Uradni list

Številka 114
Uradni list RS, št. 114/2004 z dne 22. 10. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 114/2004 z dne 22. 10. 2004

Kazalo

4729. Pravilnik o obliki in vsebini izkaznice in enotnega žiga pooblaščenih arhitektov, pooblaščenih krajinskih arhitektov in pooblaščenih prostorskih načrtovalcev, stran 13640.

Na podlagi četrtega odstavka 128. člena Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02, 97/03, 47/04 in 62/04) izdaja Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije v soglasju z ministrom za okolje, prostor in energijo
P R A V I L N I K
o obliki in vsebini izkaznice in enotnega žiga pooblaščenih arhitektov, pooblaščenih krajinskih arhitektov in pooblaščenih prostorskih načrtovalcev
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(predmet pravilnika)
(1) S tem pravilnikom se določa oblika in vsebina izkaznice in enotnega žiga pooblaščenih arhitektov, pooblaščenih krajinskih arhitektov in pooblaščenih prostorskih načrtovalcev.
(2) S tem pravilnikom se določa tudi način izdaje, zamenjave, veljavnost ter evidentiranje izkaznic in enotnih žigov.
II. OBLIKA IN VSEBINA IZKAZNICE IN ENOTNEGA ŽIGA
2. člen
(oblika in vsebina izkaznice)
(1) Izkaznica je iz plastificiranega kartončka, velikosti 85 mm x 55 mm.
(2) Oblika in vsebina izdelane izkaznice morata biti takšni, kot sta določeni v prilogi 1 tega pravilnika.
(3) Veljavnost izkaznice je dve leti.
(4) Besedilo in oznake, ki jih vsebuje izkaznica, so v pisavi tipa »Helvetica«.
3. člen
(oblika in vsebina enotnega žiga)
(1) Enotni žig ima obliko ležeče elipse, dolžine 57 in višine 20 mm, in mora biti odtisnjen v črni barvi.
(2) Oblika in vsebina izdelanega enotnega žiga morata biti takšni, kot sta določeni v prilogi 2 tega pravilnika.
(3) Enotni žig vsebuje:
– ime in priimek posameznika,
– okrajšavo njegovega strokovnega in znanstvenega naslova, določeno s predpisi, ki urejajo strokovne in znanstvene naslove,
– označbo pooblastila,
– kratico zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZAPS),
– identifikacijsko številko posameznika in
– označbo licence, če jo je posameznik pridobil.
4. člen
(označba vrste pooblastila in identifikacijska številka)
(1) Označbe vrste pooblastila so naslednje:
a) označba »pooblaščeni arhitekt« označuje status pooblaščenega arhitekta in članstvo v matični sekciji arhitektov;
b) označba »pooblaščeni krajinski arhitekt« označuje status pooblaščenega krajinskega arhitekta in članstvo v matični sekciji krajinskih arhitektov;
c) označba »pooblaščeni arhitekt« z oznako »A« za identifikacijsko številko pomeni status pooblaščenega arhitekta s pridobljeno licenco »A« in članstvo v matični sekciji arhitektov ali matični sekciji prostorskih načrtovalcev;
d) označba »pooblaščeni krajinski arhitekt« z oznako »KA« za identifikacijsko številko označuje status pooblaščenega krajinskega arhitekta s pridobljeno licenco »KA« in članstvo v matični sekciji krajinskih arhitektov ali matični sekciji prostorskih načrtovalcev;
e) označba »P« za identifikacijsko številko pomeni pridobljeno licenco »P« in članstvo v matični sekciji prostorskih načrtovalcev.
(2) Identifikacijska številka je zaporedna številka vpisa posameznika v imenik ZAPS.
III. NAČIN IZDAJE, ZAMENJAVE IN PRENEHANJE VELJAVNOSTI IZKAZNIC IN ENOTNIH ŽIGOV
5. člen
(izdaja izkaznice in enotnega žiga)
(1) Izkaznico in enotni žig se izda posameznikom, ki so vpisani v imenik ZAPS.
(2) Izdelavo izkaznice in enotnega žiga naroči ZAPS na stroške upravičenca.
6. člen
(zamenjava izkaznic in enotnih žigov)
(1) Izkaznica se zamenja:
– če jo imetnik izgubi,
– če se je pri uporabi tako poškodovala, da ni več uporabna,
– če je imetnik spremenil osebno ime,
– če so se spremenili drugi bistveni podatki iz izkaznice.
(2) Določbe prejšnjega odstavka se smiselno uporabljajo tudi pri zamenjavi enotnega žiga.
(3) Imetnik izkaznice in enotnega žiga mora v primeru izgube izkaznice oziroma enotnega žiga ali v primeru kateregakoli razloga iz prvega odstavka tega člena to dejstvo nemudoma sporočiti pristojni službi ZAPS, da izkaznico oziroma enotni žig izbriše iz evidence, v primeru izgube izkaznice oziroma enotnega žiga pa uredi tudi preklic njegove veljavnosti.
(4) Preklic in izdajo izkaznice oziroma enotnega žiga naroči ZAPS na stroške imetnika izkaznice.
7. člen
(prenehanje veljavnosti izkaznic in enotnih žigov ter njihovo uničenje)
(1) Izkaznica in enotni žig prenehata veljati z dnem, ko je njun imetnik izbrisan iz imenika ZAPS.
(2) V primeru iz prejšnjega odstavka mora imetnik, ki prejme odločbo o izbrisu, vrniti izkaznico in enotni žig v osmih dneh po pravnomočnosti odločbe pristojni službi ZAPS, da ju komisijsko uniči.
(3) Odvzete oziroma vrnjene izkaznice in enotni žigi pooblaščenih arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev se uničijo pri komisiji za vpis v imenik.
(4) Če posameznik žiga in izkaznice ne vrne v predpisanem roku, pristojna služba ZAPS po uradni dolžnosti prekliče izdani žig in izkaznico na stroške imetnika.
IV. UPORABA IN EVIDENTIRANJE IZKAZNIC
IN ENOTNIH ŽIGOV
8. člen
(odgovornost za hrambo in pravilno uporabo izkaznice in enotnega žiga)
(1) Ko posameznik prevzame izkaznico in enotni žig, je odgovoren za njuno hrambo in pravilno uporabo.
(2) Glede izgube, zlorabe, poškodovanja ali kakršnokoli druge nepravilnosti v zvezi z uporabo izkaznice oziroma enotnega žiga je imetnik dolžan nemudoma obvestiti pristojno službo ZAPS.
9. člen
(evidenca o izkaznicah in enotnih žigih)
(1) O izdanih, zamenjanih in izgubljenih izkaznicah ter enotnih žigih vodi evidenco pristojna služba ZAPS. Evidenca se vodi v skladu s predpisom, ki ureja obliko in vsebino ter način vodenja imenika Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije in Inženirske zbornice Slovenije.
(2) Pristojna služba ZAPS pošlje ministrstvu, pristojnemu za prostorske in gradbene zadeve, najmanj enkrat letno za preteklo leto poročilo o stanju v zvezi z izdanimi, zamenjanimi oziroma izgubljenimi izkaznicami in enotnimi žigi.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
10. člen
(pristojna služba ZAPS in njene naloge)
(1) Služba, pristojna za izdajo izkaznic in enotnih žigov ter vodenje evidenc, je evidenčna služba ZAPS.
(2) Evidenčna služba ZAPS vzpostavi in začne voditi evidenco o izkaznicah in enotnih žigih po določbah tega pravilnika najpozneje v treh mesecih po vzpostavitvi imenika ZAPS.
(3) Do začetka dela evidenčne službe ZAPS delo opravlja pristojna služba Inženirske zbornice Slovenije (v nadaljnjem besedilu: IZS/97), ki je bila ustanovljena na podlagi 100.a člena Zakona o graditvi objektov (Uradni list SRS, št. 34/84 in 29/86, Uradni list RS, št. 71/93 – ZUN, 40/94 – odl. US, 69/94 – odl. US, 59/96, 45/99, 42/00 – odl. US, 52/00; v nadaljnjem besedilu: ZGO).
11. člen
(izdajanje izkaznic in enotnih žigov v prehodnem obdobju)
Do pričetka opravljanja javnih pooblastil Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije izdaja pooblaščenim arhitektom, pooblaščenim krajinskim arhitektom in pooblaščenim prostorskim načrtovalcem izkaznice in enotne žige IZS/97 v skladu z določbami 11. člena Pravilnika o obliki in vsebini izkaznice in enotnega žiga pooblaščenih inženirjev (Uradni list RS, št. 51/04).
12. člen
(prenehanje veljavnosti, uskladitve)
(1) Članom ZAPS, ki imajo osebne štampiljke in izkaznice, izdane v skladu s pravilnikom o obliki in vsebini enotnega žiga projektivnih podjetij (Uradni list RS, št. 39/98 in 68/00) in v skladu z določbami 11. člena Pravilnika o obliki in vsebini izkaznice in enotnega žiga pooblaščenih inženirjev (Uradni list RS, št. 51/04), se izda nove izkaznice in enotne žige v skladu s tem pravilnikom najpozneje eno leto po pričetku opravljanja javnih pooblastil Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.
(2) Eno leto po pričetku opravljanja javnih pooblastil Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije prenehajo veljati stare osebne štampiljke in izkaznice, izdane v skladu s pravilnikom o obliki in vsebini enotnega žiga projektivnih podjetij (Uradni list RS, št. 39/98 in 68/00) in v skladu z določbami 11. člena Pravilnika o obliki in vsebini izkaznice in enotnega žiga pooblaščenih inženirjev (Uradni list RS, št. 51/04).
(3) Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o obliki in vsebini enotnega žiga projektivnih podjetij (Uradni list RS, št. 39/98 in 68/00).
13. člen
(uveljavitev pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 339/04
Ljubljana, dne 11. oktobra 2004.
dr. Viktor Pust l. r.
Predsednik
Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije
 
Soglašam!
mag. Janez Kopač l. r.
Minister za okolje, prostor in energijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti