Uradni list

Številka 59
Uradni list RS, št. 59/2004 z dne 28. 5. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 59/2004 z dne 28. 5. 2004

Kazalo

2750. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Žiri, stran 7645.

Na podlagi tretjega odstavka 58. člena Zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 32/85, 33/89, 24/92 in 29/95), prve alinee 56. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97, pete alinee 179. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) 218. člena zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02) in 17. člena statuta Občine Žiri (UVG, št. 18/99) je Občinski svet občine Žiri na 7. redni seji dne 26. 2. 2004 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Žiri
1. člen
S tem odlokom se spreminja in dopolnjuje Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Žiri (UVG, št. 13/00).
2. člen
Spremeni se 2. člen odloka, tako da se glasi:
Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča mora plačati neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe (imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice).
3. člen
V četrtem členu se v tretjem odstavku črtajo besede: kamnolomi, peskokopi, glinokopi, vodna zajetja, površine namenjene prenosu in distribuciji električne energije, energentov in telekomunikacijske površine, na katerih so grajeni daljnovodi.
Peti, šesti in sedmi odstavek 4. člena se črtajo.
4. člen
V 11. členu odloka se črtajo tretja alinea (proizvodnja, prenos in distribucija električne energije), četrta alinea (proizvodnja, prenos in distribucija energentov, vode in telekomunikacij), peta alinea (pridobivanje kamnin in peska) in šesta alineja, (poštne in telekomunikacijske storitve).
5. člen
V 16. členu se doda besedilo: nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča se ne plačuje za zemljišča, ki se uporabljajo za potrebe ljudske obrambe, zaščite in reševanja, za objekte tujih držav, ki jih uporabljajo tuja diplomatska in konzularna predstavništva ali v njih stanuje njihovo osebje, za objekte mednarodnih in medržavnih organizacij, ki jih uporabljajo te organizacije ali v njih stanuje njihovo osebje, če ni v mednarodnem sporazumu drugače določeno in za stavbe, ki jih uporabljajo verske skupnosti za svojo versko dejavnost. Nadomestilo se ne plačuje tudi za vsa zazidana zemljišča na katerih so objekti gospodarske javne infrastrukture in nezazidana stavbna zemljišča, ki so namenjena za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave, kot to določa 218. člen zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02).
6. člen
V primeru, da objekt nima določene gradbene parcele, se do njene določitve za zazidano stavbno zemljišče šteje tisti del površine parcele, na kateri stoji stavba, pomnožena s faktorjem 1,5, preostali del parcela pa se šteje za nezazidano stavbno zemljišče. Nadomestilo za nezazidano stavbno zemljišče se obračuna v primeru če nezazidana parcela oziroma del nezazidane parcele, po določitvi gradbene parcele objekta sam ali skupaj s sosednjo nezazidano parcelo istega lastnika presega površino 800 m2.
7. člen
Tretji odstavek 16. člena se dopolni in se glasi:
Nadalje so plačila oproščeni zavezanci, ki imajo status kmeta, in sicer za objekte, ki se namenjeni za kmetijsko proizvodnjo in dopolnilno dejavnost na kmetiji. Navedeni zavezanci morajo plačevati nadomestilo za uporabo stanovanjske površine kot je navedena prvem odstavku 4. člena tega odloka. Zavezancem – fizičnim osebam se nezazidano stavbno zemljišče obračuna s dodatnim korekcijskim faktorjem 0,3, fizičnim osebam s statusom kmeta pa znaša korekcijski faktor za nezazidana stavbna zemljišča 0,15, v primeru, da nezazidano stavbno zemljišče uporabljajo za namene kmetijske proizvodnje.
8. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 423-06-9/2004
Žiri, dne 27. februarja 2004.
Župan
Občine Žiri
Bojan Starman l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti