Uradni list

Številka 140
Uradni list RS, št. 140/2004 z dne 29. 12. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 140/2004 z dne 29. 12. 2004

Kazalo

6090. Sklep o začasnem zadržanju Odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Vrhnika za obdobje 1986-2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Vrhnika za obdobje 1986-1990, dopolnjenega aprila 2004, za območje Občine Vrhnika, stran 16616.

Ustavno sodišče je v postopku za preizkus pobude Jakoba Likarja iz Loga pri Brezovici in drugih na seji dne 16. decembra 2004
s k l e n i l o:
Izvrševanje Odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Vrhnika za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Vrhnika za obdobje 1986–1990, dopolnjenega aprila 2004, za območje Občine Vrhnika (Naš časopis, Uradne objave Občine Vrhnika, št. 307/04) se do končne odločitve Ustavnega sodišča zadrži.
O b r a z l o ž i t e v
1. Pobudniki izpodbijajo Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Vrhnika za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Vrhnika za obdobje 1986–1990, dopolnjenega aprila 2004, za območje Občine Vrhnika (v nadaljevanju: Odlok), ker v njihovi bližini načrtuje novo območje stavbnih zemljišč, namenjenih stanovanjski gradnji. V postopku priprave in sprejemanja prostorskega planskega akta, ki je veljal pred Odlokom, naj bi takšno rešitev predlagali, vendar je bila zavrnjena s strani Ministrstva za okolje, prostor in energijo, ki je svoje stališče nato spremenilo. V postopku priprave in sprejemanja Odloka načrtovana sprememba namembnosti zemljišč ni bila javno razgrnjena in javno obravnavana, zato je izpodbijani akt v neskladju z določbami 31., 32. in 34. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/03 in nasl. – v nadaljevanju: ZUreP-1) ter s 44. členom Ustave. Sporno območje je na severnem robu vplivnega območja načrtovanega krajinskega parka Ljubljansko barje, ki naj bi bilo zaledje pitne vode in so zato nujne tudi geološke preiskave območja, saj sprememba namembnosti zemljišč in morebitne gradnje na njem lahko povzročijo drsenje tal. Ker naj Odlok strokovnih podlag za njegovo pripravo ne bi upošteval, je v neskladju s 3. in s 7. členom ZUreP-1 ter z 72. členom Ustave. Ker naj bi morebitne gradnje na spornem območju nepopravljivo okrnile naravno okolje in vplivale tudi na življenje pobudnikov, predlagajo, naj Ustavno sodišče do končne odločitve zadrži izvrševanje Odloka.
2. Ustavno sodišče je pobudo poslalo Občini Vrhnika, ki odgovarja, da je pred sprejemom Odloka pridobila sklep Vlade, ki potrjuje, da je z izpodbijanim aktom načrtovana sprememba namembnosti zemljišč usklajena z obveznimi izhodišči prostorskih sestavin planskih aktov države.
3. Na podlagi 39. člena Zakona o Ustavnem sodišču (Uradni list RS, št. 15/94 – v nadaljevanju: ZUstS) lahko Ustavno sodišče do končne odločitve zadrži izvrševanje izpodbijanega predpisa, če bi zaradi njegovega izvrševanja lahko nastale težko popravljive posledice. Kadar Ustavno sodišče odloča o začasnem zadržanju izvrševanja izpodbijanega predpisa, vselej tehta med škodljivimi posledicami, ki bi jih povzročilo izvrševanje morebiti protiustavnega ali nezakonitega predpisa, in med škodljivimi posledicami, ki bi nastale, če se predpis sploh ne bi izvrševal. Odlok na območju vasi Log načrtuje dodatna stavbna zemljišča, namenjena gradnji individualnih stanovanjskih objektov ali vrstnih hiš. Pobudniki niso izkazali, da bi jim nastale škodljive posledice, zaradi katerih bi bilo treba zadržati izvrševanje predpisa. Vendar lahko Ustavno sodišče na podlagi pooblastila iz 39. člena ZUstS tudi samo zadrži izvrševanje predpisa, če meni, da obstajajo za to utemeljeni razlogi. Za urbanistično načrtovanje teh objektov Odlok predvideva pripravo lokacijskega načrta, vendar je promet s spornimi zemljišči že mogoč. Številnim individualnim kupcem teh zemljišč bi zato lahko v primeru ugotovitve nezakonitosti ali neustavnosti Odloka nastale škodljive posledice, ki bi jih bilo težko popraviti. Hkrati Občina ni navedla morebitnih škodljivih posledic, ki bi lahko nastale z zadržanjem Odloka. Ustavno sodišče je zato odločilo, da do končne odločitve zadrži izvrševanje Odloka in s tem do takrat ohrani prvotno namembnost stavbnih zemljišč na tem območju.
4. Ustavno sodišče je sprejelo ta sklep na podlagi 39. člena ZUstS v sestavi: predsednik dr. Janez Čebulj ter sodnice in sodniki dr. Zvonko Fišer, Lojze Janko, mag. Marija Krisper Kramberger, Milojka Modrijan, dr. Ciril Ribičič, dr. Mirjam Škrk, Jože Tratnik in dr. Dragica Wedam Lukić. Sklep je sprejelo soglasno.
Št. U-I-330/04-7
Ljubljana, dne 16. decembra 2004.
Predsednik
dr. Janez Čebulj l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti