Uradni list

Številka 70
Uradni list RS, št. 70/2005 z dne 26. 7. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 70/2005 z dne 26. 7. 2005

Kazalo

3152. Odlok o programu opremljanja za zazidalno stanovanjsko območje Črnile – Leskovec, stran 7512.

Na podlagi 139. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr. in 58/03 – ZZK-1), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odl. US RS, 45/94 – odl. US RS, 57/94, 14/95, 20/95 – odl. US RS, 63/95 – obvezna razlaga, 73/95 – odl. US RS, 9/96 – odl. US RS, 39/96 – odl. US RS, 44/96 – odl. US RS, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 – odl. US RS, 74/98, 59/99 – odl. US RS, 70/00 in 51/02), 19. člena Uredbe o vsebini programa opremljanja zemljišč za gradnjo (Uradni list RS, št. 117/04) ter 16. in 79. člena Statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 98/00 – prečiščeno besedilo in 5/03) je Občinski svet občine Krško na 30. seji dne 30. 6. 2005 sprejel
O D L O K
o programu opremljanja za zazidalno stanovanjsko območje Črnile – Leskovec
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem odlokom se sprejme program opremljanja z dopolnitvijo za zazidalno stanovanjsko območje Črnile – Leskovec (v nadaljevanju: program opremljanja), ki ga je izdelalo podjetje Savaprojekt, družba za razvoj, projektiranje, konzalting, inženiring, d.d. Krško pod številko 04096-00.
2. člen
(vsebina programa opremljanja)
Program opremljanja iz 1. člena tega odloka vsebuje tekstualni in grafični del.
Tekstualni del programa opremljanja vsebuje:
a) Izhodišča za izdelavo programa opremljanja,
b) Prikaz obstoječe in predvidene komunalne infrastrukture,
c) Podlage za izmero komunalnega prispevka.
Grafični del programa opremljanja vsebuje:
a) izsek iz zazidalnega načrta Črnile – Leskovec obstoječega stanja z mejo območja,
b) izsek iz zazidalnega načrta – situacije infrastrukture,
c) izsek iz zazidalnega načrta – načrt gradbenih parcel,
d) izsek iz zazidalnega načrta – arhitektonsko zazidalna situacija.
II. IZHODIŠČA ZA IZDELAVO PROGRAMA OPREMLJANJA
3. člen
Program opremljanja stavbnih zemljišč iz 1. člena tega odloka temelji na Odloku o zazidalnem načrtu stanovanjsko območje Črnile – Leskovec, kot strokovni podlagi in tudi podlaga za izdelavo predračuna, oziroma oceno stroškov izgradnje potrebne infrastrukture in drugih stroškov komunalne opreme zemljišča.
Glede na namembnost območja ureditve se kot podlage iz področja razvojnih programov upoštevajo usmeritve iz programov razvoja za dejavnosti lokalnih gospodarskih javnih služb, oziroma pogoji in soglasja, ki so bila podana s strani pristojnih izvajalcev gospodarske infrastrukture, v fazi izdelave zazidalnega načrta.
Program opremljanja upošteva veljavna planska izhodišča; Spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Krško za obdobje 1986–2000 in družbenega plana Občine Krško za obdobje 1986–1990 vključno z Odlokom o spremembah in dopolnitvah odloka o prostorsko ureditvenih pogojih za območje Občine Krško (Uradni list RS, št. 15/05).
Predvidene ureditve zemljišč za gradnjo so usklajene z evidentiranim potrebam po gradbenih parcelah za izgradnjo stanovanjskih, oziroma poslovno-stanovanjskih objektov v Občini Krško.
Program opremljanja je skladen z načrtom razvojnih programov občinskih proračunov za obdobje 2005–2007.
Za realizacijo programa je potrebno, v skladu z veljavno prostorsko dokumentacijo in prostorskimi pogoji, pripraviti projektno dokumentacijo za izvedbo predvidenih ureditev ter zgraditi potrebno komunalno infrastrukturo še pred začetkom izgradnje objektov posameznih investitorjev.
Pri izdelavi programa opremljanja je upoštevana naslednja dokumentacija:
– zazidalni načrt stanovanjsko območje Črnile – Leskovec izdelovalca Elite d.o.o. Krško, št. projekta 821 U iz leta 2000,
– popis del, oziroma ocena stroškov izgradnje potrebne komunalne infrastrukture za območje opremljanja, ki je bila izdelana na podlagi veljavnega ZN,
– usmeritev in navodil naročnika Občine Krško v zvezi z predvideno dinamiko realizacije, financiranjem investicije ter izhodišči in predvidenimi kriteriji oziroma merili za odmero komunalnega prispevka.
III. PRIKAZ OBSTOJEČE IN PREDVIDENE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE
4. člen
Območje opremljanja se nahaja v naselju Leskovec pri Krškem. Ob severni meji območja se nahaja osnovna šola in vzgojno varstvena enota, na zahodu meja poteka ob obstoječi stanovanjski pozidavi, na južni strani poteka ob poljski poti in na vzhodu po kmetijskih površinah, ki niso v intenzivni rabi (prevladujejo travniki in njive). Meja področja poteka po naslednjih parcelah: 891, 884/1, 902, 901, 900, 899/1, 896/1, 895/1, 894/1, 899/2, 1243/1, vse k.o. Leskovec.
Velikost območja predvidenega za pozidavo znaša ca. 1,5 ha. Zemljišče je v zasebni lasti.
Na območju urejanja se predvideva 13 novih gradbenih parcel z objekti.
Primarna funkcija objektov je stanovanjska. V poslovno-stanovanjskih objektih, ki so možni ob ulici Pot na Črnile, so dovoljene storitveno servisne dejavnosti, katere ne narekujejo dodatnih pomožnih objektov in zunanjih površin za manipulacijo. Objekti, ki so predvideni ob novi stanovanjski ulici so predvideni le za stanovanje.
Območje urejanja ni komunalno opremljeno. Objekti v neposredni bližini ureditvenega območja imajo individualno izvedeno infrastrukturo.
Dostopna poljska pot do zazidalnega območja je v makadamski izvedbi. Trasa javne kanalizacije na katero je možen priklop ureditvenega območja poteka na severni strani in sicer poleg vzgojno varstvene enote; trasa vodovoda pa po ulici 11. novembra.
Najbližja trafopostaja je TP Leskovec trg in je oddaljena ca. 30 m od meje zazidalnega območja.
5. člen
Ker območje ni komunalno urejeno, bo na podlagi programa opremljanja zgrajena potrebna infrastruktura, ki bo omogočila priključitev objektov, ki bodo zgrajeni naknadno.
Vsi infrastrukturni objekti so ustrezno dimenzionirani glede na predvidene potrebe bodočih uporabnikov.
Uredijo se druge javne površine kot so: prometne površine (ceste, parkirišča, pešpot) ter zelene površine.
S takšno infrastrukturno ureditvijo se ustvarijo pogoji za individualno izgradnjo stanovanjskih objektov.
6. člen
Zgradi se naslednja komunalna in energetska infrastruktura:
– rekonstruira se obstoječa cesta Pot na Črnile in zgradi stanovanjska ulica znotraj stanovanjskega območja,
– uredi se pešpot po severnem robu območja,
– uredijo se ekološki otoki za kontejnerje oziroma zabojnike, vodovodno omrežje z navezavo na obstoječi vodovod,
– hidrantno omrežje z nadzemnimi hidranti,
– fekalna kanalizacija z greznicami,
– meteorna kanalizacija,
– elektroenergetsko napajanje in javna razsvetljava,
– PTT in KaTV omrežje.
Glede na dodeljeno koncesijo za oskrbo s plinom v občini Krško, se izvede skladno s koncesijsko pogodbo plinifikacija tudi tega območja. Stroški izgradnje plinovodnega omrežja za to območje se ne upoštevajo v programu opremljanja (le-te krije koncesionar).
7. člen
(prometna infrastruktura)
Dostop do območja urejanja se predvidi z obstoječe lokalne ceste Ul. 11. novembra zaradi česa je potrebno rekonstruirati ulico Pot na Črnile.
Glede na to, da se v daljni perspektivi predvideva sprememba namembnosti obstoječega kmetijskega zemljišča v stavbno zemljišče in oblikovanje novega mestnega centra se dostopna pot obravnava kot vhodna ulica v bodočo večjo gradbeno pozidavo, ter temu primerno rezervira koridor za glavno vstopno prometnico.
Dela v zvezi z izgradnjo cest obsegajo rekonstrukcijo obstoječe asfaltne poti širine ca. 3–4 m, v dolžini ca. 60 m, s širitvijo normalnega profila, v glavno dostopno cesto širine 5,5 m. Na južni strani ceste se predvidi pločnik širine 1,60 m. Ob pločniku se predvidi koridor za kolesarsko stezo, širine 2 m. Na severni strani ceste se predvidi zeleni pas – drevored širine 2,50 m z možnostjo vmesnega vzdolžnega parkiranja.
Ob glavni dostopni cesti so predvidena parkirišča za vzdolžno parkiranje (20 PM), oblikovana z vmesnimi zelenicami z zasaditvijo dreves kot drevored.
Znotraj stanovanjskega območja se zgradi nova stanovanjska ulica, vključno z obračališčem, katera se na severu in proti zahodu zaključi kot slepa ulica.
Celotna dolžina ceste je ca. 185 m in širine ca. 2 m, dolžine ca. 90 m v peščeni izvedbi.
Za vsako posamezno parcelo se uredijo ekološki otoki – prostor za kontejnerje, oziroma zabojnike.
Glede na težjo dostopnost s tovornimi vozili iz Ceste 11. novembra, se bo tovorni promet za potrebe predvidene gradnje uredili po javni poti, ki je danes v makadamski izvedbi z uvozom in izvozom iz ulice CKŽ pri kompleksu nekdanje Kovinarske. Za ta namen se pot primerno uredi (širine ca. 5,5 m v makadamski izvedbi).
Ves promet z osebnimi vozili na obravnavano področje bo potekal po obstoječi ulici Pot na Črnile.
8. člen
(vodovodno in hidrantno omrežje)
V skladu z zazidalnim načrtom in soglasjem upravljavca vodovoda je predvidena izvedba glavnega vodovoda za potrebe zazidave in bodoče širitve.
Predviden je glavni vod izdelan iz DLTŽ cevi (duktilna nodularna litina) DN 125 s priklopom na obstoječi odcep iz Ul. 11. novembra. Na vodu DLTŽ sta predvidena dva odcepna jaška in dva odcepa z objemko (za dva objekta). Jašek 1 je predviden na odcepu PE cevi ø 110 v bodoči novi del naselja, jašek 2 pa na koncu reditve za možnost nadaljevanja vodovoda.
Znotraj območja ZN Črnile je predvidena izvedba razvoda iz PE cevi ø 110, ø 63, ø 25 za potrebe bodočih stanovanjsko poslovnih in stanovanjskih objektov. Od jaška J1 na glavnem vodu je predviden razvod z dvema hidrantoma in odcepi za 11 objektov z vodomernimi jaški, lociranimi na robu posamezne parcele. Dva odcepa se izvedeta direktno z glavnega voda. Razvod iz PE cevi se pri prečkanju cest vodi v zaščitni cevi.
Na obravnavanem območju se izvedeta dva nadzemna hidranta z vplivnim območjem radia 80 m.
9. člen
(kanalizacijsko omrežje)
Fekalna kanalizacija iz stanovanjskih objektov se izvede preko pretočnih greznic in povezave s kanalizacijskimi cevi ø 200-250 mm na predviden sistem mešane kanalizacije. Skupna dolžina priključkov greznic na mešan sistem kanalizacije je ca. 25 m.
Meteorne vode s streh se speljejo na jašek, ki se nahaja za greznico, prav tako meteorne vode s parkirišč preko talnih rešetk in lovilcev mineralnega olja. Meteorna kanalizacija je predvidena iz kanalizacijskih cevi ø 250-300 mm v celotni dolžini ca. 85 m.
Odvodnjavanje cestnih površin je predvideno s prečnimi in vzdolžnimi padci v cestno kanalizacijo in kanalizacijskih cevi ø 300 mm v skupni dolžini 270 m.
Vse odpadne vode bodo skupaj povezane na obstoječ kolektor mešane kanalizacije, ki poteka na severu ob vzgojno varstveni enoti.
10. člen
(elektroenergetsko omrežje)
Elektroenergetsko napajanje obravnavanega območja se izvede preko NN kablovoda iz obstoječe transformatorske postaje TP Leskovec trg, ki je oddaljena ca. 30 m od meje zazidalnega območja. Dolžina NN omrežja znotraj zazidalnega območja znaša ca. 270 m. Pri oceni stroškov je upoštevana tudi demontaža obstoječega SN voda, ki ga je potrebno odstraniti znotraj kompleksa v dolžini ca. 270 m.
V obravnavanem kompleksu je predvidena javna razsvetljava v dolžini ca. 310 m. Priklop JR je predviden z lastnim prižigališčem na novi NN kabel.
11. člen
(komunikacijsko omrežje)
PTT in KaTV omrežje znotraj zazidalnega območja se predvideva izvesti v sistemu kabelske kanalizacije s pripadajočimi kabelskimi jaški. Kabelska kanalizacija bo priključena na obstoječo kabelsko kanalizacijo, ki je zgrajena ob rekonstrukciji ceste Ul. 11. novembra. Odcepi do posameznih objektov so predvideni z enocevno kabelsko kanalizacijo PVC profila 110 mm.
12. člen
(plinovodno omrežje)
Glede na dodeljeno koncesijo za oskrbo s plinom v občini Krško, se izvede plinifikacija tudi tega območja skladno s pogoji iz pogodbe o koncesiji. Izgradnja plinovodnega omrežja se izvede v skladu s projektom, ki ga pripravi koncesionar.
IV. INVESTICIJE V GRADNJO KOMUNALNE INFRASRUKTURE
13. člen
(predračunska vrednost investicije)
Stroški izgradnje komunalne infrastrukture izhajajo iz obstoječega stanja komunalne opremljenosti območja ter obsega potrebnih ureditev. Stroški urejanja obsegajo stroške izgradnje komunalnega, energetskega in prometnega omrežja, stroške pridobitve dokumentacije ter druge stroške investitorjev.
Višina stroškov izgradnje komunalne in energetske infrastrukture je izračunana na podlagi projektantskih predračunov, ki so sestavni del programa opremljanja iz 1. člena tega odloka, ter ocene višine drugih stroškov, ki bodo nastali ob izvedbi predvidenih ureditev.
V stroške komunalnega urejanja zazidalnega območja se vključijo tudi stroški predvidenega odkupa zemljišč za potrebe izgradnje prometnic in drugih javnih površin, stroški rušitev objektov, ki jih potrebno odstraniti ter stroški služnosti in odškodnin.
Drugi (ostali) stroški vključujejo stroške izdelave projektne dokumentacije, stroške inženiringa in nadzora, stroške pridobitve soglasij in dovoljenj ter druge stroške investitorja. Višina teh stroškov se izračuna glede na povprečne stroške za te namene pri realizaciji podobnih projektov.
Predračunska vrednost investicije znaša 152,028.934 SIT.
Analitični prikaz vseh stroškov je sestavni del programa opremljanja.
14. člen
(viri financiranja)
Financiranje investicije se predvidi deloma iz sredstev občinskega proračuna in deloma zainteresiranih lastnikov oziroma investitorjev.
Občina Krško financira v letu 2005 izdelavo celotne projektne dokumentacije za izvedbo projekta ter v letu 2006 izvedbo komunalne opreme in priključkov izven zazidalnega območja Črnile (priključki do zazidalnega območja Črnile), vključno s stroški inženiringa in nadzora za ta dela.
Vse ostale stroške izvedbe projekta (zemljišče za ceste in druge javne površine, stroški komunalne opreme znotraj zazidalnega območja, stroški inženiringa in nadzora za izvedbo infrastrukture znotraj zazidalnega območja) bodo financirali lastniki zemljišč znotraj območja opremljanja na podlagi projektne dokumentacije, ki bo zagotovljena s strani Občine Krško in v skladu z ustrezno urbanistično pogodbo, ki bo sklenjena med zainteresiranimi partnerji (Občina Krško in lastniki zemljišč na zazidalnem območju Črnile).
15. člen
(preračun stroškov na površino gradbenih parcel oziroma na neto površino objektov)
Preračun stroškov je predviden na gradbene parcele, in sicer glede na velikost le-teh.
Ne glede na to, da se nahajajo znotraj zazidalnega območja, ki je določeno z zazidalnim načrtom tudi dve obstoječi parceli, le-te niso vključene v obračunsko območje zaradi tega, ker so obstoječi objekti priključeni na že zgrajeno infrastrukturo.
Izračunana vrednost vseh stroškov je preračunana na m2 stavbnih parcel ter na m2 predvidene neto tlorisne površine objekta. Izračun stroškov opremljanja je izdelan tudi za vsako vrsto komunalne infrastrukture posebej.
Glede ne izhodišča znaša predračunska vrednost m2 gradbene parcele za stanovanjske objekte 14.100 SIT in znesek na m2 neto koristne površine predvidenih objektov 35.714 SIT.
Struktura stroškov, ki jih financira Občina Krško in delež stroškov, ki jih financirajo lastniki parcel je sestavni del programa opremljanja.
16. člen
(predvideni terminski plan realizacije)
Dinamika realizacije investicije je predvidena v skladu z možnostjo zagotavljanja finančnih sredstev. Glede na to, da je predvideno, da bodo vse pripravljalne aktivnosti opravljene v letu 2005, fizična realizacija projekta pa bo stekla predvidoma konec leta 2005 in zaključena predvidoma v drugi polovici leta 2007. Po zaključku investicije bodo lahko komunalno opremljene parcele prodane zainteresiranim kupcem.
Predvideni terminski plan izvedbe celotnega projekta izhaja iz dejanskega stanja glede pripravljenosti projekta, potrebe zagotovitve manjkajoče dokumentacije ter soglasij in dovoljenj za izvedbo predvidenih ureditev. Pred začetkom izvajanja del je potrebno urediti pravno premoženjska razmerja med občino in obstoječimi lastniki zemljišč v zvezi z opremljanjem zemljišč za gradnjo ter zagotoviti potrebna finančna sredstva.
Glede na to je predvideno, da bo v prvi polovici leta 2005 izdelana vsa potrebna projektna dokumentacija. Predvidoma do konca leta 2005 bodo urejena pravno premoženjska razmerja in pridobljena manjkajoča soglasja, oziroma dovoljenja ter odkupljeno zemljišče za ceste in druge javne površine.
Izvedba planirane ureditve bo potekala predvidoma v obdobju 4. četrtletja 2005 do 2. četrtletja 2007.
Z zaključkom izgradnje predvidenih objektov komunalne in druge infrastrukture bo omogočena prodaja parcel za gradnjo stanovanjskih (oz. poslovno-stanovanjskih) objektov.
Okvirni terminski plan investicije je:
– izdelava projektne dokumentacije v prvi polovici leta,
– ureditev pravno premoženjskih zadev in druga pripravljalna dela v 3. četrtletju 2005,
– začetek gradnje v 1. četrtletju 2006,
– konec gradnje v 3. četrtletju 2007.
Podroben terminski plan izvedbe komunalne opreme zemljišč bo sestavni del pogodbe, ki jo bo sklenil investitor z izbranim izvajalcem del.
Podroben prikaz predračunske vrednosti po posameznih elementih in s predvideno dinamiko financiranja je sestavni del programa opremljanja.
V. PODLAGE ZA ODMERO KOMUNALNEGA PRISPEVKA
17. člen
(izhodišča za preračun stroškov in odmero komunalnega prispevka)
Podlaga za odmero komunalnega prispevka na tem zazidalnem območju so izračuni celotnega obračunskega območja, ki so podani na podlagi ugotovljene višine skupnih (oz. obračunskih) stroškov in preračunov le-teh na parcelo, oziroma predvideno neto površino objektov.
Podrobnejša izhodišča za preračun stroškov so naslednja:
– Obračunsko območje komunalne infrastrukture je eno obračunsko območje. Meja obračunskega območja ustreza meji ureditvenega območja po ZN iz katere sta izključeni dve že zazidani parceli.
– Obračunski stroški opremljanja so enaki višini skupnih stroškov po posameznih vrstah komunalne infrastrukture. Višina skupnih (obračunskih) stroškov temelji na izdelanem projektantskem predračunu stroškov izgradnje posameznih infrastrukturnih objektov (vodovod) znotraj območja in stroškov priključkov do zazidalnega območja, vključuje pa tudi delež ostalih stroškov, ki predstavljajo skupne stroške vseh infrastrukturnih objektov (stroški izdelave investicijske in projektne dokumentacije, stroški inženiringa in nadzora, stroški soglasij...).
– Ostali stroški so razdeljeni na posamezne infrastrukturne objekte glede na delež vrednosti posameznega objekta v skupnih predračunskih stroških izgradnje infrastrukturnih objektov.
– Vkalkulirana vrednost zemljišča je vključena v vrednost komunalne opreme le v višini stroškov predvidenega odkupa zemljišč za potrebe izgradnje prometnic in drugih javnih površin. Ob tem so upoštevani tudi stroški potrebnih rušitev objektov, ki jih je potrebno odstraniti ter stroški služnosti in odškodnin.
– Preračun stroškov opremljanja je izračunan tako za parcelo, kot tudi na neto tlorisno površino predvidenih objektov. Izhodišče za preračun stroškov je višina skupnih stroškov opremljanja.
– Podrobnejša izhodišča za razdelitev stroškov opremljanja zemljišč za gradnjo znotraj zazidalnega območja Črnile ter podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka lahko določi Občinski svet občine Krško skladno s pristojnostmi, ki jih ima v zvezi s sprejemanjem programa opremljanja.
Na podlagi podanih izhodišč znašajo celotni stroški opremljanja stavbnega zemljišča 140,013.000 SIT po cenah iz novembra 2004 oziroma 14.100 SIT/m2 gradbene parcele.
Izračun kazalcev za določitev osnov za odmero komunalnega prispevka je sestavni del programa opremljanja.
VI. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
18. člen
Program opremljanja iz 1. člena tega odloka je na vpogled na Občini Krško.
19. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 420-08-95/2004-509
Krško, dne 30. junija 2005.
Župan
Občine Krško
Franc Bogovič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti