Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2005 z dne 18. 3. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2005 z dne 18. 3. 2005

Kazalo

970. Program priprave sprememb in dopolnitev a) prostorskih ureditvenih pogojev za morfološko celoto urbanistične zasnove mesta Kranja in b) prostorskih ureditvenih pogojev za morfološke celote Dobrave, Sorško polje, Škofjeloško hribovje in urbanistične zasnove Golnika, stran 2659.

Na podlagi 27. in 34. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr. in 58/03 – ZZK-1) in 45. člena Statuta Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 43/95, 33/96, 35/00 in 85/02) je župan Mestne občine Kranj 14. 3. 2005 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev
a) prostorskih ureditvenih pogojev za morfološko celoto urbanistične zasnove mesta Kranja in
b) prostorskih ureditvenih pogojev za morfološke celote Dobrave, Sorško polje, Škofjeloško hribovje in urbanistične zasnove Golnika
I. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga
1. člen
1.1. Svet Mestne občine Kranj je v skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega in družbenega plana, na 15. seji dne 10. 6. 2004 sprejel nove prostorske ureditvene pogoje. Za celotno območje občine sta bila sprejeta dva odloka, in sicer odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za morfološko celoto urbanistične zasnove mesta Kranja (v nadaljevanju: PUP Kranj) in odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za morfološke celote Dobrave, Sorško polje, Škofjeloško hribovje in urbanistične zasnove Golnika (v nadaljevanju: PUP podeželje). Oba odloka sta bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 72/04.
1.2. Zaradi prilagoditve PUP Kranj in PUP podeželje novim podzakonskim aktom in odprave nekaterih, pri izvajanju odloka ugotovljenih napak ter preciziranju posameznih določb odlokov je potrebno oba odloka dopolniti oziroma spremeniti.
1.3. Pravna podlaga sprememb in dopolnitev PUP je v Zakonu o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr. in 58/03 – ZZK-1). Spremembe in dopolnitve PUP Kranj in PUP podeželje se, v skladu s 34. členom citiranega zakona, vodijo po skrajšanem postopku ker se nanašajo na posamezne spremembe podrobnejše namenske rabe in vrste dopustnih posegov, ki ne ovirajo osnovne namenske rabe ter ne ogrožajo naravnih vrednot, zavarovanih območij in biotske raznovrstnosti ter kulturne dediščine.
II. Predmet in programska izhodišča
2. člen
2.1. Po uveljavitvi PUP Kranj in PUP podeželje je bil sprejet Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o vrstah zahtevnih, manj zahtevnih in enostavnih objektov, o pogojih za gradnjo enostavnih objektov brez gradbenega dovoljenja in o vrstah del, ki so v zvezi z objekti in pripadajočimi zemljišči. Spremenjeni pravilnik na kmetijskih zemljiščih, ki ležijo znotraj 20 m pasu, ki obkroža grajena območja kmetij, po novem dopušča gradnjo kmetijskih pomožnih objektov, zato je oba veljavna odloka o PUP potrebno uskladiti s temi določbami.
2.2. Pri izvajanju omenjenih odlokov se je izkazalo, da pri nekaterih določbah odlokov med občino in Upravno enoto prihaja do različnih tolmačenj, zato je za že vedene nejasnosti potrebno določbe odloka dopolniti oziroma precizirati.
2.3. V posameznih morfoloških enotah podrobnejša namenska raba nič več ne ustreza dejanskemu stanju, zato jo je potrebno spremeniti, vendar samo v takem obsegu, da ne ovira dejavnosti osnovne namenske rabe in ne leži v območju NATURA 2000.
III. Nosilci urejanja prostora
3. člen
Nosilci urejanja prostora, ki dajo smernice in mnenja k spremembam in dopolnitvam PUP Kranj in PUP podeželje so:
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Gorenjska,
– RS, Ministrstvo za zdravje, Območna enota Kranj,
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Kranj,
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Kranj,
– Elektro Gorenjska, d.d., Kranj,
– Mestna občina Kranj, Oddelek za gospodarske javne službe,
– Komunala Kranj, Javno podjetje, d.o.o., EE Vodovod,
– Komunala Kranj, Javno podjetje, d.o.o., EE ČN in kanalizacije,
– Telekom Slovenije, d.d., PE Kranj.
Kolikor se v postopku priprave ugotovi, da je potrebno vključiti tudi druge nosilce urejanja prostora, ki niso našteti v prvem odstavku tega člena, se njihove smernice pridobijo v postopku.
Navedeni nosilci urejanja prostora morajo na vlogo pripravljavca v 15 dneh po prejemu podati smernice za pripravo sprememb PUP. V primeru molka nosilca urejanja prostora, se šteje, da nima smernic, ki bi jih bilo potrebno upoštevati.
Na dopolnjen predlog sprememb PUP pa morajo nosilci urejanja prostora v 15 dneh po prejemu vloge izdati ali utemeljeno zavrniti izdajo mnenja, sicer se šteje, da je mnenje dano.
IV. Strokovne in geodetske podlage
4. člen
Spremembe in dopolnitve PUP Kranj in PUP podeželje se izdelajo na podlagi že izdelanih strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv, katera so bila izdelana ob pripravi PUP. Posebne strokovne podlage se ne izdelajo.
Grafični del sprememb se prikaže na digitalnem katastrskem načrtu v M 1:5000.
V. Roki za pripravo
5. člen
S tem programom priprave se določajo naslednji okvirni roki priprave in sprejemanja:
– pridobitev smernic – marec 2005,
– izdelava predloga – april 2005,
– javna razgrnitev in javna obravnava na Svetu Mestne občine Kranj – april 2005,
– potrditev stališč do pripomb – april 2005,
– izdelava dopolnjenega predloga in pridobitev mnenj – maj 2005,
– druga obravnava in sprejem na Svetu Mestne občine Kranj – junij 2005.
VI. Obveznosti v zvezi s financiranjem
6. člen
Finančna sredstva za izdelavo sprememb in dopolnitev PUP Kranj in PUP podeželje se zagotovijo v proračunu Mestne občine Kranj.
7. člen
Ta program priprave začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35003-0002/2005-48/01
Kranj, dne 14. marca 2005.
Župan
Mestne občine Kranj
Mohor Bogataj, univ. dipl. org. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti