Uradni list

Številka 142
Uradni list RS, št. 142/2004 z dne 30. 12. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 142/2004 z dne 30. 12. 2004

Kazalo

6308. Odlok o organiziranju pomoči družini na domu na območju Občine Tržič in merilih za oprostitev plačil storitev, stran 16959.

Na podlagi 42., 43. in 99. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92, 42/94, 41/99, 2/04, 36/04, v nadaljevanju Zakon o socialnem varstvu), 6. člena Pravilnika o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev (Uradni list RS, št. 52/95, 2/98, 19/99), 28. člena Uredbe o merilih za določanje oprostitev pri plačilih socialnovarstvenih storitev (Uradni list RS, št. 110/04, v nadaljevanju: Uredba o merilih za določanje oprostitev pri plačilih socialnovarstvenih storitev) in 10. in 98. člena Statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 15/99, 20/01, 79/01) je Občinski svet občine Tržič na 13. redni seji, dne 22. 12. 2004 sprejel naslednji
O D L O K
o organiziranju pomoči družini na domu na območju Občine Tržič in merilih za oprostitev plačil storitev
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa organiziranje pomoči družini na domu in merila, po katerih se določi višina plačila socialnovarstvenih storitev (v nadaljnjem besedilu: storitev) za pomoč družini na domu in način izvajanja storitve.
2. člen
Pomoč družini na domu v obliki socialne oskrbe lahko upravičenci uporabijo v primerih invalidnosti in starosti ter v drugih primerih, ko oskrba na domu lahko nadomesti institucionalno varstvo.
3. člen
Pomoč družini na domu na območju Občine Tržič do razpisa koncesije organizira in izvaja Dom Petra Uzarja Tržič na podlagi neposredne pogodbe o izvajanju.
Ne glede na določila prejšnjega odstavka tega člena lahko Občina Tržič na podlagi ponudbe in povpraševanja podeli za službo za pomoč družini na domu tudi koncesijo.
4. člen
Razpis za podelitev koncesije za organiziranje in izvajanje pomoči družini na domu razpiše pristojni občinski upravni organ v skladu z veljavnimi predpisi in tem odlokom. Razpiše se lahko tudi samo določena storitev pomoči družini na domu.
5. člen
Upravičenci in drugi zavezanci so dolžni plačati storitve, oproščeni so le pod pogoji, ki jih določa ta odlok.
Zavezanci za plačilo storitve po tem odloku so poleg upravičenca osebe, ki jih do upravičenca veže preživninska obveznost, ki izhaja iz zakonov ali pogodbenega razmerja.
II. UPRAVIČENCI DO STORITVE
6. člen
Upravičenci do socialne oskrbe na domu so:
– osebe, stare nad 65 let, ki lahko z občasno ali nekajurno dnevno pomočjo ohranjajo zadovoljivo duševno in telesno počutje, tako da jim institucionalno varstvo ni potrebno,
– osebe, mlajše od 65 let, ki so se znašle v stiski zaradi invalidnosti ali akutnega zdravstvenega stanja,
– osebe s statusom invalida po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb oziroma delovni invalidi I. kategorije, ki so po oceni pristojne komisije nesposobni za samostojno življenje, vendar jim uporaba storitve nadomešča varstvo v instituciji,
– družine kronično bolnih otrok ali otrok z motnjami v telesnem ali duševnem razvoju, če jim uporaba storitve nadomešča institucionalno varstvo.
III. VRSTA IN OBSEG STORITVE
7. člen
Socialna oskrba na domu obsega naslednje vrste storitev:
– gospodinjska pomoč,
– pomoč pri vzdrževanju osebne higiene,
– pomoč pri ohranjanju osebnih stikov.
8. člen
Pomoč na domu obsega:
– gospodinjsko pomoč, kamor sodijo: priprava hrane, vzdrževanje stanovanjskih prostorov, čiščenje, pranje, likanje, postiljanje, nakupovanje, kurjava in druga dela po dogovoru z upravičencem
– pomoč pri vzdrževanju osebne higiene, kamor sodijo: pomoč pri oblačenju, pri hranjenju in pomoč pri opravljanju osnovnih življenjskih potreb,
– pomoč pri ohranjanju socialnih stikov, kamor sodijo: družabništvo, preprečevanje osamljenosti, odtujenosti, strahu in predsodkov, pomoč za samopomoč, vzpostavljanje socialne mreže z okoljem in sorodstvom, spremljanje upravičenca pri opravljanju nujnih obveznosti, informiranje ustanov ter priprava upravičenca ter njegove družine na institucionalno varstvo.
IV. DOLOČANJE CEN STORITEV
9. člen
Osnova za plačilo je cena storitve socialne oskrbe na domu. Storitev se zaračunava po dejansko opravljenih urah.
Cena storitve pomoči na domu je sestavljena iz naslednjih elementov:
– stroški za plače,
– prispevki delodajalca in
– materialni stroški.
Ceno, izračunano na podlagi metodologije, predlaga izvajalec storitve. Skladno s povečanjem osnovne plače v negospodarstvu in ostalih stroškov, se poveča tudi cena pomoči na domu. Ceno urne postavke potrdi s sklepom Občinski svet občine Tržič.
V. VIŠINA PLAČILA STORITEV
10. člen
Upravičenec ali njegov zakoniti zastopnik ter zavezanci uveljavljajo pravico do storitve pomoči družini na domu z vlogo pri izvajalcu javne službe. Vloga mora vsebovati zahtevane dokumente, na podlagi katerih se lahko izračuna višina plačila storitve.
11. člen
Storitev socialne oskrbe pomoči na domu je v celoti oproščena plačila lastne udeležbe za naslednje skupine upravičencev:
– prejemniki trajne denarne socialne pomoči,
– prejemniki denarne socialne pomoči,
– prejemniki nadomestila za invalidnost po zakonu o družbenem varstvu odraslih telesno in duševno prizadetih oseb,
– otroci, ki so upravičeni do dodatka za nego.
12. člen
Ostali upravičenci so dolžni plačevati stroške izvajanja storitev v višini veljavne cene storitev.
Upravičenci, ki nimajo lastnih sredstev ali jim ta ne zadoščajo za plačilo stroškov storitev pomoči družini na domu in nimajo zavezancev, ki bi jih bili po zakonu ali iz katerega drugega pravnega naslova dolžni preživljati ali za to nimajo dovolj sredstev, lahko vložijo vlogo za delno ali celotno oprostitev plačila pri pristojnem centru za socialno delo.
Na podlagi odločbe o upravičenosti se upravičencu ali zavezancu izstavi račun.
13. člen
Dohodki upravičenca in zavezanca se ugotavljajo tako, da se v dohodek upoštevajo vsi dohodki in osebni prejemki, ugotovljeni na način, ki jih določa Zakon o socialnem varstvu in Uredba o merilih za določanje oprostitev pri plačilih socialno varstvenih storitev.
Postopek vodi center za socialno delo, ki na podlagi posredovanih podatkov izda odločbe o oprostitvi.
14. člen
Če se dohodki ali socialne razmere v družini upravičenca ali zavezanca v času nudenja storitve bistveno spremenijo, se plačilo določi na novo, upoštevaje novo stanje.
Vsako spremembo dejstev in okoliščin, ki so bile podlaga za določitev plačila, je upravičenec ali zavezanec dolžan v 15 dneh sporočiti izvajalcu javne službe in pristojnemu centru za socialno delo, ki izdaja odločbe.
Upravičencu ali zavezancu, ki ne ravna skladno z določili drugega odstavka tega člena, se razlika zaradi prenizkega plačila, poračuna od dneva spremembe dejstev in okoliščin skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, naslednji mesec po ugotovitvi navedenih dejstev in okoliščin.
15. člen
Center za socialno delo upravičencu ali zavezancu določi višjo oprostitev, kot bi jo določil po merilih, če upravičenec storitev nujno potrebuje in bi prišlo do ogrožanja njegovega zdravja in življenja, če mu storitev ne bi bila omogočena ali če to narekujejo posebne socialne razmere ali iz drugih pomembnih razlogov v korist upravičenca oziroma zavezanca.
16. člen
Če je uporabnik storitve, ki uveljavlja oprostitev plačila storitve pomoč družini na domu, lastnik nepremičnine, se mu lahko prepove odtujiti in obremeniti nepremičnino, katere lastnik je, v korist občine, ki zanj financira pomoč na domu, le v primeru izrecne zahteve občine, in če gre za nepremičnino, na kateri uporabnik storitve nima prijavljenega stalnega bivališča.
Občina mora zahtevo iz prejšnjega odstavka podati v roku 20 dni od prejema obvestila centra za socialno delo o tem, da vodi postopek, v katerem odloča o oprostitvi plačila storitve pomoč na domu.
17. člen
Iz proračuna Občine Tržič se financira pomoč družini na domu v višini 50% subvencije k ceni storitve in v višini, za katero je upravičenec oziroma drug zavezanec delno ali v celoti oproščen plačila.
VI. VODENJE EVIDENCE
18. člen
Izvajalec javne službe zbira, obdeluje, shranjuje, posreduje, varuje in uporablja osebne podatke, vsebovane v evidencah, v skladu z zakonom. Občina Tržič ima pravico nadzora nad obračunom opravljenih storitev.
19. člen
Medsebojne pravice in dolžnosti med Občino Tržič in Domom Petra Uzarja Tržič oziroma koncesionarjem se dogovorijo s pogodbo.
VII. ODGOVORNOST ZA RESNIČNOST PODATKOV
20. člen
Vlagatelj je materialno in kazensko odgovoren za resničnost podatkov, ki jih navaja v vlogi.
Če pristojni organ ugotovi neresničnost podatkov, določi polno plačilo storitve za celotno obdobje izvajanja storitve, vključno z zamudnimi obrestmi.
VIII. KONČNE DOLOČBE
21. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o organiziranju službe pomoči na domu in merilih za določanje plačil storitev (Uradni list RS, št. 63/99).
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 571-06/04-04
Tržič, dne 22. decembra 2004.
Župan
Občine Tržič
Pavel Rupar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti