Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/2005 z dne 17. 6. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/2005 z dne 17. 6. 2005

Kazalo

2586. Pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov, stran 5879.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Komen (Uradni list RS, št. 46/01) ter v skladu s 100.b členom Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00, 51/02) je Občinski svet občine Komen na 26. redni seji dne 31. 5. 2005 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov
ter o povračilih stroškov
1. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Za ureditev plač in delovnih razmerij občinskih funkcionarjev se smiselno uporabljajo določila Zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list SRS, št. 30/90, 18/91, 22/92; Uradni list RS, št. 2/91-I, 4/93) in določila Zakona o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in v organih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 18/94, 36/96), kolikor Zakon o lokalni samoupravi ne določa drugače.
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno, oziroma do nagrade, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, ter članom nadzornega odbora pripada nadomestilo za njihovo delo kot sejnina za udeležbo na seji, ki se oblikuje na podlagi določb tega pravilnika.
2. člen
Občinski funkcionarji so: člani občinskega sveta, župan in podžupan.
Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno. Podžupan lahko opravlja svojo funkcijo tudi poklicno, če se v soglasju z županom tako odloči. To odločitev potrdi občinski svet.
2. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČ, NAGRAD IN SEJNIN
3. člen
Z zakonom je za opravljanje funkcije župana Občine Komen, ki sodi v šesto skupino občin, določen osnovni količnik 5,00. Županu pripada funkcijski dodatek v višini 50% količnika ter dodatek za delovno dobo.
Županu pripada za nepoklicno opravljanje funkcije 50% plače poklicnega župana, oblikovane na podlagi zakona.
4. člen
Plača podžupana se oblikuje v višini največ 80% plače župana.
Za nepoklicno opravljanje funkcije podžupanu pripada plačilo za opravljanje funkcije v višini največ 40% plače župana. V okviru tega zneska pripada podžupanu plačilo za delo, ki ga je opravil, in sicer:
– za nadomeščanje župana v primeru
odsotnosti ali zadržanosti              v višini 60%
– za vodenje sej občinskega sveta       v višini 20%
– za pomoč županu pri opravljanju
in izvrševanju nalog                    v višini 20%
Na podlagi nalog, ki jih opravlja, oziroma pooblastil, ki jih podžupan ima, župan s sklepom določi del plače podžupana.
V višini plače, določeni v drugem odstavku tega člena, je vključen tudi dodatek, ki gre podžupanu, ki je v skladu s sklepom občinskega sveta določen, da bo v primeru predčasnega prenehanja funkcije župana opravljal funkcijo župana. V času, ko opravlja funkcijo župana, pa mu pripada plača, ki bi jo dobil župan.
5. člen
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je nagrada za udeležbo na seji občinskega sveta oziroma na seji delovnega telesa občinskega sveta. Letni bruto znesek nagrade, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 15% letne bruto plače župana. V okviru tega zneska pripada članu občinskega sveta nagrada za posamezni mesec v odstotkih mesečne županove bruto plače, glede na delo, ki ga je opravil, in sicer za:
– vodenje seje občinskega sveta
(po pooblastilu župana ali zaradi
nadomeščanja po zakonu)                          13%
– udeležbo na redni seji občinskega sveta        13%
– udeležbo na izredni seji občinskega sveta      10%
– predsedovanje seji delovnega
telesa občinskega sveta                           7%
– udeležbo na seji delovnega telesa,
katerega član je                                  4%
Izplačila nagrade za vodenje seje ter udeležbo na redni oziroma izredni seji se medsebojno izključujejo.
Izplačilo se opravi na podlagi evidence o opravljenem delu članov občinskega sveta, ki jo vodi občinska uprava.
Nagrada se izplača za udeležbo na redni ali izredni seji, ne izplačuje pa se za udeležbo na slavnostni oziroma korespondenčni seji.
6. člen
Za nepoklicno opravljanje funkcije občinskega funkcionarja se nagrada izplačuje na podlagi ugotovitvenega sklepa o potrditvi mandata.
V okviru ugotovljenega zneska plače župana se določi najvišji možni znesek plače oziroma nagrade posameznega občinskega funkcionarja ter zagotovi, da ta letno ne preseže najvišjega možnega zneska, ki ga določa zakon.
Plače, nagrade ali sejnine občinskim funkcionarjem ter predsednikom in članom delovnih teles, nadzornega odbora, volilne komisije ter predsedniku in članom ostalih komisij in odborov se izplačajo na podlagi evidence o opravljenem delu, ki jo vodi občinska uprava, in sicer za najmanj 50% časovno prisotnost na seji. V primeru večjega števila sej v enem mesecu se nagrada izplača le za eno sejo.
7. člen
Delodajalcu, kjer je občinski funkcionar, ki opravlja funkcijo nepoklicno, v rednem delovnem razmerju, in ki uveljavlja pravico do povračila dela plače za čas, ko je občinski funkcionar v rednem delovnem času opravljal občinsko funkcijo, se prizna povračilo v višini največ 33% plače, ki mu jo izplačuje za redni delovni čas.
8. člen
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v komisiji ali odboru občinskega sveta določi nagrada v obliki sejnine, ki se izplača za udeležbo na seji na podlagi sklepa o imenovanju.
Sejnina za posamezno sejo znaša 4% bruto mesečne plače župana.
9. člen
Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do nagrade v višini največ 10% za predsednika oziroma največ 6% za člana bruto mesečne plače župana. Nagrade ne smejo niti mesečno niti letno preseči najvišjega možnega zneska.
Nagrada se oblikuje glede na opravljeno delo, in sicer:
– kot sejnina, ki se izplača za udeležbo na seji – 40%;
– kot plačilo za izvedbo nadzora po programu dela ali sklepu nadzornega odbora – 60%.
Nagrade predsednika in članov nadzornega odbora se izplačujejo na podlagi sklepa o imenovanju, v skladu z evidenco opravljenega dela, ki jo vodi občinska uprava.
10. člen
Predsednik, namestnik predsednika, tajnik, člani in namestniki članov občinske volilne komisije imajo za opravljanje dela v zvezi z izvedbo lokalnih volitev in referendumov pravico do enkratnega nadomestila v skladu z določbo 45.a člena Zakona o lokalnih volitvah.
Nadomestilo se izplača na podlagi odločbe oziroma sklepa o imenovanju.
11. člen
Predsednikom vaških odborov vaških skupnosti se izplača nagrada za opravljeno delo v višini zneska določenega za udeležbo na redni seji občinskega sveta oziroma 13% bruto mesečne plače župana.
Predsedniki vaških odborov morajo do 15. 11. tekočega leta podati pisno poročilo o opravljenem delu. Kolikor poročila ne podajo, do nagrade niso upravičeni.
Nagrada se izplačuje enkrat letno, v mesecu decembru.
12. člen
Poveljniku štaba civilne zaščite se izplačuje mesečna nagrada v višini zneska, določenega za predsedovanje seji delovnega telesa občinskega sveta oziroma 7% bruto mesečne plače župana.
Člani štaba civilne zaščite so upravičeni do sejnin za udeležbo na sejah v višini zneska določenega za udeležbo na sejah delovnih teles oziroma 4% bruto mesečne plače župana. Izplačila se opravijo na podlagi zapisnikov sej štaba civilne zaščite, ki jih poveljnik štaba predloži občinski upravi v roku 8 dni po seji.
3. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI
13. člen
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Pravico do povračila potnih stroškov lahko občinski funkcionar uveljavlja, če gre za službeno potovanje izven območja Občine Komen. Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi.
14. člen
Pravice iz 13. člena tega pravilnika uveljavlja občinski funkcionar na podlagi naloga za službeno potovanje, ki ga izda župan.
Če gre za službeno potovanje župana, izda nalog direktor občinske uprave ali podžupan.
4. NAČIN IZPLAČEVANJA
15. člen
Sredstva za izplačevanje plač, nagrad in povračil stroškov, ki jih imajo občinski funkcionarji, se zagotovijo iz sredstev proračuna.
16. člen
Plače, nagrade in sejnine se izplačujejo mesečno za pretekli mesec, najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu.
Prejemki, določeni v 13. členu tega pravilnika, se izplačajo v petnajstih dneh po končanem službenem potovanju, oziroma do 15. dne v naslednjem mesecu.
17. člen
Plače, nagrade in sejnine se usklajujejo skladno s spremembo zneska, ki je kot izhodiščna plača za prvi tarifni razred za polni delovni čas dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti, povračila stroškov v zvezi z delom pa v skladu s predpisi, ki jih urejajo.
5. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
18. člen
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin oziroma nagrad članom drugih komisij, odborov in svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan.
19. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilu stroškov (Uradni list RS, št. 17/99).
20. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 10304-01/05-3
Komen, dne 1. junija 2005.
Župan
Občine Komen
Uroš Slamič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti