Uradni list

Številka 3
Uradni list RS, št. 3/2005 z dne 11. 1. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 3/2005 z dne 11. 1. 2005

Kazalo

62. Pravilnik za vrednotenje programov v ljubiteljski kulturi v Občini Oplotnica, stran 163.

Na podlagi zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK – Uradni list RS, št. 96/02) in 16. člena Statuta Občine Oplotnica (Uradni list RS, št. 29/99 in 1/02) je Občinski svet občine Oplotnica na 10. redni seji dne 23. 12. 2004 sprejel
P R A V I L N I K
za vrednotenje programov v ljubiteljski kulturi
v Občini Oplotnica
I. SPLOŠNA DOLOČILA
1. člen
S tem pravilnikom Občinski svet občine Oplotnica določa pogoje in merila za izvajanje, ovrednotenje in razdelitev sredstev za ljubiteljske kulturne dejavnosti na območju Občine Oplotnica v skladu s sprejetim proračunom.
2. člen
Pravico za pridobitev sredstev za letne programe ljubiteljskih kulturnih dejavnosti imajo upravičeni nosilci in izvajalci ljubiteljskih kulturnih dejavnosti, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– da imajo sedež v Občini Oplotnica,
– da so registrirani najmanj eno leto,
– da je njihova dejavnost področje kulture,
– da delujejo v javnem interesu,
– da dejavnost opravljajo na neprofitni osnovi,
– da imajo urejeno evidenco o članstvu,
– da je predloženi program namenjen čim večjemu številu uporabnikov.
II. VSEBINSKA DOLOČILA
3. člen
Praviloma se sofinancira naslednja vsebina:
– dejavnost registriranih kulturnih društev in njihovih sekcij kulturna dejavnost v drugih društvih, ki imajo v svoji dejavnosti registrirano tudi kulturno dejavnost,
– kulturna dejavnost predšolske, osnovnošolske in srednješolske populacije ter kulturna dejavnost študentov – vse le v delu, ki presega šolske vzgojno-izobraževalne programe,
– udeležba na območnih, med območnih in državnih srečanjih,
– izobraževanje strokovnih kadrov za vodenje ljubiteljskih kulturnih dejavnosti,
– kulturne prireditve in aktivnosti,
– drugi programi, ki dokažejo vsebinsko upravičenost.
Predmet tega pravilnika niso sredstva za vzdrževanje in investicije v prostor in opremo za kulturno dejavnost in spomeniško varstvene akcije.
4. člen
Za stimulacijo izrednih dosežkov ljubiteljskih skupin in posameznikov (udeležba in dosežki na območnih in državnih srečanjih ter državnih in mednarodnih tekmovanjih) se sredstva zagotovijo v vsakoletnem proračunu.
5. člen
Sredstva za financiranje in sofinanciranje ljubiteljskih kulturnih programov se oblikujejo v skladu s sprejetimi merili na osnovi razpisa, ki ga objavi župan.
Za pripravo predloga razpisa, meril in predlog programov je po pooblastilu župana pristojna Komisija za družbene in društvene dejavnosti.
Razpis se izvede po sprejemu proračuna za tekoče leto.
Sredstva se nakažejo nosilcem in izvajalcem ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v skladu s podpisano pogodbo med županom in nosilcem programa.
Odobrena sredstva se nakazujejo kvartalno oziroma v skladu s planirano dinamiko porabe sredstev in skladno z likvidnostno stopnjo občine. Poročilo in dokazilo o izvedbi programa mora biti predloženo najkasneje do konca marca za preteklo leto.
6. člen
Izvajalci in nosilci ljubiteljske kulturne dejavnosti so dolžni spoštovati določila pogodbe in predložiti dokazila o izpolnitvi obveznosti.
Če občinska uprava ugotovi, da izvajalec ne izpolnjuje pogodbe, mu lahko zadrži izplačilo še neizplačanih sredstev ali zahteva vrnitev v ta namen že dodeljenih sredstev.
Če izvajalec sredstev ne porabi namensko, občina prekine pogodbo in zahteva vrnitev nenamensko porabljenih sredstev.
7. člen
Merila so priloga tega pravilnika in se uporabljajo kot izhodišče za financiranje v skladu z dejanskim obsegom in kakovostjo dejavnosti in z višino proračunskih sredstev za delovanje ljubiteljskih kulturnih dejavnosti.
Merila so določena v točkah.
Vrednost točke se izračuna vsako leto na osnovi razpoložljivih proračunskih sredstev za dotacije kulturnim društvom in skupnega števila točk ovrednotenih programov.
8. člen
Vrednost točke se določi na podlagi seštevka vseh točk za izvedene programe v sorazmerju z razpoložljivimi proračunskimi sredstvi za področje ljubiteljskih kulturnih dejavnosti.
V primeru, da upravičenec ne izpolni kriterija števila nastopov iz meril, se mu število pridobljenih točk zniža sorazmerno za vsak manjkajoči nastop.
III. VREDNOTENJE IZREDNIH DOSEŽKOV V KULTURI
9. člen
Za izredne dosežke v kulturi se vsako leto podelijo priznanja posameznim izvajalcem kulturnih programov ali skupini.
Priznanje je izdelano v obliki spominske plakete, in sicer:
– ena plaketa za izredne dosežke posameznikov na področju kulture (na predlog društev registriranih za kulturne dejavnosti),
– ena plaketa za izredne dosežke skupine na področju kulture.
10. člen
Na podlagi poročil društev o izrednih dosežkih v tekočem letu, Komisija za družbene in društvene dejavnosti, ovrednoti izredne dosežke v kulturi, v točkah določenih v merilih, ki so priloga tega pravilnika.
Priznanja za izredne dosežke v kulturi se podelijo praviloma na slovesnosti ob Slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarja.
Vsako leto se podeli največ dve priznanji za izredne dosežke v kulturi.
11. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 10.7.1/2004
Oplotnica, dne 23. decembra 2004.
Župan
Občine Oplotnica
Vladimir Globovnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti