Uradni list

Številka 84
Uradni list RS, št. 84/2004 z dne 30. 7. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 84/2004 z dne 30. 7. 2004

Kazalo

3788. Uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov, stran 10209.

Na podlagi 8. člena in 1. ter 5. točke 9. člena Zakona o kontroli cen (Uradni list RS, št. 63/99) in v zvezi z 2. členom Uredbe o listi blaga in storitev, za katere se uporabljajo ukrepi kontrole cen (Uradni list RS, št. 80/00 in 17/04) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o oblikovanju cen naftnih derivatov
1. člen
S to uredbo se določa mehanizem oblikovanja cen naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje naftnih derivatov (v nadaljnjem besedilu: distributerji), in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine.
2. člen
Za naftne derivate iz prejšnjega člena se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin (v nadaljnjem besedilu: NMB-95), 98-oktanski neosvinčeni motorni bencin (v nadaljnjem besedilu: NMB-98), plinsko olje (v nadaljnjem besedilu: D-2) in ekstra lahko kurilno olje (v nadaljnjem besedilu KOEL).
Cena iz prejšnjega člena se oblikuje na enoto proizvoda, ki znaša 1 liter, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja.
3. člen
Povprečna 14-dnevna prodajna cena tekočega obdobja brez dajatev (v nadaljnjem besedilu: modelska cena) za posamezen naftni derivat se določi z naslednjim izračunom:
4. člen
P* je najvišja prodajna cena brez dajatev v SIT/liter, korigirana po postopku zaokroževanja drobnoprodajne cene.
5. člen
Drobnoprodajna cena se določi tako, da se modelski ceni P(t) dodajo v skladu z veljavnimi predpisi vse fiskalne obremenitve. Drobnoprodajna cena se skladno z matematičnimi pravili zaokroži na eno decimalno mesto. S ponovnim preračunom dobimo po odbitku vseh fiskalnih obremenitev najvišjo korigirano prodajno ceno brez dajatev P*(t), ki se lahko uveljavi na trgu v obdobju t+1.
Po postopku zaokroževanja drobnoprodajne cene, kot ga predvideva prejšnji odstavek tega člena, se korigirana prodajna cena tekočega 14-dnevnega obdobja P*(t) določi kot najvišja prodajna cena brez dajatev P(t), ki velja v obdobju t+1 (P*(t) = P(t)).
6. člen
Mehanizem oblikovanja cen iz 3., 4. in prejšnjega člena te uredbe se neposredno uporablja za NMB-95, D-2 in KOEL.
Za NMB-98, ki kotira le na borzi v Rotterdamu, se uporablja modificiran postopek, ki je določen v 7. členu te uredbe.
7. člen
Osnova prodajne cene za NMB-98 je borzna kotacija za NMB-95 (CIF MedH), povečana za oktansko premijo. Oktanska premija se dnevno izračunava kot razlika med cenama NMB-98 in NMB-95, ki kotirata na borzi v Rotterdamu (NWE barges FOB Rotterdam, Vir: Platt's European Marketscan). Za vse nadaljnje postopke oblikovanja in sprememb cen se smiselno uporabljajo določbe prejšnjih členov.
8. člen
Postopek delovanja mehanizma iz 3. člena te uredbe:
a) osnova za izračun najvišje prodajne cene brez dajatev (v SIT/liter), ki se lahko uveljavi na trgu, so borzne kotacije CIF Mediteran – High, podane v USD/tono;
b) modelska cena v SIT/tono se izračuna tako, da se vsakodnevna borzna cena pomnoži s tečajem ameriškega dolarja za isti dan, skupna vsota pa se deli s številom dni, za katere so na razpolago podatki;
c) v primeru, da za določen dan ni podatka o deviznem tečaju, se kot relevanten podatek vzame zadnji razpoložljivi devizni tečaj;
d) dejansko se modelska cena izračuna za 10 dni, in sicer od ponedeljka v tednu x, do vključno petka v tednu x+1. V primeru, da je zaradi državnih praznikov ali dela prostih dni oziroma zaradi drugega vzroka na razpolago manj kot 10 podatkov, se 14-dnevno povprečje izračuna na podlagi razpoložljivih podatkov, za kar se štejejo podatki o borznih kotacijah CIF Mediteran – High in podatki o deviznem tečaju, ki so objavljeni najkasneje do ponedeljka v tednu x+2, in sicer do 8. ure. Navedeni podatki se za izračun modelske cene štejejo kot dokončni podatki;
e) izračunana modelska cena, izražena v SIT/tono, se preko gostote (ρ) derivata in faktorja 1/1000 preračuna v SIT/liter ter se ji prišteje v SIT/liter izražen prispevek za blagovne rezerve in v SIT/liter izražena bruto marža.
9. člen
Nova najvišja cena se uveljavi v torek v tednu x+2 in velja do vključno ponedeljka v tednu x+4, distributerji pa so dolžni že v ponedeljek v tednu x+2 o višini oblikovane cene obvestiti Ministrstvo za gospodarstvo.
V primeru, da je v ponedeljek v tednu x+2 v Republiki Sloveniji državni praznik ali dela prost dan, so distributerji dolžni prvi naslednji delovni dan o višini oblikovanih cen obvestiti Ministrstvo za gospodarstvo, cena pa se lahko na trgu v tem primeru uveljavi drugi naslednji delovni dan.
10. člen
Pri izračunu cen se uporablja naslednje število decimalnih mest in zaokroževanje:
– borzna cena v USD / tono: 1 decimalno mesto (vhodni podatek)
– tečaj Banke Slovenije: 4 decimalna mesta (vhodni podatek)
– borzna cena derivata v SIT / liter: zaokrožitev na 3 decimalna mesta
– modelska cena: zaokrožitev na 3 decimalna mesta
– prodajna cena brez dajatev: zaokrožitev na 3 decimalna mesta
– drobnoprodajna cena: zaokrožitev na 1 decimalno mesto.
11. člen
Za prvi izračun prodajne cene brez dajatev, ki se lahko v skladu s to uredbo uveljavi na trgu, se pri izračunu izhodiščne najvišje modelske cene v SIT/liter, po obrazcu iz 3. člena te uredbe uporabi kot 14-dnevno povprečje t obdobje od vključno 19. julija do vključno 30. julija 2004.
12. člen
Ob uveljavitvi te uredbe znaša marža za bencine 17,226 SIT/liter, za D-2 15,129 SIT/liter in za KOEL 11,858 SIT/liter, pri čemer se marža za D-2 zviša za 1 SIT/liter in sicer tako, da se ob prvih 10 zaporednih spremembah prodajnih cen, šteto od uveljavitve te uredbe, marža vsakokrat poveča za 0,100 SIT/liter.
13. člen
Marža iz prejšnjega člena se spreminja ob vsakokratnih spremembah prodajnih cen tako, da se v letu 2004 vsakokrat poveča pri bencinih za 0,012 SIT/liter, pri KOEL za 0,008 SIT/liter, pri D-2 pa pri enajsti in naslednjih spremembah prodajnih cen za 0,011 SIT/liter; v letu 2005 pa se vsakokrat poveča pri bencinih za 0,009 SIT/liter, pri D-2 za 0,009 SIT/liter in pri KOEL za 0,006 SIT/liter.
Za mehanizem preračuna spremembe marže po prejšnjem odstavku tega člena se smiselno uporabljajo določila 3., 8., 9., 10., 11. in predhodnega člena te uredbe.
14. člen
Prodajne cene naftnih derivatov, ki veljajo ob uveljavitvi te uredbe, veljajo do določitve novih cen iz 3., 11., 12. in prejšnjega člena te uredbe.
15. člen
Z dnem uveljavitve te uredbe preneha veljati Uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov (Uradni list RS, št. 45/04).
16. člen
Ta uredba začne veljati 1. avgusta 2004.
Št. 382-15/2001-11
Ljubljana, dne 29. julija 2004.
EVA 2004-2111-0090
Vlada Republike Slovenije
dr. Pavel Gantar l. r.
Minister

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti