Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/2005 z dne 19. 4. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/2005 z dne 19. 4. 2005

Kazalo

1416. Pravilnik o dodeljevanju sredstev za prireditve in akcije, ki pospešujejo turistični in kulturni razvoj ter promocijo Občine Cerkvenjak, stran 3842.

Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93), 19. in 20. člena Zakona o spodbujanju turizma (Uradni list RS, št. 2/04), 66. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 96/02), Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99) in 15. člena Statuta Občine Cerkvenjak (Uradni list RS, št. 26/99 in 28/01) je Občinski svet občine Cerkvenjak na 12. redni seji dne 26. 1. 2005 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju sredstev za prireditve in akcije,
ki pospešujejo turistični in kulturni razvoj ter promocijo Občine Cerkvenjak
I. SPLOŠNA DOLOČILA
1. člen
S tem pravilnikom se določijo namen, upravičenci, pogoji in merila za dodelitev sredstev, namenjenih za sofinanciranje prireditev in akcij, ki pospešujejo turistični in kulturni razvoj in promocijo Občine Cerkvenjak.
2. člen
Sredstva za sofinanciranje prireditev in akcij, ki pospešujejo kulturni in turistični razvoj ter promocijo Občine Cerkvenjak se zagotavljajo iz proračuna Občine Cerkvenjak, njihovo višino pa določi občinski svet z odlokom o proračunu za tekoče leto.
3. člen
Sredstva po tem pravilniku se dodeljujejo za naslednji namen:
– organiziranje in sodelovanje pri organizaciji prireditev in akcij, ki pospešujejo kulturni in turistični razvoj ter promocijo Občine Cerkvenjak.
4. člen
Upravičenci do dodelitve sredstev so organizatorji in soorganizatorji prireditev in akcij iz 3. člena tega pravilnika, in sicer:
– pravne osebe (društva, klubi, zavodi in njim sorodne neprofitne institucije) s sedežem v Občini Cerkvenjak):
– pravne osebe iz prejšnje alinee tega člena s sedežem izven Občine Cerkvenjak in fizične osebe s stalnim prebivališčem izven Občine Cerkvenjak, če prireditev oziroma akcijo organizirajo na območju Občine Cerkvenjak;
– pravne in fizične osebe, ki so registrirane za izvajanje kulturnih, turističnih ter drugih sorodnih akcij, obenem pa so profitnega značaja.
Prednost pri dodelitvi sredstev bodo imeli upravičenci, opredeljeni v prvi alinei prejšnjega odstavka tega člena. Upravičenci iz tega člena morajo pridobljena proračunska sredstva nameniti neposredno za izvajanje prireditve oziroma akcije.
5. člen
Upravičenci morajo podati izjavo, da za posamezno prireditev oziroma akcijo niso pridobili sredstev iz državnega proračuna ali mednarodnih virov oziroma koliko sredstev iz teh virov so za posamezno prireditev oziroma akcijo že pridobili.
6. člen
Upravičenci predložijo vlogo za pridobitev sredstev po objavi javnega razpisa, ki ga Občina Cerkvenjak objavi na krajevno običajen način. Javni razpis mora vsebovati:
– namen, za katerega se dodeljujejo sredstva,
– višino sredstev, ki so na razpolago za izvedbo javnega razpisa,
– upravičence, ki se lahko prijavijo na javni razpis,
– pogoje, ki jih morajo upravičenci izpolnjevati za pridobitev sredstev, ter merila za vrednotenje vlog,
– navedbo dokumentacije, ki jo morajo upravičenci priložiti k vlogi,
– rok in način vložitve vloge ter naslov, na katerega se vloge vložijo,
– datum odpiranja vlog,
– rok, v katerem bo sprejet sklep o dodelitvi sredstev. Rok ne sme biti daljši od 30 dni od dneva poteka roka za vložitev vlog, vsem upravičencem pa morajo biti sklepi posredovani v 15 dneh po sprejemu.
7. člen
Vloge za pridobitev sredstev v skladu z razpisnimi pogoji obravnava občinska uprava, ki pripravi razpisno dokumentacijo in javni razpis, obravnava in vrednoti prispele vloge in izda sklepe o dodelitvi sredstev.
8. člen
Zoper odločitev iz prejšnjega odstavka lahko upravičenec vloži pritožbo v roku 8 dni od prejema sklepa pri županu Občine Cerkvenjak. Odločitev župana je dokončna.
II. VSEBINSKE DOLOČBE
9. člen
Predmet dodeljevanja sredstev po tem pravilniku sta organizacija in sodelovanje pri organizaciji prireditev in akcij z naslednjimi vsebinami:
– prireditve, ki pospešujejo kulturni in turistični razvoj ter promocijo Občine Cerkvenjak na lokalni in širši ravni (turistične, športnorekreativne, kulturne in druge prireditve, razstave, sejmi, karnevali, koncerti, gostovanja skupin iz tujine in gostovanja naših skupin v tujini ipd.),
– akcije na področju oživljanja ljudskih običajev in domače obrti, urejanja in vzdrževanja turistične infrastrukture, predstavitve ljudskih običajev in izdelkov domače obrti ipd.
10. člen
Do sofinanciranja so upravičene prireditve oziroma akcije, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– so pomembne za turistični razvoj in promocijo Občine Cerkvenjak,
– so pomembne za razvoj kulture in kulturnih dejavnosti,
– so nekomercialnega značaja,
– namenjene so širšemu krogu obiskovalcev oziroma uporabnikov,
– neposredno ali posredno prispevajo k povečevanju turističnega obiska na območju Občine Cerkvenjak.
11. člen
Do sofinanciranja bodo prednostno upravičene prireditve oziroma akcije, ki bodo zadoščale večjemu številu naslednjih kriterijev:
– prireditev oziroma akcija je tradicionalna oziroma se izvaja več let zaporedoma,
– obsega raznolik program prireditev oziroma akcij z daljšim obdobjem trajanja,
– pomeni obogatitev celovite kulturne in turistične ponudbe na območju Občine Cerkvenjak,
– prispeva k ohranjanju čistega okolja in naravne dediščine,
– ohranja in promovira kulturno, etnološko in zgodovinsko dediščino, oživlja ljudske običaje in poudarja kulturno identiteto kraja oziroma območja,
– namenjena je tudi otrokom in mladim ter je pomembna za razvoj turizma mladih,
– je mednarodnega značaja z mednarodno udeležbo in prispeva k promociji Občine Cerkvenjak na mednarodni ravni,
– namenjena je privabljanju turistov in obiskovalcev,
– akcija oziroma prireditev nima zagotovljenih drugih sredstev v proračunu,
– upravičenec zagotavlja tudi svoj delež lastnih sredstev in večji obseg prostovoljnega dela pri organizaciji oziroma soorganizaciji prireditve oziroma akcije.
III. NADZOR NAD PORABO SREDSTEV
12. člen
Odobrena sredstva bodo upravičencu nakazana praviloma v 15 dneh po prejemu zahtevka za nakazilo sredstev, kateremu mora upravičenec priložiti vsebinsko in finančno poročilo ter ustrezna dokazila o izvedbi prireditve oziroma akcije. Rok za izvedbo prireditve oziroma akcije ter izraba odobrenih sredstev potečeta z iztekom tekočega proračunskega leta.
13. člen
Namensko porabo proračunskih sredstev za sofinanciranje prireditev in akcij, ki pospešujejo turistični razvoj in promocijo Občine Cerkvenjak, spremlja in preverja občinska uprava Občine Cerkvenjak.
14. člen
Upravičenec je dolžan poravnati nenamensko porabljena sredstva skupaj z zamudnimi obrestmi, ki se obračunajo od dneva nakazila sredstev upravičencu do dneva vračila v primerih, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko porabljena,
– da je upravičenec za namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke,
– da je upravičenec za isti namen že pridobil finančna sredstva iz direktnih ali indirektnih proračunskih virov Občine Cerkvenjak, državnega proračuna ali mednarodnih virov.
IV. KONČNA DOLOČBA
15. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi.
Cerkvenjak, dne 25. januarja 2005.
Župan
Občine Cerkvenjak
Jože Kraner l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti