Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/2005 z dne 6. 6. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/2005 z dne 6. 6. 2005

Kazalo

2421. Odlok o lokacijskem načrtu stanovanjske zazidave Drozg v Zgornji Polskavi, stran 5568.

Na podlagi 23. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in 10. člena Statuta Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 34/95, 72/99 in 65/02) je Občinski svet občine Slovenska Bistrica na redni 18. seji, dne 16. 5. 2005, sprejel
O D L O K
o lokacijskem načrtu stanovanjske zazidave Drozg v Zgornji Polskavi
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem odlokom se sprejme lokacijski načrt za stanovanjsko zazidavo Drozg v Zgornji Polskavi, ki ga je pod številko 01/04-LN izdelal BIRO 2001 Maksimilijana Ozimič Zorič s.p. Trg Alfonza Šarha 1, Slovenska Bistrica.
2. člen
Lokacijski načrt iz prejšnjega člena vsebuje tekstualne opise in grafične prikaze, ki se nanašajo na mejo območja ter na lego, zmogljivost, potek, oblikovanje in velikost objektov, naprav in ureditve. Lokacijski načrt vsebuje naslednje sestavine:
I.   Splošni del s smernicami in mnenji za načrtovanje
II.  Tekstualni del z utemeljitvami predvidene ureditve
III. Grafični del
 
Grafični del obsega:
1.   Izsek iz grafičnega dela plana in PUP               M 1:5000
2.   Načrt parcel                                        M 1:1000
3.   Situacija obstoječega stanja                         M 1:500
4.   Parcelacijski načrt                                  M 1:500
5.   Arhitektonska situacija                              M 1:500
6.   Kotirana situacija z elementi zakoličbe              M 1:500
7.   Prometna, energetska, vodovodna in druge
     komunalne ureditve                                   M 1:500
8.   Etapnost izvedbe in tolerance                        M 1:500
II. MEJA IN OBSEG OBMOČJA OBRAVNAVE
3. člen
Meja območja lokacijskega načrta je določena z obodno parcelacijo (območje obdelave) s parcelami, ki so navedene v tekstualnem delu lokacijskega načrta, in sicer parc. št. 904/3, 904/4, 904/5, 904/6 in del 904/1 v pasu 1 m za ureditev razširitve dovozne ceste, vse k.o. Zgornja Polskava.
Opis meje območje poteka od izhodiščne točke A v severovzhodnem vogalu parc. št. 904/3 v smeri urinega kazalca. Meja območja lokacijskega načrta poteka ob javni cesti proti jugu, kjer se po ca. 48 m zasuče proti zahodu in poteka v severnem delu parc. št. 904/1 (v odmiku 1 m od parc. št. 904/6) do parc. št. 905, kjer se ponovno obrne proti severu do parc. št. 904/2 in po tej parcelni meji konča v izhodiščni točki.
Izven območja bo potrebno zagotoviti zemljišča za navezavo območja na primarno infra strukturno omrežje in ceste. V ta namen bo s soglasjem potrebno posegati na parcele številka 683/1 in 902 k.o. Zgornja Polskava, ki v naravi predstavljajo asfaltirano Zidanškovo ulico.
4. člen
Ureditveno območje obsega naslednje parcele št.
904/3, 904/4, 904/5, 904/6 in del 904/1 v širini 1 m za ureditev razširitve dovozne ceste, vse k.o. Zgornja Polskava.
Površina ureditvenega območja obsega 2973 m2 (2538 m2 za gradbene parcele in 435 m2 za cesto).
III. FUNKCIJA, NAMEMBNOST OBMOČJA
5. člen
Znotraj območja lokacijskega načrta je predvidena gradnja individualnih stanovanjskih objektov s potrebno prometno, komunalno in energetsko infrastrukturo:
– gradnja treh stanovanjskih objektov na parcelah velikih od 700 m2 do 900 m2, pri spremenjeni parcelaciji poenotimo parcele na velikost ca. 850 m2,
– gradnja dovozne ceste z obračališčem za osebna vozila in tovornjake do 8 m.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE
6. člen
Pogoji za oblikovanje objektov
Gradnja objektov znotraj območja lokacijskega načrta je dovoljena pod naslednjimi pogoji:
– tlorisne površine predvidenih objektov (okvirno 12 m x 10 m) ne smejo presegati maksimalnih gabaritov znotraj opredeljenega zazidljivega območja, ki je prikazano v grafičnih prilogah lokacijskega načrta,
– tloris podolgovat, razmerje med osnovnima stranicama mora biti 1:1,2 ali več,
– možne so prizidave na severu ali jugu za garažo ali bivanje znotraj opredeljenega zazidljivega območja,
– predvidena je gradnja v dveh etažah (P+M), pritličje je dvignjeno nad nivo terena za ca. 50 cm – 80 cm, kolenčni zid v podstrešju je visok maks. 1,20 m,
– višina kapne lege je lahko maks. 3 m nad koto urejenega terena,
– strehe objektov so simetrične dvokapnice s poudarjeno glavno smerjo slemena, ki poteka vzporedno z daljšo stranico objekta, minimalnega naklona 35°-40°, krite z opečno kritino oziroma po izgledu njej sorodno,
– dovoljena je izvedba dodatnih streh nad izzidanimi deli objekta, s smermi slemen pravokotno na osnovno sleme,
– fasade so gladke, v pastelnih naravnih tonih. Odprtine na fasadi so razporejene glede na funkcionalnost objekta,
– dovozna cesta za interni promet se protiprašno utrdi v širini 3 m, bankine se makadamsko utrdijo. Priključek se opremi s prometnim znakom » ustavi« (II-2),
– gradnja pomožnih enostavnih objektov za lastne potrebe je možna po pogojih veljavne zakonodaje.
7. člen
Tolerance
Tolerance ter območja toleranc so prikazani na grafični prilogi list št. 8:
1. Tolerance pri parcelaciji so naslednje:
Dovoljena je sprememba parcelacije s pomikom parcelnih mej za 2,5 m oziroma 5 m proti zahodu za dosego velikostno enotnejših parcel povprečne velikosti 850 m2.
Dovoljeno je lastniško združevanje dveh parcel.
2. Tolerance pri umestitvi objekta na parcelo so naslednje:
– osnovna zazidana površina objekta je 120 m2 (12 m x 10 m)
– dovoljena je izvedba izzidkov znotraj zazidljivega območja, ki ne sme presegati 70 m2, skupna zazidana površina tako ne sme presegati 190 m2 (120 m2 + 70 m2).
3. Tolerance pri višinski umestitvi objekta na teren.
Kota pritličja je predvidena na višini ±0.00 = 291,50m, z odstopanjem ± 25cm. V zaprtih objektih mora biti kota pritličja višja od kote okoliškega urejenega terena za vsaj 10 cm.
8. člen
Funkcija cone se lahko spremeni pod pogojem, da se s spremembo ne povečajo škodljivi vplivi na okolje oziroma ne presegajo predpisane mejne vrednosti prvotno predvidene funkcije. V tem primeru je treba opraviti spremembo lokacijskega načrta v skladu z zakonodajo (skrajšan postopek).
V. POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO IN ENERGETSKO UREJANJE OBMOČJA
9. člen
Promet
Dovozna cesta je min. 5 m široka in vozišče 3 m. Širina priključka dovozne ceste na JP 940861 Pokoše–Zgornja Polskava naj bo 4,5 m – 5 m, opremljen naj bo s prometnim znakom »ustavi« (II-2). Na dovozno cesto se izvedejo stanovanjski priključki šir. 2,5 m–3 m, s priključnimi radiji min. 3 m.
Komunalno in energetsko omrežje
10. člen
Vodovod
Predvidena oskrba z vodo bo potekala s priključevanjem na obstoječi primarni vod iz cevi Ø 50, ki poteka po Zidanškovi ulici, po pogojih dobavitelja KS Zgornja Polskava.
11. člen
Kanalizacija in odvodnjavanje
Predvidi se ločen sistem kanalizacije.
Padavinske vode se iz strešin speljejo direktno v kanalizacijo in naprej na obstoječi zbirni kanal meteornih vod iz BC Ø 100, ki poteka v Zidanškovi ulici in je speljan v potok Polskavo.
Meteorne vode parkirišč, cest in drugih utrjenih površin, kjer lahko pričakujemo povečano onesnaževanje odpadnih vod, se pred izpustom v kanalizacijo speljejo na ustrezno dimenzionirane lovilce olj in bencina. Sanitarne odpadne voda se speljejo v prekatne greznice brez odtoka. Vsebina se občasno prazni v ČN.
Vse trase bodočih kanalov se predvidijo v načrtovanih cestnih koridorjih.
Izvedba kanalizacije je vodotesna, kar je treba dokazati z atesti proizvajalca in izvajalca gradbenih del.
12. člen
Elektrika
Za napajanje območja z električno energijo so podane smernice ELEKTRO d.d., ki predvideva izgradnjo nove transformatorske postaje ustrezne izvedbe in moči. Napajanje obravnavanih treh stanovanjskih objektov je do sprejetja sprememb prostorskih aktov možno na NN omrežje v bližini. Po izgradnji nove predvidene TP se predmetno območje preveže na novo TP.
Trasa NN razvodnega omrežja poteka od predvidenega priključnega kabla v koridorju ob dovozni cesti, kjer se na mejah parcel postavijo priključne merilne omarice.
13. člen
Telefonsko omrežje in CATV
Za bodeče priključevanje objektov na TK omrežje in CATV so si dolžni investitorji pridobiti soglasje na TELEKOM Slovenije d.d. in upravljavca CATV.
14. člen
Ogrevanje in priprava sanitarne tople vode
Predvideno je individualno ogrevanje objektov. Ogrevalna medija sta lahko kurilno olje ali zemeljski plin. Zunanji rezervoarji za gorivo morajo biti v podzemni izvedbi.
15. člen
Komunalni odpadki
V skladu z Odlokom o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 35/02) je predvideno ločeno zbiranje in odvoz odpadkov.
Ob prometnicah na lastni parceli izven javnih površin je potrebno zagotoviti zbirno mesto za postavitev zadostnega – potrebnega števila – posod.
Ostali odpadki se zbirajo v skladu z veljavno zakonsko regulativo.
VI. POGOJI ZA VAROVANJE NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE
16. člen
Na območju obravnave ni evidentiranih objektov naravne in kulturne dediščine.
VII. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO POSEGOV
V PROSTOR
17. člen
Vsi ukrepi zaščite proti hrupu morajo zagotoviti, da se ne presegajo mejne vrednosti, določene s III. stopnjo zahtevnosti
III. stopnja varstva je za območje, kjer je dopusten poseg v okolje, ki je manj moteč zaradi povzročanja hrupa, to je trgovsko-poslovno-stanovanjsko območje, ki je hkrati namenjeno bivanju oziroma zgradbam z varovanimi prostori in obrtnim ter podobnim proizvodnim dejavnostim (mešano območje), območje, namenjeno kmetijski dejavnosti, ter javno središče, kjer se opravljajo upravne, trgovske, storitvene ali gostinske dejavnosti (v nadaljevanju: III. območje).
   Meje ravni hrupa za III. območje po Uredbi so:
 
+-------------------------+-----------+------------+
|Vse v dBA                |Nočna      |Dnevna      |
|                         |raven Ln   |raven Ld-   |
+-------------------------+-----------+------------+
|Mejne ravni              |50         |60          |
+-------------------------+-----------+------------+
|Kritične ravni           |59         |69          |
+-------------------------+-----------+------------+
|Mejne ravni za vire hrupa|48         |58          |
+-------------------------+-----------+------------+
|Mejne konične ravni hrupa|70         |85          |
+-------------------------+-----------+------------+
18. člen
V skladu z 22. členom ZVPoz so v ureditveni zasnovi upoštevani ukrepi varstva pred požarom, kjer so zagotovljeni odmiki in ustrezne požarne zaščite med objekti. Na dovozni cesti in dvoriščih so zagotovljene prometne in delovne površine za intervencijska vozila.
Oskrba s požarno vodo bo zagotovljena iz obstoječega hidranta na območju Bavarie Woltex, ki z radijem 80 m pokriva predvidene objekte.
19. člen
Geotehniški in hidrološki pogoji za temeljenje posameznega objekta so podani v geotehniškem poročilu GEOING d.o.o. št. -25/04.
20. člen
Pri projektiranju objektov je potrebno upoštevati vse smernice in mnenja, ki so sestavni del lokacijskega načrta.
VIII. ETAPNOST IZVAJANJA LOKACIJSKEGA NAČRTA
21. člen
Izvajanje lokacijskega načrta je prikazano na listu št. 8 in predvideno iz več faz, etap:
– Prva faza zajema ureditev cestne in komunalne infrastrukture,
– Druga faza predstavlja gradnjo posameznih stanovanjskih objektov.
X. ZAČASNA NAMEMBNOST OBMOČJA
22. člen
Do realizacije lokacijskega načrta ostanejo vsa zemljišča v sedanji rabi. Posegi, ki bi bili v nasprotju z lokacijskim načrtom, niso dovoljeni.
IX. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV
23. člen
Investitorji posameznih gradenj v območju lokacijskega načrta si interne priključke za opremo stavbnega zemljišča na parceli (vodovod, elektrika, odvajanje odplak …) zagotavljajo sami. Kompleksno se uredi dostopna cesta ter vodovod, elektrika in kanalizacija do parcelne meje v območju komunalnega koridorja v cesti, za katero si investitorji prav tako sami pridobijo ustrezno dokumentacijo in zagotovijo finančna sredstva za izvedbo.
Poleg navedenega morajo investitorji upoštevati naslednje:
– plodno zemljo, ki nastaja pri izkopih, je obvezno treba deponirati in uporabiti za ureditev zelenih površin,
– sproti je treba odpravljati škodljive posledice, ki nastanejo zaradi gradnje,
– pred začetkom gradnje je treba ugotoviti obstoječe stanje komunalnih naprav,
– zagotoviti ustrezno varovanje gradbišča.
24. člen
Nadzorstvo nad tem odlokom izvaja pristojna Inšpekcija za okolje in prostor.
25. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 10/032-01/18-6/2005
Slovenska Bistrica, dne 16. maja 2005.
Županja
Občine Slovenska Bistrica
Irena Majcen, univ. dipl. inž. agr. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti