Uradni list

Številka 72
Uradni list RS, št. 72/2005 z dne 29. 7. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 72/2005 z dne 29. 7. 2005

Kazalo

3219. Zakon o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti Javne agencije za železniški promet iz naslova kreditov, najetih za zagotavljanje lastne udeležbe v letu 2005 za projekte, ki se izvajajo v okviru programa investicij, sofinanciranih s sredstvi EU in za pokrivanje stroškov obresti iz naslova kredita, ki ga je Agencija za železniški promet najela za vzdrževanje in investicijsko vzdrževanje železniške infrastrukture v letu 2003 in 2004 (ZPOJAZPEU), stran 7696.

Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z
o razglasitvi Zakona o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti Javne agencije za železniški promet iz naslova kreditov, najetih za zagotavljanje lastne udeležbe v letu 2005 za projekte, ki se izvajajo v okviru programa investicij, sofinanciranih s sredstvi EU in za pokrivanje stroškov obresti iz naslova kredita, ki ga je Agencija za železniški promet najela za vzdrževanje in investicijsko vzdrževanje železniške infrastrukture v letu 2003 in 2004 (ZPOJAZPEU)
Razglašam Zakon o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti Javne agencije za železniški promet iz naslova kreditov, najetih za zagotavljanje lastne udeležbe v letu 2005 za projekte, ki se izvajajo v okviru programa investicij, sofinanciranih s sredstvi EU in za pokrivanje stroškov obresti iz naslova kredita, ki ga je Agencija za železniški promet najela za vzdrževanje in investicijsko vzdrževanje železniške infrastrukture v letu 2003 in 2004 (ZPOJAZPEU), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji 15. julija 2005.
Št. 001-22-67/05
Ljubljana, dne 25. julija 2005.
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik
Republike Slovenije
Z A K O N
O POROŠTVU REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBVEZNOSTI JAVNE AGENCIJE ZA ŽELEZNIŠKI PROMET IZ NASLOVA KREDITOV, NAJETIH ZA ZAGOTAVLJANJE LASTNE UDELEŽBE V LETU 2005 ZA PROJEKTE, KI SE IZVAJAJO V OKVIRU PROGRAMA INVESTICIJ, SOFINANCIRANIH S SREDSTVI EU IN ZA POKRIVANJE STROŠKOV OBRESTI IZ NASLOVA KREDITA, KI GA JE AGENCIJA ZA ŽELEZNIŠKI PROMET NAJELA ZA VZDRŽEVANJE IN INVESTICIJSKO VZDRŽEVANJE ŽELEZNIŠKE INFRASTRUKTURE V LETU 2003 IN 2004 (ZPOJAZPEU)
1. člen
Republika Slovenija daje poroštvo za obveznosti iz naslova kreditov, ki jih bo Javna agencija za železniški promet Republike Slovenije najela za zagotavljanje lastne udeležbe pri pripravi in izvedbi projektov v okviru programa investicijskih projektov skupnih evropskih politik (Phare, kohezija, TEN-T) in za pokrivanje stroškov obresti in glavnice iz naslova kredita, ki ga je Agencija za železniški promet najela za vzdrževanje in modernizacijo železniške infrastrukture v letih 2003 in 2004, do skupne višine glavnic 7.995.380.000,00 tolarjev s pripadajočimi obrestmi in drugimi stroški kreditov, pod naslednjimi osnovnimi pogoji:
– krediti se lahko najemajo v več delih;
– višina obrestne mere in stroškov kreditov mora biti primerljiva z višino obrestne mere in stroškov kreditov z državnim poroštvom;
– rok odplačila kredita je največ 20 let z vključenim moratorijem na odplačilo glavnice dve leti;
– rok črpanja kreditov je do konca leta 2005.
Sredstva, zagotovljena s krediti, se črpajo po namenu in obsegu, kot je prikazano v prilogi 1, ki je sestavni del tega zakona in se objavi skupaj z njim.
Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka se črpana sredstva najprej namenijo za poplačilo celotne obveznosti iz likvidnostnega zadolževanja Javne agencije za železniški promet Republike Slovenije v sistemu enotnega zakladniškega računa države.
2. člen
Če Javna agencija za železniški promet Republike Slovenije ne bo poravnala obveznosti iz naslova najetih kreditov, za katere je Republika Slovenija dala poroštvo po tem zakonu, bo Republika Slovenija na podlagi pisnega poziva kreditodajalca poravnala zapadle obveznosti namesto Javne agencije za železniški promet Republike Slovenije.
3. člen
Sredstva za izpolnitev poroštvenih obveznosti Republike Slovenije iz tega zakona se zagotavljajo v proračunu Republike Slovenije.
4. člen
Obseg izdajanja poroštev Republike Slovenije iz 1. člena tega zakona se zmanjšuje z vsakokratnim zneskom najetega kredita, za katerega bo dano poroštvo Republike Slovenije.
5. člen
Poroštvene pogodbe s kreditodajalci sklepa v imenu in za račun Republike Slovenije minister, pristojen za finance.
6. člen
V primeru, ko Republika Slovenija izpolni poroštveno obveznost po tem zakonu, pridobi v razmerju do Javne agencije za železniški promet Republike Slovenije pravico regresiranja plačanih zneskov, obresti in vseh stroškov, ki so v zvezi s tem nastali.
V roku 90 dni po sklenitvi posamezne poroštvene pogodbe iz 5. člena tega zakona skleneta Javna agencija za železniški promet Republike Slovenije ter v imenu in za račun Republike Slovenije minister, pristojen za finance, pogodbo, s katero uredita način zavarovanja poroštva Republike Slovenije.
7. člen
Za izvajanje tega zakona ter vseh pravic in obveznosti Republike Slovenije, ki iz njega izhajajo, skrbi ministrstvo, pristojno za finance.
Ne glede na prejšnji odstavek izvaja nadzor nad namensko porabo sredstev kreditov, za katera se daje poroštvo s tem zakonom, ministrstvo, pristojno za promet.
8. člen
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 440-03/05-138/1
Ljubljana, dne 15. julija 2005.
EPA 348-IV
Predsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
France Cukjati, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti