Uradni list

Številka 70
Uradni list RS, št. 70/2005 z dne 26. 7. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 70/2005 z dne 26. 7. 2005

Kazalo

3161. Pravilnik o načinu financiranju gradnje, rekonstrukcije in obnove javnih poti v Občini Medvode, stran 7585.

Na podlagi 17. člena Statuta Občine Medvode (Uradni list RS, št. 34/95, 47/95, 82/98 in 69/04) in v skladu s 3. členom odloka o proračunu Občine Medvode za leto 2005 (Uradni list RS, št. 11/04) je Občinski svet občine Medvode na 24. seji dne 29. 6. 2005 sprejel
P R A V I L N I K
o načinu financiranju gradnje, rekonstrukcije in obnove javnih poti v Občini Medvode
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo kriteriji in merila za financiranje gradnje, rekonstrukcije in obnove javnih poti v Občini Medvode, ki so v Odloku o kategorizaciji občinskih cest v Občini Medvode (Uradni list RS, št. 1/05) določene kot javne poti.
2. člen
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
– gradnja je izvedba del, s katerimi se zgradi nova pot,
– rekonstrukcija je spreminjanje tehničnih značilnosti obstoječe poti in prilagajanje poti spremenjenim potrebam oziroma izvedba del, s katerimi se bistveno ne spremeni velikost, in namembnosti, spreminjajo pa se konstrukcijski elementi, zmogljivost ter izvedejo druge izboljšave,
– obnova je izvedba del, s katerimi se pot ohranja v dobrem stanju in omogoča njena uporaba, obsega pa tudi redna vzdrževalna dela.
3. člen
Gradnja in rekonstrukcija javnih poti se financira iz sredstev proračuna Občine Medvode in s prispevki občanov. Pri gradnji in rekonstrukciji javnih poti sodelujejo krajevne in vaške skupnosti.
4. člen
Iz proračuna občine se v celoti financira gradnja in rekonstrukcija javnih poti, ki predstavljajo povezavo med vasmi ali zaselki in ki ne peljejo po poseljenih območjih.
5. člen
Iz proračuna občine se v celoti financira obnova javnih poti.
II. NAČIN PRISPEVANJA OBČANOV
6. člen
Pri gradnji in rekonstrukciji javnih poti, pri katerih se gradnja in rekonstrukcija financirata iz občinskega proračuna in s prispevki občanov, so zavezanci za plačilo prispevka lastniki stavb, ki so lokacijsko povezani z javno potjo.
Prispevek zavezanca – lastnika stavbe znaša največ 1000 EUR. Prispevek se preračuna v SIT po srednjem tečaju Banke Slovenije, na dan plačila.
Zavezanci prispevajo skupaj največ 50% predračunske vrednosti investicije po ponudbi izbranega izvajalca.
7. člen
Za gradnjo in rekonstrukcije javnih poti v Občini Medvode, znašajo prispevki gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov, ki so zavezani za plačilo prispevka:
– gospodarske družbe in samostojni podjetniki, ki opravljajo dejavnosti: mizarstvo, steklarstvo, kovinarstvo, grafika, in podobne obrtne dejavnosti – prispevajo določen prispevek, kakor zavezanci, ki so fizične osebe, povečan s faktorjem 1,5;
– gospodarske družbe in samostojni podjetniki, ki opravljajo dejavnosti, pri katerih je uporaba javnih poti večja: avtoprevozništvo, gostinstvo, trgovina – prispevajo določen prispevek, kakor zavezanci, ki so fizične osebe, povečan s faktorjem 2.
V kolikor je zavezanec za plačilo fizična oseba – lastnik objekta, ki je obenem tudi samostojni podjetnik ali družbenik gospodarske družbe in je na istem naslovu, je v prispevek, določen v tem členu, vštet tudi prispevek zavezanca – fizične osebe.
8. člen
Pri gradnji in rekonstrukciji javnih poti v občini Medvode, se kot prispevek zavezanca upošteva tudi vrednost zemljišča, ki ga je zavezanec odstopil v last Občine Medvode zaradi gradnje ali rekonstrukcije javne poti in sicer po naslednjih kriterijih:
– odstop zazidljivega zemljišča se oceni od 15 do 20 EUR za m2,
– odstop kmetijskega obdelovalnega zemljišča – njive in travnika – se oceni od 4 do 6 EUR za m2,
– odstop gozda, pašnika, neplodnega zemljišča se oceni od 1 do 3 EUR za m2,
kar se preračuna v SIT po srednjem tečaju Banke Slovenije, na dan plačila, s tem, da se pri določitvi konkretne cene upoštevajo območja, določena v odloku o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (Uradni list RS, št. 54/96, 17/00, 101/00, 11/02 in 10/03).
9. člen
Pri gradnji in rekonstrukciji javnih poti se kot prispevek zavezanca za plačilo upoštevajo tudi posamezna dela, ki jih zavezanec ali člani njegovega gospodinjstva izvajajo ob gradnji ali rekonstrukciji, kot na primer: izkop, nasip, ročno strojno delo, razni materiali itd.
Navedena dela se ovrednotijo kot prispevka zavezanca po cenah iz predračuna izbranega izvajalca.
III. NALOGE KRAJEVNIH IN VAŠKIH SKUPNOSTI
10. člen
Pri gradnji in rekonstrukciji javnih poti, so krajevne in vaške skupnosti dolžne sodelovati na naslednje načine:
– imenujejo gradbene odbore na način, da so v njih vključeni zainteresirani neposredni uporabniki javne poti in torej zavezanci za plačilo prispevka,
– krajevne in vaške skupnosti so skupaj z gradbenimi odbori dolžne pridobiti vsa soglasja mejašev javne poti, pridobiti soglasja za sklenitev pogodb za dosego javne koristi, kadar se z gradnjo posega na zemljišča v lasti fizičnih oseb,
– zbrati denarne prispevke zavezancev in voditi o tem vso potrebno dokumentacijo,
– voditi dokumentacijo o posameznih delih, ki jih zavezanci za plačilo in drugi izvajajo ob gradnji ali rekonstrukciji in ki so določena v 9. členu tega pravilnika,
– predstavnik gradbenega odbora sodeluje pri izbiri izvajalca po postopku, ki se izvede v občinski upravi,
– sodelujejo pri pripravi zaključnega poročila investicije.
IV. NALOGE OBČINSKE UPRAVE
11. člen
Pristojna služba za komunalne dejavnosti Občine Medvode je dolžna pridobiti vso potrebno gradbeno dokumentacijo, izvajati postopke v skladu z zakonom in je zadolžena za izvajanje finančne konstrukcije v sodelovanju z gradbenim odborom v krajevni ali vaški skupnosti.
12. člen
Sredstva, namenjena za izgradnjo, rekonstrukcijo in obnovo javnih poti po krajevnih in vaških skupnostih, so v občinskem proračunu prikazana v posebnem delu proračuna, za neposrednega proračunskega uporabnika – občinsko upravo.
13. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 344-48/05-2
Medvode, dne 29. junija 2005.
Župan
Občine Medvode
Stanislav Žagar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti