Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/2004 z dne 30. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/2004 z dne 30. 4. 2004

Kazalo

2225. Uredba o spremembah in dopolnitvah uredbe o taksi za obremenjevanje okolja zaradi uporabe mazalnih olj in tekočin, stran 6255.

Na podlagi 80. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 44/95 – odl. US, 1/96, 9/99 – odl. US, 56/99 – ZON, 22/00 – ZJS, 67/02 – ZV-1 in 10/04 odl. US) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o spremembah in dopolnitvah Uredbe o taksi za obremenjevanje okolja zaradi uporabe mazalnih olj in tekočin
1. člen
V Uredbi o taksi za obremenjevanje okolja zaradi uporabe mazalnih olj in tekočin (Uradni list RS, št. 2/02 in 20/02) se v 3. členu doda nov četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Oprostitev iz drugega odstavka tega člena se dokazuje z izjavo proizvajalca o biološki razgradljivosti ali z ustreznim certifikatom«.
2. člen
Besedilo 4. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Obveznost plačila takse nastane, ko je mazalno olje dano prvič v promet oziroma ob uvozu, če gre za uvoz mazalnih olj.
(2) Zavezanec za obračunavanje in plačevanje takse je:
– proizvajalec mazalnih olj,
– oseba, ki zaradi izvajanja svoje dejavnosti pridobi mazalna olja v drugi državi članici Evropske unije in jih vnese na ozemlje Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: pridobitelj mazalnih olj),
– uvoznik mazalnih olj.
(3) Uvoz po tej uredbi je sprostitev blaga v prost promet ali katerikoli drug carinski postopek ali dejanje, pri katerem nastane carinski dolg v skladu s carinskimi predpisi.
(4) Če so mazalna olja uvožena na ozemlje Republike Slovenije iz tretje države ali tretjega ozemlja, določenega skladno s predpisi, ki urejajo davek na dodano vrednost, in so namenjena v drugo državo članico Evropske unije, je tak uvoz oproščen plačila takse.«.
3. člen
V prvem odstavku 5. člena se za besedo »proizvedene« doda vejica in besedilo »pridobljene v drugi državi članici Evropske unije«.
4. člen
Prvi odstavek 6. člena se spremeni, tako da se glasi:
»(1) Proizvajalec in pridobitelj mazalnih olj, ki dajeta mazalna olja v promet zaradi opravljanja dejavnosti, morata obračunati obveznost plačila takse za koledarski mesec.«.
Drugi odstavek se črta.
V tretjem odstavku se za besedo »proizvajalec« dodata besedi »in pridobitelj«, beseda »mora« se nadomesti z besedo »morata«, besedilo »obračunava in plačuje« se nadomesti z besedilom »obračunata in plačujeta«, besedilo »ali za katere je oproščen plačila takse« pa se črta.
V četrtem odstavku se za besedo »proizvajalec« dodata besedi »oziroma pridobitelj«.
Peti odstavek se črta.
V šestem, sedmem in osmem odstavku se za besedo »proizvajalec« dodata besedi »oziroma pridobitelj«.
5. člen
V prvem odstavku 7. člena se besedi »prejšnjega člena« nadomestita z besedilom »4. člena te uredbe«.
V tretjem odstavku se besedilo »5. členom ali 159. do 164. členom carinskega zakona (Uradni list RS, št. 1/95, 28/95, 32/99, 40/99, 13/01 in 62/01) « nadomesti z besedama »carinskimi predpisi«.
6. člen
V 8. členu se za besedilom »postopka prisilne izterjave« doda vejico in besedo »zastaranja«.
7. člen
V prvem odstavku 9. člena se za besedo »proizvajalec« doda besedilo »oziroma pridobitelj mazalnih olj«, za besedo »dejavnost« pa besedilo »trgovine z mazalnimi olji«.
V drugem, tretjem in četrtem odstavku se za besedo »proizvajalec« doda besedilo »oziroma pridobitelj mazalnih olj«.
8. člen
V 10. členu se za besedo »proizvajalec« doda besedilo »oziroma pridobitelj mazalnih olj«, za besedo »proizvajalca« pa besedilo »oziroma pridobitelja mazalnih olj«.
9. člen
V prvem odstavku 11. člena se za besedo »proizvajalcev« doda besedilo »oziroma pridobiteljev mazalnih olj«.
V drugem odstavku se v prvi alineii za besedo »proizvajalca« doda besedilo »oziroma pridobitelja mazalnih olj«.
10. člen
Za 11. členom se doda nov 11.a člen, ki se glasi:
»11.a člen
(1) Do vračila takse je upravičen proizvajalec, pridobitelj ali uvoznik mazalnih olj za mazalna olja, ki jih iznese v države članice EU ali izvozi, če k zahtevku za vračilo takse priloži dokumente, ki dokazujejo, da je bila taksa za mazalna olja plačana in, da je bilo blago iznešeno iz območja Republike Slovenije.
(2) Vlogo za vračilo takse iz prejšnjega odstavka vlagatelj predloži ministrstvu pristojnemu za okolje, v roku 30 dni po nastanku vzroka za vračilo takse. Vlogi mora vlagatelj predložiti kopije dokumentov, ki dokazujejo upravičenost do vračila takse, kot so dokazilo o vplačilu takse, račun, ki ga je izstavil kupcu mazalnih olj in prevozno listino, iz katere sta razvidna ime in naslov prejemnika mazalnih olj, ali izvozno carinsko deklaracijo, če gre za izvoz. Ministrstvo vrne takso v 30 dneh po prejemu popolne vloge za vračilo.«.
11. člen
V drugem odstavku 13. člena se v napovednem stavku za besedo »proizvajalec« doda besedilo »oziroma pridobitelj mazalnih olj«.
12. člen
V 14. členu se na začetku doda oznaka »(1)« in nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Določbe 11.a člena te uredbe se začno uporabljati 1. januarja 2005.«.
13. člen
V 14.a členu se na začetku doda oznaka »(1)« in nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Pridobitelj mazalnih olj, ki je opravljal dejavnost trgovine z mazalnimi olji do 1. maja 2004 mora pri davčnem organu prijaviti dejavnost trgovine z mazalnimi olji najkasneje do 15. maja 2004. «.
14. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 423-16/2001-4
Ljubljana, dne 29. aprila 2004.
EVA 2004-2511-0103
Vlada Republike Slovenije
mag. Anton Rop l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti