Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/2005 z dne 19. 4. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/2005 z dne 19. 4. 2005

Kazalo

1433. Program priprave občinskega lokacijskega načrta za južni del območja P21-S1/1 v naselju Podlehnik, stran 3871.

Na podlagi 12. in 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr., 58/03 – ZZK-1; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02) ter 15. člena Statuta občine Podlehnik (Uradni list RS, št. 39/99, 46/01 in 81/02) je župan Občine Podlehnik dne 8. 4. 2005 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
občinskega lokacijskega načrta za južni del območja P21-S1/1 v naselju Podlehnik
1. člen
(cilj in predmet izvedbenega prostorskega akta)
Cilj je pridobiti Lokacijski načrt za južni del območja P21-S1/1 v naselju Podlehnik (v nadaljnjem besedilu: LN), ki bo omogočil fazno izgradnjo:
– trgovsko poslovnega objekta (samopostrežna trgovina, drugi poslovni prostori),
– poslovno stanovanjskega objekta (banka, pošta, lokalna skupnost, stanovanja),
– policijske postaje,
– družinskih stanovanjskih hiš v vzhodnem delu območja,
– vseh potrebnih prometnih površin ter komunalnih vodov in naprav,
in sicer na zemljišču s parcelnimi številkami 257/4, 257/5, 257/6, 257/7, 257/8, 259/2, 285/5, 286/1, vse k.o. Podlehnik. Navedeno zemljišče obsega površino okrog 1,58 ha in je samo del celotnega poselitvenega območja P21-S1/1 v naselju Podlehnik, ki pa ima skupno površino 4,30 ha.
S tem programom se podrobneje določijo:
– vsebina in obseg LN,
– nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo pri pripravi LN,
– način njihovega sodelovanja oziroma naloge in obveznosti, ki jih morajo pri tem opraviti,
– roki za posamezne faze za pripravo LN,
– sredstva, potrebna za njihovo pripravo,
– nosilci strokovnih aktivnosti priprave LN, in način izbora načrtovalca.
2. člen
(ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo LN)
Ocena stanja:
Naselje Podlehnik je občinsko središče Občine Podlehnik.
V Podlehniku je potrebno:
– zgraditi večnamenski objekt za potrebe delovanja lokalne skupnosti in izpostave upravne enote, za pošto in banko, obsegal pa bi tudi stanovanja (v podstrešni etaži);
– zgraditi sodobno policijsko postajo (mednarodni mejni prehod Gruškovje na južnem obrobju Občine Podlehnik je postal mejni prehod za vstop v Evropsko unijo);
– zagotoviti zemljiške parcele za stanovanjsko gradnjo.
Spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana za območje Občine Podlehnik, sprejete v letu 2003 (Uradni list RS, št. 21/03), so določile površine za nadaljnji razvoj občinskega središča Občine Podlehnik v območju z oznako P21-S1/1.
Programske zasnove za zazidalni načrt območja P21-S1/1 (po novem Zakonu o urejanju prostora lokacijski načrt namesto zazidalni načrt), zajete v odloku o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana za območje Občine Podlehnik (Uradni list RS, št. 21/03), namenjajo površine ob cestni vpadnici v naselje Podlehnik poslovni funkciji, površine v notranjosti pa stanovanjski pozidavi.
 
Razlogi za pripravo LN:
Občina Podlehnik je Skupno občinsko upravo obvestila, da prične z aktivnostmi za izdelavo in sprejem lokacijskega načrta za južni del območja P21-S1/1 Podlehnik.
Skladno z izhodišči prostorskih planskih aktov Občine Podlehnik se potrebni večnamenski objekt, policijska postaja, nova stanovanjska pozidava predvidijo v območju P21-S1/1, ki je namenjeno širitvi občinskega središča. S tem bo naselje Podlehnik v vzhodnem delu pričelo pridobivati svojo končno podobo.
Pri zasnovi območja sta odločujoči ustrezna prometna navezava območja in pa predvideni potek komunalnih vodov.
Dve variantni strokovni rešitve poselitve južnega dela območja je pridobil naročnik. Prikazujejo možni umestititvi predvidene stavbe nove policijske postaje, trgovsko poslovni objekt, poslovno stanovanjski objekt ter nekaj enodružinskih stanovanjskih hiš.
 
Pravna podlaga za sprejem LN:
– Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana za območje Občine Podlehnik (Uradni list RS, št. 21/03), ki v 3. členu, v tabeli območij Občine Podlehnik za območje P21-S1/1 predvideva izdelavo zazidalnega načrta (po novem Zakonu o urejanju prostora lokacijski načrt namesto zazidalni načrt), v točki 5.2.26. tretjega člena pa podaja programske zasnove za izdelavo zazidalnega načrta (po novi zakonodaji lokacijskega načrta);
– 72. člen Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr., 58/03 – ZZK-1), ki med drugim pravi, da se z občinskim lokacijskim načrtom podrobneje načrtujejo posamezne prostorske ureditve in da se z njimi določijo lokacijski pogoji za pripravo projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Sprejem prostorskega izvedbenega akta poteka po postopku, predpisanem tudi v Pravilniku o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04).
3. člen
(predmet in programska izhodišča LN)
Predmet občinskega lokacijskega načrta:
Prostorska ureditev južnega dela poselitvenega območja P21-S1/1, ki se nahaja v predvidenem občinskem središču Podlehnik, in sicer podrobno načrtuje območje za gradnjo večnamenskega poslovno stanovanjskega objekta (banka, pošta, lokalna skupnost, stanovanja), policijske postaje, trgovsko poslovnega objekta (samopostrežna trgovina, drugi poslovne prostori), družinskih stanovanjskih hiš v vzhodnem delu območja; ob tem pa tudi vseh potrebnih prometnih površin ter komunalnih vodov in naprav.
Na podlagi izdane lokacijske informacije bo investitor oziroma projektant pridobil pogoje za izdelavo projektne dokumentacije v delih, ki se nanašajo na skladnost objekta s prostorskim aktom, in ob upoštevanju določil 50. člena Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02, 97/03 – odl. US, 41/04 – ZVO-1, 45/04 – ZVZP-A, 46/04 – ZRud-A, 47/04-ZGO-1A, 62/04 – odl. US, 102/04-ZGO-1-UPB1, 103/04 – ZObr-UPB1, 14/05 – ZGO-1-UPB1 – popravek; v nadaljevanju: ZGO-1).
Programska izhodišča za pripravo občinskega lokacijskega načrta:
Izhodišče za pripravo občinskega lokacijskega načrta za celotno območje so sprejete programske za zazidalni načrt (po novi zakonodaji lokacijski načrt), objavljene v Odloku o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana za območje Občine Podlehnik (Uradni list RS, št. 21/03).
Programska izhodišča investitorja in smernice za urbanistično oblikovanje mikrolokacije posameznih programov – v tokrat obravnavanem južnem delu celotnega kompleksa P21-S1/1 – so podane in zastavljene v idejni rešitvi, pridobljeni z investitorjevim neposrednim naročilom.
Kot ena izmed podlag za izdelavo tega programa priprave so tudi pridobljena priporočila, usmeritve in legitimni interesi udeležencev prve prostorske konference, in sicer glede priprave prostorskega akta oziroma predvidene prostorske ureditve.
Konferenca je bila izvedena dne 31. 3. 2005, udeležili pa so se je predstavniki nosilcev urejanja prostora, lokalne skupnosti in gospodarstva, interesnih združenj ter organizirane javnosti. Priporočilo konference je bilo, da se izmed podanih variantnih rešitev umestitve policijske postaje v prostor izbere tista, ki predvideva gradnjo stavbe vzdolž glavne ceste, to je s slemenom strehe objekta v smeri sever-jug.
LN mora zajemati vse sestavine in priloge, ki so navedene v določilih 73. člena ZUreP-1. Torej morajo vsebovati:
– prikaz ureditvenega območja LN;
– umestitev načrtovane ureditve v prostor s prikazom vplivov in povezav prostorske ureditve s sosednjimi območji;
– načrt parcelacije;
– zasnovo projektnih rešitev prometne, energetske vodovodne in druge komunalne infrastrukture območja z obveznostmi priključevanja nanjo, in prikazom morebitnih odstopanj od že izvedene infrastrukture;
– etapnost izvedbe prostorske ureditve, če je ta predvidena, ter druge pogoje in zahteve za izvajanje načrta;
– rešitve in ukrepe za varovanje okolja, ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter trajnostne rabe naravnih dobrin;
– rešitve in ukrepe za obrambo ter za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami;
– prikaz površin, ki so namenjene javnemu dobru;
– finančno konstrukcijo, kadar gre za več udeležencev pri financiranju prostorske ureditve, določene z lokacijskim načrtom;
– program opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo, s tem, da se program izdela na podlagi LN in v soodvisnosti od sosednjih območij pozidave, pripravi pa ga pristojni organ občinske uprave.
LN mora vsebovati tudi tiste priloge, ki so definirane v 23. členu ZUreP-1. Zato bo moral vsebovati še naslednje obvezne priloge:
– povzetek za javnost;
– izvleček iz strateškega prostorskega akta, ki se nanaša na obravnavano prostorsko ureditev (sedaj je to še veljaven dolgoročni in srednjeročni plan Občine Podlehnik;
– obrazložitev in utemeljitev LN;
– strokovne podlage, na katerih temeljijo rešitve LN in seznam sektorskih aktov in predpisov, ki so bili pri pripravi LN upoštevani, z njihovimi povzetki, ki se nanašajo na vsebino prostorskega akta;
– smernice za načrtovanje in mnenja nosilcev urejanja prostora (oboje pa po postopku in v časovnih rokih, kot jih določata 29. in 33. člen ZUreP-1;
– spis postopka priprave in sprejemanja LN.
Načrtovalec LN mora predati pripravljalcu, Skupni občinski upravi, najmanj štiri kompletirane izvode sprejetega prostorskega akta.
Po en izvod sprejetega LN bo predan
– krajevno pristojni upravni enoti (RS Upravna enota Ptuj, Oddelek za okolje in prostor) in
– pristojnim inšpekcijskim službam,
– Občini Podlehnik,
en izvod pa bo hranjen na Skupni občinski upravi, kjer bo akt na vpogled dostopen javnosti.
Obenem je potrebno celoten LN s prilogami predati v digitalni obliki – CD, tako tekstualni kot grafični del.
4. člen
(okvirno ureditveno območje LN)
LN se pripravi za južni del območja P21-S1/1 v naselju Podlehnik, in to v obsegu obodne parcelacije, predvidene za pozidavo, v celoti pa jo tvorijo zemljišča z naslednjimi parcelnimi številkami: 257/4, 257/5, 257/6, 257/7, 257/8, 259/2, 285/5, 286/1, vse k.o. Podlehnik.
5. člen
(nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi LN)
Pripravljalec oziroma nosilec strokovnih aktivnosti pri pripravi LN sta
– Občina Podlehnik, Podlehnik 9, 2286 Podlehnik in
– Skupna občinska uprava, Mestni trg 1, Ptuj.
Pobudnik gradnje oziroma posega v prostor je
– Občina Podlehnik. Podlehnik 9, 2286 Podlehnik
Investitorji gradnje oziroma posegov v prostor so lastniki posameznih gradbenih parcel.
Izdelovalec LN mora izpolnjevati pogoje iz 156. do vključno 160. člena ZUreP-1 in ga investitor praviloma izbere po predpisih o oddaji javnega naročila.
Pripravljalec po sprejemu tega programa priprave pozove pristojne nosilce urejanja prostora da podajo v roku 30 dni smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve. Nosilci urejanja prostora dobijo ob pozivu tudi sprejeti program priprave LN za obravnavano območje.
Opomba:
Glede na izrecno določilo prvega odstavka 50. člena ZGO-1, da če se izdeluje projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja za objekt na območju, ki se ureja z lokacijskim načrtom, se šteje, da so soglasja pristojnih soglasodajalcev k projektnim rešitvam že pridobljena z dnem izdaje njihovih mnenj k lokacijskemu načrtu, je – ob zahtevanih smernicah – potrebno pridobiti tudi projektne pogoje. Več o pridobivanju projektnih pogojev in soglasij ter o stroških projektnih pogojev in soglasij navajata 50. in 51. člen ZGO-1.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh po prejemu poziva ne bodo podali smernic, se bo v skladu z določili 29. člena ZUreP-1 štelo, da smernic nimajo. V primeru, da smernice nekaterih nosilcev urejanja prostora ne bodo podane, mora načrtovalec LN kljub temu upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
Pristojni nosilci urejanja prostora, za izdajo smernic oziroma projektnih pogojev za pripravo LN, so:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Sektor za vodno območje Donave Oddelek za porečje reke Drave, Krekova ulica 17, Maribor (za področje voda)
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Maribor, Slomškov trg 6, Maribor (za področje varstva kulturne dediščine)
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Maribor, Slomškov trg 6, Maribor (za področje varstva narave)
– Elektro Maribor, Vetrinjska ulica 2, Maribor (za področje oskrbe z električno energijo)
– Komunalno podjetje Ptuj d.d, Puhova ulica 10, Ptuj (za področje oskrbe z vodo in odvajanja odplak)
– Telekom Slovenije, d.d., Regionalna enota TK omrežja Vzhod, Center skrbništva TK kabelskega omrežja, Titova cesta 38, Maribor (za področje telefonije)
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Izpostava Ptuj, Trstenjakova ulica 5, Ptuj (za področje prometa, za državne ceste)
– Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Maribor, Pisarna Ptuj, Prešernova ulica 29, Ptuj (za področje sanitarnega varstva)
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Ptuj, Slomškova ulica 10, Ptuj (za področje varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami)
– Občina Podlehnik, Podlehnik 9, 2286 Podlehnik (za področje prometa, za občinske ceste)
– Ministrstvo za notranje zadeve RS, Policija, Urad za logistiko, Štefanova ulica 2, 1501 Ljubljana.
Kolikor se pri pridobivanju smernic ugotovi, da jih je potrebno pridobiti tudi še od drugih nosilcev urejanja prostora, se le-te pridobijo v tem istem postopku pridobivanja.
6. člen
(seznam potrebnih strokovnih podlag in način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne idejne rešitve za izgradnjo predvidenih objektov so izdelane tako, da sta bila zanje podlaga in osnovno izhodišče za izdelavo LN pridobljeni idejni projekt(i) z variantnimi arhitekturnimi rešitvami pozidave območja.
Investitor lahko posreduje natančne podatke projektanta idejne urbanistične in arhitekturne zasnove objektov kompleksa na obravnavanem območju.
Druga gradiva, ki jih je potrebno upoštevati pri izdelavi LN, so:
– obstoječa dokumentacija in dejansko stanje komunalnih vodov in naprav v širšem delu območja. S podatki razpolagajo upravljalci posameznih infrastrukturnih objektov,
– mnenje Službe mestnega arhitekta k urbanistični postavitvi in oblikovni zasnovi predvidene pozidave.
7. člen
(pridobitev geodetskih podlag)
Geodetske podlage za izdelavo LN si je izdelovalec dolžan pridobiti na Geodetski upravi RS, Območni geodetski upravi in izpostavi Ptuj, Krempljeva ulica 2, Ptuj.
8. člen
(potek in roki za pripravo LN)
Roki priprave in sprejemanja LN:
Obvestilo o nameri priprave plana
V skladu z določilom četrtega odstavka 40. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04; ZVO-1) je Skupna občinska uprava dne 14. 1. 2005 Ministrstvo za okolje in prostor RS obvestila o nameri priprave plana. Na podlagi tega zaprosila je Ministrstvo za okolje in prostor pripravljalca plana z odločbo št. 354-09-31/2005 z dne 14. 2. 2005 seznanilo, da v postopku priprave občinskega lokacijskega načrta za južni del območja P21-S1/1 Podlehnik ni treba izvesti postopka celovite presoje njegovih vplivov na okolje.
 
Prva prostorska konferenca
Prostorsko konferenco pripravljalec skliče in vodi v skladu z 28. členom ZUreP-1. Izvede se z namenom, da se pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti glede priprave prostorskega akta. Konferenca je s svojimi priporočili podlaga za dokončno oblikovanje in sprejem tega programa priprave.
 
Objava programa priprave
Program priprave izvedbenega prostorskega akta, ki ga sprejme župan občine, se objavi v Uradnem listu RS.
 
Pridobitev smernic za načrtovanje
Pripravljalec LN takoj po sprejetju tega programa priprave pozove pristojne nosilce urejanja prostora, navedene v 5. členu tega programa, da v roku 30 dni podajo svoje smernice za načrtovanje predvidene strokovne rešitve. K pozivu se priloži ta program priprave in kopije izbranega urbanistične zasnove ter morebitnega idejnega projekta objektov in/ali komunalnih vodov in naprav.
(april 2005)
 
Zbiranje ponudb
Za izbiro izdelovalca LN se izvede postopek zbiranja ponudb po zakonu o javnih naročilih. Izdelovalec LN mora biti strokovna organizacija, ki je registrirana za opravljanje tehnično strokovnih nalog v zvezi z urbanističnim načrtovanjem v skladu z veljavno zakonodajo. Izdelovalca izbere naročnik; z izborom izvajalca pa mora soglašati pripravljalec.
 
Izdelava LN
Izdelovalec bo izdelal predlog LN najkasneje v roku 30 delovnih dni od dneva podpisa pogodbe in predložitve prejetih smernic oziroma projektnih pogojev in ga dostavil Skupni občinski upravi.
(maj, junij 2005)
 
Druga prostorska konferenca
Najmanj 14 dni pred javno razgrnitvijo predloga LN, pripravljalec skliče in vodi zbor druge prostorske konference, na kateri se ugotovi, ali so priporočila s prve prostorske konference in podane smernice upoštevane v pripravljenem predlogu.
(junij, julij 2005)
 
Sprejem sklepa o razgrnitvi
Župan sprejme sklep o javni razgrnitvi predloga LN.
 
Javna razgrnitev in javna obravnava
Predlog LN s prilogami in predlog elaborata nove razdelitve zemljišč se javno razgrneta za obdobje najmanj 30 dni. O razgrnitvi ter kraju in času obravnave mora pripravljalec javnost obvestiti z objavo v uradnem glasilu ter na krajevno običajen način najmanj en teden pred začetkom javne razgrnitve.
(julij, avgust 2005)
 
V času javne razgrnitve se izvede javna razprava o predlogu LN. Občani, organi in organizacije, krajevne skupnosti ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko dajo pisne pripombe in predloge v času trajanja javne razgrnitve. Rok za dajanje pripomb poteče s potekom javne razgrnitve.
Predlog strokovnih stališč in odgovorov na pripombe in predloge, podane v času javne razgrnitve, pripravi izdelovalec LN, v sodelovanju s strokovnimi službami Občine Podlehnik, Skupne občinske uprave, pristojnimi institucijami in investitorjem.
(avgust, september 2005)
 
Prva obravnava na Občinskem svetu Občine Podlehnik
Dopolnjen predlog LN, skupaj s soglasji in mnenji ter priporočili obeh prostorskih konferenc, posreduje župan v sprejem Občinskemu svetu Občine Podlehnik v prvo obravnavo. Hkrati se potrdijo odgovori na pripombe iz javne razgrnitve in javne razprave. V primeru ponovnih predlogov korekcij LN na občinskem svetu, izdelovalec dopolni predlog LN tako, da upošteva potrjene pripombe.
(september 2005)
 
Izdelava dopolnjenega predloga LN in pridobitev mnenj
Sprejeta stališča Občinskega sveta občine Podlehnik so podlaga izdelovalcu za dopolnitev LN; izdela jo v osmih dneh ter tako, da upošteva potrjene pripombe.
(september 2005)
 
Pridobitev mnenj in/ali soglasij
Pripravljalec LN pozove nosilce urejanja prostora, določene v 5. členu tega programa priprave, da podajo mnenje k dopolnjenemu predlogu LN ter soglasja k projektnim rešitvam. Mnenje in/ali soglasje morajo podati najkasneje 30 dni od dneva poziva.
(september, oktober 2005)
 
Druga obravnava na Občinskem svetu občine Podlehnik in sprejetje odloka
Dopolnjen predlog LN, skupaj s soglasji in mnenji ter priporočili obeh prostorskih konferenc, posreduje župan Občinskemu svetu občine Podlehnik v drugo obravnavo. Občinski svet občine Podlehnik obravnava tako usklajen predlog LN ter ga sprejme z odlokom.
(oktober 2005)
 
Objava odloka
Odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
(oktober 2005)
9. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem LN)
Stroške izdelave LN ter soglasij krije naročnik.
10. člen
(končna določba)
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-05-5/2005
Podlehnik, dne 8. aprila 2005.
Župan
Občine Podlehnik
Vekoslav Fric l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti