Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/2005 z dne 14. 1. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/2005 z dne 14. 1. 2005

Kazalo

109. Program priprave lokacijskega načrta za stanovanjsko naselje Kočevarjev vrt na Vrhniki (del območja urejanja V1O/1-Ljubljanska cesta, morfološki enoti 4A/1 in 4A/3), stran 232.

Na podlagi 12. in 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr., v nadaljevanju: ­ZUreP-1 in 58/03 – ZZK-1) ter 33. člena Statuta Občine Vrhnika (Uradni list RS, št. 99/99, 39/00, 36/01) sprejme župan Občine Vrhnika
P R O G R A M P R I P R A V E
lokacijskega načrta za stanovanjsko naselje Kočevarjev vrt na Vrhniki (del območja urejanja V1O/1-Ljubljanska cesta, morfološki enoti 4A/1 in 4A/3)
I. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo lokacijskega načrta
Obravnavano območje je ostanek kmetije Kočevar, ki se nahaja ob Jelovškovi cesti na Vrhniki. Širša okolica obravnavanega območja, ki sega do ''Delavskega naselja'' in naselja ''Pot ob progi'', je na severovzhodnem delu pretežno nepozidana površina, medtem ko se na njenem jugozahodnem robu nahajajo objekti kmetije Kočevar, opuščene železniške postaje in Kmetijske zadruge.
Domačija kmetije Kočevar je zavarovana kot kompleks etnološke dediščine.
V prostorskem planu Občine Vrhnika je območje ureja­nja namenjeno centralnim dejavnostim (pretežno oskrbne in družbene dejavnosti, stanovanja), ki se ureja s predvidenim izvedbenim prostorskim aktom. Kot podlaga za izdelavo lokacijskega načrta je bil izdelan osnutek programske zasnove, ki je opredelil podrobnejšo namensko rabo celotnega območja, zaradi česar v nadaljevanju predstavlja strokovno podlago za delne izvedbene prostorske akte oziroma akte za znane investicije.
Dokumentirano pobudo (Idejna zasnova za Stanovanjsko naselje Kočevarjev vrt na Vrhniki, ki jo je izdelal Primis d.d. pod št. 30/04 avgusta 2004) za izdelavo izvedbenega prostorskega akta (v nadaljevanju: občinskega lokacijskega načrta) je podalo podjetje Dolenjgrad d.o.o., ki je lastnik obravnavanega območja. Namen pobude je ureditev stanovanjskega kareja s približno 60 stanovanjskimi enotami v dveh večstanovanjskih objektih.
Strokovno oceno pripravljavca glede pobude je na 9. seji, ki je bila maja 2004, obravnaval Odbor za urejanje prostora ter varstvo naravne in kulturne dediščine Občinskega sveta Občine Vrhnika. Odbor je podal zahtevo, da se pri načrtovanju dostopne ceste obvezno upošteva koridor predvidene dostopne ceste na celotno območje, kot izhaja iz predhodno izdelanih strokovnih podlag.
Pravna podlaga za izdelavo prostorskega akta so Prostorske sestavine dolgoročnega plana Občine Vrhnika za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Vrhnika za obdobje 1986–1990 s spremembami in dopolnitvami (Uradne objave Naš časopis, št. 4/87, 13/88, Uradni list RS, št. 21/90, 41/94, 50/94, 63/96, 70/96, 73/97, 76/98, 69/99, Naš časopis, št. 272/01, 277/01, 304/04, 307/04) – v nadaljevanju: prostorski plan.
Iz planskih dokumentov občine je razvidno, da je pretežni del območja po namembnosti C-stavbno zemljišče za oskrbne, storitvene in družbene dejavnosti. Manjši del območja s parc. št. 2529/1 in 2534 k.o. Vrhnika je opredeljen kot 1. območje kmetijskih zemljišč z možnim odstopanjem od obveznega republiškega izhodišča na podlagi usklajevanja navzkrižnih interesov, kot izhaja iz dolgoročnega plana SRS.
II. Predmet in programska izhodišča občinskega lokacijskega načrta
Predmet občinskega lokacijskega načrta je ureditev stanovanjskega naselja z dvema več stanovanjskima objektoma, ureditev funkcionalnih, prometnih in zelenih površin ter ureditev potrebne energetske in komunalne infrastrukture.
Programska izhodišča:
– Objekta s približno 60 stanovanjskimi enotami imata podolgovat tloris dimenzij ca 16 m x 40 m. Višina objektov je K+VP+1+2M. Streha je klasična dvokapnica. V podstrešju so urejena stanovanja v dveh etažah.
– Oblika, velikost in lega objektov pravokotno na Ljubljansko cesto upoštevajo vzorec obstoječe pozidave.
– Objekta sta umaknjena od gradbene linije, ki je nakazana z drevoredom ob Ljubljanski cesti.
– Parkiranje je urejeno delno v pol vkopani kletni etaži in delno na zunanjem parkirišču.
– V sklopu zunanje ureditve so predvideni še transformatorska postaja in ekološki otok ter zasaditev zelenic.
– Dostop do objektov je predviden z Jelovškove ceste po zemljišču kmetije Kočevar.
– Dostopna cesta je načrtovana v dveh odsekih. Prvi odsek s priključkom na Jelovškovo cesto poteka po JZ strani območja kmetije Kočevar. Drugi odsek do območja urejanja je zasnovan pravokotno na prvi odsek in poteka ob SZ strani kmetije Kočevar.
Pri pripravi lokacijskega načrta je potrebno upoštevati usmeritve iz prostorskih sestavin plana, strokovne podlage (prometno študijo in strokovne osnove za programsko zasnovo za območje ob Jelovškovi cesti iz leta 2000), predhodno kulturno-varstveno mnenje št. 70/2000-PBJ-DaP-BN z dne 29. 4. 2004 in značaj območja. Upoštevati se mora tudi potek javne kanalizacije (E-kanal vzdolž grabna), ki se pred Ljubljansko cesto zaključi s prečrpavališčem. Z načrtovano prostorsko ureditvijo je potrebno doseči optimalno vključenost pozidave v obstoječe in predvideno prometno in komunalno omrežje. Z ureditvijo mirujočega prometa se ne sme dodatno obremeniti neposredne okolice.
III. Okvirno ureditveno območje lokacijskega načrta
Okvirno ureditveno območje lokacijskega načrta zajema zemljišča s parcelnimi št. 2532/1, 2532/2, 2532/3, 2529/1-del in 2534-del, vse k.o. Vrhnika, s skupno površino ca 5500 m2, na katerih je predvidena izgradnja dveh več stanovanjskih objektov s spremljajočimi funkcionalnimi površinami in zemljišča s parcelami št.: 2529/1-del, 2529/5, *351, *50 in 2529/3 iste k.o., po katerih je predvidena izgradnja dostopne ceste s površino ca 1400 m2.
Sestavni del lokacijskega načrta so tudi zemljišča izven okvirnega območja, ki so potrebna za izvedbo potrebne infrastrukture. Ta se natančneje določijo s posebnimi strokovnimi podlagami za infrastrukturno opremljanje območja.
V okvirno ureditveno območje se lahko vključijo tudi sosednja območja, če se v postopku priprave lokacijskega načrta ugotovi, da je to potrebno zaradi okoljsko ali funkcionalno ugodnejših rešitev.
IV. Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki sodelujejo pri izdelavi LN
Nosilci urejanja prostora morajo v roku 30 dni po prejemu poziva podati smernice za načrtovanje, ki se nanašajo na predvidene prostorske ureditve. V primeru, da smernic v zakonitem roku ne bodo podali, se bo v skladu z 29. členom ZureP-1 štelo, da jih nimajo. V primeru, da smernice nekaterih nosilcev urejanja ne bodo podane, mora načrtovalec lokacijskega načrta kljub temu upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
Pristojni nosilci urejanja prostora, ki morajo pred začetkom izdelave lokacijskega načrta podati smernice za njegovo pripravo, k dopolnjenemu predlogu lokacijskega načrta pa podati mnenje, so:
1. Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Ljubljana, Vilharjeva 33, 1000 Ljubljana
2. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Ljubljana, Kardeljeva ploščad 26, 1000 Ljubljana
3. Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Sektor za planiranje, Tržaška 19, 1000 Ljubljana
4. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Sektor za varstvo okolja, Vojkova cesta 1b, 1000 Ljubljana
5. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Ljubljana, Vojkova cesta 52, 1000 Ljubljana
6. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana, Tržaška cesta 4, 1000 Ljubljana
7. Občina Vrhnika, Oddelek za okolje, prostor in komunalo, Tržaška cesta 1, 1360 Vrhnika
8. Telekom Slovenije, Regionalna enota TK omrežje Zahod, Stegne 19, 1210 Ljubljana
9. Elektro Ljubljana d.d., Distribucijska enota Ljubljana okolica, Slovenska cesta 58, 1000 Ljubljana
10. Komunalno podjetje Vrhnika d.d., Pot na Tojnice 40, 1360 Vrhnika
11. Drugi nosilci urejanja prostora in gospodarske javne službe ter drugi organi in organizacije, v kolikor bi se v postopku priprave lokacijskega načrta izkazalo, da so njihove smernice potrebne.
Postopek priprave lokacijskega načrta vodi Občina Vrhnika, Tržaška cesta 1, 1360 Vrhnika (v nadaljnjem besedilu: pripravljavec).
Naročnik vseh strokovnih podlag in lokacijskega načrta je Dolenjgrad gradbeno podjetje d.o.o., Pod Hruševco 30, 1360 Vrhnika, ki je tudi investitor načrtovanih prostorskih ureditev (v nadaljnjem besedilu: naročnik).
Izdelovalec lokacijskega načrta po izboru naročnika je Primis Vrhnika d.d., Tržaška cesta 23, 1360 Vrhnika (v nadaljnjem besedilu: načrtovalec).
V. Seznam potrebnih strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve
Pred izdelavo lokacijskega načrta mora investitor zagotoviti izdelavo naslednjih strokovnih podlag:
– geološkega in geotehničnega poročila,
– idejnih zasnov novih energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih infrastrukturnih priključkov ter zaščite, ukinitev in prestavitev obstoječih vodov.
Lokacijski načrt mora vsebovati vse sestavine in priloge, ki so navedene v določilih 73. člena ZUreP-1 in tudi priloge, ki so natančno definirane v 24. in 139. členu ZureP-1 ter v Pravilniku o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04). Obvezna priloga lokacijskega načrta je tudi Program opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo.
Če se med pripravo prostorskega akta ugotovi, da je utemeljeno potrebno izdelati dodatne strokovne podlage, ki v tem programu niso naštete, se le-te pripravijo. Dodatne strokovne podlage pridobi in financira naročnik.
Za izdelavo lokacijskega načrta se lahko uporabijo strokovne podlage, ki so bile izdelane za pripravo drugih prostorskih aktov na obravnavanem območju.
Upoštevati je potrebno vso dokumentacijo in dejansko stanje komunalnih in drugih in omrežij vodov na tem območju ter povzetke in usmeritve planskih aktov Občine Vrhnika.
VI. Način pridobitve strokovnih rešitev
Strokovne rešitve prostorskega akta se pridobijo kot nadgradnja variantnih rešitev iz Idejne zasnove rabe površin v območju urejanja V1 O/1 (4A/1, 4A/3), ki jih izdelal Primis Vrhnika d.d.v januarju 2004 (št. naloge 47/03).
VII. Navedba in način pridobitve geodetskih podlag
Geodetske podlage za vse prostorske ureditve na območju in izven lokacijskega načrta pridobi naročnik
VIII. Roki za pripravo lokacijskega načrta oziroma njegovih posameznih faz
Prva prostorska konferenca
Prvo prostorsko konferenco z namenom, da se pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti glede priprave prostorskega akta, je pripravljavec organiziral dne 8. 12. 2004.
Datum, kraj in čas zbora konference so bili objavljeni v dveh sredstvih javnega obveščanja.
 
Pridobitev smernic za načrtovanje
Pripravljavec po izdelavi strokovnih rešitev prostorske ureditve pozove pristojne nosilce urejanja prostora, navedene v točki IV. tega programa, da v roku 30 dni podajo svoje smernice za načrtovanje. Pozivu se priloži program priprave.
 
Druga prostorska konferenca
Pripravljavec v skladu z 28. členom ZUreP-1 pripravi in organizira drugo prostorsko konferenco.
 
Javna razgrnitev in javna obravnava
Po sprejemu sklepa o javni razgrnitvi na Občinskem svetu občine Vrhnika se predlog lokacijskega načrta javno razgrne za najmanj 30 dni. V času javne razgrnitve se izvede javna obravnava predloga prostorskega akta.
V primeru, da se zaradi upoštevanja pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave predlog lokacijskega načrta bistveno spremeni, se spremenjen ponovno razgrne.
 
Izdelava dopolnjenega predloga izdelave občinskega lokacijskega načrta in pridobitev mnenj
Na podlagi sprejetih stališč do pripomb in predlogov načrtovalec pripravi dopolnjen predlog lokacijskega načrta. Pripravljavec pozove nosilce urejanja prostora, določene v točki IV. tega programa priprave, da podajo mnenje k dopolnjenemu predlogu najkasneje 30 dni od dneva prejetega poziva.
 
Sprejem občinskega lokacijskega načrta
Župan predlaga dopolnjen predlog lokacijskega načrta v sprejem Občinskemu svetu Občine Vrhnike. Sestavni del gradiva so stališča do pripomb in predlogov z javne obravnave in javne razgrnitve ter priporočila prostorske konference.
Občinski svet sprejeme LN z odlokom, ki se objavi v uradnem glasilu Naš časopis in v Uradnem listu RS, če tako želi investitor.
IX. Obveznosti v zvezi s financiranjem izdelave lokacijskega načrta
Finančna sredstva za izdelavo vseh strokovnih podlag in lokacijskega načrta ter plačljive objave zagotovi naročnik – Dolenjgrad gradbeno podjetje d.o.o., Pod Hruševco 30, 1360 Vrhnika.
X. Sprejem in objava programa priprave
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem objave. Objavi pa se tudi v občinskem glasilu Naš časopis.
Št. 5/01-350-05-8/2004
Vrhnika, dne 6. januarja 2005.
Župan
Občine Vrhnika
dr. Marjan Rihar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti