Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2005 z dne 31. 1. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2005 z dne 31. 1. 2005

Kazalo

262. Program priprave lokacijskega načrta za sanacijo obstoječega dela kamnoloma in širitev kamnoloma v Predstrugah v Občini Dobrepolje, stran 708.

Župan Občine Dobrepolje je na podlagi 16. člena statuta Občine Dobrepolje (Uradni list RS, št. 37/99) in 12., 27. in 72. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 in 14/03) dne 19. 1. 2005 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
lokacijskega načrta za sanacijo obstoječega dela kamnoloma in širitev kamnoloma v Predstrugah v Občini Dobrepolje
1. Vsebina programa priprave:
S tem programom se podrobneje določijo:
I. ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo lokacijskega načrta za sanacijo obstoječega dela kamnoloma in širitev kamnoloma v Predstrugah v občini Dobrepolje (v nadaljevanju: LN kamnoloma v Predstrugah ali LN);
II. predmet in programska izhodišča ter okvirno ureditveno območje LN kamnoloma v Predstrugah;
III. nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi LN kamnoloma v Predstrugah;
IV. seznam potrebnih strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve;
V. način pridobitve strokovnih rešitev in geodetskih podlag;
VI. obveznosti v zvezi s financiranjem LN kamnoloma v Predstrugah;
VII. roki za pripravo in sprejemanje LN kamnoloma v Predstrugah;
VIII. objava programa priprave.
2. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga
Za kamnolom apnenca v Predstrugah je načrtovana sanacija obstoječega dela kamnoloma ter širitev oziroma prestavitev v smeri proti jugozahodu. Sanacija obstoječega dela kamnoloma predstavlja postopno zaključevanje pridobivanja apnenca v obstoječem kamnolomu, ob sprotni rekultivaciji poškodovanega zemljišča, s sočasnim odpiranjem kamnoloma na lokaciji, ki je opredeljena za širitev oziroma prestavitev kamnoloma. Lokacija predvidene širitve je izbrana na površini okrog 13ha z zalogami, ki bi po ocenah zadoščale za najmanj 30 let. S širitvijo oziroma prestavitvijo kamnoloma se le-ta umika stran od naseljenega območja Predstruge na najmanj 450 do 900m.
Ureditveno območje LN kamnoloma v Predstrugah je opredeljeno v Odloku o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana občine Dobrepolje za obdobje 1986 do 2000, dopolnjen 2001 (Uradni list RS, št. 79/04) – v nadaljevanju: Prostorski plan občine Dobrepolje v letu 2001 – in je namenjeno pridobivanju apnenca s pogojem sanacije obstoječega dela kamnoloma. Za območje je predvidena izdelava lokacijskega načrta.
KPL d.d., družba za gradnjo in vzdrževanje cest, zelenih površin ter inženiring Ljubljana, kot lastnik večjega dela zemljišč na območju kamnoloma v Predstrugah, želi na območju realizirati program sanacije in širitve kamnoloma ter spremljajočih dejavnosti (betonarna in izdelava betonskih izdelkov).
3. Predmet in programska izhodišča ter okvirno ureditveno območje LN
Za ureditveno območje LN kamnoloma v Predstrugah so v Prostorskem planu občine Dobrepolje v letu 2001 (v poglavju 2. Usmeritve, zasnova in strategija razvoja v prostoru, v podpoglavju 2.3 Podrobnejše usmeritve za razvoj Dobrepoljske in Struške doline) podana naslednja izhodišča:
S kamnolomom v Predstrugah upravlja Komunalno podjetje Ljubljana. V kamnolomu je separacija z letno proizvodnjo ca. 122000 m3 različnih frakcij drobljene gradbene surovine. Sedanji kamnolom se bo sprotno saniral. Za delovanje kamnoloma bo določena nova lokacija, v nadaljevanju sedanje. Na območju saniranega kopa bo postavljeno novo sodobno postrojenje, ki bo delovalo manj moteče za okolje. Dolgoročne potrebe po prostoru so 15.20ha zemljišča. Širjenje kamnoloma bo zaradi neugodnih vplivov na okolje usmerjeno na način, da se ti vplivi zmanjšajo na najmanjšo možno mero.
Predmet LN za sanacijo obstoječega dela kamnoloma in širitev kamnoloma v Predstrugah v Občini Dobrepolje:
– določitev funkcij območja s pogoji za izrabo in poseganje v prostor (pridobivalni prostor, območja spremljajočih dejavnosti, območja nespremenjene rabe),
– določitev tehnološkega postopka za izkoriščanje v kamnolomu,
– določitev gradnje objektov, ki so potrebni za delovanje kamnoloma,
– določitev usmeritev in pogojev za spremljajoče dejavnosti v kamnolomu (betonarna in izdelava betonskih izdelkov),
– določitev gradnje komunalne, prometne, energetske infrastrukture za potrebe delovanja kamnoloma,
– na osnovi presoje vplivov na okolje določitev vplivnega območja kamnoloma v času delovanja kamnoloma s pogoji za varovanje okolja,
– določitev sanacijskega programa za obstoječi del kamnoloma ter pogojev za sprotno sanacijo na delu predvidene širitve kamnoloma.
Odlok o LN kamnoloma v Predstrugah bo predstavljal pravno osnovo za pridobitev ustreznih dovoljenj. Na podlagi Odloka o LN kamnoloma v Predstrugah mora biti možna izdaja lokacijske informacije, na podlagi katere bo investitor oziroma projektant pridobil pogoje, ki se nanašajo na skladnost posega s prostorskim aktom, za izdelavo projektne dokumentacije.
LN za sanacijo obstoječega dela kamnoloma in širitev kamnoloma v Predstrugah v občini Dobrepolje se pripravi za okvirno ureditveno območje LN, in sicer:
– za območje sanacije obstoječega dela kamnoloma, ki zajema parcele št. 1048/293, 1048/296-del, 1048/297, 1048/299-del, 1048/300-del, 1048/312-del, 1048/313, 1048/314, 1048/316, 1048/317, 1048/325-del, 1048/326, 1048/328-del, 1048/366, 1048/376 in 1048/379 v k.o. Videm Dobrepolje;
– za območje predvidene širitve oziroma prestavitve kamnoloma, ki zajema parcele št. 1198, 1199-del in 1200-del v k.o. Cesta ter parcele št. 1044, 1048/2, 1048/289, 1048/290, 1048/291, 1048/294, 1048/295, 1048/296-del, 1048/328-del, 1048/329-del in 1048/335-del v k.o. Videm Dobrepolje.
4. Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi LN kamnoloma v Predstrugah
UDELEŽENCI
Pri pripravi LN kamnoloma v Predstrugah sodelujejo naslednji udeleženci: Občina Dobrepolje kot pripravljavec ter KPL d.d., družba za gradnjo in vzdrževanje cest, zelenih površin ter inženiring Ljubljana, kot pobudnik izdelave LN.
Pripravljavec LN kamnoloma v Predstrugah poskrbi, da izdelovalec LN:
– izdela tekstualni in grafični del lokacijskega načrta v skladu z zakoni in sprejetim programom priprave;
– pridobi smernice in mnenja nosilcev urejanja prostora;
– sodeluje na organizirani javni obravnavi ter v vseh postopkih sprejemanja lokacijskega načrta;
– pripravi strokovno mnenje o zbranih pripombah, ki bo osnova za odločanje in sprejemanje LN.
 
NOSILCI UREJANJA PROSTORA
Nosilci urejanja prostora podajo svoje smernice v fazi izdelave osnutka LN, mnenja pa k predlogu LN (osnutek LN, ki je usklajen s stališči župana do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve). Nosilci urejanja prostora so:
– upravljavec za vodovod in kanalizacijo
– Elektro Ljubljana p.o., Ljubljana (elektrovodi do 20kV)
– ELES – Elektro Slovenija d.o.o., Ljubljana (elektrovodi nad 20 kV, če potekajo v bližini)
– Telekom Slovenije, PE Ljubljana (telefonsko omrežje)
– RS, Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Ljubljana (regionalne ceste)
– Občina Dobrepolje (občinske ceste)
– Slovenske železnice (železniška proga)
– RS, MOP, Uprava za varstvo narave, Izpostava Ljubljana (varstvo narave)
– Zavod za gozdove Slovenije, OE Ljubljana (varstvo gozdov)
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Ljubljana (varstvo kulturne dediščine)
– RS, Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Ljubljana (varstvo pred požari)
– RS, Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, (sanitarno zdravstveni pogoji)
– MOPE, Rudarski inšpektorat, Ljubljana (pogoji s področja rudarske regulative)
Kolikor se v postopku priprave LN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice oziroma pogoje ter mnenja tudi od drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobijo v postopku priprave LN.
Nosilci urejanja prostora morajo skladno z 31. členom Zakona o urejanju prostora v 30 dneh od prejema vloge in dokumentacije za pridobitev smernic posredovati svoje smernice pisno, sicer se šteje, da smernic oziroma pogojev nimajo in zato njihovo sodelovanje in mnenje k predlogu LN ni potrebno.
Nosilci urejanja prostora morajo skladno z 31. členom Zakona o urejanju prostora v 30 dneh od prejema vloge in dokumentacije za pridobitev mnenj posredovati svoje mnenje pisno, sicer se šteje, da se strinjajo s predlogom LN.
5. Seznam potrebnih strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve
Lokacijski načrt se pripravi v tekstualni in grafični obliki tako, da bodo pri tem upoštevane zahteve:
– Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02 in 62/04);
– Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04);
– vse druge zakonodaje in predpisov v zvezi s prostorom;
– Odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana občine Dobrepolje za obdobje 1986 do 2000, dopolnjen 2001 (Uradni list RS, št. 79/04);
– odlokov, ki so sprejeti na občinskem nivoju.
Za pripravo LN so potrebne naslednje strokovne podlage:
– programska zasnova za LN kamnoloma v Predstrugah,
– idejni rudarski projekt,
– elaborat o zalogah,
– presoja vplivov kamnoloma na okolje in poročilo o vplivih na okolje.
Morebitne dodatne strokovne podlage se lahko določijo tudi med postopkom priprave LN.
6. Način pridobitve strokovnih rešitev in geodetskih podlag
Strokovne rešitve prostorske ureditve za ureditveno območje LN izdela skladno s 158. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) izdelovalec, ki izpolnjuje pogoje za pooblaščenega prostorskega načrtovalca na podlagi določb 130. člena Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02 in 62/04).
Izdelovalca LN izbere KPL d.d., družba za gradnjo in vzdrževanje cest, zelenih površin ter inženiring Ljubljana, kot pobudnik priprave LN kamnoloma v Predstrugah. Geodetske podlage za ureditveno območje priskrbi pobudnik priprave LN.
7. Obveznosti v zvezi s financiranjem LN
Finančna sredstva za pripravo in sprejemanje lokacijskega načrta zagotovi KPL d.d., družba za gradnjo in vzdrževanje cest, zelenih površin ter inženiring Ljubljana, kot pobudnik priprave LN kamnoloma v Predstrugah.
Po sprejetju lokacijskega načrta bo sklenjena urbanistična pogodba med pripravljavcem in pobudnikom.
8. Roki za pripravo in sprejemanje LN
Postopek priprave in sprejemanja LN bo potekal po naslednjem terminskem planu:
---------------------------------------------------------------------------------
aktivnost                           nosilec             roki
---------------------------------------------------------------------------------
–   1. prostorska konferenca        pripravljavec       začetek januarja 2005
                                    (Občina Dobrepolje)
 
1.  sprejem programa priprave in    pripravljavec       do 30. januarja 2005
    objava v uradnem glasilu        (občina)
 
2.  pridobivanje smernic            izdelovalec         do začetka marca 2005
                                    (po pooblastilu)
 
3.  izdelava osnutka LN             izdelovalec         do konca marca 2005
 
4.  druga konferenca                pripravljavec       začetek aprila 2005
 
5.  sklep o javni razgrnitvi        pripravljavec       do sredine aprila 2005
    v uradnem glasilu       
 
6.  javna razgrnitev                pripravljavec in    15. april do 15. maj 2005
                                    izdelovalec
 
7.  javna obravnava                 pripravljavec in    v času javne razgrnitve
                                    izdelovalec
 
8.  analiza pripomb in mnenj        pripravljavec in    konec maja 2005
    po zaključku razgrnitve         izdelovalec
 
9.  stališča do pripomb             pripravljavec       začetek junija 2005
                                    (občinski svet)
 
10. izdelava predloga LN            izdelovalec         sredina junija 2005
 
11. pridobivanje mnenj              izdelovalec         do sredine julija 2005
                                    (po pooblastilu)
 
12. sprejem dopolnjenega            občinski svet       konec julija 2005
    predloga LN  na Občinskem
    svetu občine Dobrepolje  
---------------------------------------------------------------------------------
9. Objava programa priprave
Ta program priprave in sprejemanja Lokacijskega načrta kamnoloma v Predstrugah začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 35005-1/05
Videm, dne 19. januarja 2005.
Župan
Občine Dobrepolje
Anton Jakopič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti