Uradni list

Številka 114
Uradni list RS, št. 114/2004 z dne 22. 10. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 114/2004 z dne 22. 10. 2004

Kazalo

4753. Odlok o podelitvi koncesije za opravljanje gospodarske javne službe dobava zemeljskega plina tarifnim odjemalcem v Občini Slovenske Konjice, stran 13660.

Na podlagi 3., 7. in 32. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98), šestega odstavka 30. člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 79/99, 8/00, 52/02, 50/03 in 51/04), 3., 17. in 223. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 7/03) in na podlagi 16. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 31/99, 19/01 in 100/02) je Občinski svet občine Slovenske Konjice na 17. redni seji dne 7. 10. 2004 sprejel
O D L O K
o podelitvi koncesije za opravljanje gospodarske javne službe dobava zemeljskega plina tarifnim odjemalcem v Občini Slovenske Konjice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Skladno z Odlokom o oskrbi z zemeljskim plinom v Občini Slovenske Konjice, ki je bil sprejet na 17. redni seji Občinskega sveta občine Slovenske Konjice dne 7. 10. 2004, se gospodarska javna služba dobava zemeljskega plina tarifnim odjemalcem zagotovi s podelitvijo koncesije osebi zasebnega prava.
2. člen
S tem odlokom se uredi organizacija in način izvajanja gospodarske javne službe dobava zemeljskega plina tarifnim odjemalcem. Ta odlok je hkrati tudi koncesijski akt za podelitev koncesije za izvajanje te gospodarske javne službe.
3. člen
Vrsto javnih dobrin, ki jih zagotavlja gospodarska javna služba dobava zemeljskega plina tarifnim odjemalcem, pogoje za zagotavljanje in uporabo javnih dobrin, uporabnike in razmerja do uporabnikov, pravice in obveznosti uporabnikov ter način oblikovanja tarife za dobavo zemeljskega plina, določa zakon.
II. OBMOČJE IZVAJANJA GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE
4. člen
Območje izvajanja gospodarske javne službe dejavnost dobava zemeljskega plina tarifnim odjemalcem obsega celotno območje Občine Slovenske Konjice.
III. PREDMET KONCESIJE
5. člen
Koncesionar pridobi koncesijo za izvajanje nalog, ki jih dobavitelju zemeljskega plina tarifnim odjemalcem nalaga zakon, ki ureja energetiko.
Javna pooblastila koncesionarja določa zakon.
IV. POSTOPEK PODELITVE KONCESIJE
a) Koncedent
6. člen
Koncedent za podelitev koncesije za izvajanje gospodarske javne službe dobava zemeljskega plina tarifnim odjemalcem (v nadaljnjem besedilu: gospodarska javna služba) je Občina Slovenske Konjice.
Upravne naloge z zvezi s to koncesijo izvaja organ občinske uprave, pristojen za gospodarske javne službe (v nadaljnjem besedilu: pristojni organ).
b) Javni razpis
7. člen
Koncesionarja se izbere na podlagi javnega razpisa. Javni razpis se objavi v Uradnem listu RS.
Za izvedbo javnega razpisa smiselno uporabljajo določila zakona, ki ureja javna naročila.
Za strokovno pomoč pri izbiri koncesionarja imenuje župan posebno komisijo, katero obvezno sestavljata najmanj en strokovnjak s pravnega področja in en strokovnjak s področja, za katerega se podeljuje koncesija.
8. člen
Koncesionarja se izbere na podlagi naslednjih meril:
1. ponujena cena zemeljskega plina;
2. kreditiranje odjemalcev pri usposabljanju internih omrežij in pokrivanju drugih stroškov ob prehodu na uporabo zemeljskega plina.
Merila se v razpisni dokumentaciji podrobneje opredelijo in ovrednotijo, ter se določi način izračuna doseženega števila točk.
9. člen
Koncesionar mora razpolagati z veljavno licenco za dejavnost dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem.
Ponudbi za pridobitev koncesije morajo biti priloženi vsi dokumenti, ki jih zahteva razpisna dokumentacija.
c) Podelitev koncesije
10. člen
O podelitvi koncesije se odloči z upravno odločbo.
11. člen
Koncesijsko pogodbo v imenu koncedenta podpiše župan.
V. OBVEZNOSTI KONCESIONARJA
12. člen
Koncesionar mora pri izvajanju svoje dejavnosti:
1. spoštovati strokovno tehnične, organizacijske in razvojne naloge, ki izhajajo iz nacionalnega energetskega programa in usmeritev lokalne skupnosti,
2. omogočati pristojnim službam koncendenta strokovni in finančni nadzor ter nadzor nad zakonitostjo dela,
3. dosledno upoštevati tehnične, oskrbovalno organizacijske in druge standarde ter normative za opravljanje gospodarske javne službe,
4. pripraviti letno poročilo o poslovanju, skladno z zakonom, ki ureja energetiko.
VI. POGOJI POSLOVANJA
13. člen
Splošne pogoje za izvajanje gospodarske javne službe in za uporabo javnih dobrin, ki se z njo zagotavljajo, ter vrsto in obseg monopola in način njegovega preprečevanja ureja zakon.
Koncesionar kot edini dobavitelj zemeljskega plina tarifnim odjemalcem na območju Občine Slovenske Konjice mora dobavljati plin vsem tarifnim odjemalcem pod enakimi pogoji in po cenah, ki so oblikovane v skladu z veljavno zakonodajo in po načelih tržne konkurenčnosti ter v skladu z metodologijo iz koncesijske pogodbe, ki jo potrdi občinski svet.
Koncesionar mora pod enakimi pogoji skleniti pogodbo o dobavi zemeljskega plina z vsakim tarifnim odjemalcem, ki je priključen na distribucijsko omrežje.
VII. TRAJANJA KONCESIJE
14. člen
Koncesija traja do dne 1. 7. 2007.
VIII. VIRI FINANCIRANJA
15. člen
Vir financiranja gospodarske javne službe je cena zemeljskega plina, določena skladno s tarifnim sistemom, dogovorjenim v koncesijski pogodbi.
Zakonsko določene pristojnosti lokalne skupnosti pri določanju tarifnega sistema izvaja občinski svet.
IX. KONCESIJSKA DAJATEV
16. člen
Koncesionar plačuje koncedentu koncesijsko dajatev, določeno v obliki deleža od prihodkov na račun izvajanja gospodarske javne službe, ki se določi v koncesijski pogodbi.
V koncesijski pogodbi se lahko omeji relativni obseg koncesijske dajatve.
X. PRENEHANJE KONCESIJSKEGA RAZMERJA IN PRENOS KONCESIJE
a) Prenehanje koncesijskega razmerja
17. člen
Koncesijsko razmerje preneha s prenehanjem koncesijske pogodbe, z odkupom, odvzemom koncesije ali s prevzemom gospodarske javne službe v režijo.
Prenehanje koncesijskega razmerja, ne glede na razlog in način, ne sme prizadeti pravic uporabnikov javne dobrine, ki jo nudi gospodarska javna služba.
18. člen
Koncesijska pogodba preneha po poteku časa, za katerega je bila sklenjena, s sporazumom ali z razdrtjem.
Razmerja ob morebitni uvedbi postopka stečaja, likvidacije ali prisilne poravnave koncesionarja in ob njegovi statusni spremembi se uredijo s koncesijsko pogodbo.
19. člen
Stranki se lahko sporazumeta za prenehanje koncesijske pogodbe, če soglasno ugotovita, da je zaradi bistveno spremenjenih okoliščin ekonomskega ali sistemskega značaja oziroma drugih okoliščin izvajanje javne službe pod pogoji iz koncesijske pogodbe in tega odloka nemogoče, sprememba koncesijske pogodbe pa ne bi bila dovoljena.
S sporazumom o prenehanju stranki uredita vsa medsebojna razmerja.
20. člen
Pravico in pogoje koncedenta ali koncesionarja za razdrtje koncesijske pogodbe se uredi s koncesijsko pogodbo.
Koncesionar lahko razdre koncesijsko pogodbo le, če koncedent ne izpolnjuje svojih obveznosti iz koncesijske pogodbe tako, da je koncesionarju onemogočeno ali bistveno oteženo izvajanje koncesijske pogodbe.
21. člen
Koncedent koncesionarju lahko odvzame koncesijo z upravno odločbo v naslednjih primerih:
1. če ne začne z opravljanje gospodarske javne službe v za to določenem roku;
2. če je v javnem interesu, da se dejavnost preneha izvajati kot gospodarska javna služba ali kot koncesionirana gospodarska javna služba, kar se ugotovi z aktom, ki ga sprejme občinski svet;
3. v primeru ponavljajočih se kršitev koncesijske pogodbe, na katere je koncedent koncesionarja predhodno pisno opozoril, mu z opozorilom postavil rok za odpravo morebitnih posledic ter mu zagrozil z odvzemom koncesije, pa se na to opozorilo koncesionar ne odzove na ustrezen način;
4. če prenese koncesijo na drug subjekt v nasprotju s tem odlokom.
V primeru odvzema koncesije po drugi točki prejšnjega odstavka tega člena koncedent izplača koncesionarju odškodnino, določeno skladno z zakonodajo.
22. člen
Koncesije ni mogoče odvzeti zaradi koncesionarjevih kršitev, če je do njih prišlo zaradi višje sile.
Kot višja sila se štejejo izredne, nepredvidljive in nepremagljive okoliščine, ki nastopijo po sklenitvi koncesijske pogodbe in so zunaj volje strank.
Za višjo silo štejejo zlasti požari, potresi, poplave ter druge elementarne nezgode, stavke, vojna, eksplozije, strojelomi, trgovinska blokada, ukrepi oblasti ali splošno pomanjkanje plina v državi, ki ga s tržnimi prijemi in z ukrepi države ni mogoče zagotoviti, pri čemer pride ali do hudih poškodb omrežij in naprav ali do spremenjenih okoliščin ekonomskega ali sistemskega značaja, pri katerih izvajanje službe delno ali v celoti ni možno preko celotnega omrežja ali na njegovem delu na način, ki ga predpisuje koncesijska pogodba.
O nastopu okoliščin, ki pomenijo višjo silo, se morata stranki nemudoma medsebojno obvestiti in dogovoriti o izvajanju službe v pogojih višje sile.
b) Prenos koncesije
23. člen
Prenos koncesije na drugo osebo je možen samo na podlagi predhodnega soglasja koncedenta, pri čemer mora nov koncesionar prevzeti vse obveznosti iz sklenjene koncesijske pogodbe v nespremenjenem obsegu. Novi koncesionar mora izpolnjevati vse pogoje, ki so bili podlaga za podelitev koncesije dotedanjemu koncesionarju, o čemer mora koncedentu predložiti ustrezna dokazila.
Podrobnosti pogojev in postopek prenosa se uredijo s koncesijsko pogodbo.
XI. NADZOR NAD IZVAJANJEM KONCESIJE
24. člen
Nadzor nad izvajanjem koncesije oziroma koncesijske pogodbe opravlja pristojni občinski upravni organ oziroma pooblaščena institucija ter pristojne inšpekcijske službe.
Organom iz prvega odstavka mora koncesionar po predhodnem obvestilu v razumnem roku in znotraj delovnega časa omogočiti odrejeni nadzor, vstop v svoje poslovne prostore, jim omogočiti vpogled v dokumentacijo ter nuditi zahtevane podatke in pojasnila.
XII. ODGOVORNOST ZA ŠKODO
25. člen
Koncesionar je odgovoren za škodo, ki jo povzroči koncesionar sam ali pri njem zaposleni delavci pri izvajanju ali v zvezi z izvajanjem gospodarske javne službe uporabnikom in drugim pravnim in fizičnim osebam.
Koncedent ne nosi nobene odgovornosti za povzročeno škodo niti proti tretjim osebam.
XIII. NAČIN POSLOVANJA
26. člena
Koncesijo opravlja koncesionar v svojem imenu in za svoj račun na podlagi pooblastil tega koncesijskega akta in koncesijske pogodbe.
XIV. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
27. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 352-04-0003/2004-100
Slovenske Konjice, dne 7. oktobra 2004.
Župan
Občine Slovenske Konjice
Janez Jazbec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti