Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/2005 z dne 14. 1. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/2005 z dne 14. 1. 2005

Kazalo

79. Pravilnik o sofinanciranju letnega programa športa v Občini Ajdovščina, stran 172.

Na podlagi 9. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98), določil 7. poglavja Nacionalnega programa športa v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 24/00) in 33. člena Statuta Občine Ajdovščina (Uradno glasilo, št. 7/99, Uradni list RS, št. 2/02) je Občinski svet občine Ajdovščina dne 22. 12. 2004 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju letnega programa športa
v Občini Ajdovščina
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom občinski svet določa postopke in merila za sofinanciranje dejavnosti in nalog s področja športa, ki so v javnem interesu.
Izvajalce letnega programa športa (v nadaljevanju: LPŠ) se izbere v skladu s tem pravilnikom in javnim razpisom.
2. člen
Pravico do izvajanja LPŠ imajo:
– športna društva,
– zveze športnih društev, ki jih ustanovijo športna društva,
– zavodi, gospodarske družbe, zasebniki in druge organizacije, ki so na podlagi zakonskih predpisov registrirane za opravljanje dejavnosti na področju športa, razen izjem, ki jih pravilnik posebej predvideva,
– ustanove, ki so ustanovljene za opravljanje dejavnosti v športu in so splošno koristne in neprofitne,
– zavodi za področja vzgoje in izobraževanja.
Športna društva in njihova združenja imajo pod enakimi pogoji prednost pri izvajanju občinskega letnega programa športa.
3. člen
Poleg splošnih pogojev iz drugega člena tega pravilnika morajo izvajalci LPŠ izpolnjevati še naslednje pogoje:
– da imajo sedež v občini Ajdovščina, razen izjem, ki jih pravilnik posebej predvideva,
– da so registrirani najmanj 1 leto oziroma izvajajo športne programe najmanj eno leto,
– da imajo zagotovljene materialne in kadrovske pogoje za izvedbo planiranih programov,
– da imajo organizirano redno dejavnost,
– da imajo urejeno evidenco o članstvu in plačani članarini (če so registrirani po Zakonu o društvih).
II. VSEBINSKE DOLOČBE
4. člen
Za uresničevanje javnega interesa v športu, opredeljenega v LPŠ, se iz občinskega proračuna sofinancira naslednje vsebine:
1. Športna vzgoja otrok, mladine in študentov, ki se prostovoljno ukvarjajo s športom zunaj obveznega izobraževalnega programa
1.1 Interesna športna vzgoja predšolskih otrok;
Programi so: »Zlati sonček«, »Naučimo se plavati«, »Ciciban planinec« in »Športne dejavnosti«, ki jih organizirajo izvajalci športnih programov za predšolske otroke z namenom optimalnega razvoja gibalnih sposobnosti, posredovanja osnovnih gibalnih znanj in spodbujanja otrokovih aktivnosti, ustvarjalnosti in razvoja osebnosti.
Občina sofinancira: propagandno gradivo, strokovni kader, objekt za izvedbo 60-urnih programov na skupino z največ 20 otroki.
1.2 Interesna športna vzgoja šoloobveznih otrok (od 6. do 15. leta starosti)
Programi so: »Zlati sonček«, »Krpan«, »Naučimo se plavati« in »Drugi 80-urni programi« za skladen razvoj gibalnih sposobnosti otrok.
Občina sofinancira: strokovni kader in objekt za izvedbo 20-urnih tečajev plavanja na skupino z največ 10 otroki in 80-urnih drugih programov na skupino z največ 20 otroki, propagandno gradivo, organizacijo občinskih šolskih prvenstev ter udeležbo na regijskih in državnih šolskih prvenstvih.
1.3 Športna vzgoja otrok, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport
Programi vključujejo osnovnošolske otroke, ki imajo interes, sposobnosti, ustrezne osebnostne značilnosti in visoko motivacijo, da bi lahko postali vrhunski športniki.
Občina sofinancira: objekt, materialne stroške in strokovni kader.
1.4 Interesna športna vzgoja mladine (od 15. do 20. leta starosti)
Programi vključujejo mlade, ki se prostovoljno vključujejo v športne programe, katerih namen je izboljšanje športnih znanj, zagotavljanje psihofizične sposobnosti mladine, odpravljanje negativnih vplivov sodobnega življenja, preprečevanju zdravju škodljivih razvad in zadovoljevanju človekove potrebe po igri in tekmovalnosti.
Občina sofinancira: objekt za 80-urne programe na skupino z največ 20 mladimi.
1.5 Športna vzgoja mladine, usmerjene v kakovostni in vrhunski šport
Programi zajemajo načrtno vzgojo mladih športnikov, ki so usmerjeni v doseganje vrhunskih rezultatov, primerljivih z dosežki vrstnikov v mednarodnem merilu.
Občina sofinancira: objekt, materialne stroške in strokovni kader.
1.6 Interesna športna dejavnost študentov
Programi na lokalni ravni obsegajo 80-urne programe v izbranih športnih panogah.
Občina sofinancira:objekt za 80-urne programe na skupino z največ 20 študenti.
1.7 Športna vzgoja otrok in mladine s posebnimi potrebami
Programi vključujejo otroke in mlade s posebnimi potrebami z namenom izboljšanja socialne integracije in vključevanja v vsakdanje življenje.
Občina sofinancira: strokovni kader in objekt za 80-urne programe na skupino z največ 10 udeleženci.
 
2. Športna rekreacija
Cilj športne rekreacije odraslih je aktivno, koristno in prijetno izpolnjevanje dnevnega, tedenskega in letnega prostega časa.
Občina sofinancira: objekt za 80-urni program vadbe na skupino z največ 20 člani.
Za socialno in zdravstveno ogrožene ter občane, starejše od 65 let, pa tudi strokovni kader.
 
3. Kakovostni šport
Programi vključujejo priprave in športna tekmovanja ekip in posameznikov, registriranih športnikov, ki nimajo objektivnih strokovnih, organizacijskih in materialnih možnosti za vključitev v program vrhunskega športa in ki jih program športne rekreacije ne zadovoljuje, so pa pomemben dejavnik razvoja športa. V okviru teh programov gre za nastope registriranih športnikov, v okviru panožnih zvez, v uradnih tekmovalnih sistemih do naslova državnega prvaka.
Občina sofinancira: objekt,materialne stroške in strokovni kader.
 
4. Vrhunski šport
Programi vključujejo priprave in tekmovanje športnikov, ki imajo status mednarodnega, svetovnega in perspektivnega razreda.
Občina sofinancira: objekt in strokovni kader za vrhunske športnike, s stalnim bivališčem v občini, v individualnih športnih panogah in v kolektivnih športnih panogah za ekipe, katerih člani so kategorizirani vrhunski športniki, najmanj 210 ur in največ 1200 ur programa.
 
5. Šport invalidov
Programi za invalide so namenjeni ohranjanju gibalnih sposobnosti, zdravju, revitalizaciji, resocializacij, razvedrilu in tekmovanju invalidov, ki se prostovoljno ukvarjajo s športom.
Občina sofinancira: strokovni kader in objekt za 80-urne programe na skupino z največ 10 udeleženci.
 
6. Usposabljanje in izpopolnjevanje strokovnih kadrov v športu
Programi usposabljanja in izpopolnjevanja strokovnih kadrov so namenjeni pridobivanju ustreznih nazivov, licenc in njihovo potrjevanje.
Občina sofinancira: kotizacijo za udeležbo na usposabljanju oziroma izpopolnjevanju v skladu s sprejetim srednjeročnim in letnim programom usposabljanja strokovnih kadrov v športni zvezi.
 
7. Raziskovalna dejavnost
Namen je izvajati uporabne in razvojne raziskave s področja športa v Občini Ajdovščina ter prenašanje izsledkov v prakso. Izvajalci morajo k vlogi priložiti tudi mnenje ustrezne inštitucije.
Občina sofinancira: materialne stroške, povezane z raziskavo.
Na javni razpis pod to točko se lahko prijavijo tudi fizične osebe, ki imajo stalno bivališče v Občini Ajdovščina.
 
8. Založniška dejavnost
Obsega izdajanje strokovne literature, drugih periodičnih in občasnih publikacij s področja športa Občine Ajdovščina.
Občina sofinancira: materialne stroške povezane z izdajo literature oziroma publikacije.
 
9. Udeležba in organizacija mednarodnih, državnih, medobčinskih in občinskih športnih prireditev
Obsegajo prireditve, ki jih opredeljuje 52. člen Zakona o športu, medobčinske in občinske prireditve, ki imajo namen pospeševanja motivacije za šport, športno aktivnost in imajo promocijski učinek za šport, gospodarstvo in turizem, razen šolskih športnih tekmovanj.
Občina sofinancira: materialne stroške povezane s prireditvijo.
Na javni razpis pod to točko se lahko prijavijo tudi izvajalci, ki nimajo sedeža v občini, s pogojem, da se prireditev izvaja na območju občine oziroma se prireditve udeleži oseba s stalnim bivališčem v občini.
 
10. Informacijski sistem na področju športa
Informacijski sistem vsebuje podatke s področja organiziranosti športa, športnih objektov, financiranja športa in športnih programov ter razvide, ki so določeni z Zakonom o športu.
Občina sofinancira: izdelavo informacijskih baz za potrebe občine in nakup tehnologije.
 
11. Delovanje športnih zvez na ravni lokalne skupnosti
Športna društva, kot osnovne športne organizacije, se na lokalni ravni združujejo v športne zveze. Društva in zveze za svoje osnovno delovanje potrebujejo sredstva za kritje osnovnih materialnih stroškov.
Občina sofinancira: materialne stroške za delovanje športne zveze.
 
12. Športni objekti in oprema
Za izgradnjo in investicijsko vzdrževanje športnih objektov in opreme se zagotavljajo sredstva na podlagi pripravljenega popisa športnih objektov in opreme v občini ter prioritetnega vrstnega reda izgradnje in vzdrževanja.
Višina sredstev, ki se jo namenja za izgradnjo in investicijsko vzdrževanje športnih objektov in opreme znaša največ 50% predračunske vrednosti.
III. POSTOPEK IZBIRE LPŠ
5. člen
Strokovni svet v okviru Zavoda za šport Ajdovščina vsako leto pripravi predlog LPŠ ter ga posreduje v sprejem občinskemu svetu pred sprejemom proračuna.
Z LPŠ se določi programe športa, ki se sofinancirajo iz občinskih sredstev ter obseg in vrsto strokovnih in razvojnih nalog oziroma dejavnosti, potrebnih za uresničevanje teh programov. S sprejemom občinskega proračuna občinski svet določi višino sredstev za izvajanje LPŠ.
6. člen
Občinska uprava vsako leto v mesecu novembru oziroma decembru objavi javni razpis za izbiro izvajalcev LPŠ. Župan pred objavo javnega razpisa imenuje strokovno komisijo, ki je sestavljena iz predstavnikov strokovnega sveta Zavoda za šport Ajdovščina, predstavnika Športne zveze Ajdovščina in predstavnika občinske uprave.
7. člen
Občinska uprava v roku določenim z razpisom zbere prijave programov posredovane na javni razpis. Prejete prijave na razpis občinska uprava odstopi Zavodu za šport Ajdovščina. Zavod za šport Ajdovščina skliče strokovno komisijo, ki opravi pregled prispelih prijav in pripravi seznam nepopolnih prijav, ki ga posreduje občinski upravi.
Izvajalci, ki so posredovali nepopolno prijavo, lahko le-to dopolnijo v roku 8 dni od prejema obvestila o nepopolni vlogi.
8. člen
Pri pripravi predloga razdelitve sredstev se upoštevajo le programi izvajalcev, ki so bili posredovani v razpisnem roku.
Strokovna komisija v skladu z merili iz tega pravilnika točkuje prijavljene programe, ki so v celoti izpolnili pogoje, določene s tem pravilnikom in razpisno dokumentacijo, ter pripravi predlog sklepa o izbiri in sofinanciranju LPŠ v občini.
Predlog sklepa posreduje strokovna komisija v sprejem županu. V predlogu sklepa se poleg navedbe programov in višine sofinanciranja programov, določi tudi minimalno število vadbenih ur, ki jih športna društva lahko koristijo v športnih dvoranah Zavoda za šport, Osnovne šole Dobravlje in Osnovne šole Col.
9. člen
Župan v roku 8 dni od prejema predloga sklepa oziroma po sprejemu proračuna izda sklep o izbiri in sofinanciranju LPŠ v občini.
Vlagatelj, ki meni, da mu sredstva niso bila dodeljena v skladu s pogoji in merili iz tega pravilnika in javnega razpisa, lahko v roku 8 dni vloži zahtevek oziroma pritožbo za preveritev utemeljenosti sklepa.
Župan preveri utemeljenost pritožb in v roku 15 dni izda sklep, ki je dokončen.
10. člen
Župan z vsemi izvajalci LPŠ sklene pogodbo, v kateri se določi:
– ime, vsebino in obseg programov in nalog, ki jih občina sofinancira,
– čas realizacije programov,
– pričakovane dosežke,
– višino sofinanciranja,
– način nadzora,
– druge medsebojne pravice in obveznosti.
11. člen
Sredstva za propagandno gradivo ter sofinanciranje programov navedenih v 4. členu od 6. do 11. točke, se izvajalcem nakazujejo na osnovi predloženih verodostojnih listin, ki izkazujejo nastanek obveznosti izvajalca programa, do odobrene višine.
Sredstva za izgradnjo in obnovo športnih objektov in opreme se nakaže po dostavi zahtevka za izplačilo z računom oziroma situacijo, ki potrjuje realizacijo del, oziroma nabavo opreme.
12. člen
Izvajalci LPŠ so dolžni v mesecu januarju podati poročilo za preteklo leto o izvedbi programov. V primeru, da se na osnovi podanega letnega poročila ali izvedenega nadzora ugotovi neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti izvajalcev športnih programov, se neupravičeno pridobljena sredstva poračunajo v naslednjem proračunskem obdobju. Če izvajalec v naslednjem proračunskem obdobju ne izvaja več programov, ki so bili sofinancirani iz občinskega proračuna, je dolžan prejeta sredstva, vključno z zakonskimi zamudnimi obrestmi, vrniti v občinski proračun.
Če izvajalec do rokov, navedenih v pogodbi, ne odda letnega poročila, se smatra, da programov ni izvajal in je dolžan vsa prejeta proračunska sredstva, vključno z zakonskimi zamudnimi obrestmi, vrniti v občinski proračun.
IV. MERILA ZA VREDNOTENJE LETNIH PROGRAMOV ŠPORTA
13. člen
Elementi za opredelitev sofinanciranja LPŠ so:
– obseg programa,
– velikost vadbene skupine,
– vrednost ure dela strokovnega kadra,
– vrednost ure najema športnega objekta,
– materialni stroški za izpeljavo programov.
Športnim društvom, ki izvajajo več športnih panog se sofinancira programe največ dveh sorodnih športnih panog. Programov profesionalnega športa se ne sofinancira.
14. člen
Višina sofinanciranja posameznih programov ter strokovnih in razvojnih nalog se izračuna na podlagi točkovnega sistema, razen če je v tem pravilniku določeno drugače. Vrednost točke se izračuna glede na višino sredstev zagotovljenih v proračunu občine za izvajanje LPŠ in številom zbranih točk za posamezne sklope programov. Merila v obliki točkovnega sistema so sestavni del tega pravilnika.
V primeru, da izvajalec posameznega programa ne dosega normativov, ki so določeni v okviru točkovnega sistema, glede števila vadbenih ur in velikosti vadbene skupine, pridobi le sorazmerni delež točk.
15. člen
Športnim društvom oziroma zvezam se določi število vadbenih ur, ki jih lahko koristijo v športnih dvoranah Zavoda za šport Ajdovščina, Osnovne šole Dobravlje in Col po ceni, ki se jo določi za vsako leto posebej, ob sprejemu LPŠ.
16. člen
Športne panoge oziroma programe se razvršča v štiri skupine:
1. skupina: individualni panoge,
2. skupina: kolektivne panoge,
3. skupina: športna rekreacija,
4. skupina: miselne igre.
V posamezni skupini se izvajalce športnih programov: športne vzgoje otrok in mladine, usmerjene v kakovostni in vrhunski šport, kakovostnega športa in vrhunskega športa, razvrsti v posamezen razred glede na razširjenost in kakovost. Točke, ki jih izvajalci pridobijo za navedene programe, se pomnožijo s pridobljenim korekcijskim faktorjem (K).
Kazalci za razširjenost in kakovost:
 
1. Individualne panoge:
A) Razširjenost:
1. razred: program obsega vadbo in tekmovanje z najmanj eno vadbeno skupino v najmanj petih različnih starostnih kategorijah
2. razred; program obsega vadbo in tekmovanje z najmanj eno vadbeno skupino v najmanj štirih različnih starostnih kategorijah
3. razred: program obsega vadbo in tekmovanje z najmanj eno vadbeno skupino v najmanj treh različnih starostnih kategorijah
4. razred: program obsega vadbo in tekmovanje z najmanj eno vadbeno skupino v najmanj dveh različnih starostnih kategorijah
5. razred: program obsega vadbo in tekmovanje z najmanj eno vadbeno skupino.
 
B) Kakovost:
1. razred: 10 % ali najmanj 4 udeleženci programa so kategorizirani športni oziroma so na uradnem državnem prvenstvu dosegli uvrstitev do 10. mesta, če je sodelovalo najmanj 25 tekmovalcev, oziroma do 5. mesta, če jih je sodelovalo najmanj 10.
2. razred: 5 % ali najmanj 2 udeleženca programa sta kategorizirana športnika oziroma so tekmovalci na uradnem državnem prvenstvu dosegli uvrstitev do 10. mesta, če je sodelovalo najmanj 25 tekmovalcev oziroma do 5. mesta, če jih je sodelovalo najmanj 10.
3. razred: 1 udeleženec je uvrščen med prvo polovico tekmovalcev na uradnem državnem prvenstvu.
 
2. Kolektivne panoge:
A) Razširjenost:
1. razred: program obsega vadbo in tekmovanje z najmanj eno vadbeno skupino v najmanj petih različnih starostnih kategorijah.
2. razred: program obsega vadbo in tekmovanje z najmanj eno vadbeno skupino v najmanj štirih različnih starostnih kategorijah.
3. razred: program obsega vadbo in tekmovanje z najmanj eno vadbeno skupino v najmanj treh različnih starostnih kategorijah.
4. razred: program obsega vadbo in tekmovanje z najmanj eno vadbeno skupino v najmanj dve različnih starostnih kategorijah.
5. razred: program obsega vadbo in tekmovanje z najmanj eno vadbeno skupino.
 
B) Kakovost:
1. razred: vadbena skupina nastopa v najvišji državni ligi, oziroma je uvrščena v prvo tretjino vseh uvrščenih ekip, če je prva liga tudi edina v tej panogi ali če sistem tekmovanja ni ligaški.
2. razred: vadbena skupina nastopa v drugi državni ligi, oziroma je uvrščena v prvo polovico vseh uvrščenih ekip, če je liga tudi edina v tej panogi ali če sistem tekmovanja ni ligaški.
3. razred: vadbena skupina nastopa v tretji državni ali regionalni ligi, oziroma je uvrščena v zadnjo tretjino vseh uvrščenih ekip, če je liga tudi edina v tej panogi, ali če sistem tekmovanja ni ligaški.
Razvrstitev izvajalcev programov športa v individualnih in kolektivnih športnih panogah glede na kriterij kakovosti in razširjenosti v razrede:
+-------------------+-----------------+--+------------------+-----------------+
|  Razred glede na  |   Korekcijski   |  | Razred glede na  |   Korekcijski   |
|   razširejnost    |      faktor     |  |     kakovost     |     faktor      |
+-------------------+-----------------+--+------------------+-----------------+
|         1         |     1.1-1.3     |  |        1         |       0.3       |
+-------------------+-----------------+--+------------------+-----------------+
|         2         |     0.9-1.1     |  |        2         |       0.2       |
+-------------------+-----------------+--+------------------+-----------------+
|         3         |     0.7-0.9     |  |        3         |       0.1       |
+-------------------+-----------------+--+------------------+-----------------+
|         4         |     0.5-0.7     |  |                  |                 |
+-------------------+-----------------+--+------------------+-----------------+
|         5         |     0.0-0.5     |  |                  |                 |
+-------------------+-----------------+--+------------------+-----------------+
Strokovna komisija razvrsti izvajalce glede na razširjenost in kakovost v posamezen razred in določi korekcijski faktor. Pridobljen korekcijski faktor za razširjenost se poveča za korekcijski faktor za kakovost.
V. KONČNE DOLOČBE
17. člen
Športna društva oziroma zveze, ki so uporabljala športne površine brezplačno v Zavodu za šport Ajdovščina, Osnovni šoli Col in Dobravlje, z letom 2005 prejmejo sredstva za plačilo vadbenih ur, v skladu z merili iz tega Pravilnika.
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sofinanciranju izvajalcev letnega programa športa v Občini Ajdovščina (Uradni list RS, št. 65/02).
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 621-1/2005
Ajdovščina, dne 3. januarja 2005.
Župan
Občine Ajdovščina
Marjan Polšak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti