Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/2005 z dne 17. 1. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/2005 z dne 17. 1. 2005

Kazalo

126. Program priprave ureditvenega načrta za ureditev planske cone R - Bloško jezero, stran 263.

Na podlagi 72. in 73. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 101/02) in 6. člena Statuta Občine Bloke (Uradni list RS, št. 42/99) je Občinski svet občine Bloke na 10. redni seji dne 15. 12. 2004 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
ureditvenega načrta za ureditev planske cone R – Bloško jezero
1. člen
Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga
Območje Bloškega jezera je sedaj dokaj neurejeno in prepuščeno stihijskim odločitvam glede njegovega urejanja. Na eni strani se njegova okolica širi v odprt prostor, na drugi ga omejuje naselje počitniških hiš. Te se nahajajo v gozdu, zato za okolico jezera niso moteče. Infrastruktura je na tem območju pomanjkljivo urejena.
Od aprila leta 2004 območje Bloškega jezera sodi tudi v posebna varstvena območja Natura 2000. Gre za evropsko omrežje posebnih varstvenih območjih, ki jih razglasi vsaka država članica EU za svoj teritorij. Osnovni cilj Nature 2000 je ohraniti biotsko raznovrstnost posameznih območij tudi za bodoče rodove.
Zato je Občina Bloke na tem območju predvidela izvedbo ureditvenega načrta, s katerim bo na eni strani izboljšala stanje samega jezera na drugi pa popestrila svojo turistično ter športno rekreacijski ponudbo. Izdelava ureditvenega načrta planske cone R – Bloško jezero temelji na:
– Spremembah in dopolnitvah prostorskega plana Občine Bloke, ki je bil sprejet leta 2003 (objava v Uradnem listu RS, št. 96/03);
– Zakonu o urejanju prostora (ZUreP-1, Uradni list RS, št. 101/02);
– Navodilo o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin izvedbenih aktov občin (Uradni list SRS, št. 20/85).
Pri pripravi ureditvenega načrta bo upoštevan tudi predlog pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave lokacijskih načrtov ter vrstah njegovih strokovnih podlag.
2. člen
Predmet in programska izhodišča
Razvrstitev območja Bloškega jezera v posebna varstvena območja narekuje skrbno in premišljeno oblikovanje predlogov za njegovo ureditev. Cilji za izdelavo ureditvenega načrta so:
– ureditev turistično rekreacijskega območja ob Bloškem jezeru,
– sanacija razvrednotenega ali neizkoriščenega odprtega prostora ter dopolnjevanje, reorganizacija in zaokroževanje grajenih struktur v vikend naselju ob jezeru,
– dopolnitev programskih izhodišč za nadgradnjo naravnih in ustvarjenih struktur v prostoru (ureditev prostora za kampiranje, gostinska ponudba, sanitarije, igrišča...).
Naloga je sestavljena iz več konceptualno samostojnih delov, ki se med seboj povezujejo, skupaj pa predstavljajo celovit koncept urejanja prostora. Pri tem bo predvsem potrebno proučiti možnost vključevanja turističnih atraktivnih programov v okvir aktivnosti širšega prostora.
Poudarki, ki jih bo potrebno upoštevati pri izdelavi ureditvenega načrta se navezujejo na naslednje vsebinske sklope:
a) Organizacija dejavnosti.
Na območju je dovoljeno urediti neposredno okolico Bloškega jezera, ureditev brežin, zgraditi sistem peš in kolesarskih poti, učnih poti, ptičje opazovalnice. Ob glavni komunikacijski poti je dovoljena izgradnja manjšega avtocampa z urejenim kopališčem in manjšim turističnim objektom. Namembnost objektov v tem območju je turistično poslovna. Možno je preoblikovanje jezera vendar pod soglasjem ZVKND. Pri tem je treba upoštevati naravne in ustvarjene danosti širšega in ožjega območja urejanja ter obstoječe grajene struktur (vikend cona) ter potrebo po izdelavi pravil urejanja prostora za izgradnjo novih objektov (demografski, ekonomski, socialni, estetski in drugi vidiki) v smislu izboljšanja kvalitete turistično rekreacijskega območja in njegove ponudbe.
b) Zasnova prometnega urejanja.
Ob glavni komunikacijski poti je dostop in dovoz do avtocampa. Parkirišče za avtomobile bo v »zeleni izvedbi«.
c) Zasnova komunalne in energetske ureditve.
Potrebno bo zgraditi ločen sistem kanalizacije z navezavo na sosednja komunalno urejena območja.
Vodovodno omrežje se priključi na obstoječe vodovodno omrežje.
Za potrebe cone se zagotovi priključek na obstoječe omrežje.
Ogrevanje objektov bo individualno.
d) Usmeritve za urbanistično in arhitektonsko oblikovanje.
Višina objekta ne sme presegati H=7,5m, oblikovani na način da se čimbolj vklopijo v prostor. Za oblikovanje objektov in umestitev v prostor se pridobi smernice ZVKND.
e) Usmeritve za varstvo okolja in obrambo in civilno zaščito
Dovoljena je zasaditev z avtohtono vegetacijo. Pri izdelavi izvedbenega načrta je potrebno upoštevati veljavne predpise o varstvu okolja in pogoje nosilcev urejanja prostora.
3. člen
Okvirno ureditveno območje
Območje ureditvenega načrta rekreacijske cone R – Bloško jezero obsega območje jezera in počitniških hiš. Območje ureditvenega načrta je določeno v Spremembah in dopolnitvah prostorskega plana Občine Bloke.
4. člen
Nosilci urejanja prostora
Nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo pri pripravi ureditvenega načrta so:
1. Ljubljanski regionalni zavod za varstvo kulturne dediščine, Tržaška 4, 1000 Ljubljana,
2. Upravljavec cest in druge infrastruktre (vodovod, kanalizacija) Občina Bloke,
3. Telekom Slovenije, Stegne 19, 1547 Ljubljana,
4. Elektro Ljubljana, PE Elektro Ljubljana okolica, Slovenska cesta 58, 1516 Ljubljana,
5. Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, Vojkova 1, 1000 Ljubljana (s pripisom: za področje varovanja okolja),
6. Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, Vojkova 1, 1000 Ljubljana (s pripisom: za področje vodnega gospodarstva),
7. Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, Vojkova 1, 1000 Ljubljana (s pripisom: za področje varstva naravnih vrednot),
8. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 56, 58, 1000 Ljubljana,
9. Ministrstvo za obrambo, Urad za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Kardeljeva ploščad 25, 1000 Ljubljana,
10. Zavod za varstvo narave, Območna enota Ljubljana, Kersnikova 3, 1000 Ljubljana,
11. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Metelkova 4, Ljubljana.
Kolikor se v postopku priprave ureditvenega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice urejanja prostora tudi s strani drugih nosilcev urejanja prostora, se te pridobijo v postopku priprave ureditvenega načrta.
5. člen
Seznam strokovnih podlag
Strokovne podlage za izvedbo ureditvenega načrta planske cone R – Bloško jezero morajo vsebovati strokovne podlage s področij:
– naravnih in ustvarjenih danosti prostora (za širše območje vsaj: kamnine, površje, vode, podnebje, prst in rastje, prebivalstvo, struktura naselij, gospodarska slika območij, dostopnost, turizem, za ožje območje vsaj: raba tal, varstvo naravne dediščine, varstvo voda, varstvo okolja, višinski pasovi, osončenost, ekspozicija, morfološka analiza, vizualna analiza, prometna analiza, namembnost, starost, etažnost obstoječih objektov),
– pregled obstoječih planskih in drugih dokumentov za obravnavano ureditveno območje (vsaj spremembe in dopolnitve prostorskega plana Občine Bloke, Natura 2000),
– pregled morebitnih drugih virov za ureditveno območje, če obstajajo),
– idejne zasnove predvidene prostorske ureditve vključno s predvidenimi vodnogospodarskimi in infrastrukturnimi ureditvami ter ureditvami za varstvo naravne dediščine in okolja).
6. člen
Način pridobitve strokovnih rešitev
Strokovne rešitve v zvezi z ureditvenim načrtom za urejanje planske cone R – Bloško jezero se bodo izdelale variantne rešitve nameravane prostorske ureditve. Variante rešitve bodo pridobljene z izvedbo urbanistično arhitekturne delavnice za ureditev Bloškega jezera.
7. člen
Geodetske podlage
Ureditveni načrt se bo pripravil v merilu 1: 1000 na podlagi nove geodetske izmere območja predvidenega ureditvenega načrta za plansko cono R – Bloško jezero.
8. člen
Rok za pripravo ureditvenega načrta
Ureditveni načrt bo pripravljen v skladu z vsebino in postopki priprave iz Zakona o urejanju prostora. Priprava ureditvenega načrta bo trajala 8 mesecev od potrditve programa priprave na seji občinskega sveta in pridobitve smernic urejanja prostora od pristojnih nosilcev urejanja prostora.
9. člen
Finančna sredstva
Za pripravo ureditvenega načrta planske cone R – Bloško jezero so predvidena proračunska sredstva Občine Bloke iz postavke planske dokumentacije št. 4205.
10. člen
Objava programa priprave
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati osmi dan po objavi.
Št. 31-10/04
Nova vas, dne 15. decembra 2004.
Župan
Občine Bloke
Jože Doles l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti