Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/2005 z dne 17. 6. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/2005 z dne 17. 6. 2005

Kazalo

2574. Odlok o lokacijskem načrtu magistrala zahod – bencinski servis Mariborska jug, stran 5869.

Mestni svet mestne občine Celje je na podlagi 23. in 175. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 45/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) na seji dne 2. 6. 2005 sprejel
O D L O K
o lokacijskem načrtu magistrala zahod – bencinski servis Mariborska jug
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Mestni svet mestne občine Celje je na svoji seji dne 2. 6. 2005 sprejel Odlok o lokacijskem načrtu magistrala zahod- bencinski servis Mariborska jug, katerega sestavni del je projekt Lokacijski načrt magistrala zahod- bencinski servis Mariborska jug, ki ga je pod številko 787/03 izdelal Razvojni center Planiranje d.o.o. Celje in je v skladu s spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list RS, št. 40/86, 4/88, Uradni list RS, št. 86/01).
II. OBSEG IN MEJE LOKACIJSKEGA NAČRTA
2. člen
Lokacijski načrt magistrala zahod – bencinski servis Veselova zajema območje površine 2636,76 m2 med magistralo zahod (glavna cesta G1 5/0826 Arja vas–Celje), Mariborsko cesto vključno z Veselovo ulico v Celju ter zajema parcele: 312/2, 312/3, 312/5, 312/11, 315/1, 316/1, 316/2, 317/1, 317/2, in 344/1 vse v k.o. Celje.
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO POVRŠIN
3. člen
Območje lokacijskega načrta je namenjeno:
– rušenju obstoječega poslovnega objekta parc. številka 316/1,
– gradnji bencinskega servisa v 1. fazi, ki zajema naslednje objekte: prodajalno, nadstrešnico s točilnimi mesti, objekt za prodajo in skladiščenja plina za gospodinjstva, rezervoarje za gorivo; v 2. fazi pa nadzidavo prodajalne za eno etažo za potrebe poslovnih dejavnosti,
– izgradnjo prometne, komunalne in energetske infrastrukture ter ureditev zelenih površin,
– postavitev enostavnih objektov, ki so potrebni za funkcioniranje bencinskega servisa.
4. člen
Večji del ureditvenega območja lokacijskega načrta je namenjen gradnji objektov bencinskega servisa z manipulacijskimi površinami, preostale površine pa predstavljajo dostope, zelenice ter prometne in komunalne ureditve.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV IN ZUNANJIH UREDITEV
5. člen
Dostop na kompleks bencinskega servisa bo mogoč iz Mariborske ceste in magistrale zahod kot desni uvoz na Veselovo ulico, izvoz na magistralo zahod bo mogoč preko nekdanje Veselove ulice in desnega izvoza, na Mariborsko cesto pa bo mogoče priti preko načrtovanega krožnega križišča v kompleksu Merkurja.
6. člen
1. faza:
Prodajalna bencinskega servisa z okrepčevalnico je predvidena v okvirnih dimenzijah 16,50 x 17,30 m, višine do kapi 4,50 m in do najvišje točke konstrukcije strehe 7,20 m. Konstrukcija objekta bo jeklena z ravno streho, zunanje stene bodo iz fasadnih elementov v kombinaciji s steklom, notranje stene pa iz suhomontažnih elementov.
Nadstrešnica nad točilnimi mesti bo okvirnih dimenzij 30 x 19 m, višine do kapi ca. 4,50 m in do vrha konstrukcije ca. 6 m. Konstrukcija bo jeklena z ravno streho, kritina pa trapezna pločevina. Nadstrešnica bo obdelana z masko oblikovano v grafični podobi investitorja naftnih derivatov.
Objekt za eko in plin bo dimenzij ca. 6 x 3,50 m in višine do 3 m, konstrukcija bo klasična ali iz montažnih elementov z jekleno strešno konstrukcijo. Po potrebi bo izvedena zaščita z ograjo iz žične mreže.
Rezervoarja za gorivo kapacitete 50 m3 in 60 m3 bosta vkopana delno v zelenico, delno pod manipulacijske površine bencinskega servisa. Rezervoarja bosta tipska, dvoplaščna iz jeklene pločevine, valjaste oblike, antikorozijsko zaščitena in opremljena s kontrolnimi napravami za tesnost rezervoarjev.
Enostavni objekti kot izveski in zastava kot simbol distributerja naftnih derivatov bodo nameščeni v zelenicah in ob robovih manipulacijskih površin, prav tako tudi druga oprema bencinskega servisa: stebrički za vodo in zrak, izveski, reklamni panoji in podobno, ureditev zelenih površin ter priključki na komunalno in energetsko infrastrukturo.
 
2. faza:
V 2. fazi je predvidena nadzidava objekta prodajalne za eno etažo v kovinski ali klasični armiranobetonski konstrukciji za potrebe poslovnih prostorov kar pomeni, da mora biti I. faza zasnovana tako, da bo omogočena nadzidava. Oblikovanje objekta mora biti zasnovano tako, da bo poudarjen vhod v mestno središče, hkrati pa bo objekt predstavljal začetek niza obuličnih objektov vzdolž zahodne strani rekonstruirane Mariborske ceste. Fasade morajo biti obložene s fasadnimi elementi, ki bodo poudarili lahkotnost konstrukcije; streha mora biti ravna oziroma v minimalnem naklonu, mogoč je poudarek venca, oziroma prehod fasade v strešno konstrukcijo.
Pri gradnji vseh objektov je potrebno upoštevati načrtovane gradbene linije oziroma odmike od prometnic.
V. KULTURNA DEDIŠČINA
7. člen
Ureditveno območje bencinskega servisa leži na zavarovanem arheološkem območju Celje – keltsko rimska naselbina; za vsak gradbeni poseg na tem območju so obvezne predhodne arheološke raziskave.
VI. GOSPODARJENJE Z VODAMI
8. člen
Investitor načrtovanega bencinskega servisa mora pri načrtovanju upoštevati, da je območje obravnave občasno poplavljeno, zato je potrebno v vseh fazah načrtovanja predvideti in izvesti ukrepe, da v primeru poplave ne bi prišlo do škodljivih vplivov na vode in vodni režim ter, da se ne bo poslabšala poplavna varnost območja. Kote terena ni do­pustno nadviševati nad obstoječ teren, oziroma nad koto sosednjih zemljišč.
Odvod padavinskih voda je potrebno urediti tako, da bo v največji možni meri zmanjšan odtok iz urbanih površin, kar bo izvedeno z zatravitvijo, travnimi ploščami in suhimi zadrževalniki.
VII. POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO IN ENERGETSKO UREJANJE OBMOČJA
9. člen
Ceste:
Dostop na bencinski servis bo mogoč iz Mariborske ceste in magistrale zahod (glavne ceste G1-5 / 0826 Arja vas- Celje) kot desni uvoz na nekdanjo Veselovo ulico, izvoz na magistralo zahod bo mogoč preko nekdanje Veselove ulice in desnega izvoza, na Mariborsko cesto pa bo mogoče preko načrtovanega krožnega križišča v kompleksu Merkurja. Povozne površine bodo asfaltirane, ploščad za pretakanje naftnih derivatov in neposredna okolica točilnih mest mora biti izvedena iz materiala, ki bo vodoodporen, odporen proti solem in vplivom naftnih derivatov. Za parkiranje strank in zaposlenih je predvidenih 14 parkirnih mest. Nekdanja Veselova ulica je predvidena za rekonstrukcijo tako, da bo omogočila dovoz in izvoz iz bencinskega servisa in dostop na kompleks Merkurja.
Odvajanje sanitarnih in meteornih voda:
Komunalne odplake iz območja bencinskega servisa morajo biti speljane v kanalizacijo preko revizijskega jaška, padavinske vode s strešin pa preko peskolovov v meteorno kanalizacijo, prav tako tudi padavinske vode iz manipulacijskih površin vendar preko cestnih rešetk in lovilcev olj.
Vodovod:
Bencinski servis se bo priključeval na obstoječi vodovod Lž (n) profila 300, ki je sestavni del Osrednjega vodovodnega sistema Celja. Hidranti morajo biti nadzemni, postavljeni izven parkirnih mest in povoznih površin ter ustrezno zaščiteni, zagotovljena mora biti dostopnost v primeru intervencije.
Elektro omrežje:
Obravnavano območje je opremljeno z elektro omrežjem. Novi objekti se bodo z električno energijo oskrbovali iz TP Prelaz.
Telefonsko omrežje:
Telefonsko omrežje za potrebe bencinskega servisa bo izvedeno iz obstoječega TK omrežja, ki poteka ob robu Mariborske ceste.
Plinovodno omrežje in ogrevanje:
Za potrebe oskrbe kompleksa bencinskega servisa s plinom bo izveden priključek na nizkotlačni plinovod PE 32, ki poteka v Veselovi ulici. Ogrevanje objekta bo z zemeljskim plinom in etažno plinsko centralno kurjavo.
Kabelsko razdelilni sistem:
KRS za potrebe bencinskega servisa bo izveden iz obstoječega KRS omrežja, ki poteka ob robu Mariborske ceste.
Ravnanje z odpadki:
Komunalni odpadki se bodo zbirali v za to namenjenih zabojnikih in odvažali na komunalno deponijo, nevarni odpadki (oljna embalaža, odpadna olja, mastne krpe, akumulatorji, gume, avtoplašči) se bodo zbirali ločeno ter odvažali v za to namenjene posode na komunalni deponiji ali v reciklažo.
VIII. VARSTVO OKOLJA
10. člen
Zelene površine:
Nezazidane in neutrjene površine bodo urejene kot zelenice, zasajene s pokrovnimi grmovnicami, ki bodo omogočale prometno preglednost.
Hrup:
Obravnavano območje je namenjeno poslovnim in gospodarskim dejavnostim, vzhodna stran Mariborske ceste pa je pozidana s poslovno-stanovanjskimi objekti. V skladu z Uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju je območje razvrščeno v III. stopnjo varstva pred hrupom, za katero veljajo dnevne ravni hrupa 50 dBA in nočne ravni hrupa 60 dBA. Obremenitev bencinskega servisa s hrupom ne bo presegala zakonsko dovoljeni ravni.
Zrak:
V smislu varovanja okolja je potrebno predvideti zaprti sistem pretakanja naftnih derivatov, ki omogoča zmanjševanje emisij v ozračje.
IX. POŽARNA VARNOST
11. člen
V lokacijskem načrtu so upoštevani pogoji Zakona o varstvu pred požarom (Uadni list RS, št. 71/93, 87/01, 110/02) in Pravilnika o požarno varstvenih zahtevah (Uradni list SRS, št. 42/85, Uradni list RS, št. 31/04). Dovoz do objektov omogoča dostop gasilnim vozilom, požarna voda je zagotovljena iz javnega vodovodnega omrežja preko nadzemnih hidrantov; objekti bencinskega servisa bodo med seboj in drugih objektov oddaljeni več kot 0,50 H, oziroma 3 m. Podzemni rezervoarji bodo pokriti z minimalno 0,80 m plastjo zemlje; polnjenje rezervoarjev bo potekalo v zaprtem sistemu.
X. FAZNOST IZGRADNJE
12. člen
Lokacijski načrt omogoča fazno izgradnjo posameznih objektov. V drugi fazi je predvidena nadzidava objekta prodajalne za potrebe poslovnih dejavnosti za eno etažo.
Prva faza izgradnje objektov mora biti izvedena z vsemi elementi zunanje ureditve ter komunalne in energetske infrastrukture. Zasnovana mora biti tako, da bo omogočila kasnejšo drugo fazo izgradnje. Druga faza bo nadgradnja prve faze in se bo navezovala na že izvedeno stanje.
XI. TOLERANCE
13. člen
Kot tolerance so dovoljene utemeljene spremembe gabaritov in lege objektov ter tras komunalne in prometne infrastrukture, ki jih bodo narekovale tehnološke in druge potrebe distributerja naftnih derivatov ali rezultati arheoloških raziskav; pri spremembah je potrebno upoštevati predpisane odmike od glavnih prometnic; s tolerancami se ne sme bistveno spreminjati načrtovani videz in namembnost območja lokacijskega načrta. Tolerance pri prometni in komunalni infrastrukturi so mogoče ob pogoju, da so tehnične rešitve sprememb usklajene z upravljavci komunalne infrastrukture.
XII. KONČNE DOLOČBE
14. člen
Projekt iz 1. člena tega odloka je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojni službi Mestne občine Celje.
15. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
16. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35005-00013/2003
Celje, dne 2. junija 2005.
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti