Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/2005 z dne 14. 1. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/2005 z dne 14. 1. 2005

Kazalo

108. Program priprave občinskega lokacijskega načrta Ilovica 3 na Logu, stran 230.

Na podlagi 12. in 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popravek, v nadaljevanju: ZUreP-1 in 58/03- ZZK-1) ter 33. člena Statuta Občine Vrhnika (Uradni list RS, št. 99/99, 39/00, 36/01) sprejme župan Občine Vrhnika
P R O G R A M P R I P R A V E
občinskega lokacijskega načrta Ilovica 3
na Logu
I. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo lokacijskega načrta
Obravnavano območje je reliefno zaokroženo pobočje nad Rimsko cesto v zaselku Jordanov kot na Logu pri Brezovici. Pobočje je travnata površina, ki jo na severu omejuje gozdni rob, na jugu Rimska cesta, na vzhodu in zahodu pa se nadaljuje v druga reliefno zaokrožena travnata pobočja.
Površina je nepozidana in komunalno neopremljena, je pa razdeljena na osem, po velikosti za gradnjo primernih parcel in cestno parcelo.
Na območju obravnave ni varovane kulturne dediščine.
V prostorskem planu Občine Vrhnika je območje urejanja namenjeno stanovanjski gradnji, ki se ureja s predvidenim izvedbenim prostorskim aktom-zazidalnim načrtom št. 139 Jordanov kot za izgradnjo individualnih stanovanjskih objektov. Navedena namembnost in način urejanja sta določena v Odloku o spremembah in dopolnitvah dolgoročnega plana Občine Vrhnika za obdobje 1986–2000 in družbenega plana Občine Vrhnika za obdobje 1986–1990, za območje novo nastale Občine Vrhnika, spremembe in dopolnitve september 1997 (Uradni list RS, št. 76/98).
V prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto L2-Log območje ni obdelano kot sprememba in dopolnitev osnovnega dokumenta, zato zanj veljajo citirana določila iz 5. člena istega odloka:
»Za novo opredeljena stavbna zemljišča, ki predstavljajo zaokrožitev planskih celot V1, V2, V3, L1, L2 in L3 in so po namembnosti usklajene z morfološkimi enotami, ki jih zaokrožajo, velja kartografska dokumentacija planov v merilu 1:5000 kot sestavni del prostorskih ureditvenih pogojev za te planske celote.
To določilo velja do spremembe in dopolnitve prostorskih ureditvenih pogojev za te planske celote.
Vsebinsko navezavo na obstoječe morfološke enote potrdi občina oziroma njena pooblaščena urbanistična služba.«
Dokumentirano pobudo za pripravo in sprejem občinskega lokacijskega načrta je v imenu svoje pogodbene stranke Frančiške Tekavc z Loga, Vrhovčeva cesta 34, pošta 1351 Brezovica pri Ljubljani kot načrtovalec prostorskega akta podal Primis Vrhnika d.d.
Namen pobude je ureditev zaselka z osem do deset eno do dvostanovanjskimi stavbami.
Pravna podlaga za izdelavo prostorskega akta so Prostorske sestavine dolgoročnega plana Občine Vrhnika za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Vrhnika za obdobje 1986–1990 s spremembami in dopolnitvami (Uradne objave Naš časopis, št. 4/87, 13/88, Uradni list RS, št. 21/90, 41/94, 50/94, 63/96, 70/96, 73/97, 76/98, 69/99, Naš časopis, št. 272/01, 277/01, 304/04, 307/04, sklep US RS, št. U-I-330/04-7 z dne 16. 12. 2004) – v nadaljevanju: prostorski plan.
Iz planskih dokumentov občine je razvidno, da je območje urejanja po namembnosti opredeljeno kot S-stavbno zemljišče za stanovanjsko gradnjo.
II. Predmet in programska izhodišča občinskega lokacijskega načrta
Predmet občinskega lokacijskega načrta je prostorska ureditev manjše stanovanjske soseske z osem do desetimi eno do dvostanovanjskimi stavbami ter ureditev prometne, komunalne in energetske infrastrukture z navezavo na obstoječa omrežja.
Programska izhodišča, ki se upoštevajo pri pripravi občinskega lokacijskega načrta, so oblikovana na podlagi:
– usmeritev veljavnih planskih aktov in izdelanih strokovnih podlag za širše območje, v katerem se nahaja okvirno ureditveno območje
– urbanističnih in idejnih zasnov posameznih objektov ter celotnega ureditvenega območja
– sklepa Odbora za urejanje prostora ter varstvo naravne in kulturne dediščine Občinskega sveta občine Vrhnika z dne 14. 12. 2004, s katerim so bila sprejeta stališča pripravljavca do priporočil prve prostorske konference z dne 22. 9. 2004.
Pri pripravi občinskega lokacijskega načrta se tako upoštevajo naslednja programska izhodišča:
– Na neposrednem območju urejanja oziroma zemljiščih parc. št 1728/1-4 in 1728/6-9 se predvidi gradnja osem do največ deset eno do dvostanovanjskih stavb.
– Za isto območje se predvidi zunanja ureditev s poudarkom na usklajeni izpeljavi in višini potrebnih podpornih zidov.
– Za zaselek se predvidi gradnja zbirne ceste s priključkom na javno - Rimsko cesto parc. št. 2029/2. Zbirna cesta ustreznega profila se izvede po trasi parc. št. 1728/5.
– Za zaselek se predvidi gradnja vseh potrebnih infrastrukturnih vodov in naprav.
– Na obstoječi infrastrukturi se v skladu s pridobljenimi smernicami po potrebi predvidijo prestavitve, rekonstrukcije ipd.
– Oskrba z vodo se izvede v okviru komunalne opreme območja po pogojih upravljavca.
– Območje je namenjeno stanovanjski gradnji. Poslovne dejavnosti v objektih niso dovoljene.
– Objekti so individualni z največ dvema stanovanjskima enotama za potrebe družine.
– Tlorisni in višinski gabariti objektov ne smejo presegati gabaritov objektov Ilovica 1.
– Objekti morajo biti oblikovani tako, da upoštevajo značilnost prostora in obstoječe grajene strukture.
– Na gradbeni parceli (ali v objektu) mora biti zagotovljeno zadostno število parkirnih mest.
– Prometna ureditev mora rešiti notranjo cesto in navezavo na regionalno cesto. Rešitve morajo ustrezati prometno varnostnim in tehničnim zahtevam ter zahtevam zimske službe. Prikažejo se v dveh variantah. Izbrana varianta je osnova za občinski lokacijski načrt.
– Odvod odpadne vode (čistilna naprava ali greznica) se načrtuje po dogovoru z Komunalnim podjetjem.
– Infrastruktura se izvaja po izdelanem programu opremljanja.
Posamezne stavbe se predvidijo znotraj opredeljenih polj zazidljivosti. Tlorisno in višinsko ne smejo bistveno odstopati od povprečnih individualnih družinskih objektov, locirani pa morajo biti ob skupnih gradbenih linijah.
Z načrtovano prostorsko ureditvijo je potrebno doseči optimalno vključenost pozidave v obstoječe in predvideno prometno in komunalno omrežje. Z ureditvijo mirujočega prometa se ne sme dodatno obremeniti neposredne okolice.
Izbrani načrtovalec pripravi predlog prostorskega akta v dveh variantah.
III. Okvirno ureditveno območje lokacijskega načrta
Okvirno ureditveno območje lokacijskega načrta zajema zemljišča s parcelnimi št. 1728/1, 1728/2, 1728/3, 1728/4, 1728/5, 1728/6, 1728/7, 1728/8 in 1728/9, vse k.o. Vrhnika, s katastrsko površino 6284 m2.
Sestavni del lokacijskega načrta so tudi zemljišča izven okvirnega območja, ki so potrebna za izvedbo potrebne infrastrukture. Ta se natančneje določijo s posebnimi strokovnimi podlagami za infrastrukturno opremljanje območja.
V okvirno ureditveno območje se lahko vključijo tudi sosednja območja, če se v postopku priprave lokacijskega načrta ugotovi, da je to potrebno zaradi okoljsko ali funkcionalno ugodnejših rešitev.
IV. Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki sodelujejo pri izdelavi lokacijskega načrta
Predlog prostorskega akta se z javnim obvestilom oziroma na krajevno običajen način, z navedbo kraja in časa njegove obravnave, razgrne za najmanj 30 dni.
Nosilci urejanja prostora morajo v roku 30 dni po prejemu poziva podati smernice za načrtovanje, ki se nanašajo na predvidene prostorske ureditve. V primeru, da smernic v zakonitem roku ne bodo podali, se bo v skladu z 29. členom ZUreP-1 štelo, da jih nimajo. V primeru, da smernice nekaterih nosilcev urejanja ne bodo podane, mora načrtovalec lokacijskega načrta kljub temu upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
Pristojni nosilci urejanja prostora, ki morajo pred začetkom izdelave lokacijskega načrta podati smernice za njegovo pripravo, k dopolnjenemu predlogu lokacijskega načrta pa podati mnenje, so:
1. Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Ljubljana, Vilharjeva 33, 1000 Ljubljana
2. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Ljubljana, Kardeljeva ploščad 26, 1000 Ljubljana
3. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Sektor za varstvo okolja, Vojkova cesta 1b, 1000 Ljubljana
4. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Ljubljana, Vojkova cesta 52, 1000 Ljubljana
5. Zavod RS za varstvo narave, OE Ljubljana, Kersnikova 3, p.p. 398, 1000 Ljubljana
6. Občina Vrhnika, Oddelek za okolje, prostor in komunalo, Tržaška cesta 1, 1360 Vrhnika
7. Telekom Slovenije, Regionalna enota TK omrežje Zahod, Stegne 19, 1210 Ljubljana
8. Elektro Ljubljana d.d., Distribucijska enota Ljubljana okolica, Slovenska cesta 58, 1000 Ljubljana
9. Komunalno podjetje Vrhnika d.d., Pot na Tojnice 40, 1360 Vrhnika
10. Drugi nosilci urejanja prostora in gospodarske javne službe ter drugi organi in organizacije, v kolikor bi se v postopku priprave lokacijskega načrta izkazalo, da so njihove smernice potrebne.
Postopek priprave lokacijskega načrta vodi Občina Vrhnika, Tržaška cesta1, 1360 Vrhnika (v nadaljnjem besedilu: pripravljavec).
Naročnik vseh strokovnih podlag in občinskega lokacijskega načrta je podpisnica pogodbe o izdelavi prostorskega akta Frančiška Tekavc, Vrhovčeva cesta 34, Log, pošta 1351 Brezovica pri Ljubljani (v nadaljnjem besedilu: naročnik).
V primeru, da bodo v postopku priprave občinskega lokacijskega načrta sklenjeni dodatki k pogodbi, bodo naročniki opredeljenih del vsi podpisniki dodatkov k pogodbi.
Izdelovalec lokacijskega načrta po izboru naročnika je Primis Vrhnika d.d., Tržaška cesta 23, 1360 Vrhnika (v nadaljnjem besedilu: načrtovalec).
V. Seznam potrebnih strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve
Pred izdelavo lokacijskega načrta mora investitor pridobiti naslednje strokovne podlage:
– geotehnično poročilo
– prometno študijo o možnosti in pogojih navezave ureditvenega območja na Rimsko cesto ter iz Rimske ceste po cesti 8. maja ali po novi cesti na regionalno cesto R II-409
– idejne zasnove prometnih ureditev in priključkov
– idejne zasnove novih energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih infrastrukturnih priključkov oziroma vodov ter, če se izkaže kot potrebno, zaščite, ukinitev in prestavitev obstoječih vodov
Občinski lokacijski načrt mora vsebovati vse sestavine in priloge, ki so navedene v določilih 24. in 43. člena ZUreP-1 ter v Pravilniku o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04).
V skladu s 139. členom ZUreP-1 je obvezna priloga tega lokacijskega načrta tudi Program opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo. Program opremljanja pripravi pristojni organ občinske uprave.
Finančne obremenitve naročnika pri opremljanju zemljišč s komunalno infrastrukturo se določijo z urbanistično pogodbo med njim in Občino Vrhnika.
Če se med pripravo prostorskega akta ugotovi, da je utemeljeno potrebno izdelati dodatne strokovne podlage, ki v tem programu niso naštete, se le-te pripravijo. Dodatne strokovne podlage pridobi in financira naročnik.
Za izdelavo občinskega lokacijskega načrta se lahko uporabijo strokovne podlage, ki so bile izdelane za pripravo drugih prostorskih aktov na obravnavanem območju.
Upoštevati je potrebno vso dokumentacijo in dejansko stanje komunalnih vodov na tem območju ter povzetke in usmeritve planskih aktov Občine Vrhnika.
VI. Način pridobitve strokovnih rešitev
Ustrezna strokovna rešitev prostorskega akta se pridobi tako, da se predlog občinskega lokacijskega načrta izdela v dveh variantah.
Variante prometne ureditve bodo izhajale iz izdelane prometne študije.
VII. Navedba in način pridobitve geodetskih podlag
Geodetske podlage za vse prostorske ureditve na območju in izven lokacijskega načrta pridobi naročnik.
VIII. Roki za pripravo lokacijskega načrta oziroma njegovih posameznih faz
Prva prostorska konferenca
Prvo prostorsko konferenco z namenom, da se pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti glede priprave prostorskega akta, je pripravljavec organiziral dne 22. 9. 2004. Datum, kraj in čas zbora konference so bili objavljeni v dveh sredstvih javnega obveščanja.
Pridobljene pripombe so bile obravnavane in upoštevane kot je navedeno v drugem in tretjem odstavku II. točke tega programa priprave.
 
Pridobitev smernic za načrtovanje
Pripravljavec po izdelavi strokovnih rešitev prostorske ureditve pozove pristojne nosilce urejanja prostora, navedene v točki IV. tega programa, da v roku 30 dni podajo svoje smernice za načrtovanje. Pozivu se priloži program priprave.
 
Druga prostorska konferenca
Pripravljavec v skladu z 28. členom ZUreP-1 pripravi in organizira drugo prostorsko konferenco.
 
Javna razgrnitev in javna obravnava
Po sprejemu sklepa o javni razgrnitvi na Občinskem svetu občine Vrhnika se predlog lokacijskega načrta javno razgrne za najmanj 30 dni. V času javne razgrnitve se izvede javna obravnava predloga prostorskega akta.
V primeru, da se zaradi upoštevanja pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave predlog lokacijskega načrta bistveno spremeni, se spremenjen ponovno razgrne.
 
Izdelava dopolnjenega predloga izdelave občinskega lokacijskega načrta in pridobitev mnenj
Na podlagi sprejetih stališč do pripomb in predlogov načrtovalec pripravi dopolnjen predlog lokacijskega načrta. Pripravljavec pozove nosilce urejanja prostora, določene v točki IV. tega programa priprave, da podajo mnenje k dopolnjenemu predlogu najkasneje 30 dni od dneva prejetega poziva.
 
Sprejem občinskega lokacijskega načrta
Župan predlaga dopolnjen predlog lokacijskega načrta v sprejem Občinskemu svetu občine Vrhnika. Sestavni del gradiva so stališča do pripomb in predlogov z javne obravnave in javne razgrnitve ter priporočila druge prostorske konference.
Občinski svet sprejeme občinski lokacijski načrt z odlokom, ki se objavi v uradnem glasilu Naš časopis in v Uradnem listu RS, če tako želi investitor.
IX. Obveznosti v zvezi s financiranjem izdelave lokacijskega načrta
Finančna sredstva za izdelavo vseh strokovnih podlag in občinskega lokacijskega načrta ter plačljive objave zagotovi naročnik prostorskega akta.
X. Sprejem in objava programa priprave
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem objave. Objavi pa se tudi v občinskem glasilu Naš časopis.
Št. 5/06-350-05-1/2004
Župan
Občine Vrhnika
dr. Marjan Rihar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti