Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/2005 z dne 14. 1. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/2005 z dne 14. 1. 2005

Kazalo

95. Pravilnik o dodeljevanju socialno varstvenih pomoči v Občini Slovenska Bistrica, stran 190.

Na podlagi 99. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 36/04), 20. člena Zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84, 26/90), 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02) ter 10. člena Statuta Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 35/95, 72/99 in 65/02) je Občinski svet občine Slovenska Bistrica, na 15. redni seji dne 20. 12. 2004 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju socialno varstvenih pomoči
v Občini Slovenska Bistrica

I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo kriteriji in postopki za dodelitev socialno varstvenih pomoči v Občini Slovenska Bistrica.
Socialno varstvene pomoči po tem pravilniku so:
– denarna socialna pomoč,
– pomoč pri kritju pogrebnih stroškov.
2. člen
Občina Slovenska Bistrica sredstva za socialno varstvene pomoči po tem pravilniku zagotavlja v vsakoletnem proračunu občine na posebni proračunski postavki Socialno varstvene pomoči, in sicer ločeno za Denarne socialne pomoči in ločeno za Pogrebne stroške.
II. DENARNE SOCIALNE POMOČI
3. člen
Do denarnih socialnih pomoči po tem pravilniku so upravičeni občani s stalnim prebivališčem v Občini Slovenska Bistrica, ki jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti nujno potrebna pomoč občine, izkoristili pa so že vse zakonske možnosti za rešitev socialne stiske.
4. člen
Kriterij za dodelitev denarnih socialnih pomoči je minimalni dohodek, določen v 22. členu Zakona o socialnem varstvu, ki je glede na socialne razmere upravičenca lahko povečan za 50 %.
5. člen
Denarna socialna pomoč se lahko upravičencu dodeli v nižjem znesku, kot bi mu pripadal po tem pravilniku, ali se mu ne dodeli, če:
– se ugotovi, da kljub izkazanemu nizkemu dohodku ni ogrožena socialna varnost upravičenca in družinskih članov,
– se ugotovi, da z upravičencem živijo osebe, ki niso družinski člani po Zakonu o socialnem varstvu, pa pridobivajo dohodke iz 27. člena Zakona o socialnem varstvu skupaj z upravičencem.
6. člen
Denarne socialne pomoči po tem pravilniku so:
– enkratna denarna pomoč,
– plačilo oziroma doplačilo socialne oskrbe v kriznem centru oziroma zavetišču.
A) Enkratna denarna pomoč
7. člen
Enkratna denarna pomoč je namenjena za:
– plačilo šolskih kosil osnovnošolcem,
– plačilo šole v naravi osnovnošolcem,
– plačilo letovanj otrokom,
– nakup šolskih potrebščin,
– doplačilo zdravstvenih storitev, ki so nujno potrebne, pa jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne pokriva,
– kritju drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti z upoštevanjem materialnih razmer upravičenca.
8. člen
Enkratna denarna pomoč za plačilo šolskih kosil in šole v naravi osnovnošolcem se dodeli največ do višine dejansko nastalega stroška, ki ga zaračuna šola, vendar največ do višine minimalnega dohodka iz 22. člena Zakona o socialnem varstvu na osebo ali družino, povišanega za 50 %. Stroški se poravnajo neposredno šoli, ki jo obiskuje upravičenec.
Enkratna denarna pomoč za plačilo letovanj otrokom se dodeli največ do višine dejansko nastalega stroška, ki ga zaračuna organizator letovanja, vendar največ do višine minimalnega dohodka iz 22. člena Zakona o socialnem varstvu na osebo ali družino, povišanega za 50 %. Stroški se poravnajo neposredno organizatorju letovanja.
Enkratna denarna pomoč za ostale namene iz 7. člena tega pravilnika se dodeli občanu največ do višine minimalnega dohodka iz 22. člena Zakona o socialnem varstvu na osebo ali družino, povišanega za 50 %. Praviloma se upravičencu izplača v gotovini, razen v primeru, ko Center za socialno delo odloči drugače, ker obstaja možnost, da bi bila sredstva nenamensko porabljena.
9. člen
Višina denarne pomoči iz 8. člena tega pravilnika, se za upravičence, ki prejemajo dohodke, določi kot razlika med minimalnim dohodkom iz 22. člena Zakona o socialnem varstvu na osebo ali družino, povišanega za 50 %, ki pripada upravičencu in njegovimi dohodki, ugotovljenimi na način, ki ga določa Zakon o socialnem varstvu.
Pri določitvi višine denarne socialne pomoči se upoštevajo vsi dohodki in prejemki posameznika ali družine.
10. člen
Enkratna denarna pomoč se praviloma dodeli enkrat letno.
Izjemoma se denarna pomoč lahko odobri dvakrat letno, vendar le pod pogojem, da upravičenec v upravnem postopku obravnave vloge dokaže namensko porabo sredstev iz prve dodelitve enkratne denarne pomoči. Ponovna denarna pomoč se poravna neposredno organizaciji, ki bo upravičencu nudila blago oziroma storitve.
B) Oskrba v kriznem centru oziroma zavetišču
11. člen
Do doplačila oziroma plačila oskrbe v kriznem centru oziroma zavetišču je upravičen občan, ki se je znašel v trenutni stiski glede nastanitve, ob izpolnjevanju pogojev iz 3. člena tega pravilnika.
12. člen
Višina doplačila je odvisna od materialnih pogojev upravičenca in dejansko nastalih obveznosti do kriznega centra oziroma zavetišča za upravičenca, vendar ne sme preseči višine minimalnega dohodka iz 22. člena Zakona o socialnem varstvu.
13. člen
Oskrba se plačuje oziroma doplačuje najdalj tri mesece, z možnostjo podaljšanja, če se razmere niso spremenile, neposredno kriznemu centru oziroma zavetišču.
III. POMOČ PRI KRITJU POGREBNIH STROŠKOV
14. člen
Vlogi za plačilo oziroma doplačilo pogrebnih stroškov se odobri za pokojnika:
– ki je imel stalno prebivališče na območju Občine Slovenska Bistrica, in je bil prejemnik denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu ali ni imel lastnih prihodkov, in nima svojcev ali dedičev,
– ki je bil najden, oziroma je umrl na območju Občine Slovenska Bistrica in za njega ni bilo mogoče ugotoviti občine stalnega bivališča,
– ki je imel stalno prebivališče na območju Občine Slovenska Bistrica in je bil prejemnik denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu ali ni imel lastnih prihodkov, in njegovi svojci ali dediči niso sposobni poravnati stroškov pokopa.
Šteje se, da svojci ali dediči niso sposobni poravnati stroškov pokopa, kadar so tudi sami upravičeni do denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu ali nimajo lastnih prihodkov.
15. člen
Strokovna služba Občinske uprave določi vrsto in obseg pogrebnih storitev ter maksimalni znesek stroškov, ki so lahko predmet plačila oziroma doplačila iz sredstev proračuna Občine Slovenska Bistrica, in o tem obvesti Center za socialno delo Slovenska Bistrica.
O vsaki spremembi oziroma dopolnitvi vrste in obsega ter maksimalnega zneska pogrebnih storitev iz prejšnjega člena, mora biti Center za socialno delo Slovenska Bistrica obveščen v pisni obliki, najkasneje 15 dni pred uveljavitvijo spremembe oziroma dopolnitve.
Center za socialno delo Slovenska Bistrica je o vrsti in obsegu ter maksimalnem znesku pogrebnih storitev dolžan obveščati vse izvajalce pokopališke dejavnosti na območju Občine Slovenska Bistrica.
16. člen
Strokovna služba Centra za socialno delo lahko na osnovi ocene dejanskega materialnega stanja dedičev ali svojcev odkloni plačilo pogrebnih stroškov ali ga odobri le delno, ne glede na izpolnjevanje pogoja iz zadnjega odstavka 14. člena tega pravilnika.
Plačilo pogrebnih stroškov iz sredstev občinskega proračuna ni možno v primeru pogodbenih obveznosti iz naslova izročitve premoženja s strani umrlega.
17. člen
V primeru, da je bil pokojnik lastnik premičnega ali nepremičnega premoženja, je občina upravičena do priglasitve terjatve iz naslova plačila oziroma doplačila pogrebnih stro­škov v zapuščinskem postopku.
18. člen
Pokop pokojnika, ki se delno ali v celoti izvede s sred­stvi proračuna Občine Slovenska Bistrica, se izvede na delu pokopališča, ki ga upravljalec pokopališča opredeli za ta namen in ga ustrezno ureja, kar pomeni, da so grobišča enako urejena za vse umrle in da se na tem delu pokopališča postavi skupni spomenik, na katerega se nameščajo imena in priimki pokojnikov.
Praviloma se pokop pokojnika iz prejšnjega odstavka izvede na pokopališču v Slovenski Bistrici, razen v primerih ko krajevno pristojni upravljalci pokopališč namensko opredelijo del krajevnih pokopališč, za katere so pristojni, za ta namen in jih ustrezno urejajo.
IV. POSTOPKI
19. člen
Postopke o socialno varstvenih pomočeh vodi in o njih odloča Center za socialno delo Slovenska Bistrica na podlagi pogodbe, ki jo sklene z Občino Slovenska Bistrica.
20. člen
Občani vlagajo zahtevke za dodelitev socialno varstvene pomoči na obrazcu »Vloga za dodelitev občinske socialne pomoči« pri Centru za socialno delo Slovenska Bistrica.
Vlogi so dolžni priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev v skladu z Zakonom o socialnem varstvu in s tem pravilnikom.
21. člen
Center za socialno delo Slovenska Bistrica preveri podatke iz vloge in dokazil in v roku tridesetih dni odloči o upravičenosti do občinske socialno varstvene pomoči z odločbo.
Ne glede na določilo prejšnjega odstavka, Center za socialno delo Slovenska Bistrica, v primeru prve in druge alinee 14. člena tega pravilnika, izda odločbo takoj in jo v vednost posreduje izvajalcu pogrebnih storitev.
Center za socialno delo lahko pri odločanju do socialno varstvene pomoči posamezniku in družini uporabi prosto presojo za dodelitev, ob upoštevanju določil tega pravilnika, in zavrnitev upravičenosti do pomoči.
22. člen
Zoper odločbo Centra za socialno delo Slovenska Bistrica je možna pritožba, ki jo občan vloži v roku osmih dni po sprejemu sklepa na naslov: Center za socialno delo Slovenska Bistrica, Ljubljanska 16, 2310 Slovenska Bistrica.
O pritožbi zoper odločbo Centra za socialno delo Slovenska Bistrica odloča župan Občine Slovenska Bistrica.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
23. člen
Pri dodeljevanju socialno varstvenih pomoči v Občini Slovenska Bistrica se smiselno uporabljajo določila Zakona o socialnem varstvu, razen v določbah, ki jih opredeljuje ta pravilnik.
24. člen
Z dnem pričetka veljavnosti tega pravilnika preneha veljati:
– Pravilnik o dodeljevanju socialnih pomoči v Občini Slovenska Bistrica, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 5/00,
– Sklep o višini nujnih stroškov pokopa za umrle socialno ogrožene občane, ki so bili prejemniki socialno varstvenih pomoči in nimajo dedičev ali ti niso sposobni poravnati stroškov pokopa, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 18/02.
25. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 10/032-01/15-7/2004
Slovenska Bistrica, dne 20. decembra 2004.
Podžupan
Občine Slovenska Bistrica
Alojz Vezjak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti