Uradni list

Številka 112
Uradni list RS, št. 112/2004 z dne 15. 10. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 112/2004 z dne 15. 10. 2004

Kazalo

4680. Odlok o odpravi Odloka o spremembi odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč na območju Občine Sežana in o odpravi dela Pravilnika o merilih za plačilo nadomestila za uporabo nezazidanih stavbnih zemljišč na območju Občine Sežana ter o spremembah in dopolnitvah Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč na območju Občine Sežana, stran 13499.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Sežana (Uradni list RS, št. 40/99, 68/99, 3/01 in 40/03) je Občinski svet občine Sežana na seji dne 13. 10. 2004 sprejel
O D L O K
o odpravi Odloka o spremembi odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč na območju Občine Sežana in o odpravi dela Pravilnika o merilih za plačilo nadomestila za uporabo nezazidanih stavbnih zemljišč na območju Občine Sežana ter o spremembah in dopolnitvah Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč na območju Občine Sežana
1. člen
Odpravi se Odlok o spremembi odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč na območju Občine Sežana (Uradni list RS, št. 23/04).
2. člen
V 8. členu Pravilnika o merilih za plačilo nadomestila za uporabo nezazidanih stavbnih zemljišč na območju Občine Sežana (Uradni list RS, št. 131/03) se odpravi številka “150%”.
3. člen
V Odloku o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč na območju Občine Sežana (Uradni list RS, št. 114/00, 100/03) se spremeni 7. člen tako, da se glasi:
Stavbna zemljišča se ovrednotijo glede na kraj in namembnost po naslednjih štirih kategorijah:
– I. ktg.: stavbna zemljišča na območju mesta Sežana, razen zazidanih stavbnih zemljišč Suhozemnega terminala Sežana;
– II. ktg.: območja stavbnih zemljišč naselij Lokev, Dutovlje, Dane, Šmarje, Križ, Tomaj in zazidana stavbna zemljišča Suhozemnega terminala Sežana;
– III. ktg.: stavbna zemljišča ostalih vasi in naselij v Občini Sežana;
– IV. ktg.: posebna pridobitna območja stavbnih zemljišč na mejnih prehodih, ob AC, območje Lipice.
4. člen
V 9. členu se doda nov odstavek, ki se glasi:
Vrednost točke za izračun nadomestila za nezazidana stavbna zemljišča znaša 50% od vrednosti točke, določene s sklepom v skladu s 15. členom odloka.
5. člen
Za 12. členom se dodajo novi 12.a, 12.b in 12.c člen, ki se glasijo:
“12.a člen
Zavezancem za plačilo nadomestila za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča (v nadaljevanju: nadomestila) se v letu, v katerem pridobijo gradbeno dovoljenje ter imajo na podlagi pravnomočne odločbe o odmeri komunalnega prispevka poravnane vse obveznosti do Občine Sežana, oprosti plačilo nadomestila.
12.b člen
Zavezanci za plačilo nadomestila za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča, ki s prometom nezazidanih stavbnih zemljišč omogočijo zaokroževanje in izkoriščanje stavbnih zemljišč v skladu z občinskimi prostorskimi akti oziroma pridobitev zemljišč za izgradnjo javne infrastrukture, se oprostijo plačila nadomestila za leto, v katerem je pogodba sklenjena in overjena pri notarju oziroma je sklenjena v obliki notarskega zapisa.
V primeru, da namerava zavezanec nezazidano stavbno zemljišče prodati po ceni, ki jo določi sodno zapriseženi cenilec, pa pri tem ne uspe najti ustreznega kupca, lahko z Občino Sežana (v nadaljevanju: občina) sklene ustrezno pogodbo, na podlagi katere se zaveže prodati nezazidano stavbno zemljišče.
S tako pogodbo se prodajalec zaveže, da bo v roku treh mesecev od prejema obvestila, ki mu ga pošlje občina in v katerem so navedeni potencialni kupci, sklenil kupoprodajno pogodbo.
Sklenitev navedenih pogodb je tudi pogoj za oprostitev plačila nadomestila za obdobje od sklenitve pogodbe z občino do sklenitve kupoprodajne pogodbe med zavezancem in kupcem.
Zavezanec lahko sklene kupoprodajno pogodbo tudi z drugimi kupci in drugačno ceno kot jo je določil cenilec, vendar le do dneva prejetja obvestila občine.
Kolikor zavezanec od prejema obvestila, v roku treh mesecev, občini ne predloži kupoprodajne pogodbe overjene pri notarju oziroma sklenjene v obliki notarskega zapisa, mora za celotno obdobje oprostitve poravnati nadomestilo za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
12.c člen
Za uveljavljanje oprostitve po 12.a in 12.b členu morajo zavezanci vložiti pisno vlogo praviloma v letu uveljavljanja oprostitve do prejema odločbe o odmeri nadomestila. O oprostitvi izda občinska uprava ustrezno odločbo.
Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena je oprostitev mogoče uveljavljati tudi po prejetju Odločbe o odmeri nadomestila in po plačilu nadomestila s tem, da ob povračilu že plačanega nadomestila, ni mogoče uveljavljati obresti.
Oprostitev iz 12.a in 12.b člena je za isto zemljišče mogoče uveljaviti le enkrat oziroma dvakrat v primeru, da se najprej uveljavlja po 12.b členu in v naslednjem letu po 12.a členu.”
6. člen
Za 17. členom se doda nov 17.a člen, ki se glasi:
“17.a člen
Odbor za gospodarske dejavnosti in premoženjske zadeve lahko na podlagi pisne vloge zavezanca dovoli odlog plačila nadomestila s pripadajočimi obrestmi za čas do 6 mesecev. Obenem se lahko zavezancu dovoli plačilo nadomestila v šestih mesečnih obrokih.
Za čas, ko je zavezancu odloženo plačilo, se zaračunavajo obresti po slovenski medbančni obrestni meri za ročnost glede na čas, za katerega je bil odobren odlog davčne izvršbe, ki velja na dan izdaje odločbe.”
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
7. člen
Oprostitve iz 4. člena tega odloka se uporabljajo tudi za leto 2004. Rok za uveljavljanje oprostitev za leto 2004 je do 30. 6. 2005. Oprostitev lahko uveljavljajo tudi zavezanci, ki so že plačali nadomestilo za leto 2004.
Začeti postopki, ki še niso zaključeni, se nadaljujejo po določbah tega odloka.
V skladu s tem odlokom se opravijo vse odmere nadomestila za nezazidana stavbna zemljišča za celotno leto 2004.
8. člen
Drugi odstavek 17.a člena se začne uporabljati 1. 1. 2005, ko se začne uporabljati Zakon o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 54/04).
Zavezancem za plačilo nadomestila za leto 2004, katerim je bil odobren odlog plačila na podlagi pritožbe, se v tem času ne zaračunavajo zamudne obresti.
9. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, s tem, da se določilo 3. člena začne uporabljati s prvim dnem naslednjega meseca po objavi.
Št. 06202-10/2004-7
Sežana, dne 13. oktobra 2004.
Župan
Občine Sežana
Miroslav Klun l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti