.500 kg letno na gospodinjstvo in
– azbestcementni gradbeni odpadki, količinsko do 150 kg pri enkratnem lastnem dovozu in največ do 500 kg letno na gospodinjstvo,
lahko povzročitelji pripeljejo v zbirni center in jih brezplačno odložijo na za to pripravljen prostor. Odlaganje odpadkov, ki presega ta normativ, izvajalec obračuna po veljavnem ceniku. Ob vsakem dovozu dežurni delavec evidentira vstop na območje zbirnega centra, pregleda vrsto pripeljanih odpadkov in določi mesto, na katerega se odpadki odložijo.
Povzročitelji lahko z lastnim prevozom pripeljejo v zbirni center oziroma na odlagališče tudi mešane komunalne odpadke, ki jih morajo predhodno razvrstiti po frakcijah, skladno z navodili delavcev izvajalca. V primeru, da jih oddajo brez razvrščanja po frakcijah, plačajo oddani volumen ali maso mešanih odpadkov po veljavni lastni ceni ravnanja z odpadki, razvrščanje pa namesto njih opravi izvajalec.
Določilo tega člena izključuje odpadke, ki nastajajo pri opravljanju dejavnosti.
50. člen
Opustitev uporabe storitev javne službe ter kopičenje komunalnih odpadkov, njihovo sežiganje ali odlaganje v objektih ali na zemljiščih, ki niso namenjena za odstranjevanje komunalnih odpadkov, je prepovedano.
51. člen
Upravljalci tržnic, sejmišč, igrišč, avtobusnih in želez­niških postaj in postajališč, parkov in parkirišč, ulic, pločnikov in trgov ter lastniki in upravljalci trgovin in lokalov, morajo namestiti potrebno število košev za odpadke ali druge primerne tipizirane zabojnike za odpadke in poskrbeti za njihovo praznjenje.
Organizatorji kulturnih, športnih in drugih javnih prireditev, morajo vlogi za organizacijo teh prireditev priložiti pogodbo z izvajalcem, ki predpiše število in prostornino zabojnikov za ločeno zbiranje odpadkov.
V. VIRI FINANCIRANJA JAVNE SLUŽBE
52. člen
Izvajalec javne službe pridobiva sredstva:
– iz plačila uporabnikov za storitve javne službe,
– od prodaje ločenih frakcij kot sekundarne surovine obratom za predelavo ločenih frakcij,
– iz proračuna občine,
– iz drugih virov.
VI. OBRAČUN STORITEV RAVNANJA Z ODPADKI
53. člen
Stroške ravnanja z odpadki praviloma plačuje lastnik, najemnik, uporabnik oziroma upravljavec objekta ter organizator javnih shodov in prireditev, na podlagi obračuna storitev ravnanja z odpadki, ki mu ga izstavi izvajalec. Podatke za obračun izvajalec pridobi od pristojnega organa Ministrstva za notranje zadeve.
Obračun storitev velja za uporabnika storitev s prvim dnem naslednjega meseca po dnevu vselitve v stavbo, po dnevu začetka uporabe objekta za izvajanje dejavnosti ali po zaključku javnega shoda oziroma prireditve.
54. člen
Uporabnik storitev javne službe mora o spremembah, ki vplivajo na obračun cene storitev javne službe, pisno obvestiti izvajalca, najkasneje 14 dni po nastali spremembi. Ta sprememba se pri obračunu upošteva s prvim naslednjim mesecem.
V primeru, ko uporabnik storitev javne službe ne posreduje podatkov za obračun teh storitev ali v prijavi navedene napačne podatke, izvajalec uporabi podatke o številu prebivalcev s stalnim prebivališčem v stavbi.
Kolikor je izvajalcu, zaradi netočnih podatkov oziroma neusklajenih podatkov, povzročena škoda, mu jo je uporabnik storitev dolžan povrniti.
55. člen
V primeru odsotnosti, dlje kot tri mesece (služenje vojaškega roka, službeno potovanje, delo v tujini, bolnišnično zdravljenje in podobno), se uporabniku storitve javne službe stroška ravnanja z odpadki za obdobje odsotnosti ne zaračuna. V takih primerih mora upravičenec svoji vlogi za oprostitev plačila priložiti uraden dokument, iz katerega je razviden vzrok in trajanje odsotnosti.
Vlogo za oprostitev mora uporabnik v primeru znane odsotnosti vložiti v 15 dneh pred nastopom odsotnosti, v drugih primerih pa takoj ko je možno vlogo podati.
Olajšava pri obračunu storitve ravnanja z odpadki se upošteva tudi pri družinah z več kot tremi nepreskrbljenimi otroki, tako da se pri obračunu cene javne službe upoštevajo le trije od nepreskrbljenih otrok. Vlogo z ustreznimi dokazili upravičenec vloži pri izvajalcu in jo vsako leto podaljšuje.
VII. OBLIKOVANJE CEN STORITEV RAVNANJA
Z ODPADKI ZA GOSPODINJSTVA
56. člen
Cene storitev ravnanja s komunalnimi odpadki sprejme občinski svet, ob upoštevanju tarifnega sistema in veljavnih predpisov, ki urejajo to področje. Predlog in kalkulacijo za spremembo cen pripravi izvajalec.
57. člen
V ceno smetarine so za gospodinjstva in za počitniške hiše oziroma stanovanja, vključene storitve odvoza in odlaganja ostankov komunalnih odpadkov, odvoza in kompostiranja biorazgradljivih ostankov odpadkov, odvoza in obdelave kosovnih odpadkov, ravnanja z odpadki, ki jih povzročitelji sami pripeljejo v zbirni center oziroma na odlagališče, obdelave in odpreme ločeno zbranih frakcij, zbiranja in uničenja nevarnih odpadkov ter osveščanje občanov.
V to ceno ni vključeno odlaganje gradbenih odpadkov, ki presega količine, določene v prvem odstavku 49. člena tega odloka in odlaganje odpadkov, ki jih povzročitelji ne razvrstijo po frakcijah, skladno z drugim odstavkom 49. členom tega odloka. V navedenih primerih povzročitelj storitev plača posebej.
58. člen
V primeru prepuščanja komunalnih odpadkov v tipiziranih vrečkah, je strošek ravnanja z odpadki vključen v ceni vrečke.
59. člen
Oddaljenost prevzemnega mesta gospodinjstva od mesta obdelave oziroma odstranitve ne vpliva na ceno odvoza odpadkov.
60. člen
Ceno in obračun storitev javne službe za gospodinjstva podrobneje določa pravilnik o tarifnem sistemu.
Podlaga za obračun storitev v gospodinjstvih je število članov gospodinjstva, upoštevajoč za količino povzročenih komunalnih odpadkov pavšalno količino, ki jo določa predpis iz prejšnjega odstavka.
Podlaga za obračun storitev za počitniško hišo ali stanovanje, ki se uporablja kot počitniško stanovanje, je pavšalna količina povzročenih odpadkov za enega člana gospodinjstva.
VIII. OPRAVLJANJE STORITEV IN OBLIKOVANJE CEN STORITEV RAVNANJA Z ODPADKI ZA PRAVNE OSEBE IN DRUGE PRAVNE SUBJEKTE, KI OPRAVLJAJO KAKRŠNOKOLI DEJAVNOST
61. člen
Občina je dolžna zagotavljati javno službo le za komunalne odpadke pravnih oseb in drugih pravnih subjektov, ki opravljajo kakršnokoli dejavnost (v nadaljevanju: pravne osebe in drugi pravni subjekti).
Cene teh storitev sprejme občinski svet na način, določen v 56. členu tega odloka.
62. člen
Ne glede na določbe prejšnjega člena, lahko izvajalec prevzema v ravnanje tudi nenevarne odpadke, ki jih povzročijo pravne osebe in drugi pravni subjekti v zvezi z opravljanjem dejavnosti. Cena za ravnanje s temi odpadki ni sestavni del pravilnika o tarifnem sistemu in se določi posebej v pogodbi med izvajalcem in povzročiteljem. Izvod pogodbe prejme tudi občinska inšpekcija.
63. člen
Pravne osebe in drugi pravni subjekti, katerih dejavnost je takšna, da generirajo samo komunalnim odpadkom podobne odpadke v majhnih količinah in zato nimajo lastnih posod, so mali povzročitelji odpadkov. Podlaga za obračun smetarine je površina njihovih poslovnih prostorov.
Pravne osebe in drugi pravni subjekti, ki generirajo nenevarne odpadke v večjih količinah in te odpadke zbirajo v njim posebej namenjenih posodah, so srednji in veliki povzročitelji odpadkov. Podlago za izračun storitev ravnanja z njihovimi odpadki predstavlja volumen izpraznjenih posod za odpadke oziroma masa v ravnanje prevzetega odpadka ter cena ravnanja s posameznimi vrstami odpadkov glede na cenik komunalnega podjetja. Cene zbiranja in odvoza so odvisne od parametrov kot so: razdalja odvoza, rednost odvažanja, lastništvo nad kontejnerji oziroma posodami in podobno.
64. člen
Pravne osebe in drugi pravni subjekti, ki z lastnim prevozom pripeljejo odpadke v zbirni center oziroma na odlagališče, plačajo storitve odlaganja in eventualne obdelave po ceniku za ravnanje, glede na posamezne vrste odpadkov.
65. člen
Pravne osebe in drugi pravni subjekti, ki z lastnim prevozom pripeljejo mešane odpadke v zbirni center oziroma na odlagališče, morajo odpadke pri prepuščanju oziroma odlaganju razvrstiti po frakcijah, skladno z navodili delavcev izvajalca. Povzročitelji imajo možnost prepustiti oziroma odložiti mešane odpadke tudi brez razvrščanja po frakcijah. Takšen odpadek se imenuje »mešani odpadek brez izvajanja ustreznega ločenega zbiranja oziroma razvrščanja«.
Ceno za prepustitev ali odlaganje tega odpadka se določi v taki višini, da vzpodbuja razvrščanje odpadkov po frakcijah v zbirnem centru v primeru lastnega dovoza.
66. člen
Odpadki v posodah za ostanek odpadkov ne smejo vsebovati frakcij, ki jih je pravna osebna oziroma drugi pravni subjekt v skladu s pogodbo, sklenjeno z izvajalcem, dolžan ločeno zbirati. V nasprotnem primeru se povzročitelju količina izpraznjene posode oziroma kontejnerja z neprimerno vsebino zaračuna po ceni za vrsto odpadkov z nazivom »mešani odpadki brez izvajanja ustreznega ločenega zbiranja oziroma razvrščanja«. Dokaz o primerni vsebini posode predstavlja fotografija z datumom, posneta na dan praznjenja posode.
67. člen
Če je na zaključenem območju, ki gravitira na isto prevzemno mesto komunalnih odpadkov locirano zadostno število malih povzročiteljev odpadkov, jim izvajalec praviloma omogoči ločeno zbiranje najpomembnejših frakcij odpadkov, ki tu nastajajo oziroma jim omogoči še dodatna prevzemna mesta za ločeno zbiranje tipičnih frakcij odpadkov, ki tu nastajajo.
Če pa se na takšnem zaključenem območju nahajajo le redki mali povzročitelji odpadkov, le-ti oddajajo ločene frakcije v bližnjih zbiralnicah ločenih frakcij.
Če mali povzročitelj odpadkov ne zbira ločeno, mu izvajalec zaračuna storitev ravnanja z odpadki po ceniku komunalnega podjetja za mešane odpadke iz prejšnjega člena, za izračunani volumen generiranih odpadkov v določenem mesecu. Takšen ukrep lahko izvajalec izvede, če v naslednjem mesecu po predhodnem pisnem opozorilu, povzročitelj ne prične z ločenim zbiranjem svojih odpadkov.
68. člen
Ceno in obračun storitev javne službe za pravne osebe in druge pravne subjekte, ki so mali povzročitelji odpadkov, podrobneje določa pravilnik o tarifnem sistemu.
Podlaga za obračun storitev se določi glede na površino poslovnih prostorov in glede na količino ter sestavo odpadkov.
IX. OBJEKTI IN NAPRAVE ZA IZVAJANJE JAVNE SLUŽBE
69. člen
Lastnina infrastrukturnih objektov in opreme, ki služi za izvajanje javne službe, se vodi v evidenci osnovnih sredstev pri izvajalcu, ločeno za Občino Kočevje in Občino Kostel ter ločeno za izvajalca. O vrednosti infrastrukturnih objektov in opreme izvajalec vsako leto obvešča lastnika po stanju 31.12.
Medsebojna lastninska razmerja glede infrastrukturnih objektov, se med občinama natančneje uredijo s posebno medobčinsko pogodbo.
X. NADZOR
70. člen
Nadzor nad izvajanjem tistih določil tega odloka, za katere so v primeru njihove kršitve po tem odloku predpisane kazenske sankcije, opravlja občinski organ pristojen za nadzor.
XI. KAZENSKE DOLOČBE
71. člen
Z globo 200.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba izvajalec, če:
1. ne zagotovi pogojev za prevzem ločenih frakcij v zbirnem centru v obsegu iz 7. člena tega odloka,
2. ne zagotovi pogojev za prevzem ločenih frakcij v zbiralnicah ločenih frakcij v obsegu iz 8. in 11. člena tega odloka,
3. ne prevzema in prevaža komunalnih odpadkov s posebnimi vozili, kot to določa 15. člen tega odloka,
4. ne označi svojih zabojnikov v skladu z 17. členom tega odloka,
5. ravna v nasprotju z 18. členom tega odloka,
6. ne prevzema ločenih frakcij skladno z letnim programom in po urniku oz letnega programa zbiranja ločenih frakcij iz 19. člena tega odloka,
7. ne prevzema kosovnih odpadkov skladno z 20. členom tega odloka,
8. ne prevzema nevarnih frakcij skladno z 21. členom tega odloka,
9. ravna v nasprotju s 23. členom tega odloka,
10. ne očisti prevzemnih mest in njihove okolice, če jo je pri prevzemanju komunalnih odpadkov onesnažil, kot to določa 25. člen tega odloka,
11. ne upošteva vseh sprememb, ki jih sporoči uporabnik storitev službe, kot to določa 32. člen tega odloka,
12. ne ugotavlja in ne evidentira sestave in količine prevzetih komunalnih odpadkov, kot to določa 34. člen tega odloka,
13. ravna v nasprotju s 35. in 36. členom.
Z globo 60.000 tolarjev se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe izvajalca za prekršek iz prvega odstavka tega člena.
72. člen
Z globo 200.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba povzročitelj, če:
1. ne uporablja storitve zbiranja komunalnih odpadkov, kot to določa 13. člen tega odloka,
2. ravna v nasprotju z določbami 39., 40., 41., 42., 43. 44. in 45. člena tega odloka,
3. ravna v nasprotju s 46. členom tega odloka,
4. ne obvešča javnega podjetja o spremembah, ki vplivajo na obračun storitev javne službe v skladu s 47. in 54. členom tega odloka,
5. ravna v nasprotju z določbami 50. člena tega odloka,
6. pri organiziranju kulturnih, športnih in drugih javnih prireditev ravna v nasprotju z določbami 51. člena tega odloka.
Z globo 60.000 tolarjev se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe za prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z globo 150.000 tolarjev se kaznuje samostojni podjetnik posameznik in ostali pravni subjekti, ki opravljajo kakršnikoli dejavnost, za prekršek iz prvega odstavka tega člena.
73. člen
Z globo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek povzročitelj posameznik, ki je fizična oseba, če:
1. ne uporablja storitev zbiranja komunalnih odpadkov, kot to določa 13. člen tega odloka,
2. ravna v nasprotju z 39., 40., 41., 42., 43., 44., 45. in 46. členom tega odloka,
3. če ne obvešča izvajalca o spremembah, ki vplivajo na obračun storitev javne službe v skladu s 47. in 54. členom tega odloka,
4. ravna v nasprotju z 48. členom tega odloka,
5. ravna v nasprotju z določbami 50. člena tega odloka.
XII. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
74. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o ravnanju z odpadki v Občini Kočevje (Uradni list RS, št. 52/00).
75. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 353-10/04-131
Kočevje, dne 11. julija 2005.
Župan
Občine Kočevje
Janko Veber, univ. dipl. inž. grad. l. r.
PRILOGA 1
 
NENEVARNE LOČENE FRAKCIJE KOMUNALNIH
ODPADKOV
 
20 01    ločeno zbrane frakcije (brez embalaže 15 01)
20 01 01 papir in karton
20 01 02 steklo
20 01 08 organski kuhinjski odpadki
20 01 10 oblačila
20 01 11 tekstilije
20 01 25 jedilno olje in maščobe
20 01 26 olje in maščobe, ki niso zajete v 20 01 25
20 01 28 premazi, črnila, lepila in smole, ki niso zajete
         v 20 01 27
20 01 30 čistila, ki niso zajeta v 20 01 29
20 01 31 citotoksična in citostatična zdravila
20 01 32 zdravila, ki niso zajeta v 20 01 31
20 01 34 baterije in akumulatorji, ki niso zajeti v 20 01 33
20 01 36 zavržena oprema, ki ni zajeta v 20 01 21,
         20 01 23 in 20 01 35 (*5)
20 01 38 drugi les, ki ni zajet v 20 01 37
20 01 39 plastika
20 01 40 kovine
20 01 41 odpadki, ki nastanejo pri čiščenju dimnikov
20 01 99 drugi tovrstni odpadki
20 02    odpadki z vrtov in parkov in pokopališč
20 02 01 odpadki primerni za kompostiranje
20 02 02 zemlja in kamenje
20 02 03 drugi odpadki, primerni za kompostiranje
20 03    drugi komunalni odpadki
20 03 01 mešani komunalni odpadki
20 03 02 odpadki z živilskih trgov
20 03 03 odpadki pri čiščenju cest
20 03 04 greznični mulji (*1)
20 03 06 odpadki, ki nastanejo pri čiščenju
         komunalnih odpadnih voda
20 03 07 kosovni odpadki
20 03 99 drugi tovrstni odpadki
 
(*1) Pojem mulj vključuje tudi pojma »blato« in »gošča«
(*5) Odpadek se smatra stabiliziran, če se s procesom stabilizacije nevarne
sestavine odpadka ne pretvorijo popolnoma v nenevarne in bi se lahko
sproščale v okolje v krajšem, srednjem ali daljšem obdobju.
 
15 01    embalaža, vključno z ločeno zbrano embalažo,
         ki je komunalni odpadek
15 01 01 embalaža iz papirja in kartona
15 01 02 embalaža iz plastike
15 01 03 embalaža iz lesa
15 01 04 embalaža iz kovine
15 01 05 embalaža iz sestavljenih materialov
15 01 07 embalaža iz stekla
PRILOGA 2
NEVARNE LOČENE FRAKCIJE KOMUNALNIH ODPADKOV
20 01    ločeno zbrane frakcije (brez embalaže 15 01)
20 01 13 topila (organska in halogenirana)
20 01 14 kisline
20 01 15 alkalije (baze)
20 01 17 fotokemikalije
20 01 19 pesticidi in biocidi
20 01 21 fluorescentne cevi in drugi odpadki, ki vsebujejo
         živo srebro
20 01 23 zavržena oprema, ki vsebuje klorofluoroogljike
         Ali klorofluoroogljikovodike (nekateri hladilniki,
         zamrzovalniki, toplotne črpalke in klimatske
         naprave za uporabo v gospodinjstvih)
20 01 27 premazi, črnila, lepila in smole, ki vsebujejo
         nevarne snovi,
20 01 29 čistila (detergenti), ki vsebujejo nevarne snovi
20 01 33 baterije in akumulatorji, ki so zajeti v 16 06 01,
         16 06 02 in 16 06 03 ter nesortirane baterije
         in akumulatorji, ki vsebujejo te baterije
         in akumulatorje
20 01 35 zavržena električna in elektronska oprema,
         ki vsebuje nevarne snovi in ni zajeta v 20 01 21
         in 20 01 23 (TV sprejemniki, radijski sprejemniki,
         osebni računalniki, tiskalniki in druga elektronska
         oprema, ki je v splošni, neprofesionalni rabi)
20 01 37 les, ki vsebuje nevarne snovi
15 01    embalaža, vključno z ločeno zbrano embalažo,
         ki je komunalni odpadek
15 01 10 embalaža, ki vsebuje ostanke nevarnih snovi
         ali je onesnažena z nevarnimi snovmi
15 01 11 kovinska embalaža, ki vsebuje nevaren porozni
         ovoj, kot je azbest in prazne tlačne posode

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti