Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/2005 z dne 19. 4. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/2005 z dne 19. 4. 2005

Kazalo

1429. Odlok o spremembah in dopolnitvah ureditvenega načrta Staro mestno jedro II – Krško, stran 3868.

Na podlagi 23. člena in v povezavi s 34. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odl. US RS, 45/94 – odl. US RS, 57/94, 14/95, 20/95 – odl. US RS, 63/95 – obvezna razlaga, 73/95 – odl. US RS, 9/96 – odl. US RS, 39/96 – odl. US RS, 44/96 – odl. US RS, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 – odl. US RS, 74/98, 59/99 – odl. US RS, 70/00 in 51/02) ter 16. in 79. člena Statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 98/00 – prečiščeno besedilo in 5/03) je Občinski svet občine Krško, na 27. seji dne 21. 3. 2005 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah ureditvenega načrta Staro mestno jedro II – Krško
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(podlaga za spremembo in dopolnitev ureditvenega načrta)
S tem odlokom se ob upoštevanju prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana občine Krško sprejme sprememba in dopolnitev ureditvenega načrta Staro mestno jedro II – Krško (Uradni list RS, št. 63/93), ki jo je izdelalo podjetje Savaprojekt Krško, družba za razvoj, projektiranje, konzalting, inženiring, d.d., Krško pod št. projekta 04114-00 in se nanaša na gradnjo poslovnega objekta CKŽ 15a – za potrebe lokalne javne uprave (v nadaljevanju: poslovni objekt CKŽ 15a) na območju s parc. št. 75/1, 72 in 3052/4-del, k.o. Krško.
2. člen
Pod točko III. MERILA IN POGOJI ZA IZRABO IN ZA OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTORU se za 5. členom doda nov 5.a člen, ki se glasi:
»5.a člen
Na območju sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je možna gradnja enostavnih objektov:
– pomožni (ograje: medsosedska; pomožni infrastrukturni objekti: cestni objekti (objekt za odvodnjavanje ceste, objekt javne razsvetljave, pločnik), energetski objekti (NN elektroenergetsko omrežje, priključek na plinovodno omrežje…), telekomunikacijski objekti (sekundarno telekomunikacijsko omrežje), komunalni objekti (vodovodni in kanalizacijski priključek, tipska oziroma montažna greznica, ekološki otok, cestni priključek na javno občinsko cesto),
– urbana oprema (večnamenski kiosk, javna telefonska govorilnica).
Oblikovni pogoji za postavitev enostavnih objektov:
– medsosedska ograja: kovinska (parc. št. 75/1) ali klasično zidana (parc. št. 72), barvno usklajena z barvo fasade poslovnega objekta CKŽ 15a, višina max. 1,2 m, postavitev kovinske ograje je predvidena na opornem zidu, vidna površina zidane ograje je v zaglajenem zidarskem ometu;
– večnamenski kiosk: oblikovanje mora biti podrejeno tradicionalnemu načinu oblikovanja pomožnih objektov (vrtni paviljon) z upoštevanjem lokalno značilnih gradbenih materialov (les), tlorisna površina max. 10 m2, višinski gabarit – pritličje z dvokapno ali štirikapno streho ter opečno kritino. Postavitev novega večnamenskega kioska je predvidena 2 m od pešpoti v južnem delu ter 8 m od Ceste krških žrtev, in sicer na javni površini (zelenica);
– telefonska govorilnica se odstrani oziroma premesti na dvoriščno fasado pošte; lipa in vodnjak sta elementa ureditve javne zelene površine.
Ostali pogoji ter ugotavljanje ostalih pogojev za gradnjo enostavnih objektov so določeni v Pravilniku o vrstah zahtevnih, manj zahtevnih in enostavnih objektov, o pogojih za gradnjo enostavnih objektov brez gradbenega dovoljenja in o vrstah del, ki so v zvezi z objekti in pripadajočimi zemljišči (Uradni list RS, št. 114/03, 130/04).«
3. člen
Pod točko III. MERILA IN POGOJI ZA IZRABO IN ZA OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTORU se za zadnjo alineo 6. člena briše pika in doda nova alinea, ki se glasi:
»– dela, ki so v zvezi z objekti in pripadajočimi zemljišči (dela za lastne potrebe, dela v zvezi z urejanjem javnih površin, dela v javno korist).«.
4. člen
Pod točko III. MERILA IN POGOJI ZA IZRABO IN ZA OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTORU se v 16. členu v tabeli Pogoji za izrabo in oblikovanje objektov spremenijo pogoji za dozidavi na parc. št. 72, 75/1, 3052/4 – del, k.o. Krško, in sicer se na novo glasijo:
»– Na zemljišču parc. št. 72 se nahaja obstoječ objekt – pritlična garaža. V primeru rekonstrukcije se ohranja vertikalni gabarit (P) in horizontalni gabariti. Streha se predvidi ravna ali enokapna z naklonom max. 20° ter kritino opečne barve. Konstrukcija je lahko lesena ali zidana.
Smer dovoza/uvoza v garažo na parc. št. 72 se ohranja kot obstoječa; zidana in kovinska ograja ob pločniku glavne ceste se porušita. Na istem mestu se zgradi nova medsosedska ograja (zidana, do višine ca. 1,2 m) ter oblikuje vhodni portal.
Oporni zid ob pločniku glavne ceste na parc. št. 75/1 se v delu, kjer bo lokacija novega objekta, poruši; južno od predvidenega objekta pa se ohrani oziroma se rekonstruira. Možna je tudi porušitev ter izgradnja novega v višini max. 1,8 m. Oporni zid je zidan (armiranobetonska konstrukcija). Vidna površina je v zaglajenem zidarskem ometu.
– Na zemljišču parc. št. 75/1 je predvidena gradnja poslovnega objekta CKŽ 15a v obliki črke »L«. Objekt bo trietažen: pritličje, nadstropje in izkoriščeno podstrešje. Horizontalni gabarit je predviden dimenzij ca. 22 m x 10,90 m + 3,50 m x 7,30 m; predviden vertikalni gabarit pa: pritličje 3,10 m, + nadstropje 3 m + podstrešje (uporabna višina 2,50 m). V pasu ob regionalni cesti je objekt predviden kot previs/konzola nad obstoječim pločnikom, in sicer v širini 1 m ter v svetli višini ca. 1,7–1,8 m nad obstoječim delom »mestnega obzidja«. Višinska razlika 1,7–1,8 m med konzolo in pločnikom se zakrije z »masko«, obdelano kot oporni zid.
Predvidena konstrukcijska zasnova je klasično zidana s simetrično dvokapno streho v »L« obliki, naklona 40° s snegobrani. Za razgibanost strehe in osvetlitev podstrešnega dela je možna ureditev frčad (pravokoten izgled čelnega dela s trikotnim zaključkom, ki je pokrit z dvokapno streho, kritina in naklon enaka kot pri osnovni strehi). Kritina objekta naj bo opečna (npr. opečni zareznik). Pri fasadi je predvidena uporaba svetlih pastelnih tonov ter razporeditev okenskih odprtin po vertikalni osi.«.
5. člen
Pod točko IV. MERILA IN POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO IN ENERGETSKO UREJANJE OBMOČJA – 1. Pogoji za prometno urejanje območja se v drugem odstavku 25. člena briše pika in doda besedilo, ki se glasi:
»in na parc. št. 75/1 ter 3052/4 – del, za potrebe poslovnega objekta CKŽ 15a.«.
6. člen
V 38. členu se v prvem odstavku briše pika in doda besedilo, ki se glasi:
»razen na parc. št. 75/1, kjer je možna postavitev večnamenskega kioska pod pogoji navedenimi v 2. členu tega odloka.«.
7. člen
V točki V. OSTALI POGOJI ZA UREJANJE OBMOČJA – 1. Rušitve se črta šesti odstavek 41. člena.
8. člen
V točki V. OSTALI POGOJI ZA UREJANJE OBMOČJA – 2. Pogoji varstva naravne in kulturne dediščine se v drugem odstavku 42. člena za četrto alineo doda nova alinea, ki se glasi:
»– Vsi posegi v prostor na varovanih območjih oziroma na varovanih objektih morajo biti skrbno pretehtani, za njih pa je potrebno pridobiti kulturnovarstvene pogoje in kulturnovarstveno soglasje pristojne strokovne službe.«.
9. člen
V točki V. OSTALI POGOJI ZA UREJANJE OBMOČJA – 2. Pogoji varstva naravne in kulturne dediščine se za prvim odstavkom 45. člena doda nov odstavek, ki se glasi:
»Dopustna je gradnja opornega zidu višine max. 1,8 m ob pešpoti v južnem delu ter ob glavni cesti na mestu obstoječega zidu (parc. št. 75/1), gradnja zidu in postavitev ograje na zidu višine max. 1,2 m (parc. št. 75/1), postavitev vhodnega portala ob glavni cesti (parc. št. 72) ter oblikovanje »maske« med konzolo in obstoječim pločnikom na delu parc. št. 3052/4.«.
10. člen
V točki V. OSTALI POGOJI ZA UREJANJE OBMOČJA – 4. Požarno varstvo se besedilu v drugem odstavku 48. člena na koncu doda nov stavek, ki se glasi: »Zasteklitev okenskih odprtin v nadstropju in frčad v izkoriščenem podstrešju na severni strani objekta mora biti izvedena iz ognjevarnega stekla.«.
11. člen
V točki VII. OBVEZNOSTI INVESTITORJA IN IZVAJALCEV PRI IZVAJANJU UREDITVENEGA NAČRTA se za prvim odstavkom 51. člena doda nov odstavek, ki se glasi:
»Poleg vseh obveznosti, navedenih v odloku, so obveznosti investitorjev in izvajalcev pri posegih v prostor še naslednje:
– pred pričetkom zemeljskih del pravočasno obvestiti upravljavce energetskih, komunalnih naprav in cest zaradi uskladitve posegov oziroma zakoličbe in ustrezne zaščite tangiranih podzemnih vodov ter nadzor nad izvajanjem del;
– pred pričetkom rušenja objekta, ki se dotika garaže na parc. št. 72, k.o. Krško, je potrebno zagotoviti varnost garaže;
– pri graditvi infrastrukturnih omrežij in graditvi objektov je potrebno izpolnjevati zahteve glede varnostnih (vertikalnih in horizontalnih) odmikov in križanj;
– gradbeni oziroma lovilni oder mora biti konstruiran, podpiran in postavljen tako, da ne predstavlja nevarnosti za udeležence prometa na cesti G1-5 in na hodniku za pešce. Višina podhoda za pešce mora biti min. 2,2 m glede na nivo hodnika za pešce, širina pa min. 1 m. Delovni oder mora biti zaščiten tako, da se prepreči padanje materiala na prometne površine. Izvajalec je dolžan gradbeni oder odstraniti takoj po zaključku del, zaradi katerih je postavljen;
– objekti se priključujejo na infrastrukturno omrežje po pogojih upravljavca;
– omogočiti dovoze in dostope do vseh zemljišč in objektov ob cesti v času gradnje in po gradnji;
– vse izkopane plasti tal je potrebno deponirati ločeno glede na njihovo sestavo;
– rodovitna zemlja se uporabi pri končni ureditvi območja.«
II. KONČNE DOLOČBE
12. člen
V 53. členu odloka se besedilo črta in na novo glasi:
»Ureditveni načrt je stalno na vpogled pri notranji organizacijski enoti občinske uprave, pristojni za urejanje prostora in Krajevni skupnosti Krško.«.
13. člen
V 54. členu odloka se besedilo črta in na novo glasi:
»Nadzor nad izvajanjem ureditvenega načrta opravljajo pristojne inšpekcijske službe.«.
14. člen
Odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-05-5/2004-502
Krško, dne 21. marca 2005.
Župan
Občine Krško
Franc Bogovič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti