Uradni list

Številka 139
Uradni list RS, št. 139/2004 z dne 28. 12. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 139/2004 z dne 28. 12. 2004

Kazalo

6039. Odlok o merilih in kriterijih za sofinanciranje graditve javnih in dovoznih poti v Občini Tabor in plačilu priključkov na ceste, stran 16569.

Na podlagi 26. in 59. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 82. člena Zakona o javnih cestah (Uradni list RS, št. 29/97) ter 7. in 16. člena Statuta Občine Tabor (Uradni list RS, št. 44/99, 27/01) je Občinski svet občine Tabor na 16. redni seji dne 29. 11. 2004 sprejel
O D L O K
o merilih in kriterijih za sofinanciranje graditve javnih in dovoznih poti v Občini Tabor
in plačilu priključkov na ceste
1. člen
Ta odlok določa merila in kriterije za določitev višine prispevka za posamezne uporabnike pri graditvi ali rekonstrukciji javnih in dovoznih poti (v nadaljevanju: občinske ceste), ki so ali bodo v lasti Občine Tabor.
2. člen
Ta odlok določa tudi merila za določitev prispevka za priključek na občinske ceste, ki so ali bodo v lasti Občine Tabor. Višina prispevka je določena s sklepom Občinskega sveta občine Tabor.
3. člen
Priključek je cesta, ki vodi od enega ali več objektov na občinsko cesto. Občinske ceste so ceste, ki so opredeljene v Odloku o kategorizaciji občinskih javnih cest. Strateško najpomembnejše občinske ceste so tiste ceste, ki jih določi Občinski svet občine Tabor s posebnim sklepom o določitvi strateško najpomembnejših občinskih cest.
4. člen
Občina Tabor bo podprla graditev ali rekonstrukcijo tistih občinskih cest, ki so uvrščene v letni plan graditve ali rekonstrukcije in za katere je bil predhodno izdelan projekt, popis del in predračun in kjer se uporabniki strinjajo s pogoji sofinanciranja.
5. člen
Za graditev in rekonstrukcijo občinskih cest prispeva Občina Tabor 50% delež vrednosti investicije, ostalih 50% vrednosti investicije, prispevajo uporabniki. Razmerja deleža sofinanciranja med uporabniki določi gradbeni odbor.
6. člen
Strateško najpomembnejše občinske ceste se lahko v skladu s sklepom Občinskega sveta Občine Tabor gradijo tudi brez deleža sofinanciranja uporabnikov, kar še posebno velja za ceste, ki se gradijo s sredstvi države, EU ali drugimi donatorskimi sredstvi.
7. člen
Med Občino tabor in uporabniki se sklenejo pisne pogodbe o sofinanciranju investicije. V pisni pogodbi med uporabniki in Občino Tabor se določi način in roki odplačila obrokov za investicijo ter višina stroškov, ki so nastali z zbiranjem denarja. Odplačila morajo biti praviloma zaključena pred zaključkom investicijskih del. Izjeme potrjuje Občinski svet občine Tabor s posebnim sklepom.
8. člen
Vsi uporabniki, ki sofinancirajo graditev občinskih cest v dogovorjenem deležu, so oproščeni plačila obveznega prispevka za nove priključke na občinske ceste, če je njihov delež sofinanciranja investicije enak ali večji od višine prispevka za nove priključke na občinsko cesto.
9. člen
Kolikor je plačan delež sofinanciranja uporabnika manjši od višine prispevka za nove priključke na občinsko cesto, mora uporabnik Občini Tabor plačati razliko med prispevkom za sofinanciranje investicije in polno višino prispevka za nov priključek na cesto.
10. člen
Uporabniki, ki bi v času graditve in rekonstrukcije cest lahko sodelovali pri sofinanciranju dogovorjenega deleža investicije in to iz kakršnih koli razlogov niso storili, se lahko priključijo na občinske ceste po končanih investicijskih delih, če v celoti in v enkratnem znesku poravnajo strošek sofinanciranja investicije, povečanim za % rasti drobnoprodajnih cen od dneva dokončanja investicije do dneva plačila.
11. člen
Uporabniki, navedeni v 9. členu tega odloka, ki bi se želeli vključiti v sofinanciranje dogovorjenega deleža investicije že v času izvajanja investicije, morajo v enkratnem znesku poravnati vse do takrat že zapadle obroke in podpisati pogodbo, kot ostali uporabniki. Vse preostale obroke plačujejo v enaki višini, kot ostali uporabniki.
12. člen
Uporabniki, ki v času graditve in rekonstrukcije občinskih cest iz upravičenih razlogov niso mogli sofinancirati dogovorjenega deleža investicije, se lahko na cesto priključijo pod pogojem, da v celoti in v enkratnem znesku poravnajo vrednost svojega deleža investicije.
13. člen
Kot uporabniki, ki bi lahko sodelovali pri sofinanciranju investicije, se štejejo vsi, ki imajo na področju izvajanja investicije zgrajene objekte ali so lastniki kmetijskih zemljišč in gozdov in uporabljajo občinsko cesto. Podpisana pogodba zavezuje tudi njihove pravne naslednike.
14. člen
O upravičenosti razlogov za nesodelovanje pri sofinanciranju investicije odloča Občinski svet občine Tabor za vsak primer posebej. Občinski svet občine Tabor lahko v primeru socialne ogroženosti uporabnika s sklepom zmanjša do 50% delež njegovega sofinanciranja. Pri ugotavljanju socialne ogroženosti se upošteva isti kriterij kot pri državnih organih. Zmanjšan delež uporabnika se nadomesti s sredstvi občinskega proračuna.
15. člen
Sredstva, ki se zberejo na način določen v 5., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13. in 14. členu tega odloka, so prihodek proračuna Občine Tabor.
16. člen
Sofinanciranje graditve ali rekonstrukcije občinskih cest ne zajema graditve priključkov na te ceste.
17. člen
Priključek na občinske ceste izvede upravljalec občinskih cest ali drug usposobljen izvajalec na podlagi potrdila Občine Tabor o plačanem deležu za investicijo ali plačanem prispevku za nove priključke na občinske ceste, plačanih stroških izdaje soglasja in ob ustreznem nadzoru. Stroške nadzora izvedbe priključka plača uporabnik.
18. člen
Pravica Občine Tabor, da si morajo uporabniki pridobiti njihovo soglasje za priključitev na občinske ceste je trajna, obveznost plačila deleža sofinanciranja graditve in rekonstrukcije cest, velja deset let od dneva zaključka graditve ali rekonstrukcije.
19. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu R.Slovenije.
Št. 344-04/04-1/1
Tabor, dne 30. novembra 2004.
Župan
Občine Tabor
Vilko Jazbinšek, univ. dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti