Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2004 z dne 28. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2004 z dne 28. 4. 2004

Kazalo

2111. Program priprave za lokacijski načrt stanovanjske gradnje Hrastulje II, stran 5715.

Na podlagi 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.) in 29. člena statuta Občine Škocjan (Uradni list RS, št. 37/99 in 51/01) je župan Občine Škocjan dne 14. 4. 2004 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
za lokacijski načrt stanovanjske gradnje Hrastulje II
1. člen
Izhodišča, razlogi in pravna podlaga za pripravo lokacijskega načrta
V naselju Škocjan kot občinskem središču primanjkuje razpoložljivih komunalno opredeljenih zemljišč za stanovanjsko gradnjo. Stavbna zemljišča za širitev obstoječe stanovanjske soseske Hrastulje I proti JV so bila določena že v okviru sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Novo mesto leta 1990. Občina Škocjan je v svojem prostorskem planu v letu 1998 koncept razvoja površin za stanovanjsko gradnjo obdržala in dopolnila ter pristopila k izdelavi programske zasnove za območje. Izhodišča in pravna podlaga za pripravo lokacijskega načrta stanovanjske gradnje Hrastulje II so tako določena v odloku o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnih planov občin Novo mesto in Sevnica za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in družbenih planov občin Novo mesto in Sevnica za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Občine Škocjan (Uradni list RS, št. 15/98, 112/00, 12/01 in 19/01), v katerem so površine na območju lokacijskega načrta predvidene za individualno stanovanjsko gradnjo, zasnova namenske rabe in organizacija dejavnosti v prostoru pa sta določeni v programski zasnovi za stanovanjsko gradnjo Hrastulje II.
2. člen
Predmet in programska izhodišča za pripravo lokacijskega načrta
Naselje Škocjan je občinsko upravno, kulturno in zaposlitveno središče občine. Z urbanistično zasnovo naselja Škocjan je določeno, da je glavna razvojna funkcija naselja krepitev terciarnih in kvartarnih dejavnosti v centru naselja ter ustvarjanje ugodnih pogojev pri pridobivanju in opremljanju stavbnih zemljišč za potrebe malega gospodarstva ter stanovanjske gradnje.
Obstoječe stanovanjske površine so poleg površin v jedru naselja razmeščene še v dveh novejših kompleksih, in sicer ob regionalni cesti R2-419/1199 Mokronog – Škocjan v neposredni bližini jedra naselja pod Mastnim hribom in v zazidalnem kompleksu Hrastulje na drugem bregu Radulje.
Po veljavnem prostorskem planu občine je pridobitev novih stanovanjskih površin predvidena z obnovo starejših objektov, zapolnitvami ob R2-419/1199 Mokronog – Škocjan in med novo stanovanjsko sosesko Hrastulje ter starim delom naselja Hrastulje in z odpiranjem novih stanovanjskih območij jugovzhodno od obstoječe stanovanjske soseske Hrastulje I (Hrastulje II) ter jugozahodno od starega dela naselja Hrastulje (Hrastulje III).
S tem se za stanovanjska območja izkoristi ugodne lege rahlo nagnjenega pobočja z jugozahodno orientacijo.
Predmet lokacijskega načrta je tako določitev podrobnejše namenske rabe prostora na območju obstoječih stavbnih zemljišč jugovzhodno od obstoječe stanovanjske soseske Hrastulje I v vzhodnem delu Škocjana.
Območje lokacijskega načrta je namenjeno individualni stanovanjski gradnji z možnostjo umeščanja tistih storitvenih (osebnih) dejavnosti, ki ne zahtevajo večjih skladiščnih površin, dodatnih parkirnih prostorov in ne generirajo tovornega prometa.
Na območju predvidenega lokacijskega načrta za stanovanjsko gradnjo Hrastulje II je potrebno nove stanovanjske površine dimenzionirati na minimalni letni prirast prebivalstva z upoštevanjem na delno priseljevanje ali z upoštevanjem praznjenja manj dostopnih predelov.
Dostop v območje se organizira z vzpostavitvijo novih priključkov na lokalno cesto za stari del naselja Hrastulje.
3. člen
Ureditveno območje lokacijskega načrta
Območje urejanja za stanovanjsko gradnjo Hrastulje II se širše gledano nahaja v vzhodnem delu naselja Škocjan oziroma Hrastulje ožje pa med obstoječo stanovanjsko sosesko novejših hiš Hrastulje I in lokalno cesto Škocjan –Hrastulje zahodu, kmetijskimi površinami na vzhodu, in potokom Radulja ne jugu.
Meja območja zazidalnega načrta poteka po južnih in jugovzhodnih mejah zemljišč s parc. št. 136/1, 138/1, 144, 148, 149, prečka parc. št. 254/2, se nadaljuje po vzhodnem robu poti s parc. št. 3058, prečka pot s parc. št. 3051 in poteka po njenem severovzhodnem robu vse do lokalne ceste s parc. št. 3056/1, poteka po njenem jugovzhodnem robu do zemljišča s parc. št. 136/1, ki ga seka in zaključi v izhodiščni točki, vse v k.o. Stara vas. Površina območja zazidalnega načrta meri ca. 2,08 ha.
V območje urejanja so vključena naslednja zemljišča s parc. št.: 136/1-del, 138/1, 144, 148, 149, 152, 153, 154, 156, 158/1, 158/2, 158/3, 159, 160, 162, 254/2, 3051-del pot in 3058 pot, vse v k.o. Stara vas.
4. člen
Nosilci urejanja prostora
Pri pripravi lokacijskega načrta morajo s svojimi smernicami za načrtovanje in z mnenji k dopolnjenemu predlogu lokacijskega načrta sodelovati naslednji nosilci urejanja prostora:
1. Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Pisarna Novo mesto, Novi trg 9, Novo mesto – za področje varstva voda,
2. Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Območna enota Novo mesto, Skalickega 1, Novo mesto – za področje varstva narave,
3. Elektro Ljubljana, PE Elektro Novo mesto, Ljubljanska cesta 7, Novo mesto – za področje distribucije električne energije,
4. JP Komunala Novo mesto d.o.o., Podbevškova 12, Novo mesto – za področje vodooskrbe in čiščenja odpadnih vod,
5. Telekom Slovenije, PE Novo mesto, Novi trg 7a, Novo mesto – za področje telekomunikacij in zvez,
6. Občina Škocjan, Škocjan 67, Škocjan – za področje lokalnih cest,
7. Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Novo mesto, Kočevarjeva 1, Novo mesto,
8. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Novo mesto, Seidlova cesta 1, Novo mesto.
Kolikor se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za LN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice ter mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave LN morajo nosilci urejanja prostora iz te točke na zahtevo pripravljavca le-tega podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami smernice za načrtovanje, ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi predloga LN za javno razgrnitev, k dopolnjenemu predlogu LN pa morajo na zahtevo pripravljavca dokumenta podati mnenje o upoštevanju predhodno podanih smernic. Nosilci urejanja prostora morajo v skladu s prvim odstavkom 29. in 33. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popravek; v nadaljnjem besedilu: ZureP-1) podati smernice in mnenja v 30 dneh od podane zahteve.
5. člen
Strokovne podlage za načrtovane prostorske ureditve in način pridobitve strokovnih rešitev ter geodetskih podlag
Veljavna planska in urbanistična dokumentacija, obstoječi podatki ter dodatne strokovne podlage, ki se jih mora zagotoviti in upoštevati pri pripravi LN:
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Škocjan z urbanistično in programsko zasnovo,
– podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve...),
Posebne strokovne podlage za LN se pripravijo v obsegu in vsebini kot jih predpisuje navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
Strokovne rešitve ureditev, ki jih bo obravnaval lokacijski načrt, se v skladu s prvim odstavkom 30. člena ZureP-1 pridobijo z izdelavo variantnih rešitev.
Geodetske podlage za obravnavano območje pred pričetkom priprave LN zagotovi naročnik LN.
6. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja LN
Posebne strokovne podlage in variantne rešitve
ter gradivo za pridobitev smernic                20 delovnih dni po podpisu pogodbe in pridobitvi
                                                 geodetskega načrta
Predlog LN za javno razgrnitev                   30 delovnih dni po pridobitvi smernic nosilcev urejanja
                                                 prostora
Stališča do pripomb iz javne razgrnitve          10 delovnih dni po prejemu pripomb iz JR
Dopolnjeni predlog LN                            10 delovnih dni po sprejetju stališč do pripomb
Predlog LN za sprejem                            10 delovnih dni po pridobitvi mnenj k dopolnjenemu
                                                 predlogu LN
Kompletacija dokumenta                           10 delovnih dni po sprejetju LN na občinskem svetu
                                                 oziroma po objavi odloka v Uradnem listu RS
– Posebne strokovne podlage in variantne rešitve ureditev v LN se pripravijo po pridobitvi vseh podatkov s strani investitorja in podatkov o prostoru.
– Pred javno razgrnitvijo (najmanj 14 dni) pripravljavec LN v skladu z 28. členom ZureP-1 skliče prostorsko konferenco.
– Predlog LN za javno razgrnitev se izdela na podlagi posebnih strokovnih podlag in smernic nosilcev urejanja prostora.
– Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Škocjan za 30 dni. O javni razgrnitvi sprejme župan sklep, ki se ga objavi v Uradnem listu RS. V času javne razgrnitve mora biti izvedena tudi javne obravnava.
– Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve predloga LN.
– Po končani javni razgrnitvi pripravljavec zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve in poskrbi za pripravo dopolnjenega predloga dokumenta.
– K dopolnjenemu predlogu LN pridobi pripravljavec mnenja pristojnih nosilcev urejanja prostora o upoštevanju predhodnih smernic.
– Po pridobitvi mnenj izdelovalec pripravi predlog LN za sprejem.
– Župan Občine Škocjan posreduje predlog LN občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem le-tega z odlokom.
– Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
7. člen
Organizacija priprave in obveznosti v zvezi s financiranjem lokacijskega načrta
Pripravljavec LN je Občina Škocjan.
Izdelovalec LN in nosilec strokovnih aktivnosti priprave posebnih strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv se pridobi na podlagi zakona o javnih naročilih.
Naročnik LN je Občina Škocjan.
Sredstva za izdelavo lokacijskega načrta se zagotovijo v proračunu Občine Škocjan.
8. člen
Začetek veljavnosti
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejema.
Št 35003-0001/2004
Škocjan, dne 14. aprila 2004.
Župan
Občine Škocjan
Anton Zupet l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti