Uradni list

Številka 70
Uradni list RS, št. 70/2004 z dne 28. 6. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 70/2004 z dne 28. 6. 2004

Kazalo

3151. Pravilnik o načinu predložitve varščine, kriterijih za določitev njene višine in načinu sprostitve oziroma unovčitve varščine v primerih uporabe carinskih ukrepov pri kršitvah pravic intelektualne lastnine, stran 8603.

Na podlagi 73. člena Zakona o izvajanju carinskih predpisov Evropske skupnosti (Uradni list RS, št. 25/04) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o načinu predložitve varščine, kriterijih za določitev njene višine in načinu sprostitve oziroma unovčitve varščine v primerih uporabe carinskih ukrepov pri kršitvah pravic intelektualne lastnine
1. člen
(splošno)
(1) Ta pravilnik natančneje določa način predložitve varščine, kriterije za določitev njene višine in način sprostitve oziroma unovčitve v skladu z Zakonom o izvajanju carinskih predpisov Evropske skupnosti (Uradni list RS, št. 25/04 – v nadaljnjem besedilu: zakon).
(2) Kot varščina se v skladu s 73. členom zakona šteje bančna garancija, če jo izda banka, ki jo kot garanta prizna carinski organ ali gotovinski polog pri carinskem organu. Carinski organ prizna kot garanta banko, ki:
1. je pridobila dovoljenje Banke Slovenije za izdajanje garancij, ali
2. ki je upravičena opravljati bančne oziroma druge finančne storitve na območju Republike Slovenije v skladu z zakonom, ki ureja bančništvo.
2. člen
(obveznosti, ki se lahko zavarujejo)
Z varščino iz 73. člena zakona se zavarujejo interesi imetnika modela, patenta, dodatnega varstvenega certifikata ali žlahtniteljske pravice, če se blago, ki je bilo začasno zadržano zaradi domnevne kršitve navedenih pravic, prepusti deklarantu, lastniku, uvozniku ali prejemniku.
3. člen
(veljavnost in unovčitev bančne garancije)
(1) Z izdajo bančne garancije se banka kot garant zaveže, da bo poravnala zahtevani znesek obračunanih stroškov in morebitni zahtevek za povračilo škode nastalih zaradi izvajanja ukrepov pri kršitvah pravic intelektualne lastnine, in sicer do najvišjega zneska, navedenega v bančni garanciji, ki ga oseba, ki je položila bančno garancijo, do njegove zapadlosti ni plačala oziroma znesek iz naslova položene varščine.
(2) Rok veljavnosti bančne garancije, s katerim se zavaruje plačilo zneska, navedenega v bančni garanciji, ne more biti krajši od enega leta, in se lahko podaljša največ za 45 dni.
(3) Če rok veljavnosti bančne garancije poteče pred pravnomočno sodbo oziroma dokončno odločitvijo o odvzemu blaga, mora oseba, ki je položila bančno garancijo, do poteka roka veljavnosti prejšnje bančne garancije položiti novo bančno garancijo. Nova bančna garancija mora vsebovati klavzulo, da se iz nje lahko poplačajo tudi zneski, ki so bili zavarovani s prejšnjo bančno garancijo.
(4) Bančno garancijo je mogoče do poteka roka veljavnosti tudi podaljšati, vendar mora podaljšana garancija vsebovati klavzulo, da se iz nje lahko poplačajo tudi zneski, ki so bili zavarovani z osnovno bančno garancijo.
4. člen
(vsebina bančne garancije)
(1) Bančna garancija iz drugega odstavka 1. člena tega pravilnika, s katero se zavarujejo obveznosti iz 2. člena tega pravilnika, mora vsebovati naslednje podatke:
1. številko bančne garancije, vključno z rokom za unovčitev;
2. rok veljavnosti bančne garancije,
3. znesek, do katerega jamči garant,
4. predmet zavarovanja,
5. garancijsko klavzulo »na prvi poziv« in »brez ugovora«,
6. podatke o garantu (firma, matična številka, davčna številka, sedež, poravnalni račun banke pri Banki Slovenije oziroma transakcijski račun),
7. podatke o vložniku zahteve (osebno ime oziroma firma, prebivališče oziroma sedež) za izvedbo ukrepov v zvezi s kršitvami pravic intelektualne lastnine in imetniku pravice, če vložnik zahteve ni tudi imetnik pravice (v nadaljnjem besedilu: vložnik zahteve),
8. datum in kraj izdaje bančne garancije,
9. podpis pooblaščene osebe in žig garanta.
(2) Garant izda bančno garancijo za zavarovanje obveznosti iz 2. člena tega pravilnika na obrazcu »Bančna garancija kot varščina«, ki je v Prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika, v dveh izvodih.
5. člen
(položitev varščine)
(1) Če oseba, ki ji je bila vročena odločba o začasnem zadržanju blaga, zahteva razveljavitev te odločbe in prepustitev blaga, ki domnevno krši pravico intelektualne lastnine, mora plačati varščino.
(2) Varščina se v obliki bančne garancije ali gotovinskega pologa položi pri Generalnem carinskem uradu Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Generalni carinski urad).
(3) Sprejem varščine potrdi Generalni carinski urad in ga evidentira v svojih evidencah.
6. člen
(višina varščine)
Generalni carinski urad pri določitvi višine varščine upošteva:
– mnenje imetnika pravice,
– vrednost blaga, ugotovljenega v skladu s carinskimi predpisi, če blago ne bi kršilo pravic intelektualne lastnine.
7. člen
(plačilo varščine)
(1) Če je s pravnomočno sodbo ugotovljeno, da blago krši pravice intelektualne lastnine, Generalni carinski urad pozove k plačilu zneska varščine osebo, zoper katero je sprožen postopek za varstvo pravic.
(2) Oseba, zoper katero je sprožen postopek za varstvo pravic, mora plačati znesek varščine v petnajstih dneh od dneva prejema obvestila poslanega s strani Generalnega carinskega urada.
(3) Generalni carinski urad izplača znesek varščine imetniku pravice v petnajstih dneh po dnevu prejema plačila zneska varščine s strani osebe, zoper katero je sprožen postopek za varstvo pravic.
(4) Za dan plačila se šteje dan, kot je določen v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek.
8. člen
(opomin v zvezi s plačilom zneska varščine)
(1) Če oseba, zoper katero je sprožen postopek za varstvo pravic, ne plača zneska varščine iz 6. člena tega pravilnika, ji Generalni carinski urad pošlje opomin skupaj z opozorilom, da bo v primeru, če svojega dolga ne bo poravnal v treh delovnih dneh po prejemu opomina, unovčena bančna garancija ali dolg poplačan z gotovinskim pologom.
(2) Stroške v zvezi z opominom nosi oseba, zoper katero je sprožen postopek za varstvo pravic.
9. člen
(unovčitev bančne garancije v času njene veljavnosti)
Bančna garancija se unovči v skladu s predpisi, ki veljajo za unovčevanje bančnih garancij »na prvi poziv« in »brez ugovora«.
10. člen
(vrnitev varščine)
Na pisno zahtevo osebe, ki je položila varščino, Generalni carinski urad položeno varščino vrne v času njene veljavnosti:
– če pred tem ugotovi, da je oseba poravnala znesek varščine ali
– po pisnem obvestilu sodišča skladno s tretjim odstavkom 70. člena zakona v vseh primerih, razen kadar je bilo s pravnomočno sodbo ugotovljeno, da so bile kršene pravice imetnika.
11. člen
(vplačilo gotovinskega pologa)
Gotovinski polog se vplača na ustrezen podračun, ki ga določi Generalni carinski urad.
12. člen
(določitev višine stroškov)
Stroški hrambe in ohranjanja blaga, ki nastanejo zaradi začasnega zadržanja in zasega blaga, so določeni v Prilogi 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
13. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o zavarovanju plačila stroškov ter o določitvi višine stroškov hrambe in ohranjanja blaga v času začasnega zadržanja in zasega blaga v primerih uporabe carinskih ukrepov pri kršitvah pravic intelektualne lastnine (Uradni list RS, št. 33/04).
14. člen
(uveljavitev)
Ta pravilnik začne veljati 1. julija 2004.
Št. 420-02-13/2004/2
Ljubljana, dne 21. junija 2004.
EVA 2004-1611-0139
dr. Dušan Mramor l. r.
Minister
za finance
PRILOGA 2

     Določitev višine in način obračunavanja v zvezi s hrambo in
ohranjanjem blaga, ki nastanejo zaradi začasnega zadržanja in zasega
 blaga pri izvajanju postopkov carinskih ukrepov pri kršitvah pravic
                        intelektualne lastnine

1. Stroški prevoza blaga znašajo 160 SIT za vsak prevoženi kilometer
   in se obračunajo glede na prevožene kilometre od kraja prevzema
   blaga do kraja hrambe blaga.
2. Stroški hrambe blaga znašajo 120 SIT za vsakih 100 kg od bruto
   teže blaga za vsak dan, ko je bilo blago v hrambi pri carinskemu
   organu.
3. Stroški, ki nastanejo zaradi nujnih ukrepov za ohranjanje blaga se
   obračunajo v višini dejanskih stroškov, ki so jih imeli carinski
   organi v zvezi z ukrepi za ohranitev blaga. Med te stroške spadajo
   tudi prevozni stroški za premestitev blaga.
4. Stroški v zvezi s hrambo, prevozom in cenitvami, ki jih izvede
   druga organizacija, se obračunajo po veljavni ceni drugih državnih
   organov, podjetij ali zavodov, ki te storitve opravljajo. Med
   stroške prevoza se v tem primeru štejejo tudi morebitni stroški
   natovarjanja in raztovarjanja blaga.
5. Obračunane stroške mora dolžnik poravnati v osmih dneh po prejemu
   obračuna na račun, ki ga določi carinski organ.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti