Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2004 z dne 23. 7. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2004 z dne 23. 7. 2004

Kazalo

3625. Splošni akt o prenosni hitrosti, primerni za funkcionalen dostop do interneta, stran 9894.

Na podlagi drugega odstavka 15. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 43/04) izdaja direktor Agencije za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto Republike Slovenije
S P L O Š N I A K T
o prenosni hitrosti, primerni za funkcionalen dostop do interneta
1. člen
(vsebina)
Ta splošni akt ureja v okviru zagotavljanja univerzalne storitve prenosno hitrost, primerno za funkcionalen dostop do interneta in rok, v katerem jo je treba doseči.
2. člen
(pojmi)
Pojmi uporabljeni v tem splošnem aktu imajo enak pomen, kot je določen v Zakonu o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 43/04; v nadaljnjem besedilu: zakon).
3. člen
(prenosna hitrost primerna za funkcionalen dostop do interneta)
(1) Prenosna hitrost, primerna za funkcionalen dostop do interneta je 14.400 bit/s.
(2) Izvajalec univerzalne storitve mora na razumno zahtevo fizične ali pravne osebe na njegovem naročniškem priključku zagotoviti prenosno hitrost iz prejšnjega odstavka tega člena najkasneje v roku dveh mesecev po vloženi zahtevi uporabnika.
(3) Glede na upoštevanje prevladujoče tehnologije dostopa, ki jih uporablja večina naročnikov, ter tehnološko in ekonomsko izvedljivost, se za razumno zahtevo iz prejšnjega odstavka tega člena šteje vsaka zahteva, razen:
1. zahteva naročnika na naročniškem priključku v primeru uporabe:
– fiksno-mobilnega priključka (osnova NMT),
– DECT sistema in
– IRT + DECT sistema;
2. zahteva tiste fizične ali pravne osebe, kateri glede na njene želje tehnološko in ekonomsko ni mogoče zagotoviti drugačne uporabe.
(4) Če izvajalec univerzalne storitve ugotovi, da zahteva fizične ali pravne osebe ni razumna, določi rok, ki ne sme biti daljši od enega leta, v katerem bo tej osebi zagotovil prenosno hitrost iz prvega odstavka tega člena. Fizična ali pravna oseba ima pravico do ugovora in do pritožbe v skladu z 92. členom zakona.
(5) Če je zahteva fizične ali pravne osebe v posameznem primeru zaradi geografske lege tehnološko in ekonomsko neizvedljiva, izvajalcu univerzalne storitve ni potrebno zagotoviti prenosne hitrosti iz prvega odstavka tega člena. Fizična ali pravna oseba ima pravico do ugovora in do pritožbe v skladu z 92. členom zakona.
(6) Agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: agencija) najmanj vsako leto preveri okoliščine, ki so pripeljale do določitve prenosne hitrosti iz prvega odstavka tega člena, in po potrebi določi novo prenosno hitrost. Pri tem preveri tudi prevladujočo tehnologijo ter tehnološko in ekonomsko izvedljivost in po potrebi ustrezno spremeni tretji odstavek tega člena.
4. člen
(dostava podatkov o prenosni hitrosti)
(1) Izvajalec univerzalne storitve mora najkasneje do 31. marca za preteklo leto dostaviti agenciji podatke o:
1. številu in vrsti naročniških priključkov, ki ne omogočajo prenosne hitrosti iz prvega odstavka prejšnjega člena tega splošnega akta;
2. številu pritožb v zvezi s prenosno hitrostjo, njihovih vzrokih in ukrepih, ki jih je povzel.
(2) Izvajalec univerzalne storitve mora podatke iz prvega odstavka tega člena dostaviti agenciji tudi na njeno zahtevo, in sicer v roku, ki je določen v tej zahtevi. Podatke mora dostaviti na način kot ga agencija zahteva.
5. člen
(začetek veljavnosti)
Ta splošni akt začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 12. julija 2004.
EVA 2004-2812-0013
Nikolaj Simič l. r.
Direktor

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti